Saturday 24 March 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
... ο "βάκιλος του Κοχ" είναι πάλι εδώ...

«Η αρρώστια...
... στην οποία ο θάνατος παίρνει την έξαψη και το χρώμα της ζωής και η ζωή παίρνει την ισχνάδα και την ασχήμια του θανάτου.»
Κάρολος Ντίκενς
3-4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη και από το Aids.

Ιστορία της φυματίωσης

 ... ο "βάκιλος του Κοχ" είναι πάλι εδώ ...  

World Tuberculosis Day

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882.
Την εποχή του Κοχ η αρρώστια, που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, κυριολεκτικά θέριζε τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας ένα θάνατο ανά επτά ανθρώπους. Η ανακάλυψη του γερμανού γιατρού άνοιξε δρόμους στη διάγνωση, τη θεραπεία και την εν δυνάμει εξαφάνισή της.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι παρά τα μέσα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται και πάλι απειλητική, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου, αλλά και της εξάπλωσης του ιού του Aids. Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.
3-4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη και από το Aids.
sansimera

Μπακαλιάρος σκορδαλιά!! — Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε

Μία πολύ νόστιμη και σπιτική συνταγή 
για μπακαλιάρο με σκορδαλιά:

Μπακαλιάρος-Σκορδαλιά: το αχτύπητο δίδυμο των ημερών

Skordalia Greek Garlic Dip
Υλικά:
Ένα κιλό μπακαλιάρο (ξαλμυρισμένο)
Κουρκούτι (αλεύρι με νερό + μια κουταλιά μπέικιν)

Πέντε με έξι σκελίδες σκόρδο
Ένα κιλό πατάτες
Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι

Εκτέλεση της συνταγής:
Για το κουρκούτι:
Ανακατεύουμε αλεύρι με νερό και λίγο αλάτι έως το μίγμα να γίνει χυλός. Για να γίνει αφράτο το κουρκούτι, προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν. Για το κουρκούτι χρειαζόμαστε μία κούπα νερό και αλεύρι όσο πάρει.

Για τον μπακαλιάρο:
Κόβουμε σε κομματάκια το μπακαλιάρο. Τον αφήνουμε σε νερό για δεκαπέντε ώρες περίπου, το οποίο αλλάζουμε τρεις με τέσσερις φορές. Αυτό το κάνουμε ώστε να ξαρμυρίσει ο μπακαλιάρος μας. 
Κατόπιν τον ξεπλένουμε και αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα. Τον τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι, αφού πρώτα τον βουτήξουμε στο κουρκούτι.

Για τη σκορδαλιά:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μας. Τις λιώνουμε είτε με ένα πιρούνι, είτε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε και λιώνουμε τα σκόρδα μας σε ένα γουδί. Βάζουμε το μείγμα των σκόρδων μέσα στο μείγμα της λιωμένης πατάτας. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, πέντε με έξι κουταλιές της σούπας νερό, μισό φλιτζάνι ξύδι και μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
 
Εάν θέλετε να γίνει πιο νόστιμη η σκορδαλιά μπορείτε να προσθέσετε μία κούπα από ψίχα ψωμιού.
Σερβίρουμε το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά.
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασάκι.

Το είπε...: Μανούλα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki