Thursday 23 August 2012

Ιατρικό θαύμα από ομογενή χειρουργό

Κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo
«Ιατρικό θαύμα» χαρακτηρίζουν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης το επίτευγμα Έλληνα γιατρού της Μελβούρνης.

Ο ομογενής νευροχειρούργος του Παιδικού Νοσοκομείου Monash της Μελβούρνης, Χρήστος Ξένος, εφαρμόζοντας μία επαναστατική μέθοδο κατάφερε να αφαιρέσει όγκο, μεγέθους όσο μία ποδοσφαιρική μπάλα από το κεφάλι του 14 μόλις μηνών Ivan Joe Leo και να χαρίσει στο νεαρό αγοράκι το δικαίωμα στη ζωή. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα του ομογενή νευροχειρούργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προσέφερε όλες τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Ο εφιάλτης της Τζόσελιν Σάρι, από την Παπούα-Νέα Γουϊνέα, άρχισε πριν από περίπου 18 μήνες. Ήταν μόλις τριών μηνών ο Ivan Joe όταν η μητέρα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, άρχισε να βλέπει ένα εξόγκωμα στο κεφάλι του μωρού της το οποίο μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Μέσα σε έξι μήνες από τότε, το εξόγκωμα είχε πλέον φτάσει το μέγεθος μιας μπάλας του τένις και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα υποχωρούσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξένος στο «Νέο Κόσμο», το θέαμα που αντίκρισε όταν είδε για πρώτη φορά τον Ivan, ήταν πρωτόγνωρο. «Ο μικρός Ivan όντως φαινόταν να έχει δύο κεφάλια», είπε.
Η διάγνωση του ομογενή νευροχειρούργου για το τι μπορεί να προκάλεσε τον όγκο ήταν ότι ο μικρός ανέπτυξε κρανιακή εγκεφαλοκήλη λόγω κατάγματος στο κρανίο του κατά τη διάρκεια του τοκετού.

«Προκειμένου να σωθεί το παιδί, που χειροτέρευε ώρα με την ώρα, έπρεπε, αρχικά, να αφαιρέσουμε το υγρό από τον όγκο» λέει ο κ. Ξένος, ο οποίος στην κυριολεξία άνοιξε το κρανίο του παιδιού και «φύτεψε» σωληνάκι με ειδική βαλβίδα στον εγκέφαλο του παιδιού, το οποίο κατέληγε... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki