Wednesday 24 October 2012

Ιερώνυμος: «Κοντά στη χρεοκοπία η εκκλησία»

«Εγώ τι πρέπει να κάνω; Να κάνω αυτό που μου ζητάνε οι άλλοι χωρίς να το πιστεύω ή να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα φέρει καρπό. Εγώ δεν ήρθα για να αντιγράψω κάποιον άλλο, εγώ ήρθα να εργασθώ με τον τρόπο που νομίζω ότι πρέπει να εργασθεί ένας Αρχιεπίσκοπος».



Σε δραματικό τόνο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, λέει ότι τα αποθέματα της Εκκλησίας αρχίζουν να τελειώνουν. 
«Δεν έχουμε να πληρώσουμε υπαλλήλους, θα αναγκαστώ να απολύσω»
«Δεν είμαι ούτε πολιτικό πρόσωπο, ούτε στρατιωτικό πρόσωπο. Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος που  θέλει να δώσει τη ζωή του για  τον φτωχό άνθρωπο, τον πονεμένο άνθρωπο... ».  
Δραματική παρουσίασε την κατάσταση στα οικονομικά της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη του στην τηλεοπτικό σταθμό TV100, παρότι ο βαρύς φόρτος της μισθοδοσίας των κληρικών πέφτει στο κράτος.  «Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι», είπε ο Αρχιεπίσκοπος προτάσσοντας ως αιτία για την κατάσταση, τα ξενοίκιαστα κτήρια της Εκκλησίας και τις μετοχές της που «οι τράπεζες εξαφάνισαν.»

«Ποια διαμερίσματα όταν είναι όλα ξενοίκιαστα, ποια μισθώματα όταν όλα είναι απλήρωτα, ποια μερίσματα από τις τράπεζες, που πήραν ό,τι μετοχές υπήρχαν και εξαφάνισαν όλη την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας», είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Χαρακτηρίζοντας «παραμύθι» την τεράστια περιουσία της εκκλησίας, αναρωτήθηκε: «Εγώ τι πρέπει να κάνω; Να κάνω αυτό που μου ζητάνε οι άλλοι χωρίς να το πιστεύω ή να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα φέρει καρπό. Εγώ δεν ήρθα για να αντιγράψω κάποιον άλλο, εγώ ήρθα να εργασθώ με τον τρόπο που νομίζω ότι πρέπει να εργασθεί ένας Αρχιεπίσκοπος».

Συμπλήρωσε  δε πως «Δεν είμαι ούτε πολιτικό πρόσωπο, ούτε στρατιωτικό πρόσωπο. Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος που  θέλει να δώσει τη ζωή του για  τον φτωχό άνθρωπο τον πονεμένο άνθρωπο να κρατήσει την Εκκλησία ενωμένη και, αν μπορέσει να καταφέρει μέσα από αυτήν την ενότητα να βοηθήσει τον τόπο που περνάει δύσκολες ώρες, νομίζω ότι θα έχω εκπληρώσει την αποστολή μου».  



Κανένας χωρίς γιατρό και φάρμακο
και κανένα παιδί χωρίς εμβόλιο!

  Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε Ψαρά και Οινούσσες...

Στο πλευρό των κατοίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών των ακριτικών νησιών Ψαρών και Οινουσσών βρίσκεται αυτές τις ημέρες κλιμάκιο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υλοποιώντας την 6η φάση του οδοιπορικού υγείας.
 
Το κλιμάκιο δέχτηκε το πρωί τα μικρά παιδιά και τα βρέφη και προχώρησε εμβολιασμούς, στα πλαίσια της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού, που διοργανώνει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής για ανασφάλιστα παιδιά και για παιδιά δύσβατων περιοχών, αποκομμένα από συχνή παιδιατρική παρακολούθηση. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ... 

Το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο

Eυσύνοπτη παρουσίαση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο υπό το πρίσμα της δράσης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.  
Succinct presentation of the phenomenon of child pornography on the Internet in the light of the action of Greek Police Electronic Crime Unit.

1. Εισαγωγικά
Η παιδική πορνογραφία συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. 
Τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελούν πλέον βιομηχανία εκμετάλλευσης αθώων παιδιών. 
Η παιδική πορνογραφία αποτελεί τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Εκτιμάται από έρευνες ότι το κέρδος που αποφέρει στους εγκληματίες ξεπερνά συνολικά τα 3 δις εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού παράγεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Αλγερία. Το τίμημα για την απόκτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας εκτιμάται σύμφωνα με την ηλικία και την σκληρότητα του περιεχομένου.
Στην Ελλάδα με την αύξηση των χρηστών του διαδικτύου έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση και του αριθμού των ατόμων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την απόκτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Οι περιπτώσεις που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα αφορούν διακίνηση και κατοχή καθόσον δεν έχει διακριβωθεί οργανωμένο κύκλωμα παραγωγής υλικού στην χώρα μας.

2. Νομοθεσία
Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, η παιδική πορνογραφία τιμωρείται στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 348Α Π.Κ. Το άρθρο προστέθηκε στον Ποινικό Κώδικα μόλις το 2002 με τον Ν 3064/2002. Στην αρχική του μορφή το άρθρο είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση από την πλευρά των δραστών την κερδοσκοπία. Τροποποιήθηκε με τους Ν 3625/2007 και Ν 3727/2008 με τους οποίους αφαιρέθηκε η προϋπόθεση της κερδοσκοπίας.Στην Ελλάδα πλέον τιμωρείται η παραγωγή, διανομή, δημοσίευση, επίδειξη, εισαγωγή ή εξαγωγή από την χώρα, πώληση, αγορά ή κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι ως άνω πράξεις τιμωρούνται αυστηρότερα, όταν πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου. Η τέλεση των ως άνω πράξεων κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια τιμωρείται ως κακούργημα. Η τιμώρηση της κατοχής για προσωπική χρήση και όχι για πορισμό κέρδους κρίθηκε απαραίτητη, καθώς συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών: α. επειδή ενισχύει τα κυκλώματα παραγωγής και διακίνησης πορνογραφικού υλικού τα οποία εκμεταλλεύονται με τον πιο βάναυσο τρόπο ανήλικα παιδιά, β. επειδή χρησιμοποιείται για την εξαπάτηση του υποψηφίου θύματος, όταν αυτό είναι ανήλικο πρόσωπο, και τη μείωση της αντίστασής του, διότι είναι ευκολότερο ο δράστης να εξαπατήσει το παιδί αν το πείσει ότι και οι άλλοι ανήλικοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και να το οδηγήσει στην τέλεση της αντίστοιχης πράξης.

3. ‘Grooming’
Το ‘grooming’ συνιστά διαδικασία κατά την οποία τα «αρπακτικά» προσποιούμενα ότι είναι έφηβοι χρησιμοποιούν... 

Ο δημοφιλέστερος παρουσιαστής του BBC,
ο μεγαλύτερος παιδεραστής στην ιστορία της Αγγλίας

Και φαίνεται πως το αξιοσέβαστο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο γνώριζε… 

«Σεισμός» συγκλονίζει το έγκυρο και αξιοσέβαστο BBC εξαιτίας του σκανδάλου Σάβιλ...

Ο σερ Τζίμι Σάβιλ, ο παλιός σταρ παρουσιαστής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης που απεβίωσε πέρυσι, αποδεικνύεται ένας από τους μεγαλύτερους βρετανούς παιδεραστές όλων των εποχών.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά φαίνεται πως το BBC έκανε τα στραβά μάτια για σχεδόν μισό αιώνα. Οργή και αηδία επικρατούν στη βρετανική κοινή γνώμη μετά τις αποκαλύψεις για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από τον τηλεοπτικό σταρ. Η υπόθεση φαίνεται πως αφορά γύρω στα 60 θύματα, ηλικίας από 13 ώς 16 ετών, σε μια χρονική περίοδο από το 1959 ώς το 2006. Κάποια απ' αυτά υπέστησαν μάλιστα την επίθεση μέσα στα γραφεία του BBC.


Και φαίνεται πως το αξιοσέβαστο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο γνώριζε…
Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί πως πριν από έναν χρόνο αφαιρέθηκε από τον προγραμματισμό του δημόσιου δικτύου μια έρευνα της περίφημης εκπομπής επικαιρότητας «Newsnight», η οποία αποκάλυπτε την έκταση των εγκλημάτων τού εν λόγω προσώπου που η Αστυνομία χαρακτηρίζει σήμερα «επικίνδυνο σεξουαλικό εγκληματία»; Χρειάστηκε να προβληθεί, στις 3 Οκτωβρίου, ένα ντοκιμαντέρ του ανταγωνιστικού εμπορικού δικτύου ITV για να αποκαλυφθεί η υπόθεση σε όλη τη φρίκη της.


Η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» έγραψε πως η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά τώρα τη συμπεριφορά του Σάβιλ από το 1958. Εχει ξεκινήσει 340 διαφορετικές έρευνες εναντίον του για σεξουαλικά αδικήματα και μέχρι στιγμής υπάρχουν επισήμως 12 σχετικές κατηγορίες, αλλά ο αριθμός αυξάνεται. «Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι λάβαμε πληροφορίες από το κοινό οι οποίες δείχνουν πως οι κατηγορίες κατά του Τζίμι Σάβιλ εκτείνονται σε μια χρονική περίοδο έξι δεκαετιών, καθώς οι αναφορές αρχίζουν το 1959 και φτάνουν ώς και το 2006», δήλωσε ο διοικητής Πίτερ Σπίντλερ της Σκότλαντ Γιαρντ. «Καθώς είχα τώρα την ευκαιρία να ασχοληθώ με την υπόθεση μία εβδομάδα, υπολογίζω ότι ο πιθανός αριθμός των θυμάτων είναι γύρω στα 60».


Όπως αποκαλύφθηκε, ο παρουσιαστής δύο κεντρικών παλαιότερων εκπομπών του BBC, των «Top of the Pops» και «Jim'll Fix It» (αντίστοιχη της δικής μας «Πες το και θα γίνει»), είχε επίσης επιτεθεί σεξουαλικά σε νεαρές ασθενείς σε νοσοκομεία παίδων, για τα οποία πραγματοποιούσε εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων. Η φιλανθρωπική δράση του είχε κάνει τη Βασίλισσα Ελισάβετ να τον χρίσει ιππότη. Ομως κάτω από το βερνίκι της διασημότητας, τα προκλητικά ρούχα του, το πούρο και τα πλατινέ μαλλιά κρυβόταν ένας σεξουαλικός εγκληματίας. Ο Σάβιλ είχε πληρώσει αστυνομικούς για να μην τον κατηγορήσουν για παρενόχληση νεαρών κοριτσιών όταν ήταν διευθυντής... 

Το δεκατιανό γεύμα είναι το μόνο γεύμα που είναι σίγουρο ότι τρώνε οι μαθητές μας

«Είμαστε το χειρότερο σχολείο της Αττικής από βιοτικό επίπεδο. Οι οικογένειες είναι αξιοπρεπείς. Δεν υπάρχει ίχνος ζητιανιάς. Θέλω να το φωνάξω να το ακούσουν παντού»

Επισκεφτήκαμε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Κατάρτισης Πειραιά (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), ένα δημόσιο σχολείο ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 128 μαθητές. Σε αυτό εκπαιδεύονται έφηβοι 14-22 ετών απόφοιτοι ειδικού ή γενικού δημοτικού σχολείου. Η διάρκεια φοίτησης είναι 5-8 χρόνια, ανάλογα με το βαθμό της μαθησιακής ετοιμότητας. Στα εργαστήρια του σχολείου οι μαθητές μαθαίνουν τις τέχνες Ξυλουργικής – Επιπλοποιίας, Υδραυλικής,  Κοπτικής – Ραπτικής, Ανθοκομίας και Κεραμικής.
«Τα παιδιά προέρχονται από φτωχές ή άπορες οικογένειες. Tο 40% των γονιών των μαθητών έχουν και αυτοί νοητική στέρηση και μόνο το 20% των γονιών των μαθητών δουλεύουν. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο στις 8:00 και φεύγουν στις 13:45. Πολλά ξυπνούν στις 5 το πρωί για να είναι εδώ στην ώρα τους», μας είπε ο διευθυντής του σχολείου
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι περισσότερες οικογένειες είναι μονογονεϊκές με μεγάλη φτώχεια, που οι γονείς δε μπορούν να χειριστούν τις καταστάσεις. Μέχρι σήμερα καταφέρναμε, με στήριξη από ιδιωτική πρωτοβουλία να εξασφαλίζουμε για τους μαθητές ένα γεύμα (δεκατιανό) που περιλάμβανε 3 φέτες ψωμί με ζάχαρη ή μαρμελάδα ή μερέντα + 1 ποτήρι γάλα. Αυτό είναι και το μόνο γεύμα που είναι σίγουρο ότι τρώνε οι μαθητές αυτοί, γιατί ζουν σε περιβάλλον τέτοιο που ή δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει άλλο φαγητό ή μπορεί να υπάρχει το φαγητό αλλά το περιβάλλον αδυνατεί να τους φροντίσει. Έχουμε επισκεφθεί οικογένεια που το ψυγείο ήταν γεμάτο, αλλά οι γονείς έπασχαν και αυτοί από νοητική στέρηση και δεν ήταν σε θέση ούτε να φροντίσουν να φάνε τα παιδιά ούτε να ελέγξουν ότι η τροφή ήταν κατάλληλη και όχι ληγμένη», μας είπαν οι κοινωνικοί λειτουργοί.
Δυστυχώς λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών οι ιδιώτες που μέχρι σήμερα στήριζαν αυτά τα παιδιά, δεν είναι πλέον σε θέση να το κάνουν σε μόνιμη βάση και γι΄αυτό ο Διευθυντής του σχολείου και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ζήτησαν την βοήθειά μας. «Είμαστε το χειρότερο σχολείο της Αττικής από βιοτικό επίπεδο», μας είπε ο Διευθυντής. «Οι οικογένειες είναι αξιοπρεπείς. Δεν υπάρχει ίχνος ζητιανιάς. Θέλω να το φωνάξω να το ακούσουν παντού», μας είπε η μία κοινωνική λειτουργός.
Οι ανάγκες που καταγράψαμε:
ΑΜΕΣΕΣ
  • γάλατα εβαπορέ
  • γιαούρτια
  • βούτυρο
  • μαρμελάδα
  • μερέντα
  • ζάχαρη
  • ψωμί 
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
  • ένα πλήρες γεύμα για να τρώνε τα παιδιά το μεσημέρι πριν φύγουν
  • χυμούς
  • 130 ποτήρια + 130 πιάτα που να μην σπάνε «τα οποία θα πλένουν οι μαθητές για να μαθαίνουν», όπως μας είπαν οι άνθρωποι του σχολείου
  • χαρτοπετσέτες
  • ένα πλυντήριο ρούχων (κατά προτίμηση επαγγελματικό) για να πλένουν τα ρούχα των παιδιών
  • αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, πετσέτες
  • τετράδια, στυλό
  •  ένα αποκωδικοποιητή τηλεόρασης
  • δύο υπολογιστές
Οι άνθρωποι που εργάζονται στο σχολείο μας συγκίνησαν πραγματικά. Είναι δίπλα στα παιδιά αυτά με όλη τους την ψυχή. Το απόγευμα οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες που γίνονται από εθελοντές και τις παρακολουθούν 30 περίπου παιδιά. Αυτές είναι μαγείρεμα, εικαστικά, αθλοπαιδιές, θεατρικό παιχνίδι, κηροπλαστική και τους μαθαίνουν πως μπορούν να μείνουν 2-3 μέρες στο σπίτι μόνοι τους φροντίζοντας τον εαυτό τους.
Παράλληλα έχουν φτιάξει ένα σύλλογο που ονομάζεται ΜΑΖΙ όπου τα παιδιά που αποφοιτούν από το σχολείο, μπορούν να πηγαίνουν εκεί και να φτιάχνουν χειροτεχνίες και πουλώντας τες σε ένα βαγόνι τρένου, που τους παραχώρησε ο Δήμος του Πειραιά, να έχουν ένα χαρτζιλίκι.
Εμείς νιώθουμε ότι αξίζει να τους στηρίξουμε να εξασφαλίσουν όχι μόνο το δεκατιανό αλλά και ένα γεύμα για τα παιδιά αυτά.
Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε επικοινωνήστε με στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά,  
τηλ. 210-4614691 ή με το σπίτι του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τηλ. 210-3237805, e-mail: info@boroume.gr

από boroume

Ένα μουσικό ταξίδι αγάπης
από τη Φραγκφούρτη στην Ελλάδα!

Ο Ελληνισμός της Γερμανίας, Έλληνες και γερμανοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους σε φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδικά χωριά SOS.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η φτώχεια που μαστίζει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα με τελικό αποδέκτη τα παιδιά, η αγωνία χιλιάδων γονέων που, αδύναμοι να φροντίσουν τα παιδιά τους, καταφεύγουν στα παιδικά χωριά SOS με την ελπίδα να βρουν εκεί τη φροντίδα που οι ίδιοι δεν μπορούν να τους προσφέρουν, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Έλληνες της διασποράς.

Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στη Γερμανία μαζί με γερμανούς συναδέρφους τους ενώνουν τις φωνές τους σε μια μεγάλη συναυλία στη Φραγκφούρτη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν αποκλειστικά στα Παιδικά Χωριά SOS της Ελλάδας,  αποδεικνύοντας ότι η τέχνη, ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, κρατά ζωντανή την ελπίδα.

Οδηγός στο ταξίδι αυτό θα είναι ο μεγάλος έλληνας Δημιουργός και σεμνός Άνθρωπος, ο Μίμης Πλέσσας, που μαζί με καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές της νεότερης γενιάς θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά σε γερμανική σκηνή, αγαπημένα τραγούδια και αξέχαστες επιτυχίες μιας ολόκληρης ζωής.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο μεγάλος καλλιτέχνης της όπερας και ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της γερμανικής τηλεόρασης, ο Gunter Emmerlich.

Μεταξύ των άξιων συντελεστών της βραδιάς ξεχωρίζει η χαρισματική Ελληνίδα μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας, που με την ξεχωριστή δύναμη της φωνής της και τις αξεπέραστες ερμηνευτικές της δυνατότητες υπόσχεται να συμπαρασύρει το κοινό σε ένα μελωδικό, νοσταλγικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Διοργανωτής της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί στην εντυπωσιακή Παλαιά Όπερα της Φραγκφούρτης, στις 21 Νοεμβρίου 2012, είναι η δραστήρια Ελληνική Κοινότητα Φραγκφούρτης/Μ. Έσσης Α.Σ. και βασικός χορηγός  το Γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας.

Πηγή

Ο πνευματικός θάνατος μιάς γενιάς

Οι δρόμοι δεν γεμίζουν από μόνοι τους. Χρειάζεται εκείνο το μεγάλο πλήθος, άλλα δεν φτάνει. Χρειάζεται ένα κάλεσμα , χρειάζονται τα φωτεινά μυαλά, τα θαρραλέα εκείνα πνεύματα που τολμάνε να επωμίζονται πολλά, οι στίχοι ενός ποιήματος, τα λόγια ενός τραγουδιού, η μελωδία μιας μουσικής, οι σελίδες ενός βιβλίου που προβληματίζει, που εμπνέει.
.
Που είναι, λοιπόν, τα φωτεινά μυαλά, τα θαρραλέα πνεύματα, τα λόγια, οι στίχοι, οι σελίδες;
Που είστε εσείς οι επιφανείς  ανθρωπιστές, σοσιαλιστές, αριστεροί προστάτες του λαού,πνευματικοί άνθρωποι;
Που είστε εσείς αλλοτινοί επαναστάτες μουσικοί, τραγουδιστές, διανοούμενοι,  ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι;   
Εσύ πνευματική γενιά του πολυτεχνείου,  έγινες σήμερα γενιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των μπουζουκιών, με τους μισθούς τους παχυλούς.
Να τραγουδήσετε, να γράψετε για αυτόν που σήμερα πονά, μάλλον δεν σας συμφέρει.
Ματώνει η Μεσόγειος, ο νότος, ο άνθρωπος ο ταπεινός και εσείς οχυρωμένοι και αδρανείς στις βίλες σας τις νύχτες ήσυχα κοιμάστε...
Σας τύφλωσε  η χλιδή και των πολλών την αγωνία να δείτε, δεν μπορείτε. 
Κομμάτι του σάπιου του συστήματος, σήμερα με την απουσία σας, ομολογήσατε πως είστε, γιατί η τέχνη, η διανόηση αν δεν εκφράζει τους καιρούς τότε σκοτάδι είναι.
Άνθρωποι δήθεν των γραμμάτων και του πνεύματος εκφραστές, σαπίσατε, προδώσατε και εσείς τους προδομένους ήδη.
Προστάζουν, όμως, οι εποχές  για οδηγητές και για πνευματικούς ηγέτες.
Μάλλον δεν είστε εσείς αυτοί, στην άκρη ας κάνετε λοιπόν, να έρθουν τα  πνεύματα   που σήμερα διψούν του κόσμου την αλήθεια και την αδικία να εκφράσουν.                                                                                                                                                          Ειρήνη. Μ

Παιδικά ποιήματα για την 28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 1940

Μια μέρα φθινοπωρινή
κρύα χωρίς λιακάδα
οι Ιταλοί θελήσανε
να πάρουν την Ελλάδα.
Μα οι Έλληνες απάντησαν
ΟΧΙ με ένα στόμα
Εχθρού ποδάρι δεν πατά
στο Ελληνικό το χώμα.
Γιατ’ είναι χώμα ιερό
με αίμα ποτισμένο
κι από τα χρόνια τα παλιά
δάφνες μυρτιές, σπαρμένο.

28η του Οκτώβρη

Άλλη μια φορά
όπως άλλοτε  ξανά
ήρθανε εχθροί πολλοί
να μας πάρουνε τη γη.
28η του Οκτώβρη ήτανε
που στην Ελλάδα μπήκανε
Ιταλοί και Γερμανοί
οι καινούριοι μας εχθροί.
Όμως τι κι αν ήτανε πολλοί
κι ας είχαν τόσο ετοιμαστεί
νικηθήκαν ξαφνικά
και μετάνιωσαν πικρά.

Αθάνατη Ελλάδα

Αθάνατη Ελλάδα μας
στον κόσμο ξακουσμένη,
μ’ όλες τις χάρες οι Θεοί
σ’ έχουνε προικισμένη.
Γαλάζιος είν’ ο ορανός,
γαλάζια η θάλασσά σου,
γαλάζια κι η σημαία σου,
το θείον έμβλημά σου.
Χαρείτε Ελληνόπουλα,
του Έθνους η ελπίδα.
Χαρείτε, γιατί έχουμε
τρισένδοξη Πατρίδα.

Βροντούν της Πίνδου οι κορφές

Βροντούν της Πίνδου οι κορφές
κι αντιλαλούν τα καταράχια,
πλαγιές βροντούν, σπηλιές και βράχια
κι ως τ’ άστρα φτάνουν οι φωτιές
Και των Ελλήνων τα παιδιά
σαν αετοί ορμούν στη μάχη,
κάθε κορφή κι αετοράχη
φωτίζει τώρα η Λευτεριά.
Κι αστράφτει η λόγχη κι αντηχεί
μια τρομερή ιαχή “αέρα”
σαν τούτη τη μεγάλη μέρα
άλλη δε γνώρισε η ψυχή.
Τιμή σ’ αυτούς που βροντερά
είπανε το «ΟΧΙ» κάποια μέρα!
Τιμή σε εκείνους που “αέρα”
με στήθη φώναζαν γερά.

Για μας παιχνίδι ο πόλεμος

Για μας παιχνίδι ο πόλεμος και το ντουφέκι γλέντι.
Τα βόλια που σφυρίζουνε, δε σκιάζουν το λεβέντη.
Κι είναι χαρά, Πατρίδα μου, για σε να πολεμήσω
και τη ζωή που μού ‘δωσες, να σου τη δώσω πίσω.
Τώρα, που το άδικο του εχθρού με βασανίζει χέρι,
γέροι, γυναίκες και παιδιά, θε να γενούμε ταίρι.
Ένας στρατός, με μια καρδιά, σε μια φωνή θ’ ακούμε!
“Ελεύθερα πεθαίνουμε και δούλοι εμείς δε ζούμε”!
Οι Θερμοπύλες τό ‘δειξαν, τ’ Αρκάδια, οι Μαραθώνες
και τό ‘δαν και θαμπώθηκαν χώρες, λαοί και αιώνες.
Μες στην καρδιά με γράμματα, γραμμένο μια για πάντα
πάντ’ άσβηστο, πάντ’ άγρυπνο, θα ζει και το Σαράντα.

Γιορτάζουμε το «ΟΧΙ»

Εστολίσαμε την τάξη
με της δάφνης τα κλωνάρια
να γιορτάσουμε και φέτος
τα γενναία παλικάρια.
Εστολίσαμε την τάξη
με ωραία σημαιάκια
και γιορτάζουμε το ΌΧΙ
του σχολείου μας τα παιδάκια.

Γλυκιά μου Ελλάδα

Άρματ' αν σου λείπουν και κανόνια
σου περσεύει η πίστη κι η καρδιά.
Τρεις χιλιάδες ένδοξα όλα χρόνια
τη χρυσή σου αγιάζουν λευτεριά.
Κι είναι κάθε χρόνος, κάθ’ αιώνας,
ένα στέφος άυλο, ένας στρατός.
Άνισος στα σίδερα ο αγώνας
άνισος και στα όπλα του φωτός.
Με τ’ αστραφτερό σου οπλίσου δίκιο,
χτύπησε τη βία θαρρετή.
Κάλλιο να’ χεις θάνατο αντρίκειο,
παρά να ζεις δίχως αρετή.
Μα, γλυκιά μου Ελλάδα, δεν πεθαίνεις,
όπως δεν επέθανες ποτέ.
Ζεις αιώνια κι όλους ανασταίνεις,
όταν ξαναλές «Μολών λαβέ».

Γυναίκες Ηπειρώτισσες

Γυναίκες Ηπειρώτισσες
μέσα στα χιόνια πάνε
κι οβίδες κουβαλάνε.
Θεέ μου τι τις πότισες
και δεν αγκομαχάνε.

Γυναίκες Ηπειρώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες
ποιον πας να κατακτήσεις.

Γιαννιώτισσες, Σουλιώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες
ποιον πας να κατακτήσεις.

Γυναίκες από τα σύνορα
κόρες, γριές, κεράδες
φωτιά μες τους βοριάδες
Εσείς θα είστε σίγουρα
της λευτεριάς μανάδες.

Εθνική γιορτή

Γιορτάζει η Πατρίδα
μεγάλη χαρά
σιμά η δόξα
μ’ ολάσπρα φτερά.
Γιορτάζει η Πατρίδα
σε κάθε μεριά
μυρίζουν οι δάφνες
γελά η Λευτεριά.
Σ’ αυτή τη γιορτή μας
ελάτε παιδιά
ψηλά τη σημαία
ψηλά την καρδιά.

Ελληνοπούλα

Είμαι εγώ μια Ελληνοπούλα
που σαν μια Σουλιωτοπούλα,
αγαπώ με την καρδιά μου
την Πατρίδα τη γλυκιά μου.
Κι αν ο εχθρός μας έρθει πάλι
με σκοπό να μας προσβάλει
ΟΧΙ, δε θα τον αφήσω
και θα του φωνάξω «Πίσω!».

Ευλογημένη μέρα

Ευλογημένη τρεις φορές
του Οκτώβρη αυτή η μέρα,
που διώξανε τους Ιταλούς
απ’ την Ελλάδα πέρα.
Ευλογημένος ο λαός
που απάντησε το όχι
ευλογημένος ο στρατός
που με τη ξιφολόγχη,
πάνω στην Πίνδο έγραψε
«Ζήτω η ελευθερία»
και μια σελίδα έγραψε
χρυσή στην ιστορία.

Ζήτω ζήτω

Ζήτω ζήτω του σαράντα
η γενιά η τιμημένη,
που στη μνήμη της πατρίδας
αλησμόνητη θα μένει.
Στον τσολιά και στον φαντάρο
η εικοστή ογδόη ανήκει
γιατί αυτοί μας εχαρίσαν
με το αίμα τους τη νίκη.

Η 28η Οκτωβρίου

Πολεμούν στην Αλβανία...
όλοι για τη Λευτεριά,
η Ελλάδα η αιωνία
δε θα μείνει στη σκλαβιά.
Όλους τώρα μας ενώνει
η Πατρίδα μας, παιδιά,
την Ελλάδα στεφανώνει
πάλι η δόξα η παλιά.
Δόξα στην Ελλάδα,
δόξα στ’ αθάνατα παιδιά,
που ’δώσαν τη ζωή τους
για την Ελευθεριά.

Η ελευθερία

Χαρά μεγάλη έχουμε
ελεύθεροι που ζούμε
και σήμερα γιορτάζουμε
γελάμε τραγουδούμε.
Ζήτω η Πατρίδα μας,
ζήτω  και η Λευτεριά μας,
ευχή για ΕΙΡΗΝΗ ας κάνουμε
μες’  από την καρδιά μας!

Η παρέλαση

Παρέλαση αρχίζει
στρατιώτες προχωρούν
αεροπόροι, ναύτες
ωραία περπατούν.
Να κι ο σημαιοφόρος,
ο πρώτος στη σειρά
τη γαλανή σημαία
περήφανα κρατά.

Η σημαία (Αυτό είναι το ιερό πανί)

Αυτό είναι το ιερό πανί, το γαλανό και τ’ άσπρο
κομμάτι απ’ ανοιξιάτικο και ξάστερο ουρανό
που’ ναι λευκό σαν τον αφρό, του κύματος που ανθίζει
σε περιγιάλι ολόμορφο, σε πέλαο μακρινό.
Αυτό είναι το ιερό πανί, που όταν περνάει μπροστά μας
υγραίνονται τα βλέφαρα και σπαρταράει η καρδιά.
Έκλαψαν μάτια και καρδιές, επάνω της κι οι κόρες
τις νύχτες την υφαίνανε κρυφά στον αργαλειό.
Είναι η σημαία τη βλόγησαν παπάδες μ’ άσπρα γένια
μες στης σκλαβιάς το τρίσβαθο κι απόκρυφο σχολειό
είναι μια αθάνατη πνοή, που ορμάει να ζωντανέψει
με ανατριχίλα ανέκφραστη το δίχρωμο πανί.

Η σημαία (Με καμάρι περπατώ)

Με καμάρι περπατώ
και στο χέρι σε κρατώ
δίχρωμη σημαία.
Κυματίζεις με χαρά
σε χαϊδεύει τρυφερά
τ’ απαλό τ’ αγέρι.
Με αγάπη σε θωρώ
σε κρατώ σα θησαυρό
στο μικρό μου χέρι.

Η σημαία (Πάντα κι όπου σ’ αντικρίζω)

Πάντα κι όπου σ’ αντικρίζω,
με λαχτάρα σταματώ
και περήφανα δακρύζω
ταπεινά σε χαιρετώ.
Δόξα αθάνατη στολίζει
κάθε θεία σου πτυχή
και μαζί σου φτερουγίζει
της Πατρίδας η ψυχή.
Όταν ξάφνου σε χαϊδεύει
τ’ αγεράκι τ’ αλαφρό,
μοιάζεις κύμα, που σαλεύει
με χιονόλευκο αφρό.
Κι ο σταυρός που λαμπυρίζει
στην ψηλή σου κορυφή
είν’ ο φάρος που φωτίζει
μιαν ελπίδα μας κρυφή.
Σε θωρώ κι αναθαρρεύω
και τα χέρια μου χτυπώ,
σαν αγία σε λατρεύω,
σαν μητέρα σ’ αγαπώ.
Κι απ’ τα στήθη μου ανεβαίνει
μια χαρούμενη φωνή
νά ‘σαι πάντα δοξασμένη,
ω! Σημαία γαλανή.

Μάνα και Γιος

Στης ιστορίας το διάσελο όρθιος ο γιος πολέμαγε
κι η μάνα κράταε τα βουνά, όρθιος να στέκει ο γιος της,
μπρούντζος, χιόνι και σύννεφο. Κι αχολόγαγε η Πίνδος
σαν να' χε ο Διόνυσος γιορτή. Τα φαράγγια κατέβαζαν
τραγούδια κι αναπήδαγαν τα έλατα και χορεύαν
οι πέτρες. Κι όλα φώναζαν: «Ίτε παίδες Ελλήνων ...»
Φωτεινές σπάθες οι ψυχές σταύρωναν στον ορίζοντα,
ποτάμια πισωδρόμιζαν, τάφοι μετακινιόνταν.

Κι οι μάνες τα κοφτά γκρεμνά σαν Παναγιές τ' ανέβαιναν
Με τη ευκή στον ώμο τους κατά το γιο παγαίναν
και τις αεροτραμπάλιζε ο άνεμος φορτωμένες
κι έλυνε τα τσεμπέρια τους κι έπαιρνε τα μαλλιά τους
κι έδερνε τα φουστάνια τους και τις σπαθοκοπούσε,
μ' αυτές αντροπατάγανε, ψηλά, πέτρα την πέτρα,
κι ανηφορίζαν στη γραμμή, όσο που μες στα σύννεφα
χάνονταν ορθομέτωπες η μια πίσω απ' την άλλη

Μολών Λαβέ

Μια σπιθαμή απ' το χώμα αυτό
Τα' άγιο κι ιερό δε δίνω,
Τη λευτεριά μου δεν πουλώ
Και σκλάβος δε θα γίνω.
.
Στα χέρια μου τα΄αδείλιαστα
Το πιο παλιό ντουφέκι
Γίνεται για τη λευτεριά
Βροντή κι αστροπελέκι.
.
«Όχι !» φωνάζω στον εχθρό
κι ορθώνομαι λιοντάρι.
Τη λευτεριά μου όποιος μπορεί
ας έρθει να την πάρει.

Όταν κάνουμε πόλεμο

Όταν κάνουνε πόλεμο
η γη έχει πονόλαιμο
πονάει η καρδιά της
και κλαίνε τα παιδιά
Ενάντια στον πονόλαιμο
στον πόνο και στον πόλεμο
υπάρχει μια ασπιρίνη
άνθρωποι, πέστε: ΕΙΡΗΝΗ

ΟΧΙ (Σήμερα η Πατρίδα μας [1])

Σήμερα η Πατρίδα μας
φορεί τα γιορτινά της
κι απ’ άκρη σ’ άκρη αχολογούν
τα κατορθώματά της.
Σαν σήμερα οι Έλληνες
«ΟΧΙ» βροντοφωνάξαν,
αψήφησαν τον κίνδυνο
και τ’ άρματα αρπάξαν.
Κυνήγησαν τους Ιταλούς.
Νίκησαν! όπως πάντα
κι έδειξαν σ’ όλους, τι θα ’πεί
το «ΟΧΙ» του Σαράντα.
Εχθροί, δεν θα περάσετε
ποτέ μες στην Ελλάδα,
γιατί’ είναι γη της λεβεντιάς,
της Λευτεριάς λαμπάδα!

ΟΧΙ (Σήμερα η Πατρίδα μας [2])

Σήμερα η πατρίδα μας
έχει γιορτή και πάλι
Γιορτάζει υπερήφανη
μια νίκη της μεγάλη.
Σαν σήμερα οι Έλληνες
απάντησαν το Όχι
και νίκησαν τους Ιταλούς
με το όπλο και τη λόγχη.
Σαν σήμερα οι Έλληνες
τους Ιταλούς νικήσαν
και την ελευθερία τους
με αίμα εκερδίσαν.

ΟΧΙ (φωνάζουν στον εχθρό)

ΟΧΙ, φωνάζουν στον εχθρό
τα ηρωικά παιδιά σου,
Πατρίδα πολυπόθητη
πάνω στα σύνορά σου.
Πέρασαν χρόνια αρκετά
από τη μέρα εκείνη,
που ο Ιταλός στη χώρα μας
μπήκε να τη μολύνει.
ΟΧΙ, τότε φωνάξανε,
πατρίδα τα παιδιά σου,
και με το ΟΧΙ πέσανε
για την Ελευθεριά σου.
Γι’ αυτό το ΟΧΙ, που είπανε,
πατρίδα, τα παιδιά σου
γιορτάζουμε όλοι σήμερα
στη λεύτερη αγκαλιά σου.

Πίνδος

Πάνω στην Πίνδο στης τιμής
τα μαρμαρένια αλώνια
πολέμησαν οι Έλληνες
με κρύο και με χιόνια.
Πολέμησαν για λευτεριά
του έθνους την περηφάνια
κι η δόξα τη στεφάνωσε
μ’ αμάραντα στεφάνια.
Πάνω στις Πίνδου τα βουνά
προτείνοντας τη λόγχη
είπε ο στρατός μας στον Εχθρό
«δεν θα περάσεις, ΟΧΙ».

Σαν την πατρίδα μου

Σαν την Πατρίδα μου, καμιά
στον κόσμο δεν είν’ άλλη,
να ’χει γαλάζιον ουρανό,
δαντέλα τ’ ακρογιάλι.
Βουνά, λαγκάδια, ρεματιές
μοσχοβολούν θυμάρι.
Χρυσάφι ο ήλιος δω σκορπά
κι ασήμι το φεγγάρι.
Εδώ φυτρώνει κι η ελιά
Με τ’ αργυρά τα κλώνια.
Η Δόξα εδώ γεννήθηκε
απ’ τα παλιά τα χρόνια.

Στη σημαία

Σαν τη μανούλα τη γλυκιά
και σαν την Παναγία,
τόσο, Σημαία, σ’ αγαπώ
και σου ’χω εγώ λατρεία.
Καθώς τ’ αγέρι που φυσά
ψηλά σε ξεδιπλώνει
σαν τη γαλάζια θάλασσα
είσαι και σαν το χιόνι.
Έχεις κι ένα χρυσό σταυρό
κι είσαι γεμάτη χάρη
κι έχω χαρά να σε κρατώ
Σημαία, με καμάρι.

Στην Παναγιά

Όταν τα παλικάρια μας εκεί ψηλά στα χιόνια
μάχονταν για τη λευτεριά, τα ένδοξα εκείνα χρόνια,
αόρατο το χέρι Σου, Μητέρα του Θεού μας,
δυνάμωνε, κι εμψύχωνε τη σκέψη του λαού μας!
Το όραμα, Παρθένα μου, της άγιας μορφής Σου
κι η χάρη Παναγία μου, της μητρικής στοργής Σου,
συνόδευε, προστάτευε, κάθε πολεμιστή μας,
που έγινε ο κεραυνός του άθλιου υβριστή μας!
Στις εκκλησιές ολόθερμα άναβε το κεράκι,
με δέος και με σεβασμό το κάθε γεροντάκι,
που είχε το γιο, τον εγγονό, πάνω στο μετερίζι,
εκεί που η πατρίδα μας πάντοτε τον ορίζει.
Αγνή! Ηλιοστάλακτη! Πάναγνη! Ευλογημένη!
Σε Σε θερμή την προσευχή λέμε συγκινημένοι!
Ευγνώμονα τα χείλη μας εμπρός σου μουρμουρίζουν,
ενώ οι καρδιές τα άνθη τους, Μαρία, Σου χαρίζουν.

Στην πατρίδα μας

Πατρίδα μου γλυκιά
Ελλάδα μου εσύ
από τα χρόνια τα παλιά
είσαι τόσο θαυμαστή.
Τ’ όνομά σου είναι γνωστό
σε όλη την Οικουμένη
η δόξα σου αθάνατη
σ’ όλο τον κόσμο μένει.
Πολύ σε αγαπώ
πατρίδα μου καλή
ποτέ δε σε ξεχνώ
κι ας πάω σ’ άλλη γη.

Στρατός ειρήνης

Ας χαρούμε την Ελλάδα
στου Χριστού το φως λουσμένη.
Μιαν Ελλάδα ευτυχισμένη
Μιαν Ελλάδα δοξασμένη.

Της Ελλάδας τα παιδιά

Στα βουνά της Αλβανίας
της Ελλάδας τα παιδιά
πολεμούνε τον εχθρό μας
όλα τους με μια καρδιά.
Πολεμούνε σαν λιοντάρια
μπρος στην πρώτη τη γραμμή
απ’ το χώμα μας μην πάρει
ο εχθρός μια σπιθαμή.
Κάνουν τείχος τα κορμιά τους
μην περάσει η σκλαβιά
και προσφέρουν τη ζωή τους
για τιμή και λευτεριά.
Δε φοβούνται ούτε βόλια
ούτε χιόνι και βοριά
και την πείνα τους ξεχνούνε
πάντα για τη λευτεριά.

Τιμή και δόξα

Ας τραγουδήσουμε παρέα
τραγούδια για τη λευτεριά
και ας υμνήσουμε και πάλι
τη δόξα την παλικαριά.
Τιμή και δόξα στην Ελλάδα
που βροντοφώναξε το ΌΧΙ
Τιμή και δόξα στους φαντάρους
που με το όπλο και τη λόγχη
Πολέμησαν μέσα στα χιόνια
με μια ψυχή με μια καρδιά
κι έδειξαν ότι δε νικάνε
τα όπλα αλλά η καρδιά.

Το ΟΧΙ του Σαράντα

Στην ιστορία των λαών
σύμβολο θα’ ναι πάντα
οι Έλληνες, το ΟΧΙ τους
κι ο Οκτώβρης του Σαράντα!
Τ’ αηδόνι απ’ την Ανατολή
και τα πουλιά απ’ τη Δύση,
σ’ όλο τον κόσμο τραγουδούν
κι οι ουρανοί αντιλαλούν.
Πως πάλι η `Ελλάδα μια φορά
το δρόμο για τη Λευτεριά,
το δρόμο για τη Λευτεριά
στον άνθρωπο θα δείξει!
Στης Αλβανίας τα βουνά
κι απάνω στ’ άσπρο χιόνι,
της νιότης και της λεβεντιάς
ο ανθός με το αίμα της καρδιάς.
Γράφει πως πάντα εδώ θα ζει
του Λεωνίδα η ψυχή
του Λεωνίδα η ψυχή
και του Κολοκοτρώνη.

Το Σαράντα

Πάνω στης Πίνδου τις κορφές σε κάθε κόχη,
βροντόλαλο αντιλάλησε το ΌΧΙ.
Κι όλοι το ξέρουν από τότε και για πάντα,
αθάνατο πως είναι το Σαράντα!
.
mathima.gr, impneothta.gr 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki