Saturday 28 April 2012

Φίλοι ή Facebook φίλοι; Η φιλία στα χρόνια του ...facebook!

Πόσους φίλους έχεις; “1582...!”. What? Μα ποιος άνθρωπος έχει τόσους φίλους; Ο σύγχρονος άνθρωπος προφανώς. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν και περισσότερες από 2.000 φίλους. Ουάου!!!

Ενώ στην πραγματική ζωή περισσότερους φίλους έχει ένας κοινωνικός άνθρωπος, οι φιλίες νέου τύπου χαρακτηρίζονται από απομόνωση και μοναξιά...
.
Facebook and Friendship


Εξετάζοντας τη φιλία στα ευρύτερα πλαίσια της κοινωνικής ζωής, ο Αριστοτέλης προχωρά στις ακόλουθες παρατηρήσεις:

Η φιλία σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και τα "Ηθικά Νικομάχεια"
Aristotle and his view of Friendship


Εγώ, τρεις έχω. Τσεκαρισμένους, λατρεμένους, τους εμπιστεύομαι και βασίζομαι πάνω τους. Κάνω κάτι λάθος;
Κι ύστερα ήρθε το facebook
Και η λέξη “φίλος” απέκτησε και ένα νέο νόημα. “Τα τελευταία χρόνια ο ορισμός της φιλίας έχει αποκτήσει νέες διαστάσεις και ευρύτερη έννοια. Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι τώρα! Φίλος δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που εμπιστεύεσαι, αγαπάς, σέβεσαι, υπολογίζεις και βοηθάς, αλλά και ένας αριθμός στην ιστοσελίδα σου. Το οξύμωρο της ιστορίας; Ενώ στην πραγματική ζωή περισσότερους φίλους έχει ένας κοινωνικός άνθρωπος, οι φιλίες νέου τύπου χαρακτηρίζονται από απομόνωση και μοναξιά. Ο καθένας σπίτι του με τον υπολογιστή του” σημειώνει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.
Όσο πιο μόνος, τόσο περισσότερο στο σπίτι. Κι όσο περισσότερο στο σπίτι, τόσος περισσότερος χρόνος για αναζήτηση “φίλων” και “κοινωνικοποίηση” μέσω διαδικτύου. Κι αν στην πραγματική ζωή παραπονιέσαι γιατί δεν έχεις φίλους, στην εικονική πραγματικότητα έχεις αμέτρητους και μάλιστα με αλφαβητική σειρά. Και φωτογραφία!
Illusions!
Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου θέτει τα ερωτήματα-προβληματισμούς...
“Γιατί τα τελευταία χρόνια το social networking τείνει να μετατρέψει τη φιλία από υπαρκτό δεσμό σε ψευδαίσθηση; 
Από κάτι που μάθαμε παραδοσιακά να μοιραζόμαστε σε κάτι που ο καθένας μόνος και για λογαριασμό του αγκαλιάζει; Τι είναι αυτό που μας έχει απομονώσει στις ηλεκτρονικές μας καλύβες και μας βγάζει στοιχεία παλιμπαιδισμού και κτητικότητας; Θυμάστε όλοι τους παιδικούς “φανταστικούς φίλους”... αντί να προχωρήσουμε μπροστά γυρνάμε στο πως συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά;
Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα μηχανισμό άμυνας που ο καθένας μας βγάζει στην επιφάνεια. Για να το κάνουμε όμως αυτό σημαίνει πως έχουμε πληγωθεί σε σημείο να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να την ξαναπατήσει. Έτσι λοιπόν θωρακισμένοι στο “ασφαλές κλουβί” που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, έχουμε τα πάντα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά τίποτα στην πράξη!”.
“Το μόνο σίγουρο είναι πως αν κάτι μας συμβεί, κανένας από τους 750 φίλους μας δεν θα ενδιαφερθεί τόσο όσο οι πραγματικοί in real life φίλοι”.
Γκρέμιστα, γκρέμιστα.... Όλα πια;
“Εμείς με τις πράξεις μας και τα θέλω μας καταρρίψαμε το θεσμό της οικογένειας και τώρα γκρινιάζουμε. Ας προσέξουμε μη συμβεί το ίδιο και με τη φιλία!” τονίζει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.
“Φίλος είναι και θα είναι ο έμπιστος άνθρωπος που αγαπάς, βλέπεις και μοιράζεσαι μαζί του χαρές και λύπες” καταλήγει η κ.Αργυρίου.
“Η σελίδα μας στο facebook λοιπόν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει μόνο παροδικές φιλίες, αλλά σίγουρα δείχνει το μέλλον τους”.
Τα καμπανάκι χτύπησε! Για να δούμε...

Ξυλοκόπησε και πέταξε στα σκουπίδια ανήλικη

Σοκ
Ξυλοκόπησε και πέταξε στα σκουπίδια ανήλικη
επειδή τον απέρριψε! 

 
την έκανε μαύρη στο ξύλο
και την πέταξε σε κάδο σκουπιδιών.
Γνωρίστηκαν στο facebook, αλλά εκείνη δεν ήθελε να προχωρήσει η σχέση τους - Ο δράστης την έκανε μαύρη στο ξύλο και την πέταξε σε κάδο σκουπιδιών.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού μιας ανήλικης την οποία οι δράστες, πέταξαν σε κάδο σκουπιδιών στην οδό Ανθείας. Η υπόθεση που όπως είναι λογικό προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στην τοπική κοινωνία, εκτυλίχθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (25-04-2012).
Στην Ακτή Δυμαίων, περαστικοί έμειναν με το στόμα ανοικτό ακούγοντας το θόρυβο από απότομο φρενάρισμα ενός αυτοκινήτου σκούρου χρώματος που εκινείτο με αυξημένη ταχύτητα στο ρεύμα ανόδου. Το όχημα σταμάτησε απότομα μπροστά από τους κάδους απορριμμάτων και οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους επιβάτες του να πετούν κάτι έξω από την πόρτα του συνοδηγού και στη συνέχεια ο οδηγός να κλείνει με δύναμη την πόρτα και να ξαναφεύγει.
Φυσικά όλοι πίστεψαν ότι μάλλον θα ήταν κάποιος αγενής που αδιαφορώντας για τη φασαρία που προκαλούσε σε ώρα κοινής ησυχίας, απλώς πέταξε μια σακούλα απορριμμάτων δίπλα στους κάδους. Όταν όμως το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε από το σημείο, όσοι είχαν παραμείνει διέκριναν μες το σκοτάδι κάτι να κινείται ακριβώς δίπλα απ' τον κάδο. Όταν πλησίασαν έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας ότι αυτό το «κάτι» δεν ήταν παρά μία... νεαρή γυναίκα!
Έσπευσαν να τη συνεφέρουν και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μία... ανήλικη η οποία έφερε μώλωπες στο πρόσωπο και το σώμα και ήταν αυτή που οι επιβάτες του οχήματος είχαν πετάξει (σαν σακούλα απορριμμάτων) στο σημείο των κάδων απορριμμάτων! 
 Όπως γράφει η εφημερίδα "Κόσμος" της Πάτρας, της πρόσφεραν νερό και αφού κατάφεραν να επανακτήσει τις αισθήσεις της την οδήγησαν στο σπίτι της που βρισκόταν στην περιοχή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανήλικη γνώριζε τον δράστη. Και επρόκειτο για νεαρό αλλοδαπό (Ρουμάνο στην καταγωγή) τον οποίο λέγεται πως είχε γνωρίσει μέσω του facebook. Στην αρχή έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλον και μετά άρχισαν τις συνομιλίες.
Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν και οι μεταξύ τους συναντήσεις, με τη διαφορά όμως ότι η ανήλικη δεν ήθελε τίποτε παραπάνω από μία απλή φιλία. Σε αντίθεση με τον αλλοδαπό ο οποίος άρχισε να την υποδέχεται στο σπίτι φίλων του και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την πείσει να συνευρεθούν ερωτικά.
Η ίδια ήταν ανένδοτη, μέχρι που εκείνο το βράδυ ο νεαρός θόλωσε και της επιτέθηκε ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο με φίλους. Πάντως, στην ασφάλεια δεν έχει γίνει ακόμα καταγγελία, ίσως υπό το φόβο της ανήλικης για περισσότερα μπλεξίματα. Δεν αποκλείεται ωστόσο πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. 
newsit.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki