Monday 19 March 2012

Η Ελλάδα της κρίσης: σοροί αστέγων
στα αζήτητα των νοσοκομείων

Ακραία κοινωνικά φαινόμενα δημιουργεί η κρίση. Άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους σε δημόσια νοσοκομεία ή διακομίζονται σε αυτά νεκροί, μένουν κυριολεκτικά στα αζήτητα. 

σοροί αστέγων στα αζήτητα των νοσοκομείων
Κανένας συγγενής ή γνωστός δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για την τύχη των άψυχων σωμάτων, τα οποία παραμένουν επί μήνες στα ψυγεία των νοσοκομείων.
 Το φαινόμενο είναι συχνό κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά γίνεται πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, προφανώς λόγω της αύξησης των αστέγων. Σύμφωνα με το Έθνος, δύο αζήτητα πτώματα έχουν σταλεί πρόσφατα στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Στα αζήτητα έμεινε και το νεκρό σώμα του 50χρονου αστέγου, ο οποίος είχε βρεθεί τον περασμένο μήνα νεκρός έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ

Θλιβερά επεισόδια αμαύρωσαν το ντέρμπι, της 18ης Μαρτίου 2012, των αιωνίων στο ΟΑΚΑ, το οποίο διεκόπη οριστικά στο 83ο λεπτό με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 0-1 από το 51′ χάρη σε τέρμα του Τζαμάλ Αμπντούν.
Το σκηνικό της έντασης είχε στηθεί ήδη από νωρίς το απόγευμα, την ώρα που έφτανε στο Ολυμπιακό Στάδιο η αποστολή του Ολυμπιακού. Ομάδα οπαδών του ΠΑΟ επιχείρησε να πλησιάσει την αποστολή και οι αστυνομικοί, για να τους αποτρέψουν, έκαναν χρήση δακρυγόνων. Πριν την έναρξη του ματς, οπαδοί των πρασίνων...  επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, στις οποίες εκτόξευσαν φωτοβολίδες και κροτίδες. Τα πνεύματα ηρέμησαν και ο αγώνας ξεκίνησε κανονικά χωρίς να δημιουργηθούν έκτροπα, κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Η ηρεμία όπως φάνηκε στη συνέχεια ήταν παροδική, καθώς νέος κύκλος επεισοδίων άνοιξε πριν οι δύο ομάδες βγουν από τα αποδυτήρια για την έναρξη του δευτέρου μέρους του ματς. Οι οπαδοί που ήταν στο κοντά στα επίσημα προκάλεσαν και πάλι επεισόδια, αφού επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με κροτίδες, μπουκάλια, βεγγαλικά και φωτοβολίδες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Οι δράστες ξήλωσαν καθίσματα και πέταξαν σίδερα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Όσοι ώρα διαρκούσαν οι συγκρούσεις οι δύο ομάδες παρέμειναν στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα το δεύτερο ημίχρονο να αρχίσει με καθυστέρηση 50 λεπτών. Ο διαιτητής άναψε τελικά το πράσινο φως με τη ρητή τοποθέτηση ότι εφόσον δημιουργηθεί το παραμικρό, θα διακόψει το παιχνίδι οριστικά. Όπερ και εγένετο στο 83ο λεπτό, όταν αναζωπυρώθηκε η ένταση και υπήρχε ο κίνδυνος εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κάκος πήρε τους παίχτες των δύο ομάδων και τους οδήγησε στα αποδυτήρια διακόπτοντας οριστικά το ντέρμπι. Οπαδοί των πρασίνων εκτόξευσαν φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Στο στάδιο μπήκε και πυροσβεστικό όχημα για να σβήσει φωτιές που έχουν ανάψει σε διάφορα μέρη της κερκίδας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki