Tuesday 24 July 2012

Βγαίνει από την εντατική και το δεύτερο
από τα δίδυμα παιδάκια

Εκτός κινδύνου βρίσκονται πλέον τα δύο άτυχα παιδιά που είχε τραυματίσει σοβαρά ασυνείδητος οδηγός, μαζί με την μητέρα τους, στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν κινδυνεύει η ζωή του.
Το πρωί της Τρίτης το αγοράκι που ήταν σοβαρότερα τραυματισμένο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθούν κάποιες από τις βλάβες που προκάλεσε ο τραυματισμός του.
Εντός της ημέρας αναμένεται να βγει πλέον από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αν και έχει μπροστά του σειρά άλλων επεμβάσεων για την αποκατάσταση σοβαρών τραυμάτων και κακώσεων σε πρόσωπο και άκρα, θεωρείται ότι πλέον δεν κινδυνεύει η ζωή του.
Η αδερφή του παραμένει νοσηλευόμενη σε δωμάτιο του νοσοκομείου, έχοντας ήδη διαφύγει τον κίνδυνο.

ethnos

Παιχνίδια στο νερό με το μωρό σας - Οφέλη και κίνδυνοι

Καλοκαιράκι, ζέστη…. τι καλύτερο για μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα; Κι ακόμα καλύτερα αν συνοδεύεται από παιχνίδια με το μωράκι σας!
.
How to Introduce Your Baby to Water Fun!
.
Το κολύμπι στο ζεστό νερό είναι οικείο στα μικρά παιδιά , καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο μέσα στο «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς.
Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε να παίρνετε το μικρό σας στη θάλασσα είναι περίπου στους 6 μήνες, αφού έχει ακόμα τα βιώματα από την κοιλιά της μαμάς του και δεν έχει ακόμα αναπτύξει το αίσθημα του φόβου.


ΟΦΕΛΗ
:
Ø Διασκέδαση, παιχνίδι, γέλιο

Ø Βελτίωση των συνηθειών ύπνου και διατροφής λόγω των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του νερού

Ø Ισχυροποίηση δεσμού παιδιού – γονέα

Ø Βελτίωση κοινωνικοποίησης

Ø Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Ø Αισθητήρια ενεργοποίηση

Ø Κινητική και μυϊκή ανάπτυξη, βελτίωση συντονισμού κινήσεων, ισορροπίας

Ø Εκμάθηση κολυμβητικών κινήσεων και δεξιοτήτων

Ø Βελτίωση αισθήματος ασφάλειας και ελευθερίας κινήσεων

Ø Απόκτηση βάσεων για την διαδικασία εκπαίδευσης ( μαθαίνει να ακούει και να εκτελεί χωρίς πίεση)

Ø Απόκτηση αυτοσυγκέντρωσης, θάρρους, αυτοπεποίθησης


ΚΙΝΔΥΝΟΙ:

· Μολύνσεις ( κυρίως σε αυτιά, φάρυγγα και ρινική κοιλότητα ). Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε καθαρά νερά

· Υποθερμία. Η θερμοκρασία του σώματος των μικρών πέφτει πολύ γρήγορα, για το λόγο αυτό πρέπει αμέσως μόλις βγείτε από το νερό , να τυλίξετε το παιδάκι σας με μία πετσέτα, να του φορέσετε στεγνά ρούχα και να του δώστε κάτι ζεστό πιεί.
· Ακόμα και αν σας βεβαιώσουν ότι μέχρι τον 6ο μήνα θα κλείσει αντανακλαστικά τον λάρυγγά του μόλις βρεθεί κάτω από το νερό, μην επαναπαυθείτε. Μην το αφήσετε από τα μάτια σας. Ένα ατύχημα είναι πολύ εύκολο να συμβεί ακόμα και με ελάχιστη ποσότητα νερού.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

~ Είναι προτιμότερο για τα μωρά να συνηθίζουν το νερό χωρίς κάποιο βοηθητικό μέσο επίπλευσης (πχ σωσίβιο), για αυτό τον ρόλο αυτό θα τον αναλάβει η μαμά.

~ Καλό είναι να μην παραμείνει το μωρό στο νερό για περισσότερο από 15-20΄.
~ Εάν επιλέξετε την πισίνα μπορείτε να ενημερωθείτε για κάποιες που διαθέτουν ξεχωριστό χώρο για βρέφη και νήπια, όπου το νερό είναι πιο ζεστό. Εάν επιλέξετε την θάλασσα φροντίστε να είναι καθαρή και ζεστή.
~ Αν η πισίνα στην οποία θα κολυμπήσετε έχει σκάλα, δώστε σε κάποιον άλλο να κρατήσει για λίγο το παιδί , για να μην γλιστρήσετε.
~ Υπάρχουν μωράκια που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια αν τους δώσετε να κρατούν κάποιο δικό τους, γνώριμο παιχνίδι μπάνιου από το σπίτι που θα επιπλέει.
~ Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας επιπλέον πάνες και μωρομάντηλα αλλά και ένα ρόφημα ή σνακ για μετά το κολύμπι.


 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ :
# Μείνετε μέσα στο νερό, κρατήστε το μωρό σας από τις μασχάλες ώστε να είναι ασφαλές και στριφογυρίστε το μέσα στο νερό με απαλές κινήσεις. Αφήστε το να πλατσουρίσει μόνο του με τα ποδαράκια του να χτυπούν.

# Αφήστε το μωρό να γείρει το κεφάλι του πάνω στον ώμο σας και στηρίξτε το πρόσωπό του στο δικό σας. Τεντώστε τα χέρια σας κάτω από τα πόδια του καθώς επιπλέει.
# Ακουμπήστε το πάνω μέρος του κορμού του μωρού στην αγκαλιά σας, κρατήστε τα πόδια του και κινήστε τα πάνω – κάτω λέγοντας «πλατς – πλουτς » για να το ενθαρρύνετε να κλωτσήσει το νερό.
# Κρατήστε το μωρό σας από τις μασχάλες, σηκώστε το με φόρα έξω από το νερό και αμέσως μετά βάλτε το μέσα στο νερό και πάλι. Η κίνηση αυτή θα το βοηθήσει να συνηθίσει το πιτσίλισμα και τους παφλασμούς.

ΠΗΓΕΣ
- www.baby.gr
- www.infokids.gr
-www.humanspace.gr
- www.babytips.gr
- Ψυχαγωγώντας και εκπαιδεύοντας το μωρό σας, Καρολάιν Γιανγκ, Εκδόσεις Πατάκη

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki