Monday 3 September 2012

Η καταπίεση στην εφηβεία

Οι έφηβοι δέχονται μεγάλη καταπίεση από τους ενήλικους και κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον. Όλοι πιστεύουν πως οι έφηβοι δεν μπορούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωή τους. Μεγάλο λάθος, κάθε έφηβος μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και ο μόνος λόγος που μπορεί κάτι να πάει στραβά είναι να ανακατευτεί κάποιος ενήλικος.

Τότε ο έφηβος νευριάζει,  σταματά να σκέπτεται λογικά και την θέση του μυαλού καταλαμβάνουν οι ορμόνες.

Ένας έφηβος μπορεί να αναγνωρίσει και μόνος του τι είναι καλό και τι όχι και να πάρει αποφάσεις για την ζωή του. Ένας γονέας μπορεί να πει την άποψη του στον έφηβο χωρίς όμως να του την επιβάλει γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι ο έφηβος να μην τον εμπιστεύεται και να κάνει ότι θέλει χωρίς να το ξέρει ο γονέας.

Ακόμα και λάθος να είναι η απόφαση του εφήβου ο γονέας πρέπει να  στηρίξει και να είναι δίπλα του όταν δεν είναι καλά.
Έτσι θα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αν κάτι πάει στραβά και να στηρίξει τον έφηβο. Αν όμως πάει να του επιβάλει την άποψη του τότε ο έφηβος δεν θα καταλάβει το λάθος του και υπάρχει πιθανότητα να φτάσει σε καταστροφικό σημείο.

Δεν είναι σωστό να πνίγεται τον έφηβο με τηλέφωνα ελέγχους μηνύματα, αν θέλει να σας πει κάτι θα σας το πει χωρίς να επιμένετε.

Αν τώρα έχετε κάνει αυτό το λάθος φροντίστε να επανορθώσετε και να στηρίξετε τον έφηβο, κάντε τον να καταλάβει πως ότι και να κάνει θα είστε πάντα δίπλα του να τον στηρίζεται, έτσι θα ξανακερδίσετε την εμπιστοσύνη του και δεν θα είστε στο σκοτάδι.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο….!!!
Μαριλένα Κοσμίδου
foxmind.gr

Το Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά

Από το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρες 10.00 – 15.00, το «Παιδικό Μουσείο – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ανοίγει και πάλι για το κοινό με τα γνωστά και αγαπημένα εκθέματά του:

ü  «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: Πώς κινούμαι;» - χορηγός: KRAFT FOODS
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τη σημασία της σωματικής άσκησης στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους, ερευνούν την ανατομία τους και συνδέουν την άσκηση με την ευεξία του οργανισμού.
ü  «Κουζίνα, ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου»χορηγός: Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα των συλλογών και πειραματίζονται με πρώτες ύλες και συνταγές. Συνεργάζονται, μαγειρεύουν και γεύονται τα δημιουργήματά τους.
ü  «Η Αγορά»
Το έκθεμα «Η Αγορά» προσφέρει ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον στα παιδιά για να χειριστούν τις αγορές τροφίμων, να εξοικειωθούν με τις βασικές λειτουργίες της αγοράς (προσφορά – ζήτηση) και να επινοήσουν δικούς τους τρόπους συνδιαλλαγών.
ü  «Γεια σου, Πυθαγόρα!»
Το έκθεμα επιδιώκει, μέσα από το παιχνίδι, να διευρύνει τις γνώσεις των παιδιών πάνω στις γεωμετρικές έννοιες και να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα με την άμεση επαφή και να πειραματιστούν με τα αντικείμενα του εκθέματος.
ü  «Η Σοφίτα»
Στο έκθεμα αυτό ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των γενεών. Μικροί και μεγάλοι χρησιμοποιούν αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και συλλέγουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή στα μέσα του 20ου αιώνα.
ü  «Συλλογές παιδιών»
Στο έκθεμα αυτό μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τη συλλεκτική λειτουργία ενός μουσείου. Επινοούν διαφορετικούς τρόπους για να εκθέσουν τις προσωπικές συλλογές τους και να επικοινωνήσουν με τους επισκέπτες του μουσείου.
ü  «Μέσα στο νερό»
Στο έκθεμα μικροί και μεγάλοι εξοικειώνονται με τις φυσικές επιστήμες.  Πειραματίζονται με το νερό και τις ιδιότητές του και ανακαλύπτουν τρόπους για την ήπια χρήση του.
ü  «Παιχνιδότοπος, θεματική ενότητα: χτίζω και δημιουργώ» (για παιδιά 3-6 χρόνων)
Ο Παιχνιδότοπος αποτελεί μια από τις βασικές λειτουργίες του Παιδικού Μουσείου. Σκοπός του είναι η εξοικείωση των παιδιών με το μουσείο και η διαμόρφωση θετικής στάσης.
Στο έκθεμα τα παιδιά παίζουν με οικοδομικό υλικό, κατασκευάζουν απλά οικοδομήματα και ανακαλύπτουν σχήματα, μεγέθη, τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ τους και πώς αυτά μπορούν να μεταβληθούν από τη δική τους παρέμβαση.

καθώς και με το Παιχνιδοπωλείο και το Υλικοπωλείο!

Επίσης, τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, τα παιδιά 3-12 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι τα εξής:

è  Για παιδιά 3-6 χρόνων

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

è  «Το Φθινόπωρο αλλιώς»
Τα παιδιά συζητούν και σχεδιάζουν για το Φθινόπωρο, τις συνήθειες των ανθρώπων τη συγκεκριμένη εποχή και την αλλαγή της φύσης. Κατόπιν παρατηρούν πίνακες γνωστών ζωγράφων που απεικονίζουν το Φθινόπωρο και ζωντανεύουν ένα από όλους.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

è  «Οι φωλιές των πουλιών»
Ξύλα, κλαράκια, χόρτο, πηλός κι άλλα υλικά που μπορούμε να μαζέψουμε από κάποιο κήπο ή δάσος θα είναι το ερέθισμα ώστε τα παιδιά να κατασκευάσουν τη δική τους φωλιά για τα πουλιά.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι:
11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45

è  Για παιδιά 7-12 χρόνων

Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

è  «Αναμνήσεις από το Καλοκαίρι»
Τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις διακοπές του Καλοκαιριού και σχεδιάζουν την επιστροφή τους στο σχολείο. Κατόπιν δημιουργούν και στη συνέχεια παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με εικόνες από τις καλοκαιρινές τους αναμνήσεις.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

è  «Προστατεύω το περιβάλλον μου»
Κινδυνεύει το περιβάλλον μας; Ποιος το καταστρέφει; Για ποιους λόγους; Πού οδηγεί η καταστροφή του; Τα παιδιά απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα και κατασκευάζουν μια αφίσα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι:
12:00 – 13:00

Το Σεπτέμβριο, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Από τις 2 Οκτωβρίου, ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και
ο εκθεσιακός χώρος θα είναι ανοιχτός και τις καθημερινές, Τρίτη έως Παρασκευή.
_____________________________________________________________________
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Αντλούν τα θέματά τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τα αντικείμενα των συλλογών παρατηρούν, ανακαλύπτουν και εκφράζονται δημιουργικά!
Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων” με τη συνεργασία του σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο” είναι Τρίτη έως Παρασκευή 10:00–14:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική –καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς ειδοποίηση.

“Παιδικό Μουσείο-Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων”

με τη συνεργασία του σωματείου “Ελληνικό Παιδικό Μουσείο”
Κυδαθηναίων 14 Πλάκα, (2103312995, e-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Είσαι άνεργος; Δεν έχει παιδικό σταθμό!

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους παιδικούς σταθμούς δεν αφορά μόνο τις χιλιάδες αιτήσεις γονέων που δεν ικανοποιήθηκαν. Αφορά και τις αιτήσεις που δεν έγιναν. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν φιλοξενούν παιδιά ανέργων.

Με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, χιλιάδες παιδιά άνεργων γονέων θα στερηθούν του δικαιώματος της προσχολικής αγωγής και των ωφελειών που αυτή προσφέρει στην ανάπτυξή τους.
Παράλληλα, οι άνεργοι γονείς, στερούμενοι της δυνατότητας φιλοξενίας των παιδιών τους, στερούνται των προϋποθέσεων για εξεύρεση εργασίας.
Αν και η κυβερνητική πολιτική έχει φροντίσει ώστε να καταδικάζονται στην ανέχεια χιλιάδες οικογένειες, είτε μένοντας στην ανεργία είτε βρίσκοντας ένα μεροκάματο με μισθό πείνας.
Είναι υποκρισία, λοιπόν, δήμοι να καυχιόνται ότι έχουν ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από γονείς της περιοχής τους για φιλοξενία παιδιών, αφού απορρίπτεται εξαρχής μια μεγάλη πλέον μερίδα εργαζομένων που η κρίση τους ώθησε στην ανεργία.
Το αίτημα που πρέπει να προβληθεί και να διεκδικηθεί είναι ένα και μοναδικό. Κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
inews

Ο «πολιτισμός» στο απόγειό του: Έβγαλαν τον Αθανάσιο Διάκο σουβλατζή, κερατά και δολοφόνο!

Τα χάλια μας τα μαύρα...
 
Ως βαρύμαγκα σουβλατζή που βρίζει και δέρνει την έγκυο γυναίκα του, ώσπου τελικά την σκοτώνει επειδή τον απάτησε με Κούρδο λαθρομετανάστη παρουσιάζει τον Αθανάσιο Διάκο μία σκηνοθέτιδα του Εθνικού Θεάτρου που έχει προκαλέσει σάλο με την παράστασή της!

Σχεδόν 200 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο, ο ήρωας της Επανάστασης του 1821 που σουβλίστηκε από τους Τούρκους «επιστρέφει» στην Αθήνα του σήμερα με... τζιν και τσαρούχια, δια χειρός και εμπνεύσεως της συγγραφέως, ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Λένας Κιτσοπούλου.
Σύμφωνα με το σενάριο, που επιχορηγήθηκε με 41.000 ευρώ από το Φεστιβάλ Αθηνών και παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο, ο Αθανάσιος Διάκος δουλεύει σε μια ψησταριά στου Ψυρρή, σουβλίζει όλη μέρα αρνιά και κοτόπουλα και έχει ως υπαλλήλους ντελιβεράδες Κούρδους λαθρομετανάστες.  

Παράλληλα, έχει την γυναίκα του, την Κρυστάλλω, κλεισμένη στο σπίτι επειδή την ζηλεύει, ενώ την ξυλοφορτώνει κάθε φορά που επιστρέφει. Για να τον εκδικηθεί, η όμορφη Κρυστάλλω...

περισσότερα απαράδεκτα και οι απείρου κάλλους δηλώσεις
της σκηνοθέτιδας, εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki