Wednesday 26 September 2012

Ζώντας με την επιληψία

Αν μπορείς να κάνεις μόνο άλλο ένα άτομο να καταλάβει ότι οι επιληπτικοί είναι πραγματικά σαν τον οποιονδήποτε, τότε θα κάνεις λίγο καλύτερη τη ζωή των επιληπτικών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
Το όνομά μου είναι Γιώργος. Ο καλύτερος φίλος μου είναι ο Δημήτρης. Μένει στο απέναντι σπίτι.
Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα… Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη παιδική χαρά,να παίζουμε μπιλιάρδο, να παίζουμε με το σκύλο μου και να βλέπουμε τηλεόραση.
Μερικές φορές ονειρευόμαστε τι θα θέλαμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε.
Ο Δημήτρης θέλει να γίνει ακροβάτης .
Εγώ θέλω να γίνω δάσκαλος ή γιατρός.
Ακροβάτης, όπως ο Γιώργος δεν μπορώ να γίνω. Έχω επιληψία· έτσι μου είπε ο γιατρός μου.

Η επιληψία είπε ξεκινάει από τον εγκέφαλό μου. Αυτός είναι το αφεντικό. Δίνει εντολές στο σώμα μου τι να κάνω και πότε να το κάνω, με τη βοήθεια των μικροσκοπικών κυττάρων. Παράδειγμα, αν θέλεις να πιάσεις το ποτήρι, τα κύτταρα του εγκεφάλου στέλνουν ένα μήνυμα στο χέρι σου,…και το χέρι σου πιάνει το ποτήρι, χωρίς ούτε καν να το σκεφτείς!
Αν όμως υποφέρεις από επιληψία τα κύτταρά σου στέλνουν μπερδεμένο μήνυμα στο σώμα και επέρχεται κρίση. Δε διαρκεί πολύ. Όταν τελειώσει νιώθεις εξάντληση και χρειάζεσαι ανάπαυση!
Κάποτε είχα το είδος των κρίσεων που σε κάνουν να πέφτεις κάτω, αλλά ευτυχώς έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Και αυτό γιατί κάθε μέρα παίρνω το φάρμακο μου, που εμποδίζει τις κρίσεις να εμφανιστούν. Αν όμως σου συμβεί κάποια κρίση θα πρέπει να ενημερώσεις τους γονείς σου και το γιατρό σου, για πιθανή αύξηση της δοσολογίας του φαρμάκου. Με λίγο αίμα που θα σου πάρουν θα ελέγξουν αν το φάρμακο ενεργεί σωστά. Αυτή είναι η ιστορία μου.
Τώρα ξέρεις τι είναι επιληψία και δεν χρειάζεται ούτε να φοβάσαι, ούτε να ντρέπεσαι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βοηθήσεις ν΄αλλάξουν οι εσφαλμένες αντιλήψεις των ανθρώπων για την επιληψία. Αν μπορείς να κάνεις μόνο άλλο ένα άτομο να καταλάβει ότι οι επιληπτικοί είναι πραγματικά σαν τον οποιονδήποτε, τότε θα κάνεις λίγο καλύτερη τη ζωή των επιληπτικών.

Προς τους γονείς

Ακούγοντας τον όρο επιληψία λογικό είναι ν΄αναρωτιέστε: “Γιατί το παιδί μου έχει επιληψία”; “Μήπως φταίω εγώ” ; “Τί λάθος έχω κάνει”; “ Γιατί συνέβη στο δικό μου παιδί”; Εύλογα ερωτήματα! Πρόκειται για μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση που παρατηρείται σε πολλούς γονείς, όταν πληροφορούνται για πρώτη φορά ότι το παιδί τους πάσχει από επιληψία. Τα συναισθήματα είναι ποικίλα. Ξεκινώντας με την οργή τα στάδια που μπορεί ν΄ακολουθήσουν είναι η κατάθλιψη και ένα αίσθημα ανεπάρκειας.
Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εξαλειφθούν, κάνοντας μια ειλικρινή προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής της επιληψίας.

Τι είναι η επιληψία;

Για να κατανοήσετε πλήρως την επιληψία φανταστείτε ότι ο εγκέφαλος είναι σαν τον υπολογιστή. Τα εγκεφαλικά κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους με ανεπαίσθητα ηλεκτρικά ερεθίσματα, όπως τα καλώδια ενός υπολογιστή. Ωστόσο μερικές φορές παρατηρείται μια μη φυσιολογική έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Τότε το άτομο καταλαμβάνεται από κρίση.
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι προσωρινές καταστάσεις, σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ο εγκέφαλος καταλαμβάνεται από ισχυρές και ραγδαίες εκρήξεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν η ηλεκτρική διαταραχή περιορίζεται σε ένα μέρος του εγκεφάλου, τότε μιλάμε για μερική ή εστιακή επιληπτική κρίση. Το παιδί νιώθει σύγχυση, ζάλη, βουίζουν τ΄αυτιά του ή βλέπει στίγματα. Κινεί ακούσια χέρια – πόδια, χωρίς συναίσθηση των πράξεών του ή του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα όταν συνέρχεται να μη θυμάται τίποτα.
Αν όμως έχει προσβληθεί ολόκληρος ο εγκέφαλος, τότε η επιληπτική κρίση ονομάζεται γενικευμένη τονικοκλονική κρίση (grand mal). Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κρίσης είναι να χαθούν οι αισθήσεις του παιδιού ξαφνικά και να πέσει στο έδαφος.

Το σώμα του τινάζεται ολόκληρο από σπασμούς και μπορεί να έχει ακράτεια ούρων ή να δαγκώσει τη γλώσσα του. Όταν περάσουν δύο ή τρία λεπτά οι σπασμοί σταματούν και το παιδί επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, νιώθοντας όμως τρομερή εξάντληση. Γι΄αυτό συστήνεται μια μικρή περίοδος ανάπαυσης και χαλάρωσης.
Τέλος, άλλος ένας τύπος γενικευμένης επιληπτικής κρίσης είναι η αφαιρετική κρίση ή αφαίρεση (petit mal).Όταν το παιδί παραμένει απαθές για μερικά δευτερόλεπτα και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον του, κοιτάζοντας στο κενό και κατόπιν συνεχίζει ότι έκανε προηγουμένως,αναφερόμαστε στην αφαιρετική κρίση.

Θεραπευτική αγωγή και φάρμακα

Τα τελευταία 20 χρόνια η θεραπεία της επιληψίας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το νευρολόγο οι κρίσεις είναι ελεγχόμενες, μειώνοντας έτσι την συχνότητα και την έντασή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι θεραπεύσιμες.

Κανόνες κατά τη διάρκεια της κρίσης

Μια επιληπτική κρίση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σε όσους είναι παρόντες και κυρίως σε όσους δεν γνωρίζουν γι΄αυτήν. Παρακάτω αναφέρονται οχτώ βασικοί κανόνες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε, όταν το παιδί σας καταληφθεί από μια κρίση.
  • Μείνετε κοντά στο παιδί, παραμένοντας ψύχραιμοι όσο είναι εφικτό.
  • Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα ή έπιπλα.
  • Μην προσπαθήσετε ν΄ακινητοποιήσετε το παιδί.
  • Τοποθετήστε το στο κρεβάτι ή στο πάτωμα.
  • Γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι προς τα κάτω για ν΄απαλλάσσεται από τα σάλια και ν΄αναπνέει καλύτερα.
  • Αφαιρέστε τα γυαλιά, αν φοράει. ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ.
  • Μην του χορηγήσετε φάρμακα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  • Λόγω των σπασμών το παιδί μπορεί να είναι καταβεβλημένο και δύστροπο. Προσπαθήστε να είστε καθησυχαστικοί!
πηγή: ikidcenters
Σχετικά Sites:
  • www.aesnet.org
  •  www.epilepsy.org    

Ανάγκαζε τη 12χρονη ανιψιά του να εκδίδεται

38 «πελάτες» κατηγορούμενοι

Ένα ολόκληρο χωριό όπως φαίνεται, γνώριζε για το δράμα της ανήλικης, αλλά αδιαφορούσε εγκληματικά 
Αποκαλύψεις για μια υπόθεση που συγκλονίζει...
Μια σπάνια υπόθεση για τα τοπικά δικαστικά χρονικά εξελίσσεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας. 


Ακριβώς λόγω της σοβαρότητάς της αλλά και του κινδύνου παραγραφής, οι δικαστές την εξαίρεσαν από τις κινητοποιήσεις τους και ως εκ τούτου η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται κανονικά στο δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Η ιστορία, στην οποία κατηγορούνται 38 άτομα (!) και πρωταγωνιστεί μια ανήλικη κοπέλα, έχει πολλά αποκρουστικά χαρακτηριστικά. Λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια σε χωριό της Καρδίτσας- ένα από εκείνα που γειτνιάζουν με το νομό Λάρισας- και όσοι κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βαρύνονται με τις κατηγορίες της μαστροπείας, της ασέλγειας και της εκπόρνευσης ανηλίκου!

Το ανατριχιαστικό είναι ότι η κοπέλα εκδίδονταν στο χωριό της αλλά και στην γύρω περιοχή από τα δώδεκά της χρόνια (!) και μάλιστα στην πορνεία για μεγάλο διάστημα φέρεται να την εξωθούσε ένας θείος της ο οποίος για το λόγο αυτό βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Λάρισας!

Σύμφωνα με το thessalianews.gr, κάποιοι από τους κατηγορούμενους προέρχονται και από άλλες περιοχές της Θεσσαλίας ενώ υπάρχουν και αρκετοί αλλοδαποί κυρίως Αλβανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Κόσμος», της Λάρισας, η δυστυχισμένη κοπέλα, Ελληνίδα, δεκαεξίμιση ετών σήμερα, ζει φιλοξενούμενη σε ένα ίδρυμα ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, ενώ ερωτηματικά συνοδεύουν το ρόλο των γονέων της στη δυσώδη αυτή υπόθεση καθώς τους έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια του παιδιού τους.

Με άδεια καροτσάκια οι τρίτεκνοι στην πορεία!

Με άδεια καροτσάκια και συνθήματα κατά της κυβέρνησης έχουν κατέβει στην πορεία οι τρίτεκνοι. 
Σοκ από την ιδιότυπη διαμαρτυρία
Για πολλούς, οι τρίτεκνοι έχουν κάνει πολύ ηχηρή παρέμβαση σήμερα, καθώς με τα άδεια καροτσάκια και το σύνθημα «Είστε παιδοκτόνοι» έχουν συγκεντρώσει πάνω τους όλα τα βλέμματα.
Οι γονείς πολυμελών οικογενειών διαμαρτύρονται ότι με τα εφαρμοζόμενα οικονομικά μέτρα έχουν φτάσει στα όρια της επιβίωσής τους και ανησυχούν ότι, αν οι σχεδιαζόμενες περικοπές προχωρήσουν, τα πρόβληματά τους θα πολλαπλασιαστούν. 

πηγή

Χαλκίδα: Κάντε το παιδικό προσωπάκι του Λάμπρου
να χαμογελάσει ξανά!

Βοηθήστε να δώσουμε το χαμόγελο στον μικρό Λάμπρο.

Ο μικρός είναι παιδί με νοητική στέρηση και πηγαίνει σχολείο έξω από την Χαλκίδα.
Για την νέα σχολική χρονιά ο Λάμπρος, θέλει 15 τετράδια, ένα κουτί ξυλομπογιές, τέμπερες, ένα μπλάνκο, ένα πινέλο, τέσσερα στυλό και μία παλέτα.

Οι γονείς του μικρού Λάμπρου αδυνατούν να τα αγοράσουν.
Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να βοηθήσει το παιδί ας επικοινωνήσει με το 698 375Ο656.

Στην ίδια θέση βρίσκεται και η μικρή Μαρίνα που είναι μαθήτρια της 6ης τάξης του δημοτικού.
Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να βοηθήσει ας επικοινωνήσει με το 698 375Ο656.

Δημοσιεύθηκε στην
evianews.com

Δέκα νηπιαγωγοί στο Μόναχο

«Οι Ελληνίδες νηπιαγωγοί σώζουν τους παιδικούς σταθμούς του Μονάχου»  
 
Της Ιωάννας Φωτιάδη
Το χαμόγελο των δέκα Ελληνίδων νηπιαγωγών, που ξεκίνησαν να δουλεύουν στο Μόναχο και η εκεί παρουσία τους προβλήθηκε από πολλά γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, φαίνεται ότι λειτούργησε... εξισορροπητικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Οι Ελληνίδες νηπιαγωγοί σώζουν τους παιδικούς σταθμούς του Μονάχου» σημείωνε σε τίτλο της η Die Welt, καθώς το θέμα των κενών θέσεων παιδαγωγών ταλαιπωρεί το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
«Το επάγγελμα του παιδαγωγού δεν έχει πλέον ζήτηση και επιπλέον η αμοιβή του δεν είναι ανάλογη των προαπαιτούμενων σπουδών» εξηγεί στην «Κ» η κ. Rosemarie Reichelt, υπεύθυνη στην Innere Mission της Ευαγγελικής Εκκλησίας για τους παιδικούς σταθμούς και «οι Γερμανοί έχουν πάψει να επιλέγουν αυτό τον κλάδο σπουδών, με συνέπεια οι ελλείψεις να είναι τεράστιες».
Η κ. Reichelt έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια εντός συνόρων απευθύνθηκε στην εταιρεία εύρεσης προσωπικού Axia personal, που διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Μόναχο, ζητώντας νηπιαγωγούς. Για τους δέκα από τους δεκαπέντε ενδιαφερόμενους άνοιξε το «πράσινο» φως για μια καριέρα στη βαυαρική πρωτεύουσα. Για τους υπόλοιπους εμπόδιο στάθηκε... 

Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου

Ανοιχτό κάλεσμα για την παιδική βιβλιοθήκη Σύρου

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στην παιδική χαρά της Μεταμόρφωσης.

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Ανταλλαγών Σάμου

Το Δίκτυο αποτελεί ένωση κοινωνικών ομάδων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στη Σάμο και έχουν ως βασικούς στόχους:
Την εξέλιξη της κοινωνίας με βάση την αλληλεγγύη...
Τη συγκρότηση συλλογικών ομάδων παραγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ανταλλαγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, συγκρότηση και δράση ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης, καλλιέργειας του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού. 
Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση των μελών του σε θέματα εναλλακτικής οικολογικής παραγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, σεβασμού του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και κατασκευών, παραγωγής και ορθολογικής χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας, με διοργάνωση σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηριακών δράσεων. 
Τη δημιουργία δικτύου στήριξης ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά πληθυσμιακών ομάδων, σε συνεργασία με άλλους φορείς. 
Την εξέλιξη της κοινωνίας με βάση την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύνη, την αυτό-οργάνωση, την κοινωνική προσφορά και την αλληλοβοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ 'ΦΡΕΣΚΟ' ΙΣΤΟΤΟΠΟ: http://www.dialas.gr
και facebook group εδώ

Αναρτήθηκε από
samosbook

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki