Wednesday 6 June 2012

Μαθητές στρέφονται στο μεροκάματο και αφήνουν
το σχολείο, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Η οικονομική κρίση «χτυπάει» κατά μεγάλο ποσοστό και την εκπαίδευση, με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς είναι ότι πολλοί μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βγουν στο μεροκάματο και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο patrastimes.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχαϊας κ. Σπύρος Ψαρράς, υπάρχει μεγάλη μαθητική διαρροή από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία δείχνει ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη όσο προχωρά και αυξάνεται η οικονομική κρίση.
Τα παιδιά για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους στρέφονται στο μεροκάματο και αφήνουν το σχολείο. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος που μειώνονται οι μαθητές στα σχολεία του νομού Αχαϊας και όχι μόνο. Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα θα αναδειχθεί από τον Σεπτέμβριο, όπου η μεταφορά των μαθητών θα περάσει στη δικαιοδοσία των Δήμων, στους οποίους όμως δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Η λύση που διαφαίνεται είναι ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να δίνουν κάποιο κονδύλι εν είδη μισθώσεως στους γονείς για να μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά τους στα σχολικά συγκροτήματα. Πόσοι γονείς όμως θα μπορούν να το κάνουν και αυτό, με αβέβαιο το πότε θα πάρουν έστω και αυτό το χρηματικό ποσό;

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ψαρράς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αν δεν υπάρχουν λεωφορεία να μεταφέρουν τους μαθητές το νέο σχολικό έτος, ολόκληρα σχολεία στην περιφέρεια του νομού που λειτουργούν με παιδιά από διάφορα χωριά, να μην έχουν μαθητές! 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki