Monday 4 June 2012

Βιομηχανία μικρομέγαλων
Kids Getting Older Younger

Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι του 2004.
Έκτοτε τα πράγματα χειροτέρεψαν κατά πολύ:

Από παιδιά στη βιομηχανία της μόδας

Outrage over shocking images of the 10-YEAR-OLD model

Το στυλ της Lady Gaga σε μωρά!!

“Gaga Goo Goo” Baby Clothes Line!!

H βιομηχανία του ονείρου και της κατανάλωσης διαμορφώνει τη γενιά των «μικρομέγαλων» από το δημοτικό.
 .
Kids Getting Older Younger
Μαλλιά πλουμιστά, φανταχτερή μπλούζα, στενό παντελόνι που αφήνει ακάλυπτο τον αφαλό, στρας στο πρόσωπο.
Με το μικρόφωνο «καραόκε» στο χέρι, κάτω από γιγαντιαία πόστερ της λατρεμένης της Λόρι κολλημένα στον τοίχο του παιδικού δωματίου, η «μικρομέγαλη» κουνιέται και λυγιέται, τραγουδά με ύφος ντίβας.
Επαναλαμβάνει στίχους με περιεχόμενο «μετεφηβικό», μεγαλίστικο, όπως άλλωστε είναι τα ρούχα και η συμπεριφορά όλων των φανατικών οπαδών της Λόρι, που γεννήθηκε το Μάιο του 1982, βαφτίστηκε Λώρα, στα 15 της αποφάσισε να γίνει βεντέτα και σήμερα, στα 22 της, έχει ήδη δυο πλατινένιους δίσκους.
Το παράδειγμά της σε Ευρώπη και Αμερική ακολούθησαν και ακολουθούν και άλλα «μωρά» ηλικίας 13 έως 21 χρόνων, που γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες, γοητεύουν κοριτσάκια και δημιουργούν πρότυπα.
Στη Γαλλία το βιβλίο «Τα μυστικά μου», με εξώφυλλο «ροζ μπονμπόν» έγινε «μπεστ σέλερ» το 2003, μόνο και μόνο επειδή η Λόρι αφηγείται το καταπληκτικό παραμύθι της ζωής της, δηλαδή το δρόμο προς τη δόξα.
«E, και λοιπόν;», ρωτούν κάποιοι «γηραιότεροι» που θυμούνται τις αφίσες της Pίτα Xέιγουορθ ή του Tζέιμς Nτιν, των Mπιτλς και των Pόλινγκ Στόουνς, του Σόνι και της Σερ, αργότερα των Mετάλικα και τόσων άλλων. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε είδωλα, καλλιτέχνες, ζωγράφους, συγγραφείς, ηθοποιούς.
O κινηματογράφος και το «σταρ σύστεμ» έφεραν τη λατρεία των ειδώλων, η εμπορευματοποίηση έφερε την εξαργύρωση της λατρείας.
«E, και λοιπόν; Όλα αυτά είναι παλιά ιστορία», ξαναλένε οι «ανυποψίαστοι».

Το σύνδρομο KGOY

Παλιά ιστορία, καινούριο σύνδρομο.
Το KGOY-Kids are getting older younger, σε ελεύθερη μετάφραση
«τα παιδιά μεγαλώνουν όλο και νωρίτερα».
H κλινική ορολογία που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί κοινωνιολόγοι είναι, μια «αρρώστια», που πλήττει κυρίως τα «τρυφερά πλασματάκια» θηλυκού γένους.
Τα είδωλα είναι όλο και νεότερα, το ίδιο και οι φανατικές θαυμάστριες.
H «μανία» δεν αρχίζει με την εφηβεία, αλλά σε δυτικές και αρκούντως ευημερούσες κοινωνίες με προεξάρχουσα την αμερικανική, η «αστεροπληξία» αρχίζει στο νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα «πολλαπλές στρεβλώσεις» στο χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και την εικόνα του κόσμου, στρεβλώσεις, που γεννούν μια συγκεκριμένη «κοσμοθεωρία».
Υπό την επήρεια της «βιομηχανίας του ονείρου»
, στη θαλπωρή ενός «θερμοκηπίου» που τις αποξενώνει από τον πραγματικό κόσμο, οι «μικρομέγαλες», από τη νηπιακή και την παιδική ηλικία, εκτοξεύονται στον κόσμο των ενηλίκων -όπως η Αλίκη από το λαγούμι στη χώρα των θαυμάτων.
Τα στάδια της προ-προεφηβείας (3 έως 6 ετών), της προεφηβείας (8 έως 11 ετών), τέλος της εφηβείας των 12 και 14 ετών, στάδιο καταλυτικών μεταβολών οργανικής φύσεως, εποχή της χειραφέτησης από το οικογενειακό περιβάλλον, έχουν πλέον «συγχωνευτεί».
Από τα επτά τους τα κοριτσάκια έχουν επίγνωση...

Απλές συνήθειες που θα βοηθήσουν το παιδί σας
να απολαμβάνει τις ώρες της αναγνώσης

1. Διαβάστε βιβλία µαζί µε τα παιδιά σας. Όχι µόνο θα τα βοηθήσει να βελτιώσουν τις αναγνωστικές τους ικανότητες αλλά είναι και µια σπουδαία ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα µαζί. 
Το άνοιγµα ενός βιβλίου είναι η αρχή µιας περιπέτειας –ποτέ δεν ξέρετε τι µπορεί να ανακαλύψετε στις σελίδες του.

Το άνοιγµα ενός βιβλίου είναι η αρχή
µιας περιπέτειας
2. Συνεχίστε να διαβάζετε ιστορίες στα παιδιά σας, ακόµη κι όταν µαθαίνουν να διαβάζουν µόνα τους. Το βρίσκουν διασκεδαστικό και κυρίως τα ενθαρρύνει. Το παιδί σας δεν θα είναι ποτέ πολύ µεγάλο για να ακούσει και να απολαύσει µια καλή ιστορία.

3. Διαβάστε αργά και εκφραστικά. Προσπαθήστε να χρησιµοποιείτε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες.

4. Να ακολουθείτε πιστά το κείµενο και να διαβάζετε την ιστορία χρησιµοποιώντας τις εικόνες.

5. Προσπαθήστε να τους διαβάζετε την ίδια ώρα κάθε µέρα. Πριν το βραδινό ύπνο είναι µια σπουδαία ώρα για να µοιραστείτε µαζί τους µια ιστορία. Γιατί να µην αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε;

6. Μην σας απασχολεί το αναγνωστικό επίπεδο. Τα παιδιά απολαµβάνουν εξίσου να ακούνε εύκολα βιβλία, και βιβλία που θα ήταν γι’ αυτά πολύ δύσκολο να τα διαβάσουν µόνα τους.

7. Καθώς το παιδί σας θα εµπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του για να διαβάσει, µπορείτε να αντιστρέψετε τους ρόλους και να διαβάζει εκείνο σε εσάς τη συνέχεια της ιστορίας.

8. Συζητήστε µαζί τους για τα βιβλία, ρωτήστε τα τι πιστεύουν πως θα συµβεί στη συνέχεια ή ποιο κοµµάτι του βιβλίου τους άρεσε ή τα διασκέδασε περισσότερο.

9. Τι αρέσει στα παιδιά σας; Tα ζώα, τα σπορ, η µαγεία; Κάντε τους έκπληξη µε βιβλία ή περιοδικά µε θέµα τα ενδιαφέροντά τους ή τις αγαπηµένες τους δραστηριότητες.

10. Θυµηθείτε να έχετε µαζί σας ένα βιβλίο για να διαβάσετε µαζί µε τα παιδιά όταν βγαίνετε έξω, σε κάποια στιγµή που θα βαρεθούν.

11. Γνωρίστε στα παιδιά σας διαφορετικά είδη βιβλίων· κλασική λογοτεχνία, εικονογραφηµένες ιστορίες, κόµικς, ποίηση, βιβλία γνώσεων.

12. Δείξτε στα παιδιά σας πόσο απολαµβάνετε λίγη ώρα µε το βιβλίο σας. Κάνετε τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφηµερίδες καθηµερινά αντικείµενα του σπιτιού σας και αφήστε τα παιδιά σας «να σας πιάσουν να διαβάζετε».

13. Επισκεφθείτε µαζί το βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη. Ζητήστε από τον/την υπεύθυνο βοήθεια για να επιλέξετε βιβλία που τα παιδιά σας θα ευχαριστηθούν. Προτρέψτε τα να γίνουν µέλη της βιβλιοθήκης και να αποκτήσουν τη δική τους κάρτα µέλους.

14. Ενθαρρύνετε το παιδί σας –πέστε του πόσο καλά διαβάζει, δείξτε ενδιαφέρον και ενθουσιασµό για το βιβλίο του και να είστε σίγουροι ότι θα θέλει να διαβάσει περισσότερο!!

ΠΗΓΗ : www.bookbook.gr
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

Γιατί κάποιοι είναι τυχεροί και κάποιοι άλλοι όχι;

Ένα άτυχο άτομο δήλωσε ότι αφού διόρθωσε τη συμπεριφορά του, 
η ατυχία του πράγματι  εξαφανίστηκε.

Επειδή σε περιόδους σαν τις σημερινές χρειαζόμαστε όση περισσότερη τύχη μπορούμε να βρούμε παραθέτω ένα παλαιότερο και πολύ ενδιαφέρον άρθρο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2008, τη χρονιά που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση, στο Riders Digest.

Πάρτε τη Τύχη Σας στα Χέρια Σας!
Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη δύναμη της τύχης.
Κάποιοι πιστεύουν ότι η τύχη, καλή ή κακή, είναι κάτι που συμβαίνει απλά χωρίς να μπορούμε να το αλλάξουμε και κάποιοι άλλοι ότι μόνοι μας διαμορφώνουμε την τύχη μας. 
Με στόχο να ερευνήσουν επιστημονικά γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι σταθερά τυχεροί ενώ άλλοι δεν είναι, ερευνητές έβαλαν αγγελίες σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας για εθελοντές και από τις δύο κατηγορίες. Ανταποκρίθηκαν τετρακόσιοι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Για ένα διάστημα δέκα ετών, οι ερευνητές τους πήραν συνεντεύξεις, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν προσωπικά ημερολόγια, ερωτηματολόγια και τεστ ευφυΐας, και στη συνέχεια τους κάλεσαν στο εργαστήριο για τη διεξαγωγή πειραμάτων. Ανακάλυψαν ότι οι τυχεροί άνθρωποι είναι τυχεροί γιατί εφαρμόζουν κάποιες βασικές αρχές:
  • Αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους τυχαίνουν
  • Πραγματοποιούν προβλέψεις, σχετικά με τον εαυτό τους, που τις εκπληρώνουν από μόνοι τους μέσα από μια θετική προσδοκία
  • Υιοθετούν μια στάση ταχείας αντίδρασης που γυρίζει την κακή τύχη σε καλή (όπως αντιδρά ένα ελατήριο όταν το πιέζουμε, το στρίβουμε κ.λπ.)    
Έδωσαν για παράδειγμα, στους άτυχους και στους τυχερούς μια εφημερίδα και τους ζήτησαν να προσδιορίσουν πόσες φωτογραφίες είχε μέσα. Κατά μέσο όρο, οι άτυχοι ξόδεψαν δύο περίπου λεπτά σ’ αυτήν την άσκηση – ενώ οι τυχεροί λίγα μόνο δευτερόλεπτα.
Στην 2η σελίδα της εφημερίδας, με μεγάλα γράμματα, βρισκόταν ένα μήνυμα «Σταματήστε το μέτρημα: Υπάρχουν 43 φωτογραφίες μέσα σ’ αυτήν την εφημερίδα.» Οι τυχεροί είχαν την τάση να εντοπίζουν αυτό το μήνυμα ενώ οι άτυχοι όχι.
Στη μέση της εφημερίδας, βρισκόταν ένα μήνυμα που ανέφερε: «Σταμάτα να μετράς, πες σ’ αυτόν που διεξάγει το πείραμα ότι είδες αυτό το μήνυμα και κέρδισε 250$.» Πάλι, οι άτυχοι δεν το εντόπιζαν.
Οι τυχεροί παρατηρούσαν αυτό που βρισκόταν εκεί και όχι απλά αυτό για το οποίο έψαχναν.

Οι τυχεροί συμμετέχοντες προσπαθούσαν να προσθέσουν ποικιλία στη ζωή τους, είχαν την τάση να είναι πιο αισιόδοξοι και ήταν πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη τύχη μας!
Τα καλά νέα είναι ότι όταν οι ερευνητές περιέγραψαν τις τεχνικές που θα βοηθούσαν τους συμμετέχοντες να ενεργούν ως τυχεροί, το 80% ανέφερε ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο τυχεροί μετά έναν μόλις μήνα.
Ένα άτυχο άτομο δήλωσε ότι αφού διόρθωσε τη συμπεριφορά του, η ατυχία του πράγματι  εξαφανίστηκε.
Το συμπέρασμα;
Οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν την καλή και την κακή τύχη που μας προκύπτει.
Οι πιο ασύλληπτοι στόχοι – ένας αποτελεσματικός τρόπος να χρησιμοποιούμε τη δύναμη της τύχης – είναι στην πραγματικότητα στη διάθεση του καθενός μας.

Πάρτε τη Τύχη Σας στα Χέρια Σας!



Πηγές
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
American College for the Advancement in Medicine
Υγεία Για Όλους

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki