Wednesday 14 November 2012

Αναπτύξτε τις κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά

“Τα 4χρονα παιδιά του παιδικού σταθμού περιμένουν με αγωνία να βγουν έξω στο διάλειμμα και να τρέξουν στην παιδική χαρά. Όχι όμως και η Ιωάννα, η οποία οπισθοχωρεί, διαφοροποιείται από την υπόλοιπη ομάδα, προτιμώντας να τα παρατηρεί από ένα παγκάκι κάτω από το δέντρο.”

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν
να οικοδομηθούν κοινωνικές δεξιότητες στα μικρά παιδιά
με μια ποικιλία τρόπων.
Οι κοινωνικές δεξιότητες επιτρέπουν στα παιδιά να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά και ενήλικες, να κάνουν φίλους και να ενεργούν ανάλογα σε διαφορετικές καταστάσεις. Οι κοινωνικές δεξιότητες δεν πρέπει να συγχέονται με την ευγένεια και τους καλούς τρόπους. Τα ντροπαλά παιδιά συχνά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επώδυνο για ένα παιδί από το να είναι μοναχικό, να παρακολουθεί από τα “παρασκήνια”, να μην μπορεί να κάνει αυτό το πρώτο βήμα προς τη συμμετοχή και τη φιλία. Κατά συνέπεια η ανικανότητα τους να κάνουν φίλους και να αισθάνονται άνετα με τους συμμαθητές τους, μπορεί να αποδυναμώσει την αυτοεκτίμηση τους.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν να οικοδομηθούν κοινωνικές δεξιότητες στα μικρά παιδιά με μια ποικιλία τρόπων. Μπορούν να επιδιώκουν τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να είναι με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Για τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, οι συμμαθητές τους μπορεί να είναι “οι πρώτοι φίλοι τους “. Για τα μικρά παιδιά που δεν πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο, η παιδική χαρά, το πάρκο και τα άλλα συνομήλικα παιδιά της γειτονιάς μπορούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη.

10 τρόποι για να αναπτύξουμε τις κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά  
1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει με τα άλλα παιδιά. Προσκαλέστε ένα γείτονα, συμμαθητή ή τον ξάδελφό του για να παίξουν μαζί για λίγες ώρες. Κρατήστε την επίσκεψη σύντομη και μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους. Να είστε διαθέσιμοι να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεκινήσουν με ένα παιχνίδι.
2. Παίξτε παιχνίδια με το παιδί σας, ώστε να μαθαίνει πώς να μοιράζεται και να περιμένει την σειρά του.
3. Διδάξετε στο παιδί σας τις λέξεις που χρειάζεται για να εκφραστεί. “Μπορώ να παίξω με το παζλ τώρα;” Υπενθυμίστε στο παιδί σας να “χρησιμοποιεί τα λόγια του” για να εκφράσει αυτό που θέλει και να μειώσει το κλαψούρισμα και τις επιθετικές συμπεριφορές.
4. Διδάξετε την έννοια του συμβιβασμού στο παιδί σας. “Θα παίζουμε κρυφτό τώρα και αργότερα μπορούμε να παίξουμε και κυνηγητό”, ” Αφού αγοράσαμε σταφύλια για εσένα την περασμένη εβδομάδα, σήμερα θα αγοράσουμε ροδάκινα για τον Νίκο. ”
5. Παιδιά προσχολικής ηλικίας που χτυπούν ή χρησιμοποιούν απαράδεκτη γλώσσα μπορούν να το κάνουν επειδή βλέπουν τους ενήλικες γύρω τους να ενεργούν επιθετικά. Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συμπεριφέρονται σωστά, ώστε να παραδειγματίζουν και τα παιδιά γύρω τους.
6. Ο θυμός ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, επειδή δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια αυτό που θέλουν ή χρειάζονται. Αν π.χ ένα παιδί αρπάξει ένα παιχνίδι από τη Μαρία, θα πρέπει να έχει διδαχτεί να χρησιμοποιήσει τα λόγια ”εγώ παίζω με την κούκλα τώρα? δώσε την πίσω σε μένα, “αντί του χτυπήματος ή του αρπάγματος του παιχνιδιού.
7. Δώστε στο παιδί σας περισσότερο χρόνο για να μιλήσει, επιτρέποντας του να οργανώσει τις σκέψεις του και να σκεφτεί για το τι θέλει να πει.
8. Μην δίνετε σε ένα παιδί που κλαψουρίζει ή ενεργεί επιθετικά αυτό που θέλει. Η αρνητική συμπεριφορά γίνεται συχνά από ένα παιδί για να απαιτήσει την προσοχή σας. Μην αντιδράτε σε κάθε αρνητική συμπεριφορά δείχνοντας προσοχή, ή φωνάζοντας, γιατί επιβεβαιώνετε έτσι την άποψη του παιδιού ότι οι φωνές ή η γκρίνια έχουν δύναμη.
9. Επαινέστε το παιδί σας όταν κάνει το σωστό και ενεργεί κατάλληλα.
10. Αποσπάστε την προσοχή του με κάτι άλλο για να βοηθήσετε το παιδί σας να απομακρυνθεί από την κατάσταση που προκαλεί το πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα κατεβάζοντας το eBook που ακολουθεί:

Πως να προστατεύσετε το παιδί σας από το κρύωμα;

Με φυσικούς τρόπους...

Την τελική απόφαση για το πώς να αντιμετωπιστεί ένα παιδικό κρυολόγημα ή μία ίωση θα πρέπει να την πάρει ο παιδίατρος. 
Ωστόσο, δεν χάνουμε κάτι να δοκιμάσουμε και μερικές φυσικές και ασφαλείς μεθόδους για την αντιμετώπιση ενός παιδικού κρυολογήματος, όπως τις μάθαμε από τις γιαγιάδες μας:
  • Πολλά υγρά: Όλες οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως η κατανάλωση πολλών υγρών κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος αποτρέπει το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης, καθώς βοηθά τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Πέρα από νερό, βοηθούν πολύ τα ζεστά ροφήματα από βότανα (ευκάλυπτος, μέντα, εχινάκια) και ο φρέσκοι χυμοί, ειδικά όσοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.
  • Κοτόσουπα: Για πολλούς λαούς μία ζεστή κοτόσουπα αποτελεί το κατεξοχήν τρόφιμο ενάντια στο κρυολόγημα. Ο ζωμός της όχι μόνο κρατά τον οργανισμό ενυδατωμένο και βοηθά στη μείωση του οιδήματος των ρινικών κοιλοτήτων χάρη στους ατμούς, αλλά είναι και εξαιρετικά θρεπτικός, χωρίς να «βαραίνει».
  • Υδρατμοί: Από τα πιο κοινά σπιτικά γιατρικά για το κρυολόγημα είναι οι υδρατμοί, από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αυτοί μπορούν εύκολα να διευκολύνουν τη ρινική συμφόρηση του παιδιού, καθώς και να «σκοτώσουν» ιούς που δεν αντέχουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
  • Χλιαρά μπάνια: Πολλοί είναι οι παιδίατροι που συμβουλεύουν τους γονείς να κάνουν το παιδί ένα χλιαρό μπάνιο αν έχει υψηλό πυρετό. Ζητήστε τη συμβουλή του δικού σας παιδιάτρου.
  • Γαργάρες με αλατόνερο: Όσο κομπογιαννίτικη συμβουλή κι αν ακούγεται, στην πράξη μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
  • Ιονιστές: Πολλοί χρησιμοποιούν ιονιστές στο σπίτι για να κάνουν πιο υγρό τον αέρα, προκειμένου να αποφεύγεται το μπούκωμα στις ρινικές κοιλότητες. Ωστόσο, οι ιονιστές που βράζουν νερό θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μικρά παιδιά, ενώ όλες οι σχετικές συσκευές θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να μην μεταφέρουν μούχλα στον αέρα.
  • Βιταμίνες: και φυτικά σκευάσματα: Ρωτήστε τον παιδίατρο αν κατά την διάρκεια της περιόδου των ιώσεων θα ωφελούσε το παιδί σας να λαμβάνει βιταμίνες σε μορφή συμπληρωμάτων ή άλλα φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και στην ομοιοπαθητική.
  • Καλός εξαερισμός χώρων: Φροντίστε να αερίζετε καλά τους χώρους στους οποίους συχνάζει το παιδί σας, να μην καπνίζετε σε αυτούς και να είναι καθαροί από ακάρεα σκόνης που μπορούν να επιδεινώσουν ένα κρυολόγημα.
  • Ξεκούραση: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι ο καλός ύπνος και γενικότερα η ξεκούραση.
από e-magazino
πηγή: tseouratoi

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki