Tuesday 10 July 2012

Η παιδική φτώχεια στην Πορτογαλία βρίσκεται σε άνοδο

Κάτι μου θυμίζει, βρε κάτι μου θυμίζει...

Πάντως, για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι, αφού πρώτα βυθίσουν μια χώρα στη δυστυχία, 
βάζουν μετά τον επίτροπο να μας την περιγράφει!!

Παιδική φτώχεια, μεγάλη ανεργία, επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στους ηλικιωμένους και σωρεία εξώσεων είναι μεταξύ άλλων οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία,  

η παιδική φτώχεια στην Πορτογαλία
βρίσκεται σε άνοδο
διαπιστώνει ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.
Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι, υφίστανται περισσότερο απ' όλους, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της επιβολής των μέτρων λιτότητας στην Πορτογαλία, τονίζει σε έκθεση του ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. 
Με βάση τα όσα είδε κατά την επίσκεψη του στην Πορτογαλία στο τριήμερο 7-9 Μαΐου 2012, ο Επίτροπος διαπιστώνει ότι εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και περικοπών η παιδική φτώχεια στην Πορτογαλία βρίσκεται σε άνοδο ενώ ο συνδυασμός της αυξανόμενης ανεργίας, των περικοπών των μισθών, της αύξησης των φόρων και της μείωσης των επιδομάτων ανεργίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της φτώχειας σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. 
Η αδυναμία των νοικοκυριών να καταβάλλουν τα ενοίκια για τα σπίτια που έμεναν ή να καταβάλλουν τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων για τα σπίτια που απέκτησαν, έχει προκαλέσει σωρεία εξώσεων από τους ιδιοκτήτες και κατασχέσεων ακινήτων από τις Τράπεζες, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος. 
Ο Επίτροπος εκφράζει την έντονη ανησυχία του διότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην εκπαίδευση και είχαν ως αποτέλεσμα την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ενδέχεται να οδηγήσουν στην αναβίωση της παιδικής εργασίας στους τομείς της παραοικονομίας και της Γεωργίας. 
Το πάγωμα των συντάξεων και των περικοπών στις κοινωνικές παροχές, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές της υγειονομικής περίθαλψης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, του φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων, έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων ατόμων, ειδικότερα εκείνων που είχαν χαμηλά εισοδήματα ή διαμένουν σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, τονίζεται στην έκθεση του Επιτρόπου. 
Η βία εναντίον των ηλικιωμένων έχει αυξηθεί και σχεδόν το 40% του πληθυσμού των ηλικιωμένων στην Πορτογαλία έχει υποστεί κακοποίηση μέσα στην οικογένεια, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Το ξύλο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού-Τι να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού σας

Το παρακάτω άρθρο έχει σκοπό να ενημερώσει, να γνωστοποιήσει, να ενθαρρύνει τους γονείς να ψάξουν νέους θετικούς και παραγωγικούς τρόπους για το μεγάλωμα των παιδιών τους.


Υπάρχει κάποιος ασφαλής, γρήγορος και εύκολος τρόπος να απομακρύνω το παιδί μου από μένα, να το κάνω να αισθάνεται ανασφάλεια και να του δημιουργήσω φόβο;  

Υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος που θα εμφυσήσω στο παιδί μου τη βία και θα του καλλιεργήσω μια χαμηλή αυτοεκτίμηση;  
Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα υπακοής εκ μέρους του παιδιού αλλά μακροπρόθεσμα θα φέρει πολλά προβλήματα; 
Υπάρχει κάποιος τρόπος που να διδάξει στο παιδί μου το «νόμο του δυνατότερου»; 
Υπάρχει κάποιος τρόπος που να δείχνει ότι,  επιφανειακά «έχω το πάνω χέρι» στη σχέση μου με το παιδί μου αλλά ταυτόχρονα υποσκάπτει αυτή τη σχέση; 
Υπάρχει κάποιος τρόπος όπου να καλλιεργείται ένας μόνιμος θυμός ανάμεσα σε μένα και στο παιδί μου; 
Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνω το παιδί μου λιγότερο έξυπνο από ότι είναι;
«Πραγματικά πρέπει να μου αξίζει αυτή η συμπεριφορά»
Φυσικά και υπάρχει: Αυτός ο τρόπος είναι,  το να του ρίχνω «ένα χέρι ξύλο» κάθε φορά που δεν με υπακούει. Όσο σκληρή και παράδοξη μπορεί να φαίνεται η παραπάνω παράγραφος, είναι μια πραγματικότητα (έπειτα από σειρά ερευνών και μελετών με παιδιά) ότι η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού που περιλαμβάνει το ξύλο οδηγεί το παιδί και τη σχέση του με τους γονείς σε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα.
Η σωματική τιμωρία του παιδιού του διδάσκει μια σειρά από μαθήματα. Μερικά από αυτά είναι:
o    Αυτός που είναι πιο δυνατός – επιβάλλεται
o    Η βία φέρνει λύσεις
o    Είναι δικαίωμα μου να χρησιμοποιώ το ξύλο
o    Ο θυμός μου θα εκφράζεται με επιθετικότητα
Το παιδί μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του,  από τη μόνη σταθερή πηγή πληροφόρησης που έχει στη διάθεση του: Τους γονείς του. 
Εάν οι γονείς χρησιμοποιούν το ξύλο στη διαπαιδαγώγησή του το μήνυμα το οποίο το παιδί λαμβάνει είναι: «Πραγματικά πρέπει να μου αξίζει αυτή η συμπεριφορά».
Ως φορέας εξουσίας όμως, ένας γονιός θα έπρεπε να εμπνέει σεβασμό, αγάπη και εμπιστοσύνη. Πολλοί γονείς το γνωρίζουν αυτό για αυτό και αισθάνονται ενοχές όταν καταφεύγουν στο ξύλο. Γνωρίζουν ότι το παιδί ναι μεν μπορεί να υπακούσει αλλά η υπακοή αυτή θα είναι προϊόν φόβου και όχι σεβασμού ή αναγνώρισης των ορίων. 
Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν το ξύλο για διαφορετικούς λόγους.  
Ορισμένοι πιστεύουν πραγματικά ότι «δεν βλάπτει», κάποιοι άλλοι το χρησιμοποιούν περιστασιακά και «μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις» και κάποιοι άλλοι ενώ γνωρίζουν ότι είναι βλαπτικό καταλήγουν εκεί μόνο όταν όλα τα άλλα μέσα δεν έχουν επιφέρει αποτέλεσμα. Ορισμένοι γονείς αισθάνονται ενοχές και κάποιοι πιστεύουν ότι «αυτή είναι η λύση».

Τι να κάνετε για να αλλάξετε τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού σας
Ενημερωθείτε όσο πιο πολύ μπορείτε για τις συνέπειες του ξύλου στα παιδιά. Χρησιμοποιήστε το internet, τα βιβλία ή ότι άλλο μπορείτε για να διαμορφώσετε τη δ ι κ ή σας άποψη για το θέμα αυτό. Μάθετε για τους νέους τρόπους οριοθέτησης των παιδιών  (όρια αντί για τιμωρία) και προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτούς τους τρόπους.
Ξεκουραστείτε. Χαλαρώστε. Διασκεδάστε. Όσο παράδοξο και αν ακούγετε αυτό,  η αλήθεια είναι ότι όταν ένας γονέας είναι κουρασμένος είναι πιο πιθανό να καταφύγει σε μία συμπεριφορά που θα μετανιώσει για αυτήν αργότερα. Ένας γονέας είναι πάνω από όλα άνθρωπος. Οι άνθρωποι χρειάζονται να εκπληρώνουν τις βασικές σωματικές και ψυχολογικές τους ανάγκες. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι ανάγκες δεν εκπληρώνονται τότε δημιουργούνται πολλά και ποίκιλα προβλήματα που καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά μας.
Εξετάστε τη σχέση σας με το θυμό σας. Τι κάνετε όταν θυμώνετε; Που διοχετεύεται αυτήν την ενέργεια; Μήπως τι μεταθέτετε στα παιδιά σας; Τι άλλες επιλογές θα μπορούσατε να βάλετε σε εφαρμογή;
Μην εκλογικεύετε ή μη μειώνεται την αξία της σωματικής βίας. Το «ήταν μόνο ένα χαστούκι και μάλιστα το χρειαζόταν» μπορεί να οδηγήσει κλιμακωτά και σε άλλες πράξεις «δικαιολογημένης» βίας.
Ζητήστε βοήθεια. Αν βλέπετε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Είναι πολλοί οι γονείς εκείνοι που καταφεύγουν σε κάποια πηγή ενημέρωσης και στήριξης ώστε να αλλάξουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές.


Το παραπάνω άρθρο δεν έχει σκοπό να φορτώσει ενοχές τους γονείς. Έχει ως σκοπό να βάλει ακόμα ένα μικρό λιθαράκι στην επί χρόνια δομημένη αντίληψη ότι το «ξύλο βγήκε από τον παράδεισο». Η παραπάνω ρήση μόνο συμβολικά μπορεί να εξηγηθεί και όχι επί της ουσίας. Τα παραδείγματα γενεών ολόκληρων που μεγάλωσαν με τη βία στη ζωή τους φαίνονται σήμερα, πιο εμφανή από ποτέ.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.understanding-self.gr

από goneis-paidia

Πέντε έξτρα λόγοι για να ασχοληθεί το κοριτσάκι σας
με τα σπορ

Εκτός από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η άσκηση βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που αποτελούν κίνητρο για ένα παιδί να ασχοληθεί με τα σπορ.

Get Girls Active!

Σύμφωνα με το Women's Sports Foundation, τα κορίτσια που ασχολούνται με τα σπορ κερδίζουν πολλά περισσότερα από ένα απλά ωραίο και γυμνασμένο κορμί.
Διαβάστε τους πέντε λόγους που εξέδωσε το Women's Sports Foundation ως κίνητρο για να παρακινήσετε το κοριτσάκι σας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και διαπιστώστε ότι τα ίδια ισχύουν και για τα αγόρια.

Αναλυτικά:
1. Τα κορίτσια που ασχολούνται με τα σπορ έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα κορίτσια που αθλούνται βελτιώνουν την ικανότητα τους στην αποστήθιση και στη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα να γίνονται καλύτερες μαθήτριες.
2. Τα κορίτσια που επιδίδονται σε ομαδικά σπορ, μαθαίνουν να λειτουργούν με πνεύμα συνεργασίας βάζουν στόχους, εργάζονται σκληρά για να τους πραγματοποιήσουν και τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές.
3. Τα σπορ βοηθάνε στη διατήρηση μιας καλής υγείας, καθώς η ενασχόληση με τα σπορ λειτουργεί αποτρεπτικά από «κακές συνήθειες» όπως το τσιγάρο, ή η κατανάλωση επιβαρυντικών για τον οργανισμό τροφών. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες τα κορίτσια που αθλούνται έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στήθους και οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους.
4. Η ενασχόληση με τα σπορ προσδίδει αυτοπεποίθηση. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι μαθαίνουν ότι με την προσπάθεια, η απόδοση βελτιώνεται και μπορεί κανείς να κατακτήσει τους στόχους τους.
5. Η άσκηση βοηθάει στο να μην υπάρχει έντονο στρες. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά, χημικά που βοηθούν στη διατήρηση καλής διάθεσης.

capitalhealth.gr, Περισσότερα στο mother.gr

Το «ξύλο» συνδέεται με εμφάνιση ψυχικών διαταραχών

η σωματική τιμωρία μπορεί να αυξήσει
τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων

Οι ενήλικες που είχαν «φάει ξύλο» ως παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από ψυχικές νόσους, όπως για παράδειγμα διαταραχές στη διάθεση, άγχος, προβλήματα με το αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Manitoba του Καναδά μελέτησαν κατά πόσο σχετίζεται η ύπαρξη ψυχολογικών προβλημάτων στους ενήλικες με το αν είχαν «φάει ξύλο» ή δεχτεί άλλου είδους κακοποίηση ως σωματική τιμωρία όταν ήταν παιδιά.
Όσοι είχαν τιμωρηθεί με «ξύλο» είχαν από 2% έως 7% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ «θυμάται» να έχει υποστεί σωματική τιμωρία στην παιδική ηλικία, αναφέρει άρθρο που δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail. Ωστόσο, δείχνει ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων μετέπειτα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Στην τελευταία αυτή μελέτη, που δημοσιεύεται στο US journal Pediatrics, συμμετείχαν περισσότεροι από 600 ενήλικες Αμερικανοί, ενώ σε αυτήν δε συμπεριελήφθησαν οι περιπτώσεις ενηλίκων που ως παιδιά είχαν υποστεί σεξουαλική και σωματική κακοποίηση σε βαθμό που να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Ως «σωματική τιμωρία» οι επιστήμονες όρισαν το σπρώξιμο, το δυνατό τράβηγμα ή τα χαστούκια.
Ενώ σε 32 χώρες στον κόσμο έχει απαγορευτεί η σωματική κακοποίηση των παιδιών, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν είναι ανάμεσα σε αυτές. Στη Μεγάλη Βρετανία οι γονείς μπορούν να «χτυπούν» τα παιδιά τους, αρκεί να μην είναι τόσο δυνατά που να… κοκκινίζει το δέρμα τους.
Όπως αναφέρει η μελέτη ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή, η ανορεξία και η βουλιμία σχετίζεται με τη σωματική τιμωρία που μπορεί να έχει υποστεί ένα παιδί.

Πηγή: newsbeast.gr
Real Υγεία 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki