Wednesday 13 June 2012

Μεγαλώνοντας αγόρια

Μπορεί σαν μαμάδες να βρίσκουμε πιο εύκολο να μεγαλώσουμε ένα κοριτσάκι γιατί η φύση της μας είναι γνώριμη, από την άλλη πλευρά όμως, το να μεγαλώσουμε σωστά ένα αγοράκι είναι μία πρόκληση γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις. 

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κανόνες και περιορισμούς
μέσα στο σπίτι για να νιώσουν ασφαλή

 1. Βοηθήστε τον να εκφραστεί συναισθηματικά: μπορεί να είναι σύνηθες ο άντρας να κρύβει τα συναισθήματά του, να είναι σκληρός και απρόσιτος, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που τον καταπιέζει τρομακτικά. Μη φοβάστε να ρωτάτε τα παιδιά σας πώς αισθάνονται, να τους δίνετε το δικαίωμα να εκφράζονται αληθινά και ώριμα. Μόνο έτσι θα εξελιχθούν σε ανθρώπους κοινωνικά και πνευματικά λειτουργικούς.
2. Τα κορίτσια κατά κανόνα και κατά φύση συναισθάνονται ευκολότερα, συμπάσχουν με τους ανθρώπους και είναι καλύτερες στην επικοινωνία. Το να μάθει ένας άντρας να συμπάσχει με τους ανθρώπους γύρω του σημαίνει ότι έχει επίγνωση των πράξεών του.  Σαν μαμά, λοιπόν, μπορείτε να τον διδάξετε πώς είναι να μπαίνει στη θέση ενός άλλου ανθρώπου, κυρίως με τις πράξεις σας. 
3. Δώστε του αυτοπεποίθηση, όχι εγωπάθεια: πίσω από κάθε εγωπαθή άντρα κρύβεται μια ανασφαλής μητέρα. Οι άντρες συνήθως πρέπει να ανταποκριθούν σε προσδοκίες που τους έχει θέσει η κοινωνία μας. Προσδοκίες αγχωτικές κι άδικες. Μια μητέρα πρέπει να βοηθήσει το αγόρι της να πιστέψει στον εαυτό του για αυτό που είναι και όχι να υπερβάλλει για τις ικανότητές του, με ατάκες τύπου: «είσαι ο καλύτερος!», «δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα» και άλλες ουτοπικές προσδοκίες. Ένας άντρας, όπως άλλωστε και μια γυναίκα, πρέπει να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και όχι γεμάτος εγωιστικά κλισέ που θα του δυσκολεύουν τη ζωή.
4. Κερδίστε τον σεβασμό του για να σεβαστεί με τη σειρά του τους ανθρώπους γύρω του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από κανόνες και περιορισμούς μέσα στο σπίτι για να νιώσουν ασφαλή. Μη διστάζετε να πείτε «όχι» σε παράλογες απαιτήσεις τους ή να δείξετε δυσανασχέτηση αν συμπεριφέρονται άσχημα. Οι κανόνες συμπεριφοράς θέτουν όρια και τα όρια πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Κάντε το μικρό σας ανεξάρτητο!

«Θέλω να το κάνω»… «Άσε με μόνο μου»… «Όχι, θα το κάνω»… Πόσο οικείες μας ακούγονται αυτές οι φράσεις… Τα μικρά μας ξαφνικά μεγάλωσαν ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν και αξιώνουν την ανεξαρτησία τους! 

Το να καταφέρει ένα νήπιο να κερδίσει την ανεξαρτησία του και να αναδείξει νέες δεξιότητες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής του. 
Εσείς αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσφέρετε την αγάπη και την υποστήριξή σας, δίνοντάς του τις κατάλληλες ευκαιρίες για εξερεύνηση των πτυχών του χαρακτήρα του, ενθαρρύνοντάς του την περιέργεια αλλά και προτρέποντάς το να βιώσει μια σειρά εμπειριών. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πέντε απλές συμβουλές για να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του.

1. Ποτέ μην κάνετε για τα μικρά σας ό,τι μπορούν πραγματικά να κάνουν τα ίδια για τους εαυτούς τους. Παραδείγματος χάριν, προτρέψτε το να μάθετε να ντύνονται μόνα τους και μην υπαναχωρείτε στο θέμα αυτό, όταν τα καταφέρουν πλέον χωρίς βοήθεια. Μην τα ταΐζετε και μην πέφτετε στην παγίδα ότι αν τα κάνετε εσείς αντί εκείνα, τότε θα γλιτώσετε χρόνο.
2. Εξασφαλίστε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές και αφήστε το μωρό σας να περιηγηθεί με την ησυχία του, έχοντας την επίβλεψη αν πιστέψετε ότι πάει να κάνει κάτι κακό, αλλά πάντα δίνοντάς του την αίσθηση ότι το αφήνετε μόνο του. Αν το μωρό σας ακούει συνέχεια «μην το κάνεις», «μην ακουμπάς», «Άστο», «φύγε από εκεί γρήγορα», το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνετε φοβισμένο και διστακτικό. Έχετε ένα μέτρο. 
3. Δώστε του εναλλακτικές. Όταν θέλει να κάνει κάτι που εσείς πιστεύετε ότι είναι χαμένος χρόνος, δώστε του εσείς την εναλλακτική λύση και αφήστε το να αποφασίσει. Παράδειγμα: αντί να το ρωτήσετε τι θέλει για πρωϊνό, πείτε του ακριβώς τις προτάσεις σας. «Θέλεις κέικ ή δημητριακά με το γάλα σου;»
4. Βάλτε του να κάνει σπίτι εύκολες «δουλειές» (να βάλει τα άπλυτα στο πλυντήριο, την κούπα του στο νεροχύτη ή να μαζέψει τα παιχνίδια του) που θα το βοηθήσουν να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι κάποιος να αναλαμβάνει την ευθύνη του για κάτι που έχει κάνει. 
5. Κάθε φορά να το εμπιστεύεστε για το… κάτι παραπάνω! Έτσι το ενθαρρύνετε να έχει πάντα κίνητρο για να κάνει το καλύτερο.


ΠΗΓΗ : www.mother.gr
ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I. 

Αυτά ΔΕΝ είναι Ελλάδα

Το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης
στα επείγοντα του Ευαγγελισμού


Η Χρυσή Αυγή θα επιτίθεται
σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νοσοκομεία
για να βγάζει έξω
τα παιδιά των μεταναστών
και να βοηθά τα ελληνόπουλα.

Αυτή είναι η Ελλάδα! - THAT's GREECE

Τον τελευταίο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή του στο youtube το παρακάτω βίντεο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει το γύρο του κόσμου. 

Αυτή είναι η Ελλάδα! - THAT's GREECE
Μέχρι την ώρα αυτής της δημοσίευσης πάνω από 1.008.066
άνθρωποι είδαν το συγκεκριμένο βίντεο και κάποιοι από αυτούς άφησαν και τα σχόλιά τους. 
Πρόκειται για ένα βίντεο που με πολύ έξυπνο και κατανοητό τρόπο παρουσιάζει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας και όχι αυτήν που προσπαθούν να μας περάσουν τα συμβατικά και κατευθυνόμενα ΜΜΕ.
Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας, δείτε και διαδώστε το βίντεο. Αξίζει...

kazam


© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki