Saturday 30 June 2012

Έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού σε παιδιά μέσω Η/Υ

Με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, έγκαιρη εγκεφαλική διάγνωση του αυτισμού στα μικρά παιδιά.

Kinect cameras watch for autism

Σύνδρομο Asperger: Το σύνδρομο του "μικρού σοφού"

Η μελέτη ενός κοινού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να εντοπίσει στον εγκέφαλο παιδιών ηλικίας ακόμα και μόλις δύο ετών το «αποτύπωμα» του αυτισμού, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη υπόσχεται μία πιο αντικειμενική μέθοδο πρόωρης διάγνωσης, που θα συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της πολύπλοκης αναπτυξιακής διαταραχής του αυτισμού, όμως πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες παρεμφερείς έρευνες.Οι ερευνητές των τμημάτων νευρολογίας και ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Ντάφι, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο περίπου 1.000 παιδιών ηλικίας δύο έως 12 ετών. 

Οι επιστήμονες κατάφεραν -με τη βοήθεια ειδικών υπολογιστικών αλγορίθμων που είχαν αναπτύξει- να διακρίνουν εκείνα τα παιδιά που όντως είχαν αυτισμό από τα υπόλοιπα που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα.

Το ποσοστό επιτυχίας της διάγνωσης κυμάνθηκε στο 90%. Το αυτιστικό «αποτύπωμα» αφορά πρωτίστως μειωμένες συνδέσεις ανάμεσα ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο που ρυθμίζει και την ανάπτυξη της γλώσσας.

Ο αυτισμός δεν θεωρείται πλέον μία μεμονωμένη πάθηση, αλλά ένα ευρύ φάσμα διαταραχών με μια ποικιλία συμπτωμάτων και βαθμού σοβαρότητας. Συνήθως, τ’ αυτιστικά παιδιά δυσκολεύονται να βγουν από τον κόσμο τους και να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Η διάγνωση συχνά αργεί κι ένας ασθενής μπορεί επί χρόνια να μην έχει διαγνωστεί κατάλληλα. Η έως τώρα διάγνωση κατά κύριο λόγο βασίζεται στην υποκειμενική κρίση των γιατρών, καθώς δεν υπάρχουν αντικειμενικοί βιοδείκτες ή ακριβείς απεικονιστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν τα πειράματά τους με μία δεύτερη ομάδα παιδιών που πάσχουν από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που θεωρείται μία πιο ήπια μορφή αυτισμού. Συνήθως, οι άνθρωποι με Άσπεργκερ έχουν νοημοσύνη υψηλότερη του μέσου όρου και δυσκολεύονται λιγότερο να μιλήσουν σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτιστικούς. 

Όπως είπε ο Φρανκ Ντάφι, η νέα μελέτη θα βοηθήσει να δοθεί και μία οριστική απάντηση, αν το σύνδρομο Άσπεργκερ τελικά, θα έπρεπε να θεωρηθεί μία διαταραχή ξεχωριστή από τον αυτισμό.

Η τεχνική υπολογιστικής ανάλυσης του εγκεφαλογραφήματος μπορεί επίσης, κατά τους Αμερικανούς ερευνητές, να κάνει έγκαιρη διάγνωση κατά πόσο τα μικρότερα αδέλφια ενός παιδιού με αυτισμό κινδυνεύουν κι αυτά να εμφανίσουν ανάλογη διαταραχή (ένα τυπικό άγχος σε μία οικογένεια που έχει ήδη ένα αυτιστικό παιδί).

Ακόμα η νέα μέθοδος μπορεί, σε επόμενο στάδιο, να βοηθήσει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας που έχουν οι διάφορες θεραπευτικές τεχνικές για τον αυτισμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ
kathimerini

Ένα κολάζ όλο χρώμα!

"Night and Day" City Skylines

Η σχολική χρονιά μόλις τελείωσε και τι καλύτερο από το να επιβραβεύσετε το παιδί σας για όλη την προσπάθεια που κατέβαλλε αλλά και όλα όσα έμαθε στον παιδικό σταθμό. 

The kids have a choice of making
a daytime background or a night
time background.

Συνήθως κατά τη λήξη της χρονιάς η δασκάλα σας παραδίδει μαζί με το ενδεικτικό του κι έναν μεγάλο φάκελο με όλες τις εργασίες που έκανε μέσα στη χρονιά.

Αφού τις δείτε μια μια, βάλετε τα κλάματα για την πρόοδο του παιδιού σας και το επιβραβεύσετε, πιάστε δουλειά. Τι εννοούμε με αυτό; Μην αφήσετε τον κόπο του παιδιού, κλεισμένο μέσα στο φάκελο. Κάντε ένα μεγάλο κολάζ και στολίστε το δωμάτιο του! Πώς θα το κάνετε;
- Πάρτε ένα μεγάλο λευκό χαρτόνι, διαλέξτε τις πιο όμορφες ζωγραφιές και κολλήστε τες τη μια πλάι στην άλλη. 
Στην κορυφή γράψτε με μεγάλα γράμματα το όνομα και το σχολικό έτος και κρεμάστε το κολάζ στο δωμάτιο του!
mothersblog

Μαθαίνει γράμματα και αριθμούς τρώγοντας μπισκότα!

Είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να μάθει το μικρό σας γράμματα και αριθμούς. Κάθε φορά που τρώει ένα μπισκότο θα πρέπει να βρει και πιο γράμμα ή αριθμός είναι! 

Μαθαίνει γράμματα και αριθμούς τρώγοντας μπισκότα!

Θα χρειαστείτε:

* ½ κούπα μείγμα βουτύρου για γλυκά
* 1 κούπα ζάχαρη
* 1 αυγό
* 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
* 2 2/3 κούπας αλεύρι
* 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
* ½ κουταλάκι του γλυκού baking soda
* ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
* ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
* ½ κούπα sour cream
* Σαντιγί και χρώμα μαγειρικής για την κορυφή
.

Εκτέλεση
Ζεστάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Ανακατέψτε το μείγμα βουτύρου, τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια πολύ καλά και μετά βάλτε και τα υπόλοιπα υλικά. Χωρίστε τη ζύμη με ειδικά καλούπια που έχουν το σχήμα των αριθμών και βάλτε το στο φούρνο.
Αφού αναμείξετε σαντιγί με διάφορα χρώματα βάλτε τη πάνω σε ένα – ένα τα μπισκότα και σερβίρετε. 
Σε αυτό το στάδιο ίσως μπορεί να σας βοηθήσει και το μικρό σας για να μαθαίνει σιγά – σιγά τα γράμματα και τους αριθμούς.
.


 mothersblog.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki