Wednesday 17 October 2012

Διεθνής πρωτοβουλία για τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση

Ζυρίχη, Ελβετία. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας «To Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children) ξεκινά μια νέα Παγκόσμια Σύμπραξη για την Υγεία, με 25 μέλη  που καλύπτουν όλους τους τομείς της βιομηχανίας της υγείας. Στόχος η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, φαινόμενο που πλέον αντιμετωπίζεται ως κρίση της δημόσιας υγείας.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ιατρική βιομηχανία ενώνει τις δυνάμεις της και συντονίζει τις δράσεις της για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ως ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Δρ Φρανζ Χαμερ, πρόεδρος της εταιρίας Roche, ο οποίος συγχρόνως είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά. «Η σύμπραξη αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση να προσελκύσουμε κι άλλες εταιρίες και ηγετικές μορφές του χώρου της υγείας. Δέσμευσή μας είναι να προσεγγίσουμε την κρίση αυτή με τον ίδιο τρόπο που έχουμε προσεγγίσει άλλες κρίσεις υγείας- μέσω μιας συντονισμένης παγκόσμιας αντιμετώπισης».

Ερευνητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια θα γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ακόμη φτάσει την ηλικία των 18, ενώ μόνο μία στις τρεις υποθέσεις θα δηλωθεί. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Μελέτες της Mayo Clinic (HΠΑ), του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (HΠΑ) και άλλων φορέων, ανακαλύπτουν συνεχώς ότι ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης οδηγεί σε πολλαπλές διαταραχές της υγείας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του παιδιού, προκαλώντας ένα τεράστιο βάρος για όλη τη ζωή των θυμάτων και μια ευρεία πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Ο Έρνι Άλλεν, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές και σημαντικές διεθνείς συμβάσεις και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα στο ζήτημα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Όμως το πρόβλημα χειροτερεύει. Παλαιότερα, η βασική αντιμετώπιση στο πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης επικεντρωνόταν στη νομοθεσία και στις προσπάθειες εφαρμογής της- κάτι που φυσικά είναι σημαντικό. Όμως, δεν έχει υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιας υγείας που έχει προκύψει. Μια συνέργεια όλης της βιομηχανίας της υγείας είναι απαραίτητη ώστε να αλλάξει αποτελεσματικά ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος».

Οι προσπάθειες της σύμπραξης θα περιλαμβάνουν δράσεις για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης βελτιώνοντας την ιατρική εκπαίδευση, αναπτύσσοντας την πρώιμη αναγνώριση των θυμάτων, υλοποιώντας επιδημιολογικές μελέτες, αναγνωρίζοντας κενά στη θεραπεία των θυμάτων και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η νέα «Σύμπραξη Παγκόσμιας Υγείας» περιλαμβάνει φαρμακευτικές εταιρίες από έξι κράτη, ηγετικά ιδρύματα ιατρική περίθαλψης, όπως τα περίφημα: Mayo Clinic (ΗΠΑ), τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (Centers for Disease Prevention and Control- CDC), το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Bambino Gesù (Ιταλία), την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, την Ιατρική Σχολή του Harvard, εξειδικευμένους επιστήμονες στην παιδική κακοποίηση και άλλους.

Μεταξύ άλλων, στα ιδρυτικά μέλη της σύμπραξης ανήκουν οι Roche (Ελβετία), Almirall (Ισπανία), GlaxoSmithKline (Ηνωμένο Βασίλειο), Merck (ΗΠΑ), Menarini (Ιταλία), UCB (Βέλγιο), Forest Laboratories (ΗΠΑ), Mayo Clinic (ΗΠΑ), Centers for Disease Prevention and Control (ΗΠΑ), Bambino Gesù (Βατικανό), Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΗΠΑ), InterPharma (Ελβετία) και αρκετοί άλλοι. 

Το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά έχει αξιοσημείωτη επιτυχία στην ίδρυση και διαχείριση και άλλων εθελοντικών συμπράξεων με βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Κέντρο διαχειρίζεται την Οικονομική Σύμπραξη ενάντια στην Παιδική Πορνογραφία (Financial Coalition against Child Pornography), που περιλαμβάνει 34 εταιρίες που σχετίζονται με την οικονομία και το internet, οι οποίες δουλεύουν για την εξάλειψη της εμπορικής παιδικής πορνογραφίας. Επίσης, το Διεθνές Κέντρο διαχειρίζεται τη Σύμπραξη Τεχνολογίας (Technology Coalition), με 9 μεγάλες εταιρίες Internet, η οποία αναπτύσσει και εφαρμόζει νέες τεχνολογίες που εμποδίζουν την ικανότητα των παραβατών να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την εκμετάλλευση ή τη διακίνηση παιδιών. Για παράδειγμα, το Διεθνές Κέντρο παρέχει νέα και δωρεάν τεχνολογία για τις εταιρίες και τις αστυνομικές αρχές παγκοσμίως όπως το PhotoDNA της Microsoft και το CETS (Child Exploitation Trafficking System).

Πολλά βιβλία στα 4, γερό μυαλό στα 18

Ο πλούτος γνωσιακών ερεθισμάτων στα πρώτα χρόνια βελτιώνει τη δομή του εγκεφάλου

Studying books at the age of four helps boost the brain in later life

διαβάστε του βιβλία,
από τα πρώτα του κιόλας χρόνια
.

Νέα Ορλεάνη 

Θέλετε το παιδί σας όταν μεγαλώσει να γίνει εξυπνότερο και να μπορεί να χειρίζεται καλύτερα τις καταστάσεις και τον κόσμο γύρω του; Αν ναι, δώστε του φυσικά αγάπη και στοργή αλλά κυρίως… διαβάστε του βιβλία, από τα πρώτα του κιόλας χρόνια. Μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα έχει ένα παιδί στην ηλικία των 4 ετών τόσο καλύτερα ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός του στα 18, χαρίζοντάς του υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες.
Τα ευρήματα έρχονται να υπογραμμίσουν, σφραγίζοντας με τη «βούλα» της εγκεφαλικής τομογραφίας, την τεράστια σημασία που έχουν οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας αργότερα στη ζωή. 
Η επικεφαλής της μελέτης, Μάρθα Φάρα, διευθύντρια του Κέντρου Νευροεπιστημών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, θεωρεί ότι υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας περιόδου, στα πρώτα στάδια της ζωής μας, η οποία καθορίζει τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου μας. «Πραγματικά υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτά τα πρώτα χρόνια έχουν ιδιαίτερη επιρροή» τόνισε.
Μελέτη σε βάθος χρόνου
Η μελέτη παρακολούθησε 64 παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών ως την ηλικία των περίπου 20 ετών. Στην αρχή της οι επιστήμονες επισκέφθηκαν τα σπίτια των τετράχρονων καταγράφοντας μια σειρά από λεπτομέρειες ώστε να μετρήσουν τα πνευματικά ερεθίσματα που δέχονταν – π.χ. πόσα παιδιά βιβλία είχαν, αν είχαν εκπαιδευτικά παιχνίδια που τους μάθαιναν τα χρώματα, τους αριθμούς και τα γράμματα ή αν έπαιζαν με μουσικά όργανα, αληθινά ή παιχνίδια.
Επίσης αξιολόγησαν τη «γονική γαλούχηση» – πόση ζεστασιά, φροντίδα και υποστήριξη είχαν τα παιδιά από τους γονείς. Οι ίδιοι έλεγχοι επαναλήφθηκαν όταν τα παιδιά ήταν οκτώ ετών. Ύστερα από περίπου μια δεκαετία, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 17 και 19 ετών, οι ειδικοί εξέτασαν τον εγκέφαλό τους στον τομογράφο.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα στην ηλικία των τεσσάρων ετών ήταν καλύτερα ανεπτυγμένος.  Όλοι οι άλλοι παράγοντες που εξέτασαν οι επιστήμονες – μεταξύ των οποίων ο δείκτης νοημοσύνης των γονιών, η γονική γαλούχηση σε όλες τις ηλικίες ή η ενίσχυση των γνωσιακών ερεθισμάτων στην ηλικία των οκτώ ετών – δεν φάνηκαν να έχουν καμία επιρροή.
Λεπτότερος φλοιός, υψηλότερο IQ
Συγκεκριμένα οι ειδικοί είδαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα στα τέσσερα είχε λεπτότερο φλοιό – χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί δείγμα μεγαλύτερης ανάπτυξης. Όταν γεννιόμαστε ο φλοιός του εγκεφάλου μας – το εξωτερικό του στρώμα δηλαδή – είναι πιο χονδρός, Καθώς όμως αναπτυσσόμαστε, περνώντας στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, σιγά σιγά αρχίζουμε να αποβάλλουμε τα κύτταρα που μας είναι άχρηστα, «εξειδικεύοντας» περισσότερο αυτά που απομένουν, με αποτέλεσμα ο φλοιός να λεπταίνει.
«Πρέπει πραγματικά να λεπτύνει και να εκπαιδευθεί για να ανταποκριθεί στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε» εξήγησε ο Μπράιαν Αβαντς, επίκουρος καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Όσο περισσότερο διεγείρονται κάποια τμήματα του εγκεφάλου τόσο πιο λεπτά γίνονται, Χρησιμοποιούνται περισσότερο και εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα καθήκοντα» υπογράμμισε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι τα άτομα με λεπτότερο φλοιό τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη IQ.
«Φαίνεται σχεδόν, όποια και αν είναι η φυσιολογική αναπτυξιακή διαδικασία, σαν αυτή να επιταχύνθηκε ή να προχώρησε στα παιδιά με τα περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα» σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Φάρα.  Η περιοχή που φάνηκε να έχει επηρεαστεί περισσότερο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών στη Νέα Ορλεάνη, ήταν ο αριστερός έξω κροταφικός φλοιός. Η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου πίσω από το αφτί, σχετίζεται με την εννοιολογική μνήμη, την επεξεργασία του νοήματος των λέξεων και τη γενική γνώση μας για τον κόσμο.
tovima

Πώς να μάθετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του

Μικρές, απλές συμβουλές για πιο χαρούμενα και ήρεμα βράδια
Πόσες φορές έχει τύχει το παιδί σας να σας παρακαλάει να κοιμηθείτε αγκαλιά και εσείς το έχετε δεχτεί; Πόσες φορές τα κλάματά του, σας έχουν τελικά πείσει;

Mήπως ήρθε η ώρα να καταλάβετε πρώτα εσείς και μετά το παιδί σας, το πόσο σημαντικό είναι να κοιμάστε σε ξεχωριστά κρεβάτια και ότι θα πρέπει να το βοηθήσετε στο δρόμο της... ανεξαρτητοποίησης;
Τα οφέλη του ξεχωριστού ύπνου είναι πολλά. Τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται αυτό που εσείς τους προτείνετε να κάνουν και συνειδητοποιούν ότι η μουρμούρα και το κλάμα τους δεν μπορούν πάντα να κερδίζουν. Επιπλέον, θα νιώσουν πιο ανεξάρτητα και εσείς θα μπορείτε να απολαμβάνετε τις προσωπικές στιγμές με τον άντρα σας. Καλό δεν ακούγεται;

Πώς όμως θα τα καταφέρετε ; Πώς από εκεί που το παιδί σας έχει συνηθίσει να κοιμάται... ανάμεσά σας, θα το πείσετε ότι θα πρέπει πια να κοιμάται μόνο του, στο δικό του δωμάτιο;
Οι κινήσεις είναι απλές. Οπλιστείτε με υπομονή και λάβετε θέσεις.

1. Συζήτηση, η μαγική λύση! Πάρτε το παιδί σας μια αγκαλιά, χουχουλιάστε παρέα, φάτε το αγαπημένο σας γλυκάκι και αρχίστε τη συζήτηση μαζί του. Εξηγήστε του ότι πια έχει μεγαλώσει και καλό θα ήταν να αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται και να κοιμάται μόνο του με την ησυχία του, στο δικό του χώρο. Μην είστε απόλυτες, ούτε βιαστικές. Κάντε το παιδί σας να νιώσει σιγουριά, ότι εσείς θα είστε πάντοτε παρούσα, όποτε εκείνο το ζητήσει.

2. Ένας απλός τρόπος να το βοηθήσετε να κοιμηθεί μόνο του, είναι να πηγαίνετε μαζί του για ύπνο και να του διαβάζετε ένα παραμυθάκι ή και να του αφηγείστε μια όμορφη ιστορία. Με τον τρόπο αυτό θα σας νιώθει δίπλα του τη στιγμή που ξαπλώνει, θα ηρεμεί με τις ιστοριούλες και θα μπορεί να το παίρνει ο ύπνος ευκολότερα. Όταν αποκοιμηθεί, εσείς πια μπορείτε να γυρίσετε στις ασχολίες σας.

3. Τέλος, μερικά tips για να κάνετε τα παιδιά σας να θέλουν να κοιμούνται στο προσωπικό τους δωμάτιο, είναι τα ακόλουθα:
- Πηγαίνετε μαζί να διακοσμήσετε το δωμάτιό του. Ρωτήστε το τι είναι αυτό που του αρέσει. Μετατρέψτε το παιδικό του δωμάτιο και κάντε το να μοιάζει με παιχνιδούπολη. Αγοράστε παιχνιδάκια και βάψτε το δωμάτιό του σε φωτεινά χρώματα.
- Αν το παιδάκι σας είναι αρκετά μικρό και εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε να ψωνίσετε μαζί, επιλέξτε μόνες σας παιχνίδια και λούτρινα που μπορούν να του τραβούν την προσοχή και να του κρατάνε καλή συντροφιά.

Σε κάθε περίπτωση, δώστε χρόνο στα παιδιά σας να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή αυτή. Αν σας ζητάνε να κοιμηθείτε μαζί, είναι προτιμότερο να πηγαίνετε εσείς για λίγες μέρες μαζί του, στο δικό του δωμάτιο, παρά να του κάνετε το χατίρι και να το παίρνετε στο δικό σας κρεβάτι. Μην επηρεάζεστε από κλάματα και γκρίνια, κρατήστε χαρακτήρα! Είναι για το καλό του!

Δήμητρα Τσιγγενέ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki