Friday 27 July 2012

Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων
Η Ομορφιά στην Απλότητα
Olympic Games Opening Ceremony
The beauty in simplicity

The beauty in simplicity

Ναρκωτικά με καμουφλάζ!
Τα αρωματικά χώρου είχαν ιδιότητες... κάνναβης

Τα «spice» ναρκωτικά είναι πιο επικίνδυνα από το χασίς, ενώ στον βαθμό που έχουν ήδη μελετηθεί έχουν βρεθεί συστατικά έως και εκατό φορές πιο δραστικά από την κάνναβη.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ «ΞΗΛΩΜΑ» ΤΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ «SPICE»

Ως αρωματικά ποτ πουρί κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά οι ναρκωτικές ουσίες. Την άμεση απόσυρση των σκευασμάτων αποφάσισε ο ΕΟΦ. Δεκάδες οι αναφορές στο Διαδίκτυο, ακόμα και από μαθητές λυκείου.

Spice the new narcotic
Απαγορευμένα σε ΗΠΑ - Ευρώπη,
πωλούνταν νόμιμα στην Ελλάδα
Τα ναρκωτικά «spice» πρωτοεμφανίστηκαν το 2004, δύο χρόνια μετά άρχισαν να πωλούνται στο Ιντερνετ και μέχρι το 2009 έκαναν την εμφάνισή τους σε 21 ευρωπαϊκές χώρες
Από ένα κατάστημα ψιλικών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το «ξήλωμα» των καμουφλαρισμένων ναρκωτικών τύπου «spice», που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ως φυτικά αρωματικά χώρου, αλλά καπνίζονται ως υποκατάστατα κάνναβης.
Το συγκεκριμένο κατάστημα είχε γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα ως προμηθευτής «spice» προϊόντων, που παρουσιάζονται ως ασφαλή υποκατάστατα του «κακού» χασίς και υπόσχονται το ίδιο, αν όχι καλύτερο αποτέλεσμα «ψυχοτρόπων εμπειριών».
.
Σε φόρουμ νεανικών συζητήσεων στο Διαδίκτυο, μάλιστα, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες αναφορές, ακόμη και από μαθητές λυκείων, που συνιστούν σε όσους βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο πενθήμερης εκδρομής, να επισκεφθούν το ψιλικατζίδικο.
Τα «Spice» μιμούνται τη δραστική ουσία της κάνναβης και έχουν τις ίδιες ψυχοδραστικές ιδιότητες. 
 Ένας πολίτης, ο οποίος έγινε αυτόπτης μάρτυρας της πώλησης ενός τέτοιου προϊόντος και γνώριζε περί τίνος πρόκειται, το κατήγγειλε στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Το τελευταίο ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και από εκεί ζητήθηκε η εξέταση δειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Κατά την εξέταση ανιχνεύτηκαν ουσίες - αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών του εγκεφάλου, τύπου CB1 και CB2.
Επειτα από αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην απόσυρση τεσσάρων σκευασμάτων «ποτ πουρί αρωματικών» που εισήγε στην Ελλάδα συγκεκριμένη εταιρεία. Πρόκειται για τα «FREEDOM FLY HIGH», «FREEDOM EU EDITION 2G», «ULTRA CLOUD10 1G» και «HEAD TRIP No10», ποτ πουρί αρωματικά χώρου παραγωγής ΗΠΑ, που σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ «είναι τεμάχια αποξηραμένου φυτικού ιστού, που είναι δυνητικά ικανά να χρησιμοποιηθούν ως γόμωση σε τσιγάρα και να καπνιστούν». Ο ΕΟΦ κάλεσε την εισαγωγική εταιρεία να επικοινωνήσει με τους αποδέκτες των σκευασμάτων για την εφαρμογή της ανάκλησης.
Επιστήμονες που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με τη μελέτη των συγκεκριμένων ουσιών χαρακτήρισαν στο «Εθνος» την απόσυρση των σκευασμάτων ως πράξη προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετή. «Είναι θετικό ότι η χώρα αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να απαγορεύσει τις δραστικές ουσίες, όχι τα σκευάσματα», σχολίαζαν.
 
Επικίνδυνες παρενέργειες για τους χρήστες
Απαγορευμένα σε ΗΠΑ - Ευρώπη, πωλούνταν νόμιμα στην Ελλάδα

Απαγορευμένα εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ρωσία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα ναρκωτικά τύπου «spice» πωλούνταν μέχρι πρόσφατα νόμιμα στην Ελλάδα.
Πρόκειται για βότανα ή άλλα αποξηραμένα φυτά, που ψεκάζονται με συνθετικούς αγωνιστές υποδοχέων κανναβιδοειδών.
Αυτές μιμούνται την τετραϋδοκανναβινόλη (τη δραστική ουσία της κάνναβης) και έχουν τις ίδιες ψυχοδραστικές ιδιότητες, «χτυπώντας» ανάλογα με τη σύνθεσή τους στο ανοσοποιητικό ή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Πρωτοεμφανίστηκαν το 2004 με την επωνυμία Spice, δύο χρόνια μετά άρχισαν να πωλούνται στο Ιντερνετ και μέχρι το 2009 έκαναν την εμφάνισή τους σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα κυκλοφορούν με δεκάδες εμπορικές ονομασίες και συσκευασίες με σχέδια που «κλείνουν το μάτι» στους υποψήφιους αγοραστές (νεκροκεφαλές, περίεργα συμπλέγματα κ.ά.). Η τιμή τους είναι περίπου 7 ευρώ το γραμμάριο.
Το ζήτημα είχε απασχολήσει τις εργασίες επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις νέες τάσεις στη χρήση ουσιών.
Οπως επισημάνθηκε, οι επιδράσεις των σκευασμάτων αυτών στον οργανισμό του χρήστη δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, σε αντίθεση με την κάνναβη που είναι καλά μελετημένη, με γνωστές και προβλέψιμες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό καθιστά τα «spice» ναρκωτικά πιο επικίνδυνα από το χασίς, ενώ στον βαθμό που έχουν ήδη μελετηθεί έχουν βρεθεί συστατικά έως και εκατό φορές πιο δραστικά από την κάνναβη.
Κλινικά έχουν καταγραφεί συμπτώματα ευφορίας, άγχους, παράνοιας, ταχυκαρδίας, υπέρτασης, προκάρδιου άλγους, υποκαλιαιμίας, ευερεθιστότητας, τρόμου, παραισθήσεων και σπασμών σε υγιείς χρήστες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki