Thursday 11 October 2012

Έκρηξη ρατσιστικής βίας στα σχολεία της Κρήτης
"Δεν χαρίζουμε τους έφηβους στο φασισμό"

του Σωτήρη Μεταξά

Το εκκολαπτόμενο σκουλήκι του φασισμού βρίσκει τροφή στα σχολεία της Κρήτης και απειλεί να πνίξει τα στοιχειώδη αγαθά της εκπαίδευσης. 


Η έκρηξη της ρατσιστικής βίας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη σχολική κοινότητα του νησιού, σε ένα σκηνικό που συνθέτουν συμπλοκές, με πρωταγωνιστές μαθητές και εξωσχολικούς αλλά και κλίμα φόβου στα σχολεία.
 Το φαινόμενο, που ξεκίνησε με μεμονωμένα περιστατικά, που δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής από τις αρμόδιες αρχές, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα σχολεία να έχουν μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης και αλλοδαποί μαθητές να μπαίνουν στο στόχαστρο, άλλων συμμαθητών τους.
Το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε σε σχολείο του Ηρακλείου σε συνδυασμό με τις συμπλοκές ακροδεξιών και αντιφασιστικών πυρήνων στο Ρέθυμνο έχουν σημάνει συναγερμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Οι σύγχρονοι έφηβοι θεωρούν ότι ναζιστικές οργανώσεις μπορούν να τους λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα δεν χαρίζουμε κανέναν έφηβο στο φασισμό, τονίζει στο prismanews.gr η Αρετή Σπαχή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ξεκαθαρίζοντας πως οι καθηγητές θα πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί.
Την ίδια ώρα, σύσσωμη η σχολική κοινότητα, αναζητάει λύση στο κλίμα τρόμου που αναπτύσσεται στα σχολεία και έχει σημείο αναφοράς ρατσιστικές επιθέσεις. Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν ... μουδιασμένοι τα περιστατικά που συνεχώς αυξάνονται και επιχειρούν να απομονώσουν τους πυρήνες της βίας. Τέτοια περιστατικά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης που εκτιμά ότι το κλίμα θα εκτονωθεί.
Στο ρόλο της οικονομικής συγκυρίας και της πολιτικής διαχείρισης αναφέρεται η κ.Σπαχή. Διανύουμε μία περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής βαρβαρότητας η οποία καθρεφτίζεται και στην εκπαιδευτική διαδικασία.  
Το παιδί έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ισορροπίας, ασφάλειας και παιδείας το οποίο πρέπει να του το εξασφαλίσουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως αυτά τα στοιχειώδη αγαθά, λείπουν σήμερα, όχι μόνο από την εκπαίδευση, αλλά και από την οικογένεια και την κοινωνία.
prismanews.gr

newsnow

Online οδηγός χρήσης του Διαδικτύου
για μαθητές από 6 έως 12 ετών

Έναν νέο online οδηγό ασφάλειας για παιδιά από 6 έως 12 ετών δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Ο οδηγός εστιάζει σε τέσσερα βασικά θέματα (ασφάλεια, επικοινωνία, ηλεκτρονική παρενόχληση, διασκέδαση και κατέβασμα αρχείων).
www.esafetykit.net.
Στην online πλατφόρμα του οδηγού τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα βρουν συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια, μέσω των οποίων αποκτούν τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνει, ιδιαίτερα, ότι ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη.
Οι χρήστες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους τον ειδικό Οδηγό Ασφάλειας σε μορφή PDF, ο οποίος περιλαμβάνει δύο βιβλιαράκια ασφαλείας για το Διαδίκτυο - τον οικογενειακό οδηγό διασκέδασης και τον οδηγό για γονείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκπαιδευτικοί - μαζί με 12 κάρτες περιπτώσεων γύρω από θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, τις οποίες μπορούν να κόψουν τα παιδιά και στη συνέχεια να διαβάσουν και να συζητήσουν μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μπορούν να βρουν τον online οδηγό στη διεύθυνση www.esafetykit.net.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ο online οδηγός έχει δημιουργηθεί σε έντεκα ευρωπαϊκές γλώσσες, ως αποτέλεσμα της γνώσης του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, Insafe, με πρωτοβουλία του European Schoolnet, συντονιστή του Δικτύου Insafe.
Στην ελληνική γλώσσα, o online οδηγός υλοποιήθηκε από τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
kathimerini

Η Τρόϊκα ζήτησε να εκκενωθούν ελληνικά νησιά!

Καλά... έχουν ξεφύγει!!

Tην εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους ζήτησε η Τρόϊκα από την ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το protothema. 

 Εσύ, Κυρά της Ρω, έφυγες
και δεν πρόλαβαν να σε διώξουν

Το επιχείρημα των τροϊκανών ήταν ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. (!!)

ολόκληρο το άρθρο εδώ

Συνελήφθη 52χρονος για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου & παιδική πορνογραφία

Συνελήφθη προχθές (9/10) στην Κω από αστυνομικούς του Αστυνομικούς Τμήματος Ασφαλείας Κω, ένας 52χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από Κυπριακές Αρχές, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου και παιδική πορνογραφία.

Mε την κατηγορία της παιδεραστίας και της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας, συνελήφθη χθες 52χρονος φύλακας της Αρχαιολογίας.
Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς είχε απασχολήσει προ τεσσάρων ετών και τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κω, κυρίως για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου.

ΠΗΓΗ: kosnews24.gr
πηγή: tvkosmos

Η Χρυσή Αυγή ζητά στοιχεία των βρεφών αλλοδαπών
στους παιδικούς σταθμούς

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κ. Παναγιώταρου προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με τον ακριβή αριθμό και τα ακριβή στοιχεία των αλλοδαπών νηπίων που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς της χώρας. 
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 214, παράγραφος 2)
οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.
Αυτή η ερώτηση του κ. Παναγιώταρου σε συνδυασμό με τις προεκλογικές του δηλώσεις στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, όπου είχε αναφέρει πως εάν μπει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή θα κάνει εφόδους σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία και θα πετάει στο δρόμο τους αλλοδαπούς και τα παιδιά τους, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για τον λόγο που ζητάει ο βουλευτής τέτοιου είδους στοιχεία.
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Εσωτερικών ζητάει τέτοιου είδους στοιχεία μέσω επίσημων εγγράφων προς τους δήμους της χώρας, κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Ιεράπετρας Μακρύ Γιαλού όπου οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αρνούνται να προβούν στην καταγραφή τονίζοντας ότι πρόκειται περί απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού αιτήματος.
Σύμφωνα με το site thebest.gr οι κάτοικοι του συγκεκριμένου δήμου απάντησαν με ανοιχτή επιστολή στον κ. Στυλιανίδη.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
"Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας ως δημοτική παράταξη που εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π. του Δήμου Ιεράπετρας ΚΟΙΝΩ. ΠΟΛΙΤΙ.Α (αρμόδιο για την κοινωνική δράση του Δήμου μας, των Βρεφονηπιακών Σταθμών μας συμπεριλαμβανομένων).
Λάβαμε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και το αντίστοιχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για την αποστολή στοιχείων για τον αριθμό αλλοδαπών βρεφών και νηπίων ανά χώρα προέλευσης που εξυπηρετούνται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας, για να απαντήσετε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου.
Σας ενημερώνουμε, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι ο εν λόγω βουλευτής είχε πει τα παρακάτω σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Φλοίσβο, στις 11/6/2012:
"Αν μπει, η Χρυσή Αυγή στην Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους".
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 214, παράγραφος 2) οι δημοτικές αρχές διασφαλίζουν το δικαίωμα πρόσβασης όλων των δημοτών και κατοίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, φυλετικής ή κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν.
Διαπιστώνουμε ότι δεν είστε πλέον σε θέση να ορθώσετε το ανάστημά σας και να υπερασπιστείτε στοιχειώδη δικαιώματα, που μάλιστα αφορούν βρέφη και νήπια!
Με την προθυμία που επιδεικνύεται στην προώθηση του αιτήματος του εν λόγω βουλευτή, συμβάλετε στην μετατροπή μιας ειρηνικής και δημοκρατικής κοινωνίας σε ένα φασιστικό καθεστώς που στοχοποιεί τους αδύναμους και ανεπιθύμητος, ώστε εύκολα να γίνονται στόχος του όχλου, ταγμάτων εφόδου ή μιας οργανωμένης ναζιστικής επιχείρησης εξόντωσης. Τον εφιάλτη αυτόν η περιοχή μας έχει ήδη ζήσει και πληρώσει με αίμα κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Μας εξοργίζει το ότι από τις δομές των βρεφονηπιακών, στις οποίες απευθύνεστε σε αξιοσημείωτα σύντομο χρόνο, προκειμένου να παραδώσουν στοιχεία μωρών σε νεοναζιστές που ανοικτά τα απειλούν, έχετε πολύ πρόσφατα στερήσει πολύτιμους πόρους.
Συγκεκριμένα στο Δήμο μας, το Υπουργείο σας έχει περικόψει...

η συνέχεια εδώ

Αγώνας για τον τερματισμό γάμων σε παιδική ηλικία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου έγιναν η αφορμή για να ανακηρύξει ο ΟΗΕ την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, που για πρώτη φορά εορτάζεται φέτος.

On world’s first International Day of the Girl Child,
UN calls for end to child marriage

International Day of the Girl is a movement to speak out against gender bias and advocate for girls’ rights everywhere.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, η UNICEF και οι συνεργάτες της επισημαίνουν τις από κοινού προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια, ή σχεδόν η 1 στις 3 νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49, ή πάνω από το 40%, παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.
Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών. Η UNICEF, σε συνεργασία με τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και οργανισμούς, ταμεία και προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών, θέτει τις βάσεις για να τερματισθεί το φαινόμενο των γάμων σε παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2011, 34 τοπικά γραφεία της UNICEF ανέφεραν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των γάμων παιδιών μέσα από κοινωνικές και οικονομικές προσπάθειες αλλαγής και νομικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ινδία, μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό κοριτσιών που παντρεύονται πριν τα 18 τους χρόνια, οι γάμοι παιδιών έχουν μειωθεί σε εθνικό επίπεδο και σε σχεδόν όλες τις περιοχές από 54% το 1992-1993 σε 43% το 2007-2008, αλλά ο ρυθμός της αλλαγής είναι αργός. Η UNICEF υποστήριξε τη Νομοθετική Πράξη Απαγόρευσης Γάμου Παιδιών του 2006 και από τότε έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για το γάμο παιδιών που έχει ως στόχο να συντονίσει τα προγράμματα και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση τόσο των αιτιών όσο και των συνεπειών του γάμου παιδιών. «Οι γάμοι παιδιών μπορεί συχνά να οδηγήσουν στον τερματισμό της εκπαίδευσης ενός κοριτσιού. Σε κοινωνίες όπου η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη, ο γάμος μιας κοπέλας σε παιδική ηλικία είναι μέρος ενός συμπλέγματος κοινωνικών προτύπων και συμπεριφορών που αντανακλούν τη χαμηλή αξία που αποδίδεται στα ανθρώπινα δικαιώματα των κοριτσιών» δήλωσε η Anju Malhotra από τον τομέα της Unicef για το Φύλο και τα Δικαιώματα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Plan Internation με αφορμή τη σημερινή ημέρα, τονίζει με έκθεσή της ότι 75 εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν δυνατότητα να φοιτήσουν σε σχολείο, γεγονός που συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τεράστια απώλεια ανθρώπινου δυναμικού.
«Ένα μορφωμένο κορίτσι είναι λιγότερο ευάλωτο στη βία, έχει λιγότερες πιθανότητες να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά ενώ το ίδιο είναι ακόμα παιδί και επιπλέον θα γνωρίζει να διαβάζει και να γράφει και θα είναι πιο υγιές κατά την ενηλικίωσή του» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης αυτής Νάιγκελ Τσάπμαν.
Η οργάνωση τονίζει εξάλλου ότι μακροπρόθεσμα «μια δευτεροβάθμια εκπαίδευση προστατεύει τα κορίτσια από το AIDS και τη σεξουαλική κακοποίηση».

Η έκθεση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα τη στιγμή που μια 14χρονη Πακιστανή, γνωστή για τον αγώνα της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση, επέζησε από θαύμα, όταν Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν τη στιγμή που έβγαινε από το σχολείο της, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki