Friday 6 July 2012

Καύσωνας: Οδηγίες για τα νεογνά και τα βρέφη

Καύσωνας 10 ημερών με 41 βαθμούς Kελσίου
Τι πρέπει να προσέξετε!

Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά.
  •  Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό* ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.λ.π.
  • Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
  • Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
* σε αποκλειστικού θηλασμού, καλό θα είναι να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας για το εάν είναι ανάγκη το μωράκι σας να παίρνει επιπλέον υγρά.
vres-agrinio

Ένοχοι για τις απαγωγές βρεφών
πρώην δικτάτορες της Αργεντινής

Ένοχοι για τις απαγωγές βρεφών πολιτικών κρατουμένων κρίθηκαν δύο πρώην δικτάτορες της Αργεντινής. Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδίκασε τον Χόρχε Βιντέλα (1976-183) σε κάθειρξη 50 ετών, ενώ ο συγκατηγορούμενός του, ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία το διάστημα 1982-1983, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. 

Former Argentine dictators found guilty of baby thefts


Ex dictador Jorge Videla, condenado a 50 años
de cárcel por robo de bebés‎

Το δικαστήριο αποφάσισε «να καταδικάσει τον απόστρατο στρατηγό Χόρχε Βιντέλα (86 ετών) σε κάθειρξη 50 ετών και τον απόστρατο στρατηγό Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (84 ετών) σε 15 χρόνια» ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ροκέτα σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Abuelas de Plaza de Mayo
Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν και η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών αντιπολιτευομένων και πολιτικών κρατουμένων, τα οποία είχαν απαχθεί επί δικτατορίας και είχαν δοθεί σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς.
Μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη απέναντι από το δικαστήριο, εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχθηκαν αυτές τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς. Η δικαστική μάχη είχε κρατήσει πολλά χρόνια.
Συνολικά 11 πρόσωπα δικάζονταν από το Φεβρουάριο του 2011 στο Μπουένος Άιρες σ' αυτή την πρώτη δίκη για τα κλεμμένα παιδιά που στη συνέχεια «υιοθετήθηκαν» από οικογένειες φιλικές προς το καθεστώς και τον αριθμό των οποίων η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη υπολογίζει σε 500.
Ποινές από 40 ως 15 χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πολλούς άλλους συγκατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Χόρχε Ακόστα, γνωστός ως «Ο Τίγρης».
Ο Χόρχε Βιντέλα εκτίει ήδη δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ρεϊνάλντο Μπινόνε εκτίει επίσης δύο ποινές (ισόβια και κάθειρξη 25 ετών) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ακόστα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 30 ετών, εκτίει κι αυτός ποινή ισοβίων.
 

Παιδικοί σταθμοί, τέλος;

Κάτι τέτοιο προεκλογικά δε θα το άκουγες από πουθενά, σήμερα όμως τα ζητήματα λύνονται αλλιώς: βάζοντας λουκέτο σε τριάντα ιδρύματα που λειτουργούν βρεφονηπιακούς σταθμούς και αναγκάζοντας μητέρες και εργαζόμενες στους σταθμούς να προβούν σε απεγνωσμένες κινήσεις! 

Από το 1937 είχαν την στήριξη του ΙΚΑ...

Γράφει η Δήμητρα Κακαουνάκη.
Τριάντα ιδρύματα, τριακόσια πενήντα παιδιά και πενηνταεπτά εργαζόμενοι είναι τα νούμερα για τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας που κωφεύουν και αρνούνται να δώσουν λύση στο ζήτημα - παρότι προεκλογικά το είχαν υποσχεθεί.

Από το 1937, τα συγκεκριμένα ιδρύματα βρεφονηπιακών σταθμών είχαν την στήριξη του ΙΚΑ και, σε συνδυασμό με χορηγίες ιδιωτών και με τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας στις καλές μέρες του... πάρτι, κατάφερναν να ανοίξουν κάθε Σεπτεμβρη.


Φέτος όμως;

Από χθες, το ΙΚΑ δηλώνει πως δεν διαθέτει άλλα χρήματα και στέλνει το μπαλάκι στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος δείχνει και αυτός αδυναμία να στηρίξει την ΔΩΡΕΑΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ των ιδρυμάτων αυτών.
Και μια και αναφερθήκαμε σε νούμερα, να μην ξεχάσουμε να πούμε πως, μέχρι πέρυσι, για μια μητέρα που ασφαλιζόταν στο ΙΚΑ, η συμμετοχή της για κάθε παιδί ήταν 135 ευρώ – ποσό που σήμερα ακούγεται υπέρογκο, καθώς η μέση Ελληνική οικογένεια καλείται να ζήσει με τα ελάχιστα των ελαχίστων. Είναι απορίας άξια η ευκολία με την οποία κόβονται τα επιδόματα για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
Αναμένονται διαμαρτυρίες και οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας τη Δευτέρα .Ας ελπίσουμε πως ο αρμόδιος υπουργός (Λυκουρέντζος) θα θελήσει να δώσει το απαραίτητο κονδύλι.
Προεκλογικά είχαν διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους πως θα υπέγραφαν τη συμβαση - κατι που τώρα δεν φαίνεται να ισχύει. 

Tvxs Ρεπορτάζ

Θεατρικό-Κινηματογραφικό Εργαστήριο για Παιδιά

Δευτέρα 9 Ιουλίου - Σάββατο 14 Ιουλίου
στο Θέατρο Παραμυθίας,
Παραμυθίας 27,Μεταξουργείο!! 

(ώρες: 5μμ-8μμ καθημερινά, κόστος: 50 €, έκπτωση 20% για τα αδέλφια ) *Σάββατο 10πμ-12μμ 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: blinkdreamer@gmail.com
6974886578 , 6937008879

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki