Monday 11 June 2012

Παιδίατροι, πλασιέ βρεφικών προϊόντων

Tης Λινας Γιανναρου

Ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και αποκλειστικά αγαθών προθέσεων το έχουμε αντιληφθεί. 
Ότι το μάρκετινγκ έχει εισχωρήσει παντού, ακόμα και στα θεωρητικά «απόρθητα» δωμάτια των μαιευτηρίων, είναι επίσης γνωστό. 

«Κοιτάω τη συνταγή και τι να δω. Έγραφε σαμπουάν
και αφρόλουτρα μιας συγκεκριμένης μάρκας»
Ότι όμως οι ίδιοι οι παιδίατροι έχουν φτάσει στο σημείο να χορηγούν συνταγές με τη μέθοδο του «τυφλοσούρτη», φορτώνοντας με προϊόντα «μάρκες» τα νεογνά, αγνοώντας συχνά ιδιαίτερες ανάγκες τους και ιδίως αυτή του μητρικού γάλακτος, γίνεται αντιληπτό μόνο από τις σαστισμένες μανάδες, που οι περισσότερες είναι απλώς πολύ κουρασμένες για να αντιδράσουν.

«Συνταγές» φέιγ βολάν
Κάποιες όμως δεν ξεχνούν. Στο τελευταίο της ποστ, με τίτλο «Παιδίατροι - Πλασιέ», η δημοφιλέστατη μπλόγκερ Ψιλικατζού, που πριν από λίγους μήνες έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, γράφει με το γνωστό «πυρετικό» της ύφος: «Να σου έρχεται ο παιδίατρος στο μαιευτήριο να εξετάσει για πρώτη φορά το μωρό σου, να τρέμεις από την αγωνία μήπως έχει βρει πρόβλημα, να σου λέει τα κιλά, το ύψος, να περιμένεις να μάθεις για την υγεία του και εκείνος να σου κόβει ένα φύλλο συνταγής και να στο δίνει. Λες πάει, αυτοί για να γράψουν συνταγή σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και θα πάρουμε φάρμακα. Αλλά για στάσου, αφού δεν έγραψε τίποτε πάνω στο χαρτί. Τι σόι συνταγή είναι αυτή;»
Αναφερόταν στις νέου τύπου προτυπωμένες συνταγές που χάριν ευκολίας χρησιμοποιούν πολλοί παιδίατροι στα μαιευτήρια. (Οι μαίες τις αποκαλούν και φέιγ βολάν.) Τη συνέχεια τη διηγείται η ίδια η Ψιλικατζού, κατά κόσμον Κωνσταντίνα Δελημήτρου, στην «Κ»: «Κοιτάω τη συνταγή και τι να δω. Έγραφε σαμπουάν και αφρόλουτρα μιας συγκεκριμένης μάρκας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σημείωσε και πάνω στο χαρτί γάλα επίσης μιας συγκεκριμένης μάρκας να του δίνω, λέει, συμπληρωματικά. Το καλάθι του μωρού εν τω μεταξύ είχε αυτοκόλλητο αποκλειστικού θηλασμού. Αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία, ως φαίνεται».
Ανάλογη εμπειρία είχε πριν από λίγο καιρό σε ιδιωτικό μαιευτήριο και η Λ. Κ., 28 ετών, που διηγείται στην «Κ»: «Ήρθε την τρίτη μέρα από τη γέννα ένας παιδίατρος του μαιευτηρίου και μου είπε βλέποντάς με να θηλάζω ότι «δεν είναι ανάγκη να του δίνεις μόνο μητρικό". Σάστισα. Δεν είχα κάποιο πρόβλημα, και όμως ο παιδίατρος μου είπε να "συμπληρώσω" με σκόνη. Ο μαιευτήρας μου μου είχε συστήσει να θηλάσω το παιδί κανονικά, όπως άλλωστε επιθυμούσα κι εγώ, αλλά επειδή δεν είχα ακόμα παιδίατρο, μπερδεύτηκα. Το είπα στη μαία, η οποία βέβαια μου είπε... "μην τολμήσεις"». Ωστόσο, η απόφασή της δεν έγινε σεβαστή από το νοσοκομείο. «Στο μαιευτήριο, ενώ είχα ζητήσει αποκλειστικό θηλασμό, δηλαδή το παιδί να τρέφεται μόνο με μητρικό γάλα, διαπίστωσα ότι στις 48 ώρες του έδιναν και από το άλλο γάλα, χωρίς να με ενημερώσουν. Ούτε βέβαια είχαν βάλει την ειδική σήμανση στο καλάθι του μωρού. Για να πειστούν να μη δίνουν ξένο γάλα στο παιδί χρειάστηκε να κάνουμε ολόκληρη φασαρία».
Το θέμα συμπύκνωσε σε μια αποστροφή του λόγου του αρκετό καιρό μετά ο νέος της παιδίατρος. «Όταν στον ένα χρόνο τον ρώτησα εάν πρέπει να αλλάξω γάλα, να πάρω άλλο προϊόν, μου απάντησε "φτάνει το μάρκετινγκ, ας πάρει κανονικό γάλα το παιδί"».
Ο Διεθνής Κώδικας
Είναι δυστυχώς αλήθεια. Όπως επιβεβαιώνει στην «Κ» μαία με 30 χρόνια εμπειρία, τα μαιευτήρια είναι η χαρά της προώθησης προϊόντων. «Γίνεται συνεχώς κάποιου είδους promotion. Ωστόσο, ενώ για άλλα προϊόντα...

Τα πρώτα μπάνια του μωρού στη θάλασσα

Πότε μπορεί το μωρό μας να κάνει το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα; Οδηγίες για το πρώτο μπάνιο των λιλιπούτειων κολυμβητών.

Top tips for baby's first swim

Τα μωρά είναι εξοικειωμένα με το νερό από το περιβάλλον της μήτρας και έτσι το κολύμπι τα χαλαρώνει και τα ευχαριστεί. Τα προγράμματα κολύμβησης για μωρά (baby swimming) ξεκινούν από την ηλικία των 6 μηνών αλλά γίνονται βέβαια σε ειδική θερμαινόμενη πισίνα.

Όταν όμως το πρώτο του μπάνιο είναι στη θάλασσα θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

-Η θερμοκρασία. Τα μωρά δεν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι μεγάλοι γι αυτό το νερό της θάλασσας μπορεί να είναι υπερβολικά κρύο για το μωρό. Γι αυτό το λόγο αποφεύγουμε να βάζουμε στη θάλασσα α. μωρά μικρότερα από 6 μηνών και β. Νωρίς το καλοκαίρι ή σε κρύες θάλασσες
-Το δέρμα του μωρού. Πολλά μωρά παρουσιάζουν σπυράκια ή έκζεμα και χρειάζονται περισσότερη προσοχή από άλλα. Αν ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας πει πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μπορείτε να το κάνετε μπάνιο.
Tips για το μπάνιο του μωρού στη θάλασσα:
-Το πλατσούρισμα στο νερό πρέπει να διαρκεί λίγα λεπτά.
- το μωρό πρέπει να φοράει απαραιτήτως ειδική αντηλιακή κρέμα για βρέφη την οποία απλώνουμε σε όλο του το σώμα.
-Το καπέλο είναι απαραίτητο αξεσουαρ ακόμα και αν έχει συννεφιά.
-Αμέσως μετά το μπάνιο ξεπλένουμε το μωρό με άφθονο γλυκό νερό. Είναι καλό επομένως να υπάρχει ντους στην παραλία)
-Φοράμε στο μωρό λευκό μπλουζάκι ακόμα και να βρίσκεται στη σκιά της ομπρέλλας.
-Δεν αφήνουμε το μωρό εκτεθειμένο στον ήλιο ούτε για λίγο.
Προσοχή:
Αν το μωρό δείχνει δυσαρέσκεια στην επαφή με το νερό, δεν το πιέζουμε και δεν προσπαθούμε να το βάλουμε στο νερό με το ζόρι.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki