Sunday 19 August 2012

Όταν ο γονιός κάνει διακρίσεις στα παιδιά του

Ο σύζυγός μου επιπλήττει διαρκώς την 7 ετών κόρη μας, ενώ επιβραβεύει τον 9 ετών γιο μας, ακόμη και όταν δεν κάνει κάτι άξιο λόγου. Είναι όπως λέει «το καμάρι» του, αλλά ανησυχώ αν αυτό θα δημιουργήσει ψυχολογικές επιπτώσεις στην κόρη μας. 

Φαίνεται ότι ο σύζυγός σας δείχνει μεγαλύτερη αγάπη και αποδοχή για τον γιό σας δίχως να αντιλαμβάνεται και να συναισθάνεται το πώς κάνει το άλλο σας παιδί να νιώθει.
Η προτίμηση αυτή μπορεί να είναι επίπονη και για τα δύο παιδιά, διότι ο γιος σας μπορεί να νιώθει την αδικία στο πρόσωπο της αδελφής του, ενοχές για την προτίμηση που λαμβάνει ο ίδιος και ενδεχομένως συγκεκαλυμμένο θυμό προς τον πατέρα του, μην επιθυμώντας ο ίδιος τον διαχωρισμό με την αδελφή του.
Ο σύζυγός σας ενισχύει με την συμπεριφορά του την ανταγωνιστικότητα, τη ζήλεια, τα εχθρικά αισθήματα του ενός παιδιού προς το άλλο αλλά πιθανώς και την προσκόλληση της κόρης προς τον γιο για να αντλήσει ασφάλεια.
Ενδέχεται η κόρη σας στο μέλλον να αναζητήσει την αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμο με άλλο μέλος της οικογένειας όπως π.χ. η γιαγιά, για να γεμίσει τα συναισθηματικά της κενά.
Προσπαθήστε να εξηγήσετε τους ψυχολογικούς αυτούς κινδύνους στον σύζυγό σας και να εξισορροπήσετε ως μητέρα την κατάσταση, υποστηρίζοντας την ισότητα απέναντι στα παιδιά σας.
Το κάθε παιδί δικαιούται τον δικό του συμβολικό χώρο, την ικανοποίηση των ατομικών του συναισθηματικών αναγκών, και μια αγάπη δίχως προϋποθέσεις.

Μυρσίνη Κωστοπούλου, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια

Παιδική εκμετάλλευση στο πανηγύρι της Κρεμαστής...

Η μικρή αθίγγανη βαμμένη στα λευκά και φορώντας ένα τεράστιο ρούχο για το μικρό της σωματάκι, όντας 8-10 ετών περίπου, είναι αναγκασμένη να στέκεται όρθια επί ώρες, πάνω σε ένα τελάρο... καθημερινά στο πανηγύρι της Κρεμαστής.
Περαστικοί περνάνε από δίπλα της αδιάφοροι ή ακόμα φωτογραφίζοντας τα συνομήλικα με αυτή παιδιά τους μαζί της, η δημοτική αστυνομία δε δίνει καμία σημασία και οι κοινωνικές υπηρεσίες του τόπου απλά άφαντες...
Δεν είναι να απορεί κανείς πως με αυτή την αδιαφορία για την εκμετάλλευση ακόμα και μικρών παιδιών έχουμε φτάσει στο κοινωνικό ναδίρ που ζούμε. 

.
parapona-rodou

Μάθετε το μικρό σας να εκφράζει τα συναισθήματά του

Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα μεγαλύτερη σημασία 
στην καλή συμπεριφορά, παρά στην κακή!  

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι το ότι ένα παιδί μπορεί να φέρεται άσχημα γιατί δεν του έμαθε κανείς να εκφράζει διαφορετικά τα συναισθήματά του;
Ο στόχος μας ως γονέων είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας να εκφράζονται σωστά, αξιολογώντας τα συναισθήματά τους.

3 Ways to Help Your Toddler Express Their Feelings

Using Signs to Teach Your Toddler About Feelings

Ένα απλό παράδειγμα, που μπορούμε να σας δώσουμε είναι το εξής: την επόμενη φορά που το παιδί σας, σπρώξει ένα άλλο παιδάκι, γιατί του πήρε το παιχνίδι ή κάπου το ενόχλησε, αντί να του φωνάξετε αμέσως: «όχι, μην το κάνεις αυτό», προτιμήστε να του εξηγήσετε γιατί είναι λάθος η συμπεριφορά του.
Δηλαδή, πάρτε το παράμερα, τονίστε του ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή, αλλά πείτε του ότι καταλαβαίνετε το θυμό του, γιατί προφανώς κάτι το ενόχλησε, εξηγώντας του ότι το συναίσθημα που ένιωσε ήταν αποδεκτό, αλλά ο τρόπος, που αντέδρασε, ήταν λάθος.
Την επόμενη φορά να πεις στον φίλο σου «θύμωσα» από το να τον σπρώξεις ή να τον χτυπήσεις»... Με αυτό τον τρόπο το παιδί καταλαβαίνει ότι δεν το μαλώνετε γι’ αυτό που ένιωσε, αλλά για αυτό που έκανε εξαιτίας του θυμού του και αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός.
Όταν εντοπίσετε ότι το παιδί ακολουθεί τη συμβουλή σας, επαινέστε το για την καλή συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα μεγαλύτερη σημασία στην καλή συμπεριφορά, παρά στην κακή! Μην φωνάζετε όταν κάνουν κάτι που δεν σας αρέσει, γιατί αυτό που αντιλαμβάνονται τα παιδιά είναι ότι κερδίζουν την προσοχή σας, έστω με τις φωνές!
Στόχος σας πρέπει να είναι να καταλάβει το παιδί ότι αυτό που κάνει την μητέρα και τον πατέρα του να ασχοληθεί μαζί του είναι η καλή του συμπεριφορά, και όχι η κακή, γι’ αυτό και οι έπαινοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγησή του.

ΠΗΓΗ : www.mother.gr

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

Η καταστροφή της Χίου
Η πυρκαγιά εξαπλώνεται τρομακτικά

Ερμιά παντού.
Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
Η Χίο, τ' όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,
με τα κρασιά, με τα δεντρά
τ' αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια
και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια
καθρέφτιζε μεσ' τα νερά.

Ερμιά παντού. 
.......................................
hamomilaki

Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα στη Χίο κάνοντας έκδηλο τον κίνδυνο ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Λόγω των ισχυρών ανέμων, γύρω στα 8 μποφόρ, οι φλόγες «απειλούν» 5 περιοχές. Πρόκειται για τα χωριά Παφιλίδα,  Άγιο Γιώργιο Συκούση, το Ναυτικό κλιμάκιο στον Προβατά,  Ελάτα και Αρμόλια. 

neolaia

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki