Sunday 20 May 2012

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:
Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της Ελλάδας!

Κάθε Κυριακή από 13 Μαΐου έως 17 Ιουνίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της Ελλάδας!
Σε εκπαιδευτικό πάρκο μετατρέπεται
τις Κυριακές το ΑΠΘ και υποδέχεται
μικρούς και μεγάλους
Τα μουσεία του, οι συλλογές του, τα εργαστήρια και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του θα είναι ανοιχτές, για να υποδεχτούν το κοινό που επιθυμεί να εξοικειωθεί με την έρευνα και τη γνώση.

Οι πόρτες των εργαστηρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, των σπάνιων αρχείων, των μουσείων και συλλογών του ΑΠΘ ανοίγουν για μικρούς και μεγάλους. 
Παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα στην πανεπιστημιούπολη καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, "ζωντανεύοντας" τα πρωινά της Κυριακής.

Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ
Περισσότερες πληροφορίες: 2310996723, www.auth.gr

Δημιουργήστε διασκεδάζοντας online μαζί με τα παιδιά σας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ!  
Αν έχετε πιτσιρίκια, αυτός ο ιστότοπος θα σας φανεί σωτήριος! Παρακολουθήστε δεκάδες καλλιτέχνες να δημιουργούν και αντιγράψτε ό,τι σας κάνει εντύπωση.

Είμαι ο Ροζ Ιππότης, ο βιβλιοθηκονόμος
του Ιπτάμενου Κάστρου.
Μπορείτε να κατασκευάσετε τα δικά σας εικονογραφημένα βιβλιαράκια με ιστορίες, να φτιάξετε ανθρωπάκια και ζωάκια από ζυμάρι, να ζωγραφίσετε, να σχεδιάσετε τα δικά σας κοσμήματα κι ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες που θα κρατήσουν τα μικρά σας απασχολημένα και χαρούμενα! Το καλύτερο: οι προτάσεις ανανεώνονται συχνότατα.
Μικρές ιστορίες
Τα πιτσιρίκια τρελαίνονται για ιστορίες. Ιδιαίτερα όταν οι ιστορίες δεν είναι οι κλασικές και «τυποποιημένες», αλλά προέρχονται από τη δική σας (και τη δική τους) φαντασία. Το http://storybird.com είναι ένας ιστότοπος που σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε τα δικά σας παραμύθια, τις δικές σας μικρές ιστορίες και να τις απολαμβάνετε με την οικογένειά σας. Αφού συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής, διαδικασία που είναι σύντομη και δωρεάν, επιλέγετε τα καρτούν που θέλετε να εικονογραφήσουν το παραμύθι σας, προσθέτετε το κείμενο και έτοιμο το προσωπικό σας δημιούργημα. Στη διαδικασία μπορούν να σας βοηθήσουν φυσικά και τα παιδιά, βάζοντας τις δικές τους πινελιές. Αν πάλι τα καμάρια σας είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, προτείνετέ τους το site για να το χρησιμοποιούν μόνα τους. Θα το αγαπήσετε.  
ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ  
Για παιδιά! 
«Το κλεμμένο άρωμα», «Το μαγικό μήλο», «Η πανέξυπνη μαϊμού» και δεκάδες ακόμα ιστοριούλες για παιδιά σάς περιμένουν στο www.storycove.com. Το site έχει οπτικοποιημένες ιστορίες στα αγγλικά, ιδανικές για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που μαθαίνουν λέξεις, γραμματική, συντακτικό και ιδιωματισμούς εύκολα και χωρίς «δασκαλίστικες» μεθόδους. Μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά σας όποια ιστορία επιλέξετε και μετά να κάνετε τις προτεινόμενες δραστηριότητες. Το μόνο που απαιτείται είναι να εγγραφείτε μέλος, διαδικασία δευτερολέπτων που είναι εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια έχετε πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό του site. Και μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια από κάθε γωνιά του πλανήτη!


Ιπτάμενο κάστρο
ΒΑΛΤΕ τα πιτσιρίκια σας στον μαγικό κόσμο του ιπτάμενου κάστρου! Ενός κάστρου παραμυθιών και γνώσης, που θα βρείτε στο Διαδίκτυο και θα σας ταξιδέψει σε τοποθεσίες φαντασίας και ονείρου. 
Μπείτε στο www.iptamenokastro.gr και περιηγηθείτε στη στοά των λέξεων, στη στοά των γνώσεων, των ιδεών και των υπολογισμών, γνωρίστε τον χάρτινο ιππότη και τις ιστορίες του, ακολουθήστε στην κουζίνα τον ιππότη μάγειρο, γίνετε φίλοι με τη Μελανόμορφη, τη νεράιδα υπεύθυνη του τυπογραφείου του κάστρου και μάθετε δίπλα τις δύο αμαζόνες. Ακόμα, δείτε βιντεάκια και διασκεδάστε με τα παραμύθια που έχουν να διηγηθούν οι κάτοικοι του κάστρου! Ένα ιδιαίτερο e-δώρο για τα μικρά και τα μεγαλύτερα καμάρια σας!
«Ένας κόσμος δημιουργίας και για τα παιδιά» Χόμπι δημιουργικό, με άμεσες αναφορές στην ιστορία και πληθώρα ερευνητικών διαστάσεων, μια ιδανική διέξοδος για παιδιά και εφήβους είναι ο μοντελισμός

Για παιδιά
ΜΙΑ φορά και έναν καιρό τα παραμύθια -γνωστά και άγνωστα από όλο τον κόσμο- βρήκαν τη δική τους γωνιά στο Διαδίκτυο. Το «χρυσόψαρο», «Η αλεπού και ο λέλεκας», «Ο γέρος και τα τρία αδέλφια» είναι μόνο μερικά απ' όσα περιέχει η συγκεκριμένη ενότητα της ιστοσελίδας www.paidika.gr. Οι θρύλοι, οι παραδόσεις, τα έθιμα, τα σοφά λόγια, οι παροιμίες και τα γνωμικά, τα αινίγματα και οι γλωσσοδέτες, τα νανουρίσματα είναι μόνο μερικά απ' όσα έχουν συγκεντρώσει οι διαχειριστές της συγκεκριμένης ιστοσελίδας με σκοπό να «διαδοθούν στις επόμενες γενιές». Η ενότητα ζωγραφικής με υποκατηγορίες για ό,τι αγαπά περισσότερο το βλαστάρι σας. Εκπαιδευτικό υλικό, δωρεάν e-βιβλία και πολλές δραστηριότητες (Καραγκιόζης, χαρτοκοπτική, σκιές χεριών, παζλ) και άλλα πολλά περιέχονται στον ιστότοπο. Κάντε κλικ. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

(Πώς να γράφουμε καλύτερα στις εξετάσεις)
Είναι γεγονός πως αν θελήσουμε να μάθουμε το πιο σωστό τρόπο για να γράφουμε σωστά και με σύστημα στις πανελλήνιες εξετάσεις, θα λάβουμε αρκετές απόψεις οι οποίες αρκετές φορές είναι και αντιδιαμετρικά αντίθετες.

Με συζητήσεις που είχαμε με μαθητές που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές, και ύστερα από τις σκέψεις που εξέφρασαν, διαφοροποιήσαμε λίγο τις θεωρούμενες "αποδεκτές" πρακτικές.
Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε, χωρίς να επιμένουμε πως αυτές είναι οι σωστές τεχνικές που πρέπει να ακολουθούνται. Απλώς παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις που ίσως να βοηθήσουν στην προσπάθεια απόκτησης καλύτερου αποτελέσματος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

  • Κατ΄αρχήν αποφύγετε να διαβάσετε όλα τα θέματα από την αρχή.
Αρκετοί μαθητές μόλις παίρνουν τα θέματα, κοιτάζουν κατευθείαν το τελευταίο θέμα για να διαπιστώσουν πόσο δύσκολο είναι. Αν όντως είναι δύσκολο, τότε τους απογοητεύει, τους καταστρέφει την ψυχολογία (επειδή δεν πρόκειται να γράψουν 20) και συνήθως κάνουν λάθη μετά από αυτό ακόμα και σε θέματα που γνωρίζουν.

Ο κανόνας είναι πιο απλός.
Κοιτάμε το πρώτο θέμα-ερώτημα και μόνο. Αν είμαστε σίγουροι ότι το ξέρουμε, το γράφουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο. Αν δεν είμαστε σίγουροι το αφήνουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο.

Σκοπός είναι να γράφουμε πάντα τα θέματα που γνωρίζουμε.
Έτσι όταν φτάσουμε στο τέταρτο θέμα θα έχουμε συγκεντρώσει ήδη αρκετές μονάδες, θα έχουμε εξασκηθεί στην προσέγγιση των θεμάτων, και θα έχουμε καλύτερη ψυχολογία για τα επόμενα θέματα. Όταν περάσουμε όλα τα θέματα από μία φορά (είτε τα γράψαμε είτε όχι), επιστρέφουμε σε όσα αφήσαμε, επιλέγοντας από αυτά που έμειναν όποιο θεωρούμε πλέον πιο εύκολο.
*Διαβάζουμε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της απάντησης, επιστρέφουμε και ξαναδιαβάζουμε το θέμα ώστε να σιγουρέψουμε ότι δεν ξεφύγαμε και απαντάμε σε κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που ζητείται.
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο, αφού γράψουμε σελίδες ολόκληρες,  να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με το θέμα και να αναγκαστούμε

Γονείς και μαθητές: Αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων

Στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους των εξετάσεων
για γονείς και μαθητές

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το άγχος των εξετάσεων χαρακτηρίζει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την πλειοψηφία των μαθητών. Από τη μία η κούραση της σχολικής χρονιάς και η έντονη επιθυμία για διακοπές αντικρούεται με το διάβασμα, ενώ από την άλλη το άγχος για μια καλή επίδοση στις εξετάσεις μπορεί να καταβάλλει τους μαθητές και να μειώσει τη διάθεση για διάβασμα. 
Το αίσθημα αυτό συνήθως εμφανίζεται πριν (κατά τη διάρκεια της μελέτης), στην εξέταση (την ώρα αξιολόγησης) αλλά και μετά (μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) και είναι συχνό ακόμα και στα άτομα που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Τα συμπτώματα του άγχους είναι πολλά.
Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με υπερβολική ανησυχία, φόβο και ανησυχία ενδεχόμενης αποτυχίας ή μειωμένης επίδοσης. 
 Μπορούν να εκδηλωθούν ως ψυχοσωματικά συμπτώματα με κύρια τον πονοκέφαλο, ζαλάδα, ταχυκαρδία, τρέμουλο, δύσπνοια και εφίδρωση, αλλά και ως συναισθηματικά όπως απελπισία, οξυθυμία, κατάθλιψη, αδυναμία και απογοήτευση. Σε κάποια άτομα παρατηρείται μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, σύγχυση και απώλεια μνήμης.
Ήπια συμπτώματα άγχους λειτουργούν εποικοδομητικά, ενώ όταν η ανησυχία γίνεται υπερβολική το άτομο μπορεί να νιώσει πανικό και απώλεια ελέγχου, να νιώσει σύγχυση και να μη μπορεί να σκεφτεί. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την άσχημη επίδοση στις εξετάσεις ακόμα και με την καλύτερη προετοιμασία.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εξεταστικής μειώνοντας την κούραση και το άγχος και αυξάνοντας την ικανότητα μάθησης και τη διάθεση για μελέτη.
Διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος μέσα στο σπίτι ή εκτός που δεν έχει πολλά ερεθίσματα να σας αποσπούν την προσοχή (πολλά έπιπλα, αντικείμενα κτλ). Διαλέξτε ένα δωμάτιο που να μην έχει πολύ έντονα χρώματα που προκαλούν άγχος και διέγερση και κατά συνέπεια κουράζουν εύκολα. Πριν από τις εξετάσεις αναπτύξτε στρατηγικές οργανωμένης μελέτης προκειμένου να προετοιμαστείτε. Τις περισσότερες φορές η οργάνωση μειώνει...

Προστατεύω εμένα και τα παιδιά μου στο διαδίκτυο

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού
Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας

Οι κύριες μορφές εγκληματικότητας στο διαδίκτυο είναι:
                              ● Παιδική πορνογραφία
                              ● Cyber bullying
                              ● Δήλωση αυτοκτονίας
                              ● Προσωπικά δεδομένα
                              ● Απάτες μέσω διαδικτύου
                              ● Cracking και hacking
                              ● Τυχερά παιχνίδια, τζόγος


Αποσπάσματα από το κείμενο του βίντεο:


Παιδική πορνογραφία

Στην Ελλάδα τιμωρείται η κατοχή αρχείων παιδικής πορνογραφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας στη χώρα μας, ωστόσο 680 χρήστες ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας το διάστημα 2004-2011.

Πώς αναπτύσσεται η παιδική πορνογραφία:
● Οι δράστες αποπλανούν ανηλίκους σε chat rooms και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης
● Οι δράστες μαθαίνουν τον τόπο διαμονής, τα ενδιαφέροντά τους και τις σεξουαλικές τους εμπειρίες

Ηλεκτρονική παρενόχληση μεταξύ παιδιών (cyber bullying)

Είναι ένα φαινόμενο που γνωρίζει έξαρση παγκοσμίως, ενώ και στη χώρα μας σημειώνονται αρκετά περιστατικά.

Τι είναι η ηλεκτρονική παρενόχληση:
● Μηνύματα με προσβλητικό περιεχόμενο
● Κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών με μοναδικό σκοπό την παρενόχληση
● Διάδοση φημών και ψευδών γεγονότων με σκοπό τη δυσφήμιση
● Ανώνυμες κλήσεις και μηνύματα με σκοπό το φόβο και την ταραχή

Ποιες είναι οι συνέπειες για το παιδί και τον έφηβο:
● Αποχή από τα μαθήματα
● Απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις
● Εκτέλεση πράξεων αντίθετων με το χαρακτήρα του παιδιού ή παράνομες πράξεις λόγω εκβιασμού
● Κατάθλιψη
● Αυτοκτονία

Εξάρτηση

Η εξάρτηση αποτελεί κυρίως πρόβλημα των νέων και προκαλείται συνήθως στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
● Εγκαταστήστε ειδικά προγράμματα παρακολούθησης στον Η/Υ
● Ελέγχετε το ιστορικό του προγράμματος πλοήγησης
● Αποφεύγετε τη χρήση του υπολογιστή σε παιδιά χωρίς την παρουσία ενηλίκου
● Συμβουλέψτε το παιδί να μη δίνει προσωπικές πληροφορίες
● Αποθαρρύνετέ το να συναντήσει άτομα που γνώρισε στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψή σας
● Ζητήστε από το παιδί να σας ενημερώσει αν κάποιος του έστειλε υλικό που το τάραξε ή το αναστάτωσε
● Αποφύγετε τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών με τα παιδιά σας στο διαδίκτυο

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki