Thursday 5 July 2012

Αφιέρωμα στην Ελληνίδα μάνα

Η μητρότητα στη νεοελληνική τέχνη
Κύριος Συγγραφέας: Κούρια, Αφροδίτη
Εκδότης: ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ημερομηνία Έκδοσης: 9/2009
Σελίδες: 170
ISBN: 9789606757242


Σύντομη περιγραφή
Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στους τρόπους με τους οποίους  απεικονίζεται η Ελληνίδα μητέρα στη νεοελληνική τέχνη. Κατέχοντας κεντρική θέση στην ελληνική κοινωνία, η μητέρα έχει αναπτύξει ποικίλες δεξιότητες και δραστηριότητες, και έχει αναδειχθεί σε πρότυπο αφοσίωσης και αυταπάρνησης. Οι Έλληνες καλλιτέχνες, μέσα από τις καλλιτεχνικές τάσεις του 19ου και του 2ού αιώνα, έχουν δώσει έργα όπου αποτυπώνεται η σχέση μητέρας και παιδιού, αλλά και αναδεικνύεται η μητρότητα, όχι μόνο ως φυσικό γεγονός, αλλά και ως κατεξοχήν έννοια που εγγυάται τη συνέχιση της ζωής και δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των γενεών.




Πώς τα παιδιά διδάσκουν τους μεγάλους!

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, μόνο τα παιδιά μπορούν να μας βοηθήσουν να δραπετεύσουμε από την καθημερινότητα που μας πνίγει και να γυρίσουμε για λίγο στα χρόνια της αθωότητας. 
.
Αγαπάνε και το δείχνουν
Γιατί όλοι θα θέλαμε να μπορούμε να δραπετεύσουμε σε ψεύτικα κάστρα, αντί να είμαστε κλεισμένοι σε γραφεία που μας πνίγουν, να πολεμήσουμε με δράκους, αντί για τον έφορο που μας χτυπάει την πόρτα και να ανησυχούμε για το τι θα φορέσει η Barbie μας στην πισίνα, αντί για το πόσα έχουμε να ξοδέψουμε στο σούπερ μάρκετ! Κι, όμως, αν αντιγράψουμε απλά πράγματα που κάνουν καθημερινά, τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν πώς θα ζούμε τη ζωή στο μέγιστο…

1. Αγαπάνε την ελευθερία
Περπατάνε καθημερινά ξυπόλητα και είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν μόλις μπαίνουν στο σπίτι. Πετάνε τα παπούτσια τους, αφήνουν τα πόδια τους να έρθουν σε επαφή με το πάτωμα και μετά κουλουριάζουν στο καναπέ ελεύθερα από δεσμεύσεις.

2. Βλέπουν μικρά θαύματα παντού
Ναι μπορείτε να νιώθετε ότι τα έχετε δει όλα στη ζωή, όμως η αλήθεια είναι ότι κάθε στιγμή και κάθε κατάσταση είναι μοναδική μέσα στο χωροχρόνο. Δώστε τους την αξία που πρέπει. Ενθουσιαστείτε με πράγματα απλά και καθημερινά όπως κάνουν τα παιδιά.

3. Λένε τα πράγματα όπως είναι
Δείχνουν τη χαρά τους, δείχνουν και το θυμό τους, δείχνουν τον ενθουσιασμό αλλά και την απογοήτευση τους. Πόσο πιο απλό και πραγματικά απελευθερωτικό είναι να μπορείς να εκφράζεις ό,τι αισθάνεσαι όπως είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς «στρογγυλέματα», χωρίς κάλυψη. Μας μαθαίνουν να είμαστε αληθινοί.

4. Δίνουν σημασία στην προσπάθεια
Η θέληση και η αντίσταση στην παραίτηση. Η επιμονή τους να σκαρφαλώσουν σε εκείνο το δέντρο όσος χρόνος κι αν χρειαστεί. Η αποφασιστικότητα ότι θα το κάνουν γιατί πολύ απλά το έβαλαν στο μυαλό τους.

5. Αγαπούν την ενεργητικότητα και λένε όχι στη νωθρότητα
Αυτή η εγρήγορση που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός. Το ακούραστο πνεύμα τους που τα κάνει να τρέχουν αντί να περπατάνε, να χοροπηδούν και να σκαρφαλώνουν σε κάθε τοιχάκι του δρόμου. Μας μαθαίνουν να αγαπάμε την κίνηση και την υγεία που δίνει στο σώμα μας.

6. Περνάνε καλά
Δεν ανησυχούν για το τι μπορεί να γίνει αλλά γι’ αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα. Οτιδήποτε και να κάνουν τη δεδομένη στιγμή το κάνουν με όλο τους το είναι. Μας μαθαίνουν να εκτιμάμε το παρόν.

7. Αγαπάνε και το δείχνουν
Αγκαλιάζουν, εκφράζουν την αγάπη, τον ενθουσιασμό, χωρίς το φόβο και τον εγωισμό των μεγάλων. Το νιώθουν και το λένε με πάθος και απόλυτη δοτικότητα κάθε μέρα, οποιαδήποτε στιγμή τούς έρθει η ανάγκη. Μας μαθαίνουν ποιες είναι οι προτεραιότητες στη ζωή, το σκοπό της και για ποια πράγματα τελικά αξίζει πραγματικά να παλεύουμε καθημερινά.

Απλά αντιγράψτε τα…

synodoiporia
ΠΗΓΗ: Πώς τα παιδιά διδάσκουν τους μεγάλους!

Γιατί αγαπάμε το καλοκαίρι

Καλή η άνοιξη, με τα λουλούδια και τις πεταλούδες της, αλλά σαν το καλοκαίρι, και μάλιστα στην Ελλάδα, τίποτα! Και όσο κι αν η λοιπή επικαιρότητα φροντίζει για το ακριβώς αντίθετο, μόνο η σκέψη ότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού μας φτιάχνει την διάθεση. Δείτε 32 ακόμα λόγους για τους οποίους αγαπάμε το καλοκαίρι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου και γιατί το έχουμε ανάγκη φέτος περισσότερο από ποτέ.
  • Γιατί πάμε διακοπές! Ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε και γεμίζουμε μπαταρίες για τη νέα σεζόν.
  • Γιατί, για τους περισσότερους, αποτελεί το τέλος της σεζόν: Την περίοδο που οι δουλειές και τα projects ολοκληρώνονται και που «ό,τι κάναμε-κάναμε»… Δουλεύουμε στο ρελαντί μέχρι να φύγουμε για διακοπές και από Σεπτέμβρη, τα κεφάλια μέσα πάλι.
  • Γιατί κλείνουν τα σχολεία και έχουμε την δυνατότητα να περνάμε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με τα παιδιά μας, χωρίς να τα κυνηγάμε να διαβάσουν και να αγχωνόμαστε οικογενειακώς για τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις.
  • Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές, τις οποίες αποχαιρετάμε με δάκρυα χαράς ή λύπης (ανάλογα με το πόσα μαθήματα χρωστάμε για Σεπτέμβρη…)
  • Δεν είναι λίγοι που το καλοκαίρι επισκέπτονται κατά τις διακοπές τους τόπους καταγωγής τους, τα μέρη στα οποία μεγάλωσαν, και εκεί συναντούν γονείς, συγγενείς και παιδικούς φίλους που τόσο έχουν επιθυμήσει.
  • Γιατί υπάρχουν αμέτρητα καταπληκτικά τραγούδια, για κάθε γούστο, που εκθειάζουν το καλοκαίρι και που κάθε φορά που τα ακούμε μας πιάνουν χτυποκάρδια προσμονής!  
  • Γιατί η Ελλάδα, όπως και να το κάνουμε, είναι χώρα καλοκαιρινή: Με όλα τα καταπληκτικά νησιά της, τις μοναδικές παραλίες της και τον ουρανό που βάφεται στο ωραιότερο μπλε αντικατοπτρίζοντας την θάλασσα που γαληνεύει και μας περιμένει…
  • Για να απολαύσουμε τα μπάνια μας σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου.
  • Γιατί χάρη στα μπάνια μαυρίζουμε, αδυνατίζουμε, τα μαλλιά μας αποκτούν τέλειες ξανθές ανταύγειες και γενικώς γινόμαστε ακαταμάχητα γοητευτικοί! Προσέχουμε, ωστόσο, τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου (Διαβάστε: Ήλιος: Μύθοι και αλήθειες).
  • Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το καλοκαίρι ευδοκιμούν τα φλερτ και γεννιούνται νέοι έρωτες, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν κρατήσουν, μας φτιάχνουν τουλάχιστον την διάθεση και μας κορυφώνουν την αυτοπεποίθηση. (Διαβάστε: Καλοκαίρι: Τα νησιά των singles).
  • Για πολλούς, μάλιστα, το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ιδανική εποχή για να έρθουν σε επαφή με ξένους τουρίστες, να εξασκηθούν στις ξένες γλώσσες και -γιατί όχι- να δημιουργήσουν φιλίες που πιθανώς συνεχιστούν και τον χειμώνα.
  • Γιατί είναι η μόνη εποχή του χρόνου που η χώρα έχει ελπίδες να αυξήσει τα έσοδά της από τον τουρισμό.
  • Τα απομακρυσμένη νησιά ξυπνούν από την χειμερία νάρκη: Οι ντόπιοι ανοίγουν τα beach bars, απλώνουν τραπεζάκια σε αυλές και βεράντες, αερίζουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και φορούν τα πιο ειλικρινή τους χαμόγελα για να υποδεχτούν τους καταταλαιπωρημένους κατοίκους των πόλεων.
  • Κάποια από τα πιο διασκεδαστικά σπορ γίνονται καλοκαίρι: Ρακέτες, beach volley, beach soccer, tubes, surf και windsurf, θαλάσσιο σκι, αναρρίχηση, κανό… και φυσικά, χτίσιμο κάστρων στην άμμο! (Διαβάστε περισσότερα για: Kitesurfing, Windsurfing, Scuba Diving, Αναρρίχηση, Surfing και πού μπορείτε να επιδοθείτε σε Water and Beach Sports, στις παραλίες της Αττικής.) 
  • Γιατί τρώμε παγωμένο καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, τα πρώτα σταφύλια και λαχταριστά παγωτά –και μάλιστα χωρίς τύψεις, γιατί όσο αδυνατίσαμε-αδυνατίσαμε. Δίαιτες και άλλα τέτοια καταπιεστικά από Σεπτέμβρη πάλι. (Διαβάστε: Καρπούζι: Ο βασιλιάς του καλοκαιριού στην κουζίνα).
  • Ακόμα, στα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, με δαχτυλάκια γεμάτα άμμο και αλμύρα, απολαμβάνουμε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και δροσερά ουζάκια.
  • Γιατί ακόμα κι αν πρέπει να δουλέψουμε, περιέργως μας ενοχλεί λιγότερο από όταν δουλεύουμε χειμώνα: Μας είναι πιο εύκολο να ξυπνήσουμε το πρωί, οι δρόμοι έχουν πολύ λιγότερη κίνηση και έχουμε σχεδόν πάντα διάθεση για ένα απογευματινό κοκτέιλ μετά την δουλειά (γιατί να κλειστείς στο σπίτι με τόσο ωραίο καιρό;).
  • Μιλώντας για έξοδο, τα καλοκαιρινά clubs, τα θερινά σινεμά, τα beach bars δε μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα αντίστοιχα χειμερινά!
  • Στις 21 Ιουνίου, μάλιστα, είναι και το θερινό ηλιοστάσιο –η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Η ημέρα εκείνη αποτελεί ιδανική δικαιολογία για να… το ξενυχτήσουμε!
  • Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε και τα δύο -για τους περισσότερους- τριήμερα του καλοκαιριού: Ένα αυτό του Αγίου Πνεύματος (στις 13 Ιουνίου) και ένα της Παναγίας (15 Αυγούστου «πέφτει» φέτος Δευτέρα).
  • Αλλά ακόμα κι αν ο καιρός μας τα χαλάσει, μία καλοκαιρινή βροχούλα είναι πάντα ευπρόσδεκτη για να δροσίσει λίγο!
  • Γιατί μπορεί η ζέστη να είναι συχνά ανυπόφορη αλλά η δροσιά από την σκιά των δέντρων, τα κυριακάτικα μεσημέρια στα καφέ της Πλάκας είναι ανεκτίμητη –σχεδόν συγκινητική. (Διαβάστε: Πλάκα: Εκεί που η Αθήνα είναι ωραία).
  • Γιατί τις νύχτες, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, κοιμόμαστε με το νανούρισμα των τζιτζικιών και τα πρωινά ξυπνάμε με κελαηδίσματα που δεν έχει ακόμα προλάβει να καλύψει ο βήχας των εξατμίσεων.
  • Γιατί το καλοκαίρι ξεκινούν οι εκπτώσεις -φέτος, μάλιστα, ακούγεται ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα από άλλες χρονιές- και, επιτέλους, οι βόλτες μας στα μαγαζιά θα βρουν νόημα.
  • Γιατί θα αγοράσουμε καινούργιο μαγιό! Ή έστω πέδιλα ή τσάντα για την θάλασσα και αντηλιακά και θα βγούμε ανανεωμένοι στις παραλίες.
  • Γιατί το καλοκαίρι πραγματοποιούνται οι περισσότεροι γάμοι και έτσι βρίσκουμε μερικές ακόμα αφορμές για shopping και διασκέδαση! (Διαβάστε: Τι να φορέσω στον γάμο;).
  • Και τα events δεν σταματούν εδώ: Κάθε καλοκαίρι όλο και κάποια σημαντική αθλητική διοργάνωση φροντίζει να εξυψώνει τα φίλαθλα αισθήματά μας και να αντικαθιστά τις άπειρες ώρες επαναλήψεων της tv με πολύ πιο ενδιαφέροντα θεάματα. Για φέτος το «μενού» έχει Special Olympics στην Αθήνα (25 Ιουνίου – 4 Ιουλίου).
  • Και να μην ξεχάσουμε φυσικά τις συναυλίες του καλοκαιριού. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα μεγάλα ονόματα που προβλέπεται να εμφανιστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στις μικρότερης κλίμακας συναυλίες που πραγματοποιούνται στα νησιά και στα περισσότερα θέρετρα από Έλληνες καλλιτέχνες, σε μορφή περιοδείας. (Διαβάστε: Συναυλίες 2011: 30 τρόποι να ξεχάσετε την κρίση).
  • Γιατί η ολοκαίνουργια φωτογραφική μας μηχανή επιτέλους δικαιολογεί την αξία της. Το καλοκαίρι όλοι βγάζουμε φωτογραφίες με μανία! Ποια από αυτές θα έχει άραγε την τιμή να κοσμεί το desktop μας τον ερχόμενο χειμώνα; (Διαβάστε: Πώς να βγάζετε τέλειες φωτογραφίες).
  • Το ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου, η αυγουστιάτικη πανσέληνος,  όχι μόνο φωτίζει τη νύχτα μας μαγευτικά, αλλά και συνοδεύεται, συνήθως, με πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις.
  • Το μπαλκόνι, η βεράντα ή ο κήπος μας γίνεται το καλοκαίρι το στέκι μας: Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε την πανσέληνο, να μαζευτούμε με φίλους για ποτό, φαγητό και παιχνίδι, ενώ από εκεί μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να κοινωνικοποιηθούμε, γνωρίζοντας περισσότερους «μπαλκωνάτους» γείτονες. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το Euro το 2004, θυμάστε; (Διαβάστε: Κήπος και βεράντα: Προτάσεις για ανανέωση).
  • Μπορεί οι καλοκαιρινές βόλτες μας με ποδήλατο να ξεκίνησαν την Άνοιξη, όμως το καλοκαίρι γίνονται πια καθημερινό φαινόμενο. Η ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη, σύμφωνα με την οποία τέλος Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και στη Σαμοθράκη αλλά και στον Αρχάγγελο Πέλλας, είναι εξαιρετική είδηση για όσους δεν έχουν ακόμα δικό τους ποδήλατο. (Διαβάστε: Ποδήλατα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας).

της Έλενας Μπούλια
Δημοσίευση | 1 Ιουνίου 2011

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki