Saturday 8 September 2012

«Ανιστόρητη» η φιλοοθωμανική σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» σύμφωνα με Τούρκους Ιστορικούς

Εδώ και ένα χρόνο περίπου βομβαρδιζόμαστε όλοι μαζικά με Τουρκικές σαπουνόπερες της κακιάς ώρας που κάνουν την δική μας Φωσκολική "Λάμψη" να μοιάζει με αριστούργημα του Σεσίλ ντε Μίλ. 


Την τελευταία εβδομάδα διαφημίζεται έντονα, από τον αντ1 αν δεν κάνω λάθος, η "Ιστορική" Τουρκική παραγωγή με θέμα τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή". Η σειρά αυτή είναι μια φιλόδοξη πολυδάπανη παραγωγή των Τούρκων που πιθανά να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής που ασκεί η γειτονική χώρα με την οποία προσπαθεί να μας πείσει πως επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν όλα εξαιρετικώς καμωμένα, οι σκλάβοι λαοί της περνούσαν εξαιρετικά και ήταν άφρονες που επαναστάτησαν επιζητώντας την ανεξαρτησία τους.

Ο γράφων δεν έχει δει την εκπομπή, ούτε σκοπεύει να το κάνει, ούτε την συνιστά σε κανένα αναγνώστη του. 
Πάντως σύμφωνα με πολλούς Τούρκους Ιστορικούς η σειρά έχει πολλά Ιστορικά λάθη. Ο Ιστορικός Ahmet Yaşar Ocak δήλωσε πως "δεν του άρεσε καθόλου" η εκπομπή, ενώ είπε πως οι διάλογοι της σειράς είναι εντελώς εκτός εποχής σε σημείο να νομίζει ότι ακούει διαλόγους από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ. 
Ο συγγραφέας Okay Tiryakioğlu είπε πως η σειρά απευθύνεται κυρίως στην φαντασία των Δυτικών και δεν έχει κανένα στοιχείο ρεαλισμού, εκτός των κοστουμιών και των τοποθεσιών που εκτυλίσσονται οι σκηνές. Όλες οι σκηνές των χαρεμιών είναι ανακριβείς καθώς το παρουσιάζουν ως μέρος του παλατιού Τοπκαπί το 1520, ενώ το χαρέμι του Σουλεϊμάν στεγαζόταν στο παλάτι του Beyazıt μέχρι το 1540.
 Η μουσική και οι χοροί Οριεντάλ που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο διασκέδασης των Οθωμανών στην εποχή εκείνη. Επίσης στην εκπομπή αναφέρεται πως ο Σουλτάνος Σελήμ ετοίμασε 200 γαλέρες για την εκστρατεία κατά της Ρόδου, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664.Επίσης τα επαναλαμβανόμενα διαφημιστικά στην Τουρκική τηλεόραση που παρουσιάζουν τον Σουλεϊμάν ανάμεσα στις γυναίκες του χαρεμιού του, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλο τμήμα της Τουρκικής κοινής γνώμης που με τηλεφωνήματα του ζήτησε την απαγόρευση της εκπομπής. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ότι "σημειώνουμε τις αντιδράσεις και θα δράσουμε μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπει ο νόμος. Πάντως και τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις του κοινού". Το εθνικιστικό Τουρκικό κόμμα απαίτησε στην βουλή την απαγόρευση της εκπομπής.

Πηγή

«Είμαι Ελληνίδα και θέλω να επιστρέψω στη Γη μου!»

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους ξένους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες στην Ερμιόνη, όταν βρέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου είχαν κλείσει για να περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους.

«Είμαι Ελληνίδα και θέλω να γυρίσω στη Γη μου!»
     Καρυάτιδες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο «κοσμούσαν» μία αφίσα που βρισκόταν στην είσοδο του ξενοδοχείου!
     Το μήνυμα ήταν το παρακάτω:
«Είμαι Ελληνίδα και θέλω να γυρίσω στη Γη μου!»
     Πρόκειται για ένα κίνημα επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, στην πατρίδα που τις δημιούργησε.
     Την ιδέα είχε ο φωτογράφος και μουσικός, Άρης Καλογερόπουλος .
     Χωρίς στήριξη ξεκίνησε μία μεγάλη καμπάνια για την επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών της Ακρόπολης.


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ

Ως «ό,τι πιο ευτελές σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της τα τουρκικά σήριαλ η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Η πολιτική κίνηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της προβολής τουρκικών σήριαλ από τα ελληνικά κανάλια, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Μίκη. 

Η Σπίθα κάνει λόγο για «προκλητική στάση των καναλιών» η οποία στο βωμό του κέρδους «αγοράζουν ό,τι τους σερβίρει η τούρκικη τηλεοπτική αγορά η οποία ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της». Η πολιτική κίνηση καταλήγει με τη φράση «ας είμαστε σε εγρήγορση, ο εχθρός είναι προ των πυλών αν δεν μπήκε ήδη μέσα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:....
"Μπορεί να μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου, αν δεν το προσέξουμε όμως σίγουρα θα βρεθούμε εκτός του τόπου μας και της γλώσσας μας μια μέρα που δεν είναι μακρινή…
Χθες το απόγευμα, ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι πρόβαλε το ένα πίσω από το άλλο δύο τούρκικες σειρές, μια ιστορικού  και μία ερωτικού περιεχομένου έτσι για ποικιλία.
Η προκλητική αυτή στάση των καναλιών που προβάλλουν ανενδοίαστα ό,τι πιο ευτελές τους σερβίρει η τούρκικη προπαγάνδα, μοιάζει να προβληματίζει ελάχιστους.
Στο βωμό του κέρδους –δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε άλλους λόγους- τα ελληνικά κανάλια αγοράζουν ό,τι τους σερβίρει η τούρκικη τηλεοπτική αγορά η οποία ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της. Σε μια Ελλάδα, αδύναμη να αντιδράσει, υπνωτισμένη λες από τα επανωτά χτυπήματα και μέσα στο στρόβιλο των τελευταίων μέτρων που δίνουν τη χαριστική βολή, η γείτων χώρα με γνωστή υψηλών προδιαγραφών προπαγάνδα βρήκε τη χρυσή ευκαιρία. 
Κύριοι των καναλιών, γιατί πέσατε στην παγίδα της ανθελληνικής προπαγάνδας;  
Όλα αυτά που μας σερβίρουν –πέρα από το ….ιστορικό έκτρωμα- ουδόλως αντικατοπτρίζουν την εικόνα του τουρκικού λαού και της καθημερινότητας που βιώνει, παγιδευμένος ανάμεσα στη φτώχεια και το μουσουλμανικό φανατισμό. Πρόκειται για την εικόνα μιας «άλλης» φανταστικής χώρας, αυτής που θέλουν δείξουν στην Ευρώπη για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Ας είμαστε σε εγρήγορση, ο εχθρός είναι προ των πυλών αν δεν μπήκε ήδη μέσα".
..........................................................
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παναγία ἡ Παντοβασίλισσα, Γενέσιον τῆς Θεοτόκου - Η ιστορία της Ραφήνας

«Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ· ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν· καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν· καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν, ζωὴν τὴν αἰώνιον.»
Στο ναό υπάρχει και η ομώνυμη εικόνα που την έσωσαν
οι πρόσφυγες και την έφεραν από τα πατρογονικά
χώματα της Τρίγλιας Βιθυνίας.
Η Ραφήνα ιδρύθηκε απο Μικρασιάτες πρόσφυγες.Η καταγωγή τους είναι απο την  Τριγλία Βιθυνίας Μικράς Ασίας, μια ακμάζουσα πόλη στα παράλια της Προποντίδας και γενέτειρα του Μάρτυρα της Ορθοδοξίας και  του Ελληνισμού Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Οι Τριγλιανοί πρόσφυγες ίδρυσαν δύο πόλεις τη Ραφήνα Αττικής και την νέα Τριγλία Χαλκιδικής, που σήμερα  είναι αδελφοποιημένες. 
Στην περιοχή της Ραφήνας υπήρχε ο αρχαίος Αττικός Δήμος Αραφήν από το όνομα του οποίου  με  μετάθεση του αρχικού γράμματος στο τέλος της λέξης προέκυψε  η ονομασία Ραφήνα.
Στα τέλη Αυγούστου του 1923, όταν οι ξεριζωμένοι Τριγλιανοί έφθασαν στην Ραφήνα, αντίκρισαν ένα μικρό εκκλησάκι πάνω σ’ ένα μικρό πευκόφυτο λόφο 150 μέτρα από τη θάλασσα. 
Το εκκλησάκι το έλεγαν Παναγίτσα. Η Παναγίτσα κτίστηκε το 1746. Στην εκκλησία της Παναγίτσας λειτούργησε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο για τα προσφυγόπουλα από την Τρίγλια το 1923-25. Τ
Τα προσφυγόπουλα της Τρίγλιας προσαρμόστηκαν από το μεγαλοπρεπές και περίφημο σχολείο της Τρίγλιας να κάνουν μάθημα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας. Δάσκαλός τους ήταν ο Ευστράτιος Αντωνιάδης  «ο Στρατής ο Δάσκαλος»  (1877-1964 ), ο οποίος  ήρθε πρόσφυγας στην Ραφήνα με την οικογένειά του. Δίδαξε στο Δημοτικό σχολείο που  λειτούργησε τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς (1924-25) στο εκκλησάκι της Παναγίτσας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το σχολείο είχε τότε περίπου 60 παιδιά. Η ελονοσία μάστιζε τους πρόσφυγες Τριγλιανούς και τα παιδιά του σχολείου που έπιναν καθημερινά ένα κινίνο για προφύλαξη και θεραπεία. 
Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται ο Ι.Ν. της Παναγίας Παντοβασίλισσας, που είναι η πολιούχος της πόλης. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου). 
Στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών μπορείτε να θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας που συνήθως αποκαλείται «Επίσκεψις». Από τα σημαντικότερα κειμήλια που διέσωσαν οι πρόσφυγες από την Τρίγλια, η Παναγία η Επίσκεψις, ψηφιδωτή φορητή εικόνα του 14ου αιώνα.
Στον περίβολο του Ναού υπάρχει ωραιότατο παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο της Μικρασίας, τον Άγιο Χρυσόστομο, Μαρτυρικό Μητροπολίτη Σμύρνης, καθώς και η προτομή του Εθνομάρτυρα.
O ναὸς τῆς Παναγίας τῆς Παντοβασίλισσας («τῶν Πάντων Βασίλισσας») κτίστηκε στὴν πενταετία 1945 – 1950. Κινητοποιήθηκαν ὅλοι οἱ κάτοικοι, πρόσφυγες καὶ μή, γιὰ νὰ συμβάλλουν στὸ ἔργο αὐτό. Ἄλλοι προσέφεραν προσωπικὴ ἐργασία καὶ ἄλλοι χρηματικὴ βοήθεια. Τὰ σχέδια καὶ τὴν μελέτη ἀνεγέρσεως τοῦ ναοῦ τὰ ἔκανε ὁ ἐξαίρετος ἀρχιτέκτων κ. Σόλων Κυδωνιάτης. Ἐργολάβος ἀνέλαβε ὁ Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.

Η γιορτή της Παναγίας Παντοβασίλισσας

Η εφετινή γιορτή της Παναγίας Παντοβασίλισσας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, αύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 7 μ.μ. Το Λύκειο των Ελληνίδων Ραφήνας θα παρουσιάσει χορούς της Μικρασίας και του Αιγαίου, θα ακουστούν μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Πικερμίου, ενώ ο Δήμος θα τιμήσει τη Ραφηνιώτισσα λαογράφο Σοφία Γιαρένη, την αξέχαστη "κυρά Σοφία" της Τρίγλιας. Να πάμε!...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki