Friday 6 April 2012

Οι αλλεργίες της άνοιξης, τι να προσέξεις

Η άνοιξη μπήκε αλλά έφερε μαζί της και τις αλλεργίες! 
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας εξηγεί ποιες είναι οι αλλεργίες της άνοιξης και μας δίνει κάποια tips για να προφυλαχθούμε...

Allergy Relief

η ανθοφορία των λουλουδιών φορτώνει
την ατμόσφαιρα με γύρη
Η μύτη τρέχει συνέχεια και το παιδί φτερνίζεται. Τα μάτια είναι κόκκινα και καμιά φορά τσιμπλιάζουν. Βγάζει κοκκινίλες στο δέρμα και έχει φαγούρα. Και όλα αυτά συμβαίνουν τώρα που είναι άνοιξη και ο καιρός βελτιώθηκε. Μιλάμε για τις αλλεργίες της άνοιξης...
Τι είναι οι αλλεργίες της άνοιξης;
Είναι μια ανορθόδοξη αντίδραση του οργανισμού του παιδιού σε αντιγόνα που παρουσιάζονται στο περιβάλλον μόνο κατά αυτή την περίοδο.
Για παράδειγμα η ανθοφορία των λουλουδιών φορτώνει την ατμόσφαιρα με γύρη, η γύρη των πεύκων τον Μάρτιο και Απρίλιο, η ανθοφορία της ελιάς τέλος Απριλίου και Μάιο, το περδικάκι που βρίσκεται συνήθως μέσα στο γκαζόν ή ανάμεσα στα διαστήματα στις πλάκες των πεζοδρομίων και άλλα πολλά μπορούν να προκαλέσουν:
1. Αλλεργικό άσθμα. Εκδηλώνεται με παροξυσμικό βήχα, συριγμό και συχνά δύσπνοια.

Το παιδί αισθάνεται πόνο στο στήθος, έχει ξερόβηχα και στο τέλος έχει βλεννώδη απόχρεμψη.
2. Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Τα μάτια πρήζονται, κοκκινίζουν και έχουν φαγούρα. Μπορεί να συνυπάρχει και ρινίτιδα με μύξες.

3. Αλλεργική ρινίτιδα. Φτέρνισμα, μπούκωμα, ρινοκαταρροή και φαγούρα στη μύτη.

4. Αλλεργική κλείδωση. Δερματική αλλεργική κατάσταση. Το δέρμα κοκκινίζει, μπορεί να έχει “πετάλες” και το παιδί συνήθως έχει φαγούρα.

5. Αναφυλαξία. Εξάνθημα, βήχας, βράχνιασμα, πόνος στο θώρακα, ναυτία, εμετό, δυάρια, πόνο στην κοιλιά.

Tips... Πως να προφυλαχθούμε!
1. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά ώστε να μην μπαίνει η γύρη μέσα στο σπίτι, ειδικά όταν φυσάει αέρας.
2. Καταβρέχετε συχνά τα μπαλκόνια και την αυλή ώστε να απομακρύνεται η γύρη ή να κατακάθεται.

3. Κλείνετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου όταν περνάτε από περιοχή με δέντρα και λουλούδια.

4. Μην κρεμάτε ρούχα και σεντόνια στον εξωτερικό χώρο για στέγνωμα.

Προβληματική η στοματική υγεία των παιδιών στην Ελλάδα

Μέτρια ως κακή στοματική υγεία έχει το 78,5% των 12χρονων στην Ελλάδα. Πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά». 

Από την ηλικία των 5 ετών αρχίζει να πλήττει
η τερηδόνα τα δόντια των παιδιών
Από την ηλικία των 5 ετών αρχίζει να πλήττει η τερηδόνα τα δόντια των παιδιών ενώ στην ηλικία των 12 ετών το 78,5% έχει μέτρια έως κακή στοματική υγιεινή. 
Δύο με τρία χαλασμένα δόντια έχουν κατά μέσο όρο έχουν τα παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών, ενώ μόνο το 15,8% των 12χρονων και το 16,7% των 15χρονων έχει υγιές περιδόντιο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από Πανελλαδική Επιδημιολογική Έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
«Η σωστή διατροφή, το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η φθορίωση σε ετήσια βάση προστατεύουν τα δόντια των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προστασίας που προσφέρει στα δόντια η φθορίωση αποτελεί η περίπτωση της Χρυσούπολης Καβάλας όπου την τελευταία 25ετία ο δείκτης τερηδόνας μειώθηκε κατά 85%. Αυτό συνέβη γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν Κέντρα Υγείας όπου μπορεί να γίνει φθορίωση των δοντιών στα παιδιά» ανέφερε ο ορθοδοντικός Μιχάλης Καλαβρυτινός με αφορμή ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά» σε εκπαιδευτικούς και οδοντιάτρους, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.
«Τα νοσήματα του στόματος που κυρίως πλήττουν τον παιδικό πληθυσμό αποτελούν σοβαρά ζητήματα Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Η βελτίωση των δεικτών της κατάστασης της στοματικής υγείας του παιδικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας παρατηρείται ανισοκατανομή του δείκτη τερηδόνας ο οποίος είναι πιο υψηλός στις υποβαθμισμένες αστικές περιοχές και στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας» ανέφερε ο κ Καραβρυτινός, ο οποίος είναι και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά».

Το πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά» θα εφαρμοστεί σε 30.000 παιδιά που φοιτούν στη Β΄τάξη Δημοτικού σε 800 ολοήμερα και σε 150 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, στο πλαίσιο του θεματικού πεδίου «Διατροφή και υγεία» που περιλαμβάνεται στην ύλη του νέου ολοήμερου σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι να οδηγηθεί ο μαθητής μέσα από την ενεργητική μάθηση σε αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς που στοχεύει στην προστασία και την προαγωγή της στοματικής αλλά και της γενικής του υγείας. «Έτσι θα ενισχυθεί η υπευθυνότητα, η επικοινωνία, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η προσωπικότητα και η ικανότητα του μαθητή να υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε ο κ Καλαβρυτινός.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι, οι μαθητές της Β΄Δημοτικού θα αρχίσουν να διδάσκονται με βιωματικό τρόπο θα διδάσκονται πως να φροντίζουν τα δόντια τους από εκπαιδευτικούς. Παράλληλα οδοντίατροι θα επισκέπτονται τα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές και να επιλύσουν τυχόν απορίες τους, να ελέγξουν και να φθοριώσουν τα δόντια τους αλλά και για να ενημερώσουν τους γονείς. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το ερχόμενο σχολικό έτος.
Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ και υλοποιείται με την έγκριση και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Πα-τέρας βίαζε επί δύο χρόνια την κόρη του

ΣΤΟ ΣΟΦΙΚΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Έναν εφιάλτη ζούσε εδώ και δυό χρόνια μέσα στο ίδιο της το σπίτι μία 18χρονη, την οποία βίαζε ο ίδιος της ο πατέρας, ηλικίας 41 χρόνων. Η κοπέλα δεν άντεξε το μαρτύριο και αφού τον κατήγγειλε στην αστυνομία, χθες το βράδυ συνελήφθη από την Ασφάλεια Κορίνθου. Σήμερα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Πα-τέρας βίαζε επί δύο χρόνια την κόρη του
η μητέρα της γνώριζε τα πάντα, αλλά δεν μιλούσε
διότι φοβόταν τις απειλές του συζύγου της.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη σε χωριό του πρώην δήμου Σολυγείας όπου διαμένει μόνιμα. Όπως είπε στους αστυνομικούς η 18χρονη, είχε υποστεί συνεχείς βιασμούς από τον πατέρα της, ο οποίος κατάγεται από την Αλβανία.
Ανέφερε ότι την κρατούσε κλειδωμένη για να μην μπορεί να βγαίνει από το σπίτι, ενώ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η μητέρα της γνώριζε τα πάντα, αλλά δεν μιλούσε διότι φοβόταν τις απειλές του συζύγου της.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki