Tuesday 1 May 2012

Η παιδική κακοποίηση μεσα στην οικογένεια και ο ρόλος
του εκπαιδευτικού στην ανίχνευση και την αντιμετώπισή της

"...Στο χώρο του σχολείου μπορούμε, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών, να ανιχνεύσουμε εάν κάποιο υφίσταται κακοποίηση, και να παρέμβουμε, τόσο για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα περιστατικά, όσο και προληπτικά..."

The Role of Educators in Preventing
and Responding to Child Abuse and Neglect

Γράφει η Τόμπρα Χαρά-Ιφιγένεια,Ψυχολόγος στο ΤΕΙ Αθήνας, ΜΑ Εγκληματολογίας

Η παιδική κακοποίηση που συμβαίνει μέσα στην οικογένεια δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ευαισθητοποίησης που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια για τα δικαιώματα των παιδιών, έχει αναδειχθεί σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που μας αφορά όλους.  Στην περίπτωση της ενδοοικογενειακής παιδικής κακοποίησης, δράστες μπορεί να είναι οι γονείς, τα αδέλφια ή  άλλοι στενοί συγγενείς, ενώ μπορεί αυτή να συμβαίνει με διάφορες μορφές, που συνυπάρχουν ή όχι.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1999), «η κακοποίηση ή κακομεταχείριση του παιδιού περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά στη ζωή και στην ανάπτυξη του παιδιού, στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης».
Ειδικότερα:
1. Η σωματική κακοποίηση
Ως σωματική κακοποίηση έχει οριστεί η σκόπιμη χρήση σωματικής βίας κατά του παιδιού, που έχει ως αποτέλεσμα, ή έχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ως αποτέλεσμα, βλάβη στην υγεία του παιδιού, την επιβίωση, την ανάπτυξη ή την αξιοπρέπειά του. Αυτή περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: χτύπημα, ξυλοδαρμό, κλωτσιές, ταρακούνημα, δάγκωμα, στραγγαλισμό, κάψιμο, δηλητηρίαση και πρόκληση ασφυξίας. Μεγάλο μέρος της σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών επιβάλλεται μέσω της τιμωρίας και λαμβάνει χώρα στο σπίτι.
2. Η σεξουαλική κακοποίηση
Ως σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί η συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν κατανοεί πλήρως, για την οποία δεν είναι σε θέση να δώσει συγκατάθεση... 

Τι είναι η «λεπτή κινητικότητα»; - What is Fine Motor?

Η λεπτή κινητικότητα σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να χειρίζεται με επιδεξιότητα διάφορα αντικείμενα.  
What is Fine Motor?
Είναι μια δεξιότητα της οποίας η καλλιέργεια θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί σας στα πρώτα του μαθησιακά βήματα στο σχολείο όπως π.χ. το γράψιμο.
Μπορείτε να συνεισφέρετε σε αυτήν, με το να προτείνετε πολλές δραστηριότητες στο παιδί σας στις οποίες να καλείται να χρησιμοποιήσει τα χεράκια του, όπως π.χ. ζύμωμα ενός ζυμαριού, πλαστελίνες, άμμο ή άλλα υλικά.
Μέσα από αυτές τις "αφηρημένες" δραστηριότητες, που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, θα εξασκεί και θα ανακαλύπτει την δύναμη των δακτύλων του καθώς και της αίσθηση της αφής..  
Αυτά θα συμβάλλουν στο να μάθει το παιδί σας να ελέγχει με μεγαλύτερη ολοένα ακρίβεια τα χεράκια του, και να παίζει με μεγαλύτερη ευκολία παιχνίδια που απαιτούν καλή λεπτή κινητικότητα (να κόβει με το ψαλίδι, να παίζει με τουβλάκια Lego, να βάζει κόλλα με την σπάτουλα κ.α.).
Η λεπτή κινητικότητα είναι ένα σημαντικό κριτήριο όταν ένα παιδί αρχίζει το σχολείο και θα το βοηθήσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν εκεί όπως η γραφή στο τετράδιο ή στον πίνακα. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki