Sunday 29 April 2012

Τα εμβόλια έχουν σβήσει από τον χάρτη λοιμώδεις ασθένειες που παλιά έκαναν θραύση

Εμβόλια: «δώρα» ζωής
Βελόνα και... ζωή. Αυτό είναι ουσιαστικώς το μήνυμα πίσω από μια από τις σημαντικότερες πράξεις... αγάπης προς τον εαυτό μας αλλά και προς τους γύρω μας, που δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό. Ένα «δώρο» της επιστήμης προς τον άνθρωπο που έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που μόλις ολοκληρώθηκε (21-27 Απριλίου), καθώς τα εμβόλια αποτελούν κύριους «συμμάχους» στον αγώνα των ειδικών ενάντια στους λοιμώδεις «εχθρούς» με στόχο να μακραίνει η... κλωστή της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους

τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια
ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο

1. Εμβόλιο ηπατίτιδας Β (HepB)
Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις, αρχίζοντας από την ηλικία των δύο μηνών (το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και μεταξύ πρώτης και τρίτης δόσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες). Προσοχή: Συνιστάται χορήγηση και τέταρτης  δόσης σε πρόωρα βρέφη που γεννιούνται με βάρος κάτω των δύο κιλών, από μητέρα θετική στο επιφανειακό αντιγόνο του ιού της ηπατίτιδας Β (ΗbsAg). Οταν η μητέρα είναι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου, η πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να χορηγείται εντός 12 ωρών από τη γέννηση.
2. Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη (DTaP)
Χορηγείται σε τέσσερις δόσεις (η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει τον 15ο μήνα της ζωής, εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ενώ η μικρότερη ηλικία χορήγησης της πρώτης δόσης είναι στις έξι εβδομάδες ζωής). Στην Ελλάδα διατίθεται σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια ως τετραδύναμο (μαζί με της πολιομυελίτιδας, DTaP-IPV), ως πενταδύναμο (μαζί με της πολιομυελίτιδας και του αιμόφιλου της ινφλουέντζας Β, DTaP-IPV-Hib) και ως εξαδύναμο (μαζί με της πολιομυελίτιδας, του αιμόφιλου της ινφλουέντζας Β και της ηπατίτιδας Β, DTaP-IPV-Hib-HepB). Σημείωση: Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας με μικρότερη δόση διφθεριτικής τοξίνης (Τd), στη χώρα μας κυκλοφορεί μόνο ως τετραδύναμο με προσθήκη και εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας (ΤdaP-IPV). Συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 11 - 12 ετών αν έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από προηγούμενο εμβολιασμό με εμβόλιο που περιείχε χημικά εξασθενημένες τοξίνες τετάνου-διφθερίτιδας.
3. Ινφλουέντζας τύπου Β (Ηib)
Η μικρότερη ηλικία χορήγησης είναι οι έξι εβδομάδες και χορηγείται σε τέσσερις συνολικά δόσεις.
4. Εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV)
Είναι απαραίτητη η χορήγηση τεσσάρων δόσεων.
5. Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, συζευγμένο (PCV) - Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, πολυσακχαριδικό (PPSV)
Το συζευγμένο εμβόλιο συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά ως πέντε ετών. Συνιστάται επιπλέον του συζευγμένου και η χορήγηση του... 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς
των μαθητών με θέμα: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
28ης Οκτωβρίου και Τερψιθέας
17563 Π.Φάληρο 
 
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς των μαθητών της περιοχής μας με θέμα :
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
και εισηγήτρια την κα Βασιλική Δημητρακοπούλου, Ψυχολόγο, Επιστημονική Συνεργάτιδα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων  «Π. & Α. Κυριακού», που θα γίνει την Τετάρτη 2/5/2012 και ώρα 17:30,  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Λυκείου Π. Φαλήρου (28ης Οκτωβρίου και Τερψιθέας)
Μετά την εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Καλούμε  τους γονείς της περιοχής μας να συμμετάσχουν.

Για το Σύλλογο



Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γεν. Γραμματέας
Λ. Γεωργίου                                                           Χρ. Σταθοπούλου-Δημητροκάλη

givethekids και στη Θεσσαλονίκη

Ανοίξτε την ντουλάπα σας κι ελάτε για χάρισμα. Ρούχα, παπούτσια, παιχνιδάκια, βιβλία και ό,τι άλλο καλό,
για μικρά που τα έχουν ανάγκη.

διαβάζουμε στο givethekids.gr

Ε, ναι λοιπόν! Το υποσχεθήκαμε και το τηρούμε. Το givethekids είναι εδώ για όλη την Ελλάδα και κάνει την αρχή ανεβαίνοντας Θεσσαλονίκη. 
Η συνάντηση θα γίνει με τη συνεργασία του ΟΒΡΕΠΟΜ: Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Θεσσαλονίκης που έδειξε πολλή αγάπη για τη συνάντηση.
Μεγάλο όνομα, μεγάλη χαρά ελπίζουμε να χαρίσουμε όχι μόνο στα μικρά που έχουν ανάγκη, αλλά και τα παιδιά που θα έρθουν με μαμά – μπαμπά στη συνάντηση, καθώς έχουν ετοιμάσει εκπλήξεις και happenings. 
Πολύτιμη η βοήθεια κι από τις φίλες της Γκιβ, που ήδη έχουν κάνει πολλά πράγματα για το give και είναι νεράιδες φοβερές.
Ανοίξτε την ντουλάπα σας, λοιπόν, κι ελάτε για χάρισμα. Ρούχα, παπούτσια, παιχνιδάκια, βιβλία και ό,τι άλλο καλό για μικρά που τα έχουν ανάγκη. Όλα όσα χαρίσετε θα προωθηθούν σε οικογένειες και φορείς.
Σας περιμένουμε με πολλή χαρά να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε!
Παράκληση: Γράφετε σε χαρτάκι όνομα, φύλο και ηλικία για τα οποία προορίζονται αυτά που χαρίζετε. Και φυσικά να είναι καθαρά, πλυμένα, σιδερωμένα!
Γιατί για κάποιες οικογένειες τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Πότε: Κυριακή 29 Απριλίου 2012, 12:00-15:00
Πού; Στην αυλή του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Άνω Τούμπας, Ολυμπίας 10, στην Άνω Τούμπα.
Συνδιοργανωτής: 
ΟΒΡΕΠΟΜ Θεσσαλονίκης
Χορηγός Επικοινωνίας: all4mama.gr
Περισσότερες πληροφορίες: 
www.givethekids.gr // www.facebook.gr/givethekids.gr

Πηγή: Καλά Νέα ... Υπάρχουν κι αυτά

Ήρθαν κυνηγημένοι, έφυγαν ήρωες

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
Ελάχιστοι γνωρίζουν πως εκτός από τους αδικοχαμένους Βακάρ και Χουμαγιούν, άλλοι δύο μετανάστες, ο Μασαούντ και ο Αχμέντ έσπευσαν να σώσουν το ηλικιωμένο ζευγάρι που εγκλωβίστηκε στις ράγες του τρένου. Τελευταία στιγμή γλίτωσαν από φρικτό θάνατο
Ηρθαν κυνηγημένοι, έφυγαν ήρωες
«Το μόνο που απαλύνει τον πόνο των γονιών
είναι ότι τα παιδιά τους έφυγαν
για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους... »
Για την ελληνική Πολιτεία ήταν δύο Πακιστανοί μετανάστες, δύο ακόμη αλλοδαποί χωρίς χαρτιά. Στη δύσκολη στιγμή όμως, όταν δύο συνάνθρωποί τους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις ράγες του τρένου στο Κρυονέρι, ήταν εκείνοι που έτρεξαν να βοηθήσουν. 
Χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του ηλικιωμένου ζευγαριού που παρακαλούσε για βοήθεια. Η τραγική πρόσκρουση που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν και οι τέσσερις τη ζωή τους... Με τη αυτοθυσία τους, ο 33χρονος Βακάρ Αχμεντ και ο 18χρονος Χουμαγιούν Ανουάρ απέδειξαν πως είχαν όνομα, πρόσωπο, ψυχή, ανθρωπιά.
Είναι η άλλη, αθέατη όψη των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκει συχνά «χώρο» στην καθημερινή επικαιρότητα. Τα άψυχα κορμιά των νεαρών από το Πακιστάν επέστρεψαν στη χώρα τους για να ταφούν. Τις σορούς τους υποδέχθηκαν οι συγχωριανοί τους με τιμές ηρώων. Η σκέψη ότι έχασαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν δύο ανθρώπους είναι η μόνη που απαλύνει τις πολυμελείς οικογένειές τους από τον βαθύ τους πόνο...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki