Tuesday 3 April 2012

Πώς να κάνετε το παιδί σας αισιόδοξο

Τα νέα που ακούγονται τον τελευταίο καιρό στις ειδήσεις, στον δρόμο ή μεταξύ φίλων, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Φανταστείτε πώς ηχούν όλα αυτά στα αυτιά ενός μικρού παιδιού, που αναγκάζεται να βιώνει και να εισπράττει τα «ενήλικα» προβλήματα των γονιών του σε μία αγνή ηλικία που δεν γνωρίζει από κρίσεις, διαφθορές και απολύσεις. 
Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και προστατεύστε το παιδί σας από τις αρνητικές σκέψεις, κάνοντάς το να βλέπει το ποτήρι (μισο)γεμάτο. 

Raise Your Children To Be Optimists

Η σημασία του να μάθετε τα παιδιά σας
να είναι αισιόδοξα!

Γιατί πρέπει να μεγαλώνουμε αισιόδοξα παιδιά;

Το χαμόγελο και η αισιοδοξία είναι αποδεδειγμένα τα καλύτερα εφόδια για να ξεφύγουμε από τις μαύρες σκέψεις σε δύσκολους καιρούς και όχι μόνο: Η αισιοδοξία είναι μία «αρετή» που όλα τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν. Όταν ένα παιδί βλέπει με πιο χαρούμενη διάθεση τον κόσμο, μπορεί να λύσει πιο εύκολα προβλήματα, να θέσει στόχους και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
Συγκεκριμένα, ένα αισιόδοξο παιδί έχει περισσότερα κίνητρα, διάθεση και αίσθηση ελέγχου για να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως τα αισιόδοξα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο και έχουν καλή φυσική κατάσταση. Αντίθετα, όταν ένα παιδί μαθαίνει να βλέπει το ποτήρι… μισοάδειο, είναι πιθανότερο να νιώθει άγχος, να φοβάται ότι δεν θα πετύχει και να βιώσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στην ζωή του.

Πώς θα κάνουμε τα παιδιά μας πιο αισιόδοξα;
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά tips και κάντε την ημέρα του παιδιού σας… λίγο πιο φωτεινή. Σημείωση: η αισιοδοξία και η θετική στάση στην ζωή δεν «διδάσκεται» σε μία νύχτα, γι’ αυτό χρειάζεται οι παρακάτω πρακτικές να σας γίνουν ευχάριστη συνήθεια.
-Μάθετέ τα παιδιά σας να εστιάζουν στις επιτυχίες τους. Μπορείτε να τους αναθέσετε απλές «αποστολές» και επιβραβεύστε τα με θετικά σχόλια όταν το πετύχουν.
-Όταν επιτυγχάνουν σε κάτι, επαινέστε όχι την επιτυχία, αλλά την πράξη τους που την προκάλεσε, π.χ. το σωστό διάβασμα για έναν καλό βαθμό. Ο έπαινος οδηγεί σε αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση σε αυξημένη αισιοδοξία του παιδιού σας. Δεν πρέπει όμως να επικροτείτε κάθε πράξη τους, ακόμη κι αυτές που δεν κρίνετε σωστές. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε τα θετικά σχόλια έχουν αντίκρισμα.
-Δείτε την φωτεινή πλευρά της ζωής. Αυτό σημαίνει πως, ως το κυριότερο πρότυπο του παιδιού σας, πρέπει εσείς να δώσετε το καλό παράδειγμα και να είστε αισιόδοξοι. Εφαρμόστε το και στην δική τους καθημερινότητα, ακόμη και στις απλούστερες καταστάσεις. Όταν βρέχει και δεν μπορούν να παίξουν έξω, αντί να τα αφήσετε να κατσουφιάσουν, προτείνετέ τους να εκμεταλλευτούν τις δραστηριότητες εντός σπιτιού, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, μπισκότα και ένα καλό παιδικό βιβλίο ή παιδικές ταινίες.
-Χρησιμοποιήστε θετικά φορτισμένες λέξεις. Ο αισιόδοξος λόγος μεταφέρει αισιόδοξη διάθεση και το χαμόγελο γίνεται πιο εύκολη συνήθεια.
-Αντίθετα, ποτέ μην χρησιμοποιείτε αρνητικές «ταμπέλες», ιδιαίτερα όταν αφορούν το ίδιο το παιδί. Όταν χαρακτηρίζετε το παιδί σας «πολύ ντροπαλό», «άτακτο» κλπ, το πιο πιθανό είναι να εκπληρώσει την «ετικέτα» που του βάλατε. Αρκεστείτε στο να διορθώνετε την κακή συμπεριφορά χωρίς χαρακτηρισμούς.
-Ακόμη και στις δυσκολίες, όπως μια άσχημη οικογενειακή κατάσταση, μία απόλυση, μία συνθήκη πένθους, προσπαθήστε να δείξετε την ψυχραιμία σας και να δείξετε στο παιδί σας ότι όλα αντιμετωπίζονται. Πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν, αλλά με μια θετική στάση απέναντί τους, όλα ξεπερνιούνται πιο εύκολα.
-Όταν το παιδί σας νιώθει εκνευρισμό ή απογοήτευση, για παράδειγμα για μια πιθανή αποτυχία στο σχολείο, κάντε του ερωτήσεις που δεν περιέχουν επικριτική διάθεση, αλλά θα το βοηθήσει να βρει την πηγή του προβλήματος μόνο του, απαντώντας απλώς στην ερώτησή σας. Επίσης, βοηθήστε τα παιδιά σας να αφήσουν το λάθος πίσω με φράσεις όπως «Την επόμενη φορά θα τα πας πολύ καλύτερα» ή «Ίσως ήταν απλώς μια κακή μέρα».
-Μην πιέζετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν δραστηριότητες που αρέσουν σε εσάς αλλά δεν εκφράζουν τα ίδια. Αν για παράδειγμα ονειρεύεστε να δείτε το παιδί σας να παίζει τέλεια ένα μουσικό όργανο, ενώ εκείνο αγαπά τον αθλητισμό, τα μαθήματα πιάνου το πιθανότερο είναι να αποτύχουν και το παιδί να απογοητευτεί και να νιώθει αδιαφορία. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας.
-Γελάστε άφοβα! Και φυσικά, αφήστε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Βρεφική Ανάπτυξη - Baby Development Month by Month

Baby Development Month by Month
Το μωρό σας, την πρώτη εβδομάδα

Το μωράκι σας 2 εβδομάδων

Το μωράκι σας 3 εβδομάδων

Το μωράκι σας 4 εβδομάδων

Το μωράκι σας 5 εβδομάδων

Το μωράκι σας 6 εβδομάδων

Το μωράκι σας 7 εβδομάδων

Το μωράκι σας 2 μηνών

Το μωράκι σας 3 μηνών

Το μωράκι σας 4 μηνών

Το μωράκι σας 5 μηνών

Το μωράκι σας 6 μηνών

Το μωράκι σας 7 μηνών

Το μωράκι σας 8 μηνών

Το μωράκι σας 9 μηνών

Το μωράκι σας 10 μηνών

Το μωράκι σας 11 μηνών

Το μωράκι σας ενός έτους: Να σας ζήσει!

Το παιδάκι σας, 13 μηνών

Το παιδάκι σας 14 μηνών

Το παιδάκι σας 15 μηνών

Το παιδάκι σας 16 μηνών

Το παιδάκι σας 17 μηνών

Το παιδάκι σας 18 μηνών

Το παιδάκι σας 19 μηνών

Το παιδάκι σας 20 μηνών

Το παιδάκι σας 21 μηνών

Το παιδάκι σας 22 μηνών

Το παιδάκι σας 23 μηνών

Το παιδάκι σας 24 μηνών: Να σας ζήσει!

Το παιδάκι σας 25 μηνών

Το παιδάκι σας 26 μηνών

Το παιδάκι σας 27 μηνών

Το παιδάκι σας 28 μηνών

Το παιδάκι σας 29 μηνών

Το παιδάκι σας 30 μηνών

Το παιδάκι σας 31 μηνών

Το παιδάκι σας 32 μηνών

Το παιδάκι σας 33 μηνών

Το παιδάκι σας 34 μηνών

Το παιδάκι σας 35 μηνών

Το παιδάκι σας 36 μηνών: Να σας ζήσει!

Συμβουλές για να γνωρίζουμε αν τα παιδιά μας
εκτίθενται στο Διαδίκτυο

Οι Έλληνες μπορεί να μην πωλούν τα παιδιά τους προς σεξουαλική εκμετάλλευση (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων), όμως ο κίνδυνος να εκτεθούν οι ανήλικοι σε τέτοια κυκλώματα είναι καθημερινός, λόγω του Διαδικτύου.
 Άνθρωποι των κυκλωμάτων εμπορίας παιδικής σάρκας ελκύουν τους στόχους τους προσφέροντας προσοχή, στοργή και δώρα. Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης (www.obrela.gr) έχει ετοιμάσει έναν οδηγό ανίχνευσης και πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.

Λάβετε σοβαρά υπ' όψιν τη σχέση του παιδιού με το Ίντερνετ
και συμμετέχετε μερικές φορές στο σερφάρισμα
*Μέτρα πρόληψης
- Επικοινωνήστε με το παιδί σας και μιλήστε του για τους πιθανούς κινδύνους.
- Περάστε χρόνο μαζί του στον υπολογιστή. Αφήστε το να σας δείξει τους αγαπημένους του ιστότοπους.
- Έχετε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο δωμάτιο.
- Χρησιμοποιήστε λογισμικό που μπλοκάρει ακατάλληλο υλικό.
- Έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό e-mail του παιδιού σας και περιστασιακά ελέγξτε το.
- Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να δίνει ποτέ φωτογραφίες μέσω Διαδικτύου σε κάποιον που δεν γνωρίζει προσωπικά, να μη δίνει ποτέ όνομα, τηλέφωνο, όνομα σχολείου ή διεύθυνση και να μην απαντά ποτέ με υπονοούμενα.
* Σημάδια ότι το παιδί εκτίθεται σε κίνδυνο στο Διαδίκτυο:
- Δέχεται τηλεφωνήματα και δώρα από αγνώστους.
- Κλείνει τον υπολογιστή όταν μπαίνετε στο δωμάτιο.
- Χρησιμοποιεί λογαριασμό που ανήκει σε άλλον.
- Υπάρχει πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή του.
 
Οι πιο διαδεδομένοι διαδικτυακοί κίνδυνοι, όπως αυτοί αναφέρονται από τα ίδια τα παιδιά, είναι η επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν από κοντά και η συγκυριακή επαφή με υλικό ακατάλληλου περιεχομένου, εν δυνάμει ζημιογόνο. Αρκετά σπανιότερα αναφέρεται από τα παιδιά και ο εκφοβισμός (bullying). Η έκθεση σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου είναι από τα πιο πιθανά περιστατικά για να συμβούν, αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις αναφέρονται ως τραυματικές εμπειρίες από τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε αυτές.
 
Γράφει: Κίμογλου Δημήτριος, Ψυχοθεραπευτής
Δυστυχώς, το διαδίκτυο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος δράσης των παιδεραστών, οι οποίοι μέσω των chat rooms συνομιλούν με ανήλικους χρήστες. Τα chat rooms στο διαδίκτυο, παρέχουν τη δυνατότητα σύναψης σχέσεων με άτομα μικρών ηλικιών. Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες. Είναι μηδαμινές οι περιπτώσεις γυναικών παιδοφίλων.
Ως παιδοφιλία ορίζεται η σεξουαλική διέγερση από ανήλικα παιδιά (ηλικίας έως 13 ετών), καθώς και η δημιουργία σεξουαλικών φαντασιώσεων με ανήλικους. Στο διαδίκτυο οι παιδόφιλοι, προσποιούνται ότι είναι έφηβοι. Τη δράση τους τη βλέπουμε σε διάφορα website γνωριμιών (π.χ. Chat rooms, κλπ) συνήθως προσελκύουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Αρχικά οι συζητήσεις είναι φιλικές, αργότερα όμως στρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα, με σκοπό να πείσουν το παιδί ότι η σεξουαλική πράξη είναι αθώα και θεμιτή. Απώτερος σκοπός είναι η συνάντηση και η ανάπτυξη σχέσης έξω από το διαδίκτυο.

Συμβουλές προς γονείς και παιδιά
Προς Γονείς
  • Μάθετε στα παιδιά σας να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου)
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας, επικοινωνίας με επικίνδυνα άτομα κ.α
  • Διδάξτε τους ότι ο κόσμος του δια δικτύου εκτός από διασκέδαση και χρήσιμες πληροφορίες κρύβει και κινδύνους
  • Δημιουργήστε μία λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και παιδικές ιστοσελίδες
  • Τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Για να μπορείτε να έχετε επίβλεψη στο πώς κινείται το παιδί σας στο δια δίκτυο
  • Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου
  • Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των ‘Αγαπημένων’ και του ‘Ιστορικού’ του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιείτε
  • Χρησιμοποιείστε ‘φίλτρα’, που είναι προγράμματα με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε σελίδες με παράνομο περιεχόμενο
  • Λάβετε σοβαρά υπ' όψιν τη σχέση του παιδιού με το Ίντερνετ και συμμετέχετε μερικές φορές στο σερφάρισμα
  • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία οικογενειακή συμφωνία για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι
  • Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet
  • Αν έχετε κάποιες υποψίες ελέγξτε περιεχόμενο όπως CD κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους
  • Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.
Προς Παιδιά
  • Μην αποκαλύπτετε ποτέ το όνομα, την ηλικία, τη διεύθυνσή, το σχολείο, τον αριθμό του τηλεφώνου και τη φωτογραφία σας ή τη φωτογραφία οποιουδήποτε άλλου χωρίς την άδεια των γονιών σας
  • Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ
  • Όταν μιλάτε μέσω chatroom ή email, διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα
  • Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων σας ζητάνε τα προσωπικά σας στοιχεία
  • Μην συναντάτε προσωπικά κανένα μέσω του Διαδικτύου, εκτός εάν είναι ενήμεροι οι γονείς σας
  • Μην αναφέρετε ποτέ σε κάποιο άτομο πού βρίσκεστε ή τι κάνετε χωρίς την άδεια των γονέων σας
  • Αναφέρετε στους γονείς σας κάθε e-mail, συνομιλία σε chat room, άμεσα μηνύματα ή ιστοσελίδες που σας έκαναν να νοιώσετε άβολα.

Ελέγχετε διακριτικά
ΕΧΕΙ υμνηθεί από το CNN, το περιοδικό τεχνολογίας «pc magazine» και άλλους ιστότοπους που ασχολούνται με το Ιντερνετ και φιλοδοξεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να «τσεκάρετε» διακριτικά το υλικό που «ανεβάζουν» στο Facebook τα παιδιά σας. Πολλοί γονείς συνηθίζουν να κάνουν αιτήματα φιλίας στα παιδιά τους μέσω Facebook προκειμένου να βλέπουν μήπως ανεβάζουν -για παράδειγμα- «άσεμνες» φωτογραφίες κ.λπ. Ωστόσο η μέθοδος αυτή δεν είναι και η καλύτερη, αφού μπορεί μεν τα παιδιά να δεχτούν το αίτημα, αλλά ταυτόχρονα να μπλοκάρουν το υλικό που θα βλέπουν οι γονείς. Το www.minormonitor.com, από την άλλη, σας βοηθά να έχετε έναν διακριτικό έλεγχο στις online δραστηριότητες των παιδιών σας και μάλιστα με μια υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν. Ετσι θα ξέρετε αν κάποιοι «ενοχλούν» τα παιδιά σας, αν προσπαθούν να τους αποσπάσουν πληροφορίες και φωτογραφίες παρά τη θέλησή τους, αν τους προτρέπουν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες ή βίντεο με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο κ.λπ. Ρίξτε μια ματιά. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ 
 
Έλληνας προγραμματιστής δημιούργησε το κατάλληλο λογισμικό, Ο γονιός βρίσκει στο ίντερνετ το πρόγραμμα, το "κατεβάζει" και το εγκαθιστά στον υπολογιστή του παιδιού. Το πρόγραμμα γεννά ένα URL (δηλαδή μία τοποθεσία στο ίντερνετ) το οποίο απεικονίζει ανά πάσα στιγμή οτιδήποτε φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή του παιδιού. Ο γονιός συνδέεται στο ίντερνετ από τον δικό του υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο και πληκτρολογεί το εν λόγω URL στον φυλλομετρητή του (internet browser), όπως για παράδειγμα στον internet explorer, Mozilla ή Google Chrome. Η ιστοσελίδα που ανοίγει απεικονίζει "απευθείας" την οθόνη του υπολογιστή του παιδιού του
 
Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τους κινδύνους στο Ίντερνετ Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου από τους ανήλικους χρήστες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μέσα στο σχολείο, ξεκινώντας από πολύ μικρή ηλικία, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολιάζοντας τους online κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά. 
 
Οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν με ανοιχτό μυαλό και συζήτηση τους νέους κινδύνους Ειδικότερα, ο όρος «bullying» αναφέρεται σε μια παραβατική συμπεριφορά που ανέκαθεν εκδηλωνόταν στα σχολεία της Ευρώπης - ανάμεσά τους και στα ελληνικά. Πρόκειται για τα κακοπροαίρετα πειράγματα, τις προσβολές και την άσκηση λεκτικής ή σωματικής βίας από φίλους ή συμμαθητές, η οποία φτάνει στα όρια του εκφοβισμού του παιδιού που την υφίσταται. Ο όρος «cyberbullying» αναφέρεται στις εν λόγω συμπεριφορές όταν αυτές πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το δίκτυο «EU Kids Online» για το διάστημα 2009-2011, το 6% των παιδιών 9-16 ετών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ευρώπη αναφέρουν ότι έχουν παρενοχληθεί διαδικτυακά, ενώ τα μισά από τα αυτά (3%) ομολογούν ότι έχουν παρενοχλήσει άλλα παιδιά. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki