Wednesday 9 May 2012

Δείτε πως ζουν και που κοιμούνται τα Παιδιά του Κόσμου

Ο φωτογράφος James Mollison έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς και να καταγράψει με τη μηχανή του πώς ζουν τα παιδιά σε όλες αυτές τις διαφορετικές χώρες. 
Κατέγραψε εικόνες των παιδιών και το χώρο του υπνοδωματίου τους. Οι εικόνες αυτές που κατέγραψε τυπώθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο "Όταν τα παιδιά κοιμούνται".

Where Children Sleep by James Mollison

Η εικόνα μεταξύ των παιδιών από διαφορετικές χώρες για το πως ζουν κάθε μέρα τη ζωή τους είναι σοκαριστική.
Κάθε παιδί αξίζει ένα ζεστό και όμορφο σπίτι για να μεγαλώσει αλλά πολλές φορές αυτό δεν ισχύει όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω.
Ο Mollison γεννήθηκε στην Κένυα αλλά μεγάλωσε στην Αγγλία, και τώρα εργάζεται στην Ιταλία. Με το φακό της μηχανής του ήθελε να κάνει τα άλλα παιδιά του κόσμου να έχουν επίγνωση της ανισότητας που συμβαίνει γύρω μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να αρχίσουμε από τα παιδιά μας. Κάτι παρόμοιο έγινε από έναν δάσκαλο που ήθελε τα παιδιά να πουν τις οδυνηρές ιστορίες τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ακούσουν γι 'αυτές και να είναι περισσότερο ενήμεροι.
Indira (7) από το Nepal.
Μοιράζεται το μοναδικό στρώμα με τα τρία αδέλφια της. Από την ηλικία των 3 ετών εργάζεται σε λατομείο με γρανίτη και ταυτοχρόνως πηγαίνει σχολείο. Όταν μεγαλώσει ονειρεύεται  να γίνει χορεύτρια
Kaya (4) απο το Tokyo, Japan.
Ζει με τους γονείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα στο οποίο έχει πολλά φορέματα παλτό και παιχνίδια.Ονειρεύεται να γίνει cartoonist όταν μεγαλώσει...
Dong (9) από south-west China.
Μοιράζεται το δωμάτιο με την οικογένεια του , αγαπάει το τραγούδι και το γράψιμο, και τα απογεύματα μετά τα μαθήματα του συνηθίζει να βλέπει τηλεόραση.  Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστυνομικός.
Joey (11) από το Kentucky, USA.
Όταν ήταν 7 χρονών σκότωσε το πρώτο του ελάφι. Απολαμβάνει να πηγαίνει για κυνήγι με τον πατέρα του και έχει στην κατοχή του δύο κυνηγετικά όπλα και ένα τόξο.
Jasmine (4) από Kentucky, USA.
Ζει με την οικογένεια της σε ένα αγρόκτημα. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.
Lamine (12) από Senegal.
Μοιράζεται αυτό το δωμάτιο με πολλά άλλα παιδιά. Τα κρεβάτια είναι φτιαγμένα πρόχειρα με πέτρες για στηρίγματα. Δουλεύει στα χωράφια καθημερινά από τις 6 το πρωί και τα απογεύματα μελετάει το Κοράνι.
Thais (11) από Brazil.
Μοιράζεται το υπνοδωμάτιο με την αδελφή της και το σπίτι τους χρησιμοποιείται από συμμορίες της περιοχής για διακίνηση ναρκωτικών. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει φωτομοντέλο όπως τα περισσότερα κορίτσια από τη Βραζιλία
Douha (10) από West Bank, Palestina.
Ζει σε ένα στρατόπεδο προσφύγων με 11 αδέλφια της, και μοιράζεται δωμάτιο με πέντε αδελφές της. Ο αδελφός της αυτοκτόνησε σε μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
Jamie (9) από New York.
Ζει σε ένα ρετιρέ της 5ης λεωφόρου. Το όνειρο του είναι να γίνει δικηγόρος όπως ο πατέρας του και γι αυτό το λόγο σπουδάζει σε ένα πολύ διάσημο σχολείο. Παράλληλα κάνει μαθήματα κολύμβησης και τζούντο.
Roathy (8) από Cambodia.
Το σπίτι του είναι ανάμεσα σε σκουπίδια και κρεβάτι του είναι αυτά τα παλιά ελαστικά αυτοκινήτων. Το μοναδικό γεύμα που λαμβάνει καθημερινά είναι το πρωινό. Κάνει μπάνιο μαζί με δεκάδες άλλα παιδιά σε ένα τοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα και βγάζει τα  προς το ζην μαζεύοντας τενεκεδάκια αναψυκτικών και πλαστικά μπουκάλια από τα σκουπίδια τα οποία πουλάει σε εταιρία ανακύκλωσης
Tzivka (9) από Israeli
Ζει σε έναν οικισμό στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης. Μοιράζεται το δωμάτιο μαζί με τα αδέλφια της κι επειδή δεν τους επιτρέπεται να παίζουν παιχνίδια ή να βλέπουν τηλεόραση και  να διαβάζουν εφημερίδες περνάει τον περισσότερο χρόνο της στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας ή παίζοντας παιχνίδια θρησκευτικού περιεχομένου
Nantio (15) από Kenya.
Είναι μέλος της φυλής Rendille. Ζει σε μια σκηνή που είναι κατασκευασμένα από χώμα και πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί ένα πολεμιστή Moran αφού πρώτα όμως έχει κάνει περιτομή. Η δουλειά της κάθε μέρα είναι να φροντίζει τις κατσίκες και να κόβει ξύλα.
Ένα άστεγο αγόρι από Rome, Italy.
Σπίτι τους είναι αυτό το στρώμα.Το αγόρι και η οικογένειά του δεν έχουν έγγραφα ταυτότητας, ώστε να μπορούν να πάρουν πραγματικές θέσεις εργασίας. Οι γονείς του καθαρίζουν παρμπρίζ αυτοκινήτων και κανείς δεν έχει μια εκπαίδευση.

ΔΕΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΑΙ Η ΑΓΆΠΗ ...

Ένας αγρότης πουλούσε κουταβάκια. Έφτιαξε λοιπόν μια πινακίδα κι όπως έβαζε το τελευταίο καρφί, αισθάνθηκε κάποιον να τον τραβά από το μανίκι.
Γύρισε κι είδε ένα μικρό αγόρι.....
— «Κύριε, θέλω να αγοράσω ένα κουταβάκι» είπε το αγόρι.
Ο αγρότης σκέφτηκε λίγο και απάντησε.
— «Ξέρεις, αυτά τα κουταβάκια είναι από πολύ σπουδαίους γονείς και στοιχίζουν πολλά χρήματα.»

Το αγόρι χαμήλωσε το κεφάλι για ένα λεπτό. Μετά έβγαλε από τη τσέπη του μερικά κέρματα... τα έτεινε στον αγρότη και ρώτησε:
— «Έχω αυτά τα χρήματα. Φτάνουν για να αγοράσω ένα κουταβάκι;»

Ο αγρότης έβγαλε ένα σφύριγμα και στη στιγμή πετάχτηκε από το σκυλόσπιτο η μαμά σκύλα κι από πίσω της τρέχοντας πέντε γούνινες μπαλίτσες. Το αγόρι τα κοιτούσε με μάτια γεμάτα ευτυχία. Ξαφνικά, είδε μια ακόμα γούνινη μπαλίτσα να έρχεται προς το μέρος τους, ακολουθώντας όμως με μεγάλη δυσκολία τα άλλα κουτάβια. Σερνόταν και αγωνιζόταν να τα φτάσει.
— «Αυτό θέλω» είπε το αγόρι...
— «Μα δεν μπορείς να πάρεις αυτό» είπε ο αγρότης. «Δεν θα μπορέσει ποτέ να τρέξει και να παίξει όπως τα άλλα κουτάβια» ...

Το αγόρι έσκυψε και σήκωσε το μπατζάκι του παντελονιού του αποκαλύπτοντας δύο ατσάλινες λάμες να συγκρατούν το πόδι του και να καταλήγουν σε ένα ειδικό παπούτσι...
— «Βλέπετε κύριε» είπε το αγόρι, «ούτε κι εγώ μπορώ να τρέξω πολύ καλά και θα χρειαστεί στη ζωή του κάποιον να τον καταλαβαίνει» ...
Ο αγρότης με δάκρυα στα μάτια έσκυψε, πήρε το κουτάβι και το απέθεσε στην αγκαλιά του αγοριού.
— «Πόσο κάνει;» ρώτησε ο μικρός. — «Τίποτα δεν κάνει» είπε ο αγρότης ...
Το μικρό αγόρι του είχε δώσει το μεγαλύτερο μάθημα ζωής ...


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki