Tuesday 4 September 2012

Σχολική τσάντα: το βαρύ «φορτίο» των παιδιών σας!

Επιλέξτε την σωστή σχολική τσάντα και γλιτώστε το καμάρι σας από μελλοντικά προβλήματα στην πλάτη, τους ώμους και τον λαιμό.

Η επιλογή της σχολικής τσάντας είναι το κύριο θέμα συζήτησης για τους μικρούς μαθητές μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Όσο χαριτωμένες κι αν είναι όμως δεν είναι όλες κατάλληλες να κουβαλούν τα αμέτρητα και βαριά βιβλία των παιδιών σας. Γι’ αυτό μεριμνήστε έγκαιρα για να προλάβετε προβλήματα στην πλάτη τους!
Σχολική τσάντα: πόσο αθώα είναι;

Ο όγκος και ο αριθμός των βιβλίων που καλούνται τα παιδιά να μεταφέρουν σήμερα είναι κατά πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το τετραδιάκι που κουβαλούσαν οι παππούδες μας σε άλλες εποχές! Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικής Χειρουργικής οι τσάντες που είναι πολύ βαριές ή φοριούνται λάθος μπορούν να τραυματίσουν τους μύες και τις κλειδώσεις των παιδιών οδηγώντας σε πόνους στην πλάτη, στο λαιμό και στους ώμους. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να απασχολεί τους γονείς, τους δασκάλους και τους παιδίατρους καθώς το φορτίο των παιδιών δε φαίνεται να ελαφραίνει.
«Ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο οι ορθοπεδικοί έρχονται αντιμέτωποι με παιδιά και εφήβους με προβλήματα και πόνους στην πλάτη», δηλώνει σε άρθρο του ο Stuart L. Weinstein, MD, χειρούργος ορθοπεδικός για παιδιά και πρώτος αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικής Χειρουργικής. «Είναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν και να καταγράφουν τους εντεινόμενους πόνους του παιδιού ή αν ένα παιδί δεν είναι τόσο δραστήριο όσο παλιότερα ή ακόμα ζητάει παυσίπονο και αλλάζει τρόπο και στάση όταν κοιμάται και να ζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια».
Πώς λειτουργεί;
Για να κατανοήσετε πώς μπορεί μια βαριά σάκα να επηρεάσει το παιδί σας θα βοηθούσε να καταλάβετε πώς είναι διαμορφωμένη η παιδική πλάτη. Η σπονδυλική στήλη των παιδιών αποτελείται από 33 οστά και δίσκους. Οι δίσκοι μεταξύ των οστών χρησιμεύουν στο να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τα οστά από την τριβή. Όταν τοποθετείται με λάθος τρόπο βάρος στους ώμους του παιδιού, αυτό μπορεί να το τραβήξει προς τα πίσω. Για να το σηκώσει γέρνει προς τα μπρος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει αφύσικη πίεση στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να πονάει στους ώμους, την πλάτη και το λαιμό.
Οι κίνδυνοι του «επαγγέλματος» του μαθητή
Μια βαριά και κακοφορεμένη σάκα μπορεί να είναι πηγή διάφορων προβλημάτων για το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. 
Ειδικά τα κορίτσια, που συνήθως η σωματική τους διάπλαση είναι πιο μικρή από των αγοριών, κινδυνεύουν περισσότερο μιας και σκαρφίζονται διάφορα για να αντέξουν το βάρος της σχολικής τσάντας. Η πιθανότητα δημιουργίας σκολίωσης, μιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης που χαρακτηρίζεται... 

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί
δεν τακτοποιεί το δωμάτιό του;

γράφει ο Νίκος Σιούτας - Dr. Ψυχολογίας

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και κυρίως οι μητέρες είναι η ακαταστασία και η προχειρότητα με την οποία αφήνουν τα παιδιά τα πράγματά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές η αναζήτησή τους να καταλήγει σε διαχείριση κρίσης για όλη την οικογένεια….
 .

Teach your kids to clean their own rooms

Και το ερώτημα που τίθεται άμεσα είναι: τι κάνουμε;

Mε χρηστική διάθεση θα έλεγα ότι καλό θα είναι να προετοιμάσουμε το παιδί μας από μικρή ηλικία. Αυτό  σημαίνει ότι από  νηπιακή ηλικία του δείχνουμε τον τρόπο που  πρέπει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του και στη συνέχεια ό,τι χρησιμοποιεί.
Βάζουμε κανόνες απλούς και κατανοητούς τους οποίους πρώτα τηρούμε εμείς οι ίδιοι.
Είναι βασικό  να είμαστε εμείς  ‘’ τακτικοί ‘’ και στη συνέχεια τα παιδιά μας. Η μίμηση των προτύπων έχει σημαντική θέση στην όλη διαδικασία.
Ας είμαστε κοντά του στην τακτοποίηση των πραγμάτων και σιγά σιγά να απομακρυνόμαστε λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι ενδεχομένως κάποιες από τις δραστηριότητες να ξεπερνούν τις δυνατότητες του παιδιού μας και να χρειάζεται τη βοήθεια μας.
Ας μην βάζουμε αυστηρά χρονικά πλαίσια στην τακτοποίηση των πραγμάτων του τον πρώτο καιρό… αυτό θα γίνει προοδευτικά…
Το πιο σημαντικό για μας είναι  οι θετικοί ενισχυτές. Ενθαρρύνετε το παιδί σας στην προσπάθεια που κάνει. Μην διστάζετε να δώσετε το έπαινο… και μην το συγκρίνετε με κανέναν άλλο…
Επιτρέψτε μου να πω μην ψάχνετε την τελειότητα... η δική μας τελειότητα στον τομέα αυτό πολλές φορές λειτουργεί ψυχαναγκαστικά στο παιδί μας και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα
από 4dsnsmyrn

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki