Wednesday 18 April 2012

Το εμπόριο του νερού: Πως η Nestle κερδοσκοπεί
σε βάρος των φτωχών

Το νερό είναι φυσικό δικαίωμα των ανθρώπων
και ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα,
δεν ανήκει σε κανένα, είτε είναι κυβερνήσεις
είτε είναι εταιρείες.
Φραγκίσκα Μεγαλούδη
Το 1974 ο Χένρυ Κίσινγκερ έλεγε πως αν ελέγχεις το πετρέλαιο ελέγχεις τα έθνη, αν όμως ελέγχεις το φαγητό ελέγχεις τους ανθρώπους. Αν σε αυτό το τελευταίο προσθέσουμε και το νερό, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί γιγαντώνονται και πλουτίζουν οι μεγάλες εταιρίες εμφιαλωμένου νερού.
Οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τις κυβερνήσεις
για να λεηλατήσουν το νερό από τους
πραγματικούς δικαιούχους
και να κερδίσουν δισεκατομμύρια.
Το να αρνείσαι σε ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας –που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ φτάνει τα 817 εκατομμύρια- το δικαίωμα στο καθαρό νερό μέσω της ιδιωτικοποίησης ή της καταστροφής των φυσικών πηγών, είναι εγκληματική ενέργεια που θα μπορούσε να ταυτιστεί με τρομοκρατική πράξη. Μόνο που οι ένοχοι των εγκλημάτων αυτών δεν κρύβονται σε σπηλιές αλλά μέσα σε πολυτελή γραφεία τεράστιων πολυεθνικών και σχεδόν ποτέ δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά την αξία της Αγοράς Νερού στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ενώ το περιοδικό Fortune το 2002 ανακοίνωσε πως η επιχείρηση του νερού είναι η πιο προσοδοφόρα αγορά για τους επενδυτές. Πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Coca Cola και η Nestle μονοπωλούν την αγορά εμφιαλωμένου νερού, η οποία τους αποφέρει τεράστια κέρδη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τα 110 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, που είναι και ο ετήσιος τζίρος της Nestle, το 10% προέρχεται από την αγορά νερού. Ή εταιρεία έχει αγοράσει τα γαλλικά Perrier και Vittel καθώς και το ιταλικό St Pelegrino, ενώ στόχος της είναι να καταστήσει το προϊόν της Pure Life ως το μοναδικό εμφιαλωμένο νερό στην παγκόσμια αγορά. Παρόμοια στρατηγική ακολουθεί και η Coca Cola που με επιθετική διαφήμιση προσπαθεί να επιβάλλει το εμφιαλωμένο νερό της και παράλληλα να πείσει όσους δεν το καταναλώνουν, να αντικαταστήσουν το νερό με τα προϊόντα της.
Μπορεί η επιθετική διαφήμιση και τα πλάνα για μονοπώλιο να μην αποτελούν εγκλήματα, ο τρόπος όμως που οι εταιρείες αποκτούν τον έλεγχο σε πηγές νερού και το πώς τις διαχειρίζονται θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  
Η Nestle έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια και κερδοφόρα αγορά εμφιαλωμένου νερού, αγοράζει και εκμεταλλεύεται φυσικές πηγές πόσιμου νερού σε χώρες του τρίτου κόσμου. Τις πηγές αυτές τις εκμεταλλεύεται αποκλειστικά για την παραγωγή του νερού που εμφιαλώνει και πουλάει στερώντας έτσι πολύτιμο νερό από τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται.
Στο Πακιστάν στη μικρή αγροτική κοινότητα του Bhati Dilwan, περιοχή όπου η εταιρεία έχει αγοράσει τις πηγές νερού για την παραγωγή του Pure Life οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως τα παιδιά τους πεθαίνουν από το μολυσμένο νερό. Τα αποθέματα καθαρού νερού έχουν εξαντληθεί και η εταιρεία αρνείται να αναλάβει την άντληση νερού για τους αγρότες της περιοχής.
Αντιθέτως συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα και πουλάει έπειτα το καθαρό νερό της περιοχής με τη μορφή του εμφιαλωμένου Pure Life σε όποιον μπορεί να το αγοράσει (oι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Nestle στο Πακιστάν-και όχι μόνο- παρουσιάζονται στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ "Bottled Life" των Ελβετών Urs Schnell και Res Gehriger, που βγήκε στις αίθουσες στις 26 Ιανουαρίου).

Αν και η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως ξοδεύει τεράστια ποσά σε προγράμματα νερού και εκπαίδευσης στις κοινότητες, τα ίδια στοιχεία φαίνεται να την διαψεύδουν. Προσπαθώντας να διατηρήσει το «ανθρωπιστικό» της προφίλ, η Nestle έκτισε το 2003 στην Αιθιοπία ένα σύστημα καθαρισμού νερού αξίας 750.000 δολαρίων. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η εταιρία εγκατέλειψε το πρόγραμμα, απέσυρε την χρηματοδότηση και χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμα χωρίς πρόσβαση σε νερό.
Στη Νιγηρία, η Nestle έχει αγοράσει πηγές νερού στις αγροτικές κοινότητες έξω από το Λάγκος , το οποίο μεταπουλάει ως Pure Life. Όποιος δεν έχει χρήματα να το αγοράσει, απλά πίνει το βρώμικο νερό του δικτύου.
Παρόμοια πολιτική ακολουθεί και η Coca Cola, η οποία κατηγορείται για την δηλητηρίαση των πηγών του νερού στις αγροτικές κοινότητες της Kerala και της Sivangaga στην Ινδία, από τα υπολείμματα των εργοστασίων εμφιάλωσης των προϊόντων της που λειτουργούν στην περιοχή.
Η ιδιωτικοποίηση και η αποκλειστική εκμετάλλευση των πηγών νερού από πολυεθνικές εταιρείες παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και καθιστά ένα κοινό αγαθό-απαραίτητο για την επιβίωση- εταιρικό εκμεταλλεύσιμο προϊόν.  
Το νερό όμως είναι φυσικό δικαίωμα των ανθρώπων και ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, δεν ανήκει σε κανένα, είτε είναι κυβερνήσεις είτε είναι εταιρείες.
Οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν τις κυβερνήσεις για να λεηλατήσουν το νερό από τους πραγματικούς δικαιούχους και να κερδίσουν δισεκατομμύρια. Ελέγχουν το νερό και μαζί ελέγχουν το μέλλον μιας χώρας. Οι εταιρείες πουλάνε το απλό νερό της βρύσης ως εμφιαλωμένο στην δεκαπλάσια τιμή του ενώ παράλληλα με τις πολιτικές τους καταδικάζουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε ένα αργό θάνατο. Κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά.

 http://www.theinsider.gr
filoumenos

Ινδία: Σκοτώνουν τις «ανεπιθύμητες κόρες»

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο προγεννητικός καθορισμός του φύλου
και οι επιλεκτικές αμβλώσεις ευθύνονται
για το ότι κάθε χρόνο μένουν αγέννητα
500.000 κορίτσια.

Millions of Missing Girls

Κορίτσια -νεογέννητα και νήπια- θανατώνονται σε όλη την Ινδία,
ενώ θηλυκά έμβρυα βρίσκονται συχνά σε κάδους απορριμμάτων, καθώς και εγκαταλελειμμένα πηγάδια.

Πριν από λίγες ημέρες η μόλις τριών μηνών Αφρίν πέθανε από ανακοπή σε νοσοκομείο της νότιας Ινδίας. Είχε σημάδια από χτυπήματα και καψίματα από τσιγάρο, που της προκάλεσε ο 25χρονος πατέρας της, ο οποίος ήθελε γιο, όπως κατήγγειλε η μητέρα της. Ο νεαρός άντρας συνελήφθη στην Μπανγκαλόρ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Σε ανάλογη υπόθεση τον Μάρτιο, ένα ακόμα «ανεπιθύμητο κορίτσι» πέθανε στο Νέο Δελχί από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα του.
Χθες, ένας άντρας συνελήφθη στην πόλη Αμριτσάρ με την κατηγορία ότι στραγγάλισε τη γυναίκα του επειδή γέννησε για τρίτη φορά κορίτσι.
Οι πρόσφατες περιπτώσεις κακοποιημένων κοριτσιών έχουν αφυπνίσει την συνείδηση του έθνους και έχουν προκαλέσει διαφωνίες για τη θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην προτίμηση των Ινδών στους γιους, που θα φροντίσουν τους γονείς τους και στην αντίληψη ότι οι κόρες αποτελούν οικονομικό βάρος, επισημαίνει η Γκίτα Αραβαμούνταν συγγραφέας του βιβλίου «Εξαφανίζοντας τις Κόρες».
Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την Ινδία ως το πλέον «θανατηφόρο μέρος» για τα μικρά κορίτσια. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο από την Υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αποκαλύπτουν πως ένα κορίτσι ηλικίας ενός ως πέντε ετών έχει 75% λιγότερες πιθανότητες να επιζήσει απ' ότι ένα αγόρι.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Ινδία, μια χώρα με γυναίκα πρόεδρο και γυναίκα επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος,... 

Ονήσιμος: Αλήθεια, ξέρετε ποιος είναι;

Η λέξη «Ονήσιμος» σημαίνει «ο ωφέλιμος» και η λέξη προέρχεται από το ρήμα «ονίνημι» που σημαίνει «ωφελώ».

Είναι Σωματείο Αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό
(ΦΕΚ 883/τ.Β/4-12-1989)
Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ είναι Άγιος της Εκκλησίας μας, μαθητής του Αποστόλου Παύλου, Επίσκοπος και μάρτυρας της πίστεώς μας. Είναι ο Προστάτης Άγιος των Φυλακισμένων.

Μπορείτε να διαβάσετε το Βίο του εδώ
Στην κοινωνία της απόγνωσης και του φόβου ας φερθούμε ανθρώπινα και ζεστά σε ανθρώπους που «πλήρωσαν» και θέλουν να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αποφυλακισμένων είναι η εύρεση εργασίας.  
Κάνουμε έκκληση. Πολεμήστε την προκατάληψη. Προσλάβετε αποφυλακισμένους.  
Θέλουν να δουλέψουν, θέλουν να κάνουν μια καινούρια αρχή. Αυτή θα είναι μια γενναία πράξη, μεγαλύτερη από οιοδήποτε άλλο βοήθημα.

περισσότερα εδώ

Αλήθεια, ξέρετε ποιος είναι ο «Θεόφιλος»;





Τι είναι και τι έχει προσφέρει o Θεόφιλος μέχρι σήμερα... 

O Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Θεόφιλος» από την ίδρυση του το 2004 έχει καταφέρει γιγαντιαία άλματα προς την επίτευξη των σκοπών και των στόχων του και καθημερινά βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην Ελληνική κοινωνία, που με αργούς μεν αλλά σταθερούς ρυθμούς συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του έργου και την υπευθυνότητα με την οποία ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ χειρίζεται το θέμα.
Η στήριξη προς την πολύτεκνη οικογένεια είναι το ουσιαστικότερο βήμα προς την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και όλα τα μέλη, φίλοι, εθελοντές, χορηγοί και δωρητές του Οργανισμού έμπρακτα συμβάλλουν με τις προσφορές τους, την εργασία τους και τις ευγενικές τους προθέσεις για καλύτερες συνθήκες ζωής και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Ένας σύντομος απολογισμός της δράσης και των προγραμμάτων του Οργανισμού έχει ως εξής:

περισσότερα εδώ

Προσήγαγαν 6χρονη με χειροπέδες!!

«ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ»

Προσήγαγαν 6χρονη με χειροπέδες - διώκεται για επίθεση και καταστροφές

6-year-old girl handcuffed
by police over ‘tantrum’

Ο παραλογισμός της αμερικανικής μανίας με την αστυνόμευση εμφανίστηκε σε όλο του το μεγαλείο σε μία πόλη της Τζόρτζια.

Η μικρή Σαλέσια Τζόνσον δεν ήταν και τόσο ευδιάθετη την περασμένη Παρασκευή, όταν οι γονείς της την παρέδωσαν στο δημοτικό σχολείο του Κρικσάιντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νότια της Αθήνας (της πόλης της Τζόρτζια των ΗΠΑ που πήρε το όνομά της προς τιμή της ελληνικής πρωτεύουσας).

Το μικρό «πρωτάκι» έκανε το λάθος να σκίσει μερικές ζωγραφιές από αυτές που ήταν κρεμασμένες στους τοίχους (που η δασκάλα έβαλε τόσο χαμηλά ώστε να τις φτάνουν τα παιδιά) και να ρίξει κάτω την καρέκλα της, ή κάτι παρεμφερές. 
Σε κάθε περίπτωση, η δασκάλα αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την απειλή. Έτσι κάλεσε την διευθύντρια.
Η άφιξη της «εξουσίας» δεν τρόμαξε την Σαλέσια, που βλέποντας ότι όλοι στρέφονται εναντίον της αύξησε την ένταση και έριξε κάτω ένα ράφι, το οποίο χτύπησε την διευθύντρια στο πόδι. Έτσι, αυτή πήρε την μικρή ταραξία στο γραφείο της και... κάλεσε την αστυνομία!
Όταν έφτασε στο σχολείο το περιπολικό, οι λειτουργοί της δημόσιας τάξης πήραν τη σκυτάλη από τους λειτουργούς της Παιδείας. Το παιδί έκλαιγε στο γραφείο και, επειδή συνέχισε να αντιστέκεται όταν ένας άγνωστος αστυνομικός πήγε να το πάρει, του έβαλαν χειροπέδες!
«Η πολιτική μας ορίζει ότι κάθε κρατούμενος που πηγαίνει στο τμήμα με περιπολικό πρέπει να είναι δεμένος με χειροπέδες στο πίσω κάθισμα. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την ηλικία», δικαιολόγησε τους υφιστάμενούς του ο επικεφαλής του τμήματος του Μίλεντζβιλ Ντρέι Σγουίκορντ.
Έτσι, με το γράμμα του νόμου πήραν την μικρή στο τμήμα όπου και της ασκήθηκαν διώξεις για επίθεση και καταστροφή περιουσίας. Ευτυχώς η ηλικία της εμποδίζει την διεξαγωγή δίκης και έτσι δεν θα καταδικαστεί...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki