Saturday 1 September 2012

Καλές Πρακτικές για Καλή Σχολική Χρονιά


Αγαπητοί γονείς,

Ακολουθώντας μερικές καλές πρακτικές μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των παιδιών μας και τη δική μας. Μπορείτε να διαβάσετε και να συζητήσετε μερικές από αυτές με τα παιδιά σας:
  • Καθορίστε έναν ορισμένο χρόνο καθημερινά που θα πηγαίνει το παιδί για ύπνο ώστε να έχει αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί.
  • Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο όπου ο μαθητής θα τελειώνει την κατ’ οίκον εργασία του.
  • Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά, να καθαρίζετε τη σχολική τσάντα του παιδιού.
  • Να έρχεστε σε τακτική επαφή με τον ή την εκπαιδευτικό του παιδιού σας.
  • Να εορτάζετε τις επιτυχίες του μαθητή στο σχολείο σε όλα τα επίπεδα μάθησης.
  • Να έχετε ένα χώρο στο σπίτι όπου να αναρτάτε τα επιτεύγματα του παιδιού σας. Τέτοια «μικροπράγματα» δείχνουν στο παιδί σας ότι ενδιαφέρεστε και ότι είσαστε υπερήφανοι γι αυτά.
  • Ξεκινήστε τη μέρα με ένα καλό πρωινό.
  • Διαβάζετε στους μικρούς μαθητές ένα βιβλίο για (περίπου) 15 λεπτά την ημέρα.
  • Περιορίστε σε όλους τον εβδομαδιαίο χρόνο που βλέπουν τηλεόραση.

Ο Διευθυντής του Σχολείου
Καρούμπαλης Σπύρος
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ" ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τα απαραίτητα παιδικά εμβόλια
Δωρεάν Παιδικός Εμβολιασμός

Παιδικά εμβόλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε 
.
Πότε ξεκινούν τα παιδικά εμβόλια; Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να γίνονται και πώς παίρνετε το απαραίτητο πιστοποιητικό για την εγγραφή στο σχολείο; Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς συμπίπτει για τους περισσότερους γονείς με την κατάλληλη χρονική στιγμή για έναν γενικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους. Η όραση, η ακοή, η σωματική ανάπτυξη είναι συνήθως οι τομείς που προηγούνται στον παιδιατρικό έλεγχο. Στην συνέχεια, όμως, πρέπει να δοθεί προσοχή και στα εμβόλια που πρέπει να γίνουν – τα προγραμματισμένα ή αυτά που παραμελήθηκαν.
Άλλωστε, τα εμβόλια στις μέρες μας αποτελούν το σημαντικότερο μέσο της προληπτικής ιατρικής και διαφυλάττουν την υγεία των παιδιών από σοβαρά προβλήματα για όλη την ζωή τους.

Τα απαραίτητα εμβόλια

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας, ο εμβολιασμός των παιδιών ξεκινά από το τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνεται κάθε έναν με δύο μήνες, μέχρι να συμπληρωθούν οι δόσεις των εμβολίων.
Τα εμβόλια κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταϊό. Έπειτα ακολουθούν επαναληπτικοί εμβολιασμοί.
Στους 15 μήνες το παιδί κάνει το εμβόλιο για  ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά, και τη δερμοαντίδραση μαντού, ενώ στους 18 μήνες γίνεται η τελευταία επαναληπτική δόση για μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α. Στα 2 έτη γίνεται η τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκο.
Από την ηλικία των 6 μηνών έως 5 ετών, μία φορά τον χρόνο (συνήθως κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) τα παιδιά συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές και προστατεύει τα παιδιά από βαριάς μορφής γρίπη που μπορεί να τα «στείλει» ακόμα και στο νοσοκομείο.
Στα 5 έτη, που το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, γίνονται επαναληπτικά εμβόλια ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας και ανεμοβλογιάς (είτε ξεχωριστά είτε σε μία σύριγγα).
Εφόσον μέχρι τα 5 έτη οι εμβολιασμοί έχουν γίνει σωστά, δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο να γίνει μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Στα 11 έτη, πλέον, υπάρχει ειδικά κατασκευασμένο για έφηβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης, καλό είναι να γίνει ένα ακόμα νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα και προστατεύει από στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου.
Από τα 11 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής μας, οι γιατροί συνιστούν εμβολιασμό για διφθερίτιδα και τέτανο, μία φορά κάθε 10 χρόνια. Τα κορίτσια ηλικίας από 12 έως 15 ετών πρέπει επιπλέον να κάνουν το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο είναι δωρεάν.

Εμβολιασμοί και σχολείο

Προκειμένου να εγγραφούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όλα τα παιδιά στην Ελλάδα υποχρεούνται να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Πρόσφατα, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε... 

Υπάρχει σήμερα φτωχός πολιτικός;

ο Νικόλαος Πλαστήρας, εκτός από τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, πρόσφερε διακριτικά τον μισθό του σε άπορους και ορφανά παιδιά, ενώ ο ίδιος πέθανε πάμφτωχος. 
 
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΆ … ΞΑΝΑΔΙΑΒΆΣΤΕ ΤΟ  

Έτος 1951, η Ελλάδα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, καθώς έχει πρόσφατα βγει από τα ερείπια μιας πολυετούς εμπόλεμης κατάστασης που έχει σμπαραλιάσει κυριολεκτικά τη χώρα. 
Πρωθυπουργός, ο επονομαζόμενος «Μαύρος Καβαλάρης», ο Νικόλαος Πλαστήρας.
Νικόλαος Πλαστήρας, ο «Μαύρος Καβαλάρης»
Ένας άνθρωπος, τού οποίου ο πατριωτισμός, η ηθική αρετή και η εντιμότητα δύσκολα αμφισβητούνται, ακόμη κι από πολιτικούς αντιπάλους. 
Το περίφημο εργοστάσιο ζυθοποιίας «ΦΙΞ», το οποίο βρισκόταν στην Λεωφόρο Συγγρού, δημοσιεύει αγγελία, ζητώντας οδηγό. 
Όπως ήταν φυσικό, οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν την θέση, ήταν πολλοί. 
Ο υπάλληλος της «ΦΙΞ» που εξέταζε τις αιτήσεις, κάποια στιγμή κοιτάζει ερευνητικά, κάποιον από τούς υποψήφιους που βρισκόταν εκείνη την ώρα μπροστά του, με έναν τρόπο σαν να προσπαθεί να ξεδιαλύνει κάποιο μυστήριο.
 Το επώνυμο που αναγράφεται στην αίτηση εργασίας, «Πλαστήρας». 
«Τον πρωθυπουργό τι τον έχετε;», ρωτά με μια ανάλαφρη και περιπαικτική διάθεση ο υπάλληλος. 
 Ο μεσόκοπος υποψήφιος, μ’ ένα ύφος ντροπής και ταυτόχρονα μ’ έναν χαμηλόφωνο τόνο, αναλαμβάνει να εξηγήσει:
«Είναι αδελφός μου. Είναι όμως επιθυμία, δική μου και δική του, αν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος για τούτη τη θέση, να μην σάς επηρεάσει η σχέση αυτή»
Υπενθυμίζεται, πως ο Νικόλαος Πλαστήρας, εκτός από τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, πρόσφερε διακριτικά τον μισθό του σε άπορους και ορφανά παιδιά, ενώ ο ίδιος πέθανε πάμφτωχος. 
Άφησε πίσω του την «τεράστια» περιουσία, που αποτελούνταν από τα παράσημά του, 216 δραχμές, 10 δολάρια κι ένα σιδερένιο κρεβάτι εκστρατείας.
Ακόμη και το κουστούμι της κηδείας του, ήταν προσφορά φίλου του.
Εσύ, τίμιε αναγνώστη, απλά κάνε την θλιβερή σύγκριση στο μυαλό σου, του τότε και του τώρα και βγάλε τα ανάλογα συμπεράσματα. 
Νίκος Χριστοδουλόπουλος 

Πώς θα δείξετε στο παιδί ότι δεν πρέπει να χτυπάει

Με χτυπάει!

Ο τετράχρονος γιος μου με χτυπάει κάθε φορά που εκνευρίζεται. Του έχω πει ότι αυτό που κάνει με πονάει και ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη, αλλά συνεχίζει να το κάνει. Πώς να το αντιμετωπίσω; 

Κανείς δεν πρέπει να εκδηλώνει επιθετικότητα ή να χτυπάει κάποιον
και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το «ξύλο» για τιμωρία του παιδιού.
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να ελέγχει τα νεύρα και την επιθετικότητά του και αυτό μερικές φορές δεν είναι εύκολο.

1. Εξηγήστε στον τετράχρονο γιο σας ότι «ποτέ δεν χτυπάμε κάποιον άλλο άνθρωπο» και αυτό είναι κανόνας. Επαναλάβετε το ξανά και ξανά ότι αυτό είναι απαράδεκτο και να είσαστε σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα το καταλάβει.
2. Εσείς αλλά και όλοι στο περιβάλλον του παιδιού πρέπει να του δίνετε το καλό παράδειγμα. Κανείς δεν πρέπει να εκδηλώνει επιθετικότητα ή να χτυπάει κάποιον και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το «ξύλο» για τιμωρία του παιδιού.
3. Δεχτείτε τον εκνευρισμό του, αλλά εξηγήστε του ότι πρέπει να μιλάμε και να λέμε πως αισθανόμαστε χωρίς να ασκούμε βία. Έτσι θα μάθει να εκφράζει σιγά-σιγά τον θυμό του με λόγια.
4. Ανταμείψτε το όταν η συμπεριφορά του είναι καλή, πείτε του πόσο καλό παιδί είναι και πόσο υπερήφανη είσαστε γι’ αυτό. Πολλές φορές τα παιδιά αναζητούν την προσοχή έστω και μέσα από την επιθετικότητα. Εστιάστε λοιπόν στην καλή συμπεριφορά.
5. Σιγουρευτείτε ότι δεν βλέπει  έργα στην τηλεόραση ή έστω και κινούμενα σχέδια που περιέχουν σκηνές βίας. Αν παρ’ όλα αυτά το παιδί συνεχίζει να είναι επιθετικό απέναντί σας, συμβουλευθείτε παιδοψυχολόγο.

H Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων
Mama365.gr

Καταπληκτικές ιδέες
για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο!

 Ώρα για ανανέωση.

το βρήκαμε εδώ: nipio



Θέλετε να διακοσμήσετε υπέροχα το παιδικό δωμάτιο; Υπάρχουν πολλές ιδέες που δεν χρειάζονται κόπο, ούτε πολλά χρήματα. Μετατρέψτε ένα παλιό έπιπλο σε κουκλόσπιτο με ράφια! Δεν είναι δύσκολο να το κάνετε. Ζητήστε την βοήθεια του μπαμπά εάν πιάνουν τα χέρια του. Υπέροχη ιδέα για να βάλετε σε τάξη τα παιχνίδια και τα βιβλία σας.


Μια πολύ ωραία ιδέα για να βάλετε σε τάξη το παιδικό δωμάτιο είναι να βάλετε ένα ράφι με βιβλία. Για να δώσετε άλλη πνοή στον χώρο μην ξεχάσετε να διακοσμήσετε στο πάνω μέρος μικρές και μεγάλες υδρόγειες  σφαίρες. Όταν το βράδυ θα ανάβετε τα φώτα το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό.

και άλλες πανέμορφες ιδέες στην Πηγή: paizoumemazi

Τετράχρονη καπνίζει στη σκηνή του εξοργιστικού ριάλιτι "Toddlers & Tiaras" με τα παιδικά καλλιστεία

Έχουν ξεφύγει εντελώς!

Οι κάμερες του show "Toddlers & Tiaras" παρακολουθούν τις μικρές διαγωνιζόμενες και τις οικογένειές τους, ενώ προετοιμάζονται για τα παιδικά καλλιστεία. 

μητέρα έδωσε στην 4χρονη κόρη της τσιγάρο, για να βγει
στην πασαρέλα σαν την Sandy στο "Grease"!

Μπορεί στη χώρα μας οι εικόνες με μικρά κοριτσάκια να βάζουν λακ, να βάφονται, να ψεκάζονται για να φαίνονται μαυρισμένα και να κάνουν γαλλικό νύχι να φαίνονται σοκαριστικές, για την Αμερική ωστόσο, είναι ένα ακόμα show που συνεχίζεται για έβδομη χρονιά!

Μερικοί γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στα καλλιστεία, συχνά  ωθούν τα παιδιά τους στα άκρα. 

Τελευταίο κρούσμα η μητέρα που έδωσε στην 4χρονη κόρη της τσιγάρο, για να βγει στην πασαρέλα σαν την Sandy στο "Grease"!
Μπορεί το τσιγάρο να ήταν ψεύτικο, αλλά η εικόνα σοκάρει. Μάλιστα, το κοριτσάκι ζητούσε με επιμονή από τη μητέρα της να της δώσει αληθινό τσιγάρο!

Aniwthoi
από newsnow

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki