Saturday 24 November 2012

Χαμόγελα στη Γάζα: Τραμπάλα στα συντρίμμια

Δυο κορίτσια παίζουν στα συντρίμμια που προκάλεσαν
οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα.
από theinsider

Τέσσερις στους δέκα μαθητές έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών

Από μικρά στον εφιάλτη των ναρκωτικών, τα παιδιά προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από μια παρέα, ωθούνται να δοκιμάσουν στην αρχή τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά και στη συνέχεια έστω και για μια φορά τα «σκληρά» ναρκωτικά.
 .
Την δραματική εξάπλωση των ναρκωτικών στα Ελληνικά σχολεία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία μεγάλης έρευνας του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής. 
 .
Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερα στα δέκα παιδιά ηλικίας από 15 έως 19 ετών έχουν κάνει χρήση ναρκωτικής ουσίας, ενώ το 37% των μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης. Από μικρά στον εφιάλτη των ναρκωτικών, τα παιδιά προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από μια παρέα, ωθούνται να δοκιμάσουν στην αρχή τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά και στη συνέχεια έστω και για μια φορά τα «σκληρά» ναρκωτικά.

Μαθητές μίλησαν στον ALPHA για το τι συμβαίνει πλέον στα Ελληνικά σχολεία, τονίζοντας ότι το σχολικό περιβάλλον έχει χαλαρώσει. 
Όπως λένε οι ίδιοι, στους γονείς που εθελοτυφλούν μπροστά στο πρόβλημα, έρχονται να προστεθούν και καθηγητές, που χάνουν ουσιαστικά τον έλεγχο του σχολικού περιβάλλοντος 
 .
alphatv.gr

Διδάσκοντας τρόπους καλής συμπεριφοράς στα παιδιά

Βοηθήστε το να αναγνωρίζει το καλό από το κακό και επιτρέψτε του να χρησιμοποιεί την κριτική του ικανότητα. Θα εκπλαγείτε από τη δύναμη του χαρακτήρα που θα επιδείξει.
 .
Τι σημαίνει «τρόποι καλής συμπεριφοράς»;
 .
Η ανάπτυξη τρόπων καλής συμπεριφοράς στα παιδιά προϋποθέτει ευγενικούς και προνοητικούς γονείς.
Η αβρότητα, η ευγένεια καθώς επίσης η αναγνώριση και ο σεβασμός των συναισθημάτων των άλλων ατόμων αποτελούν όλα στοιχεία μίας καλής συμπεριφοράς. Όταν φερόμαστε με καλό τρόπο γινόμαστε σεβαστοί και συμπαθητικοί από τους άλλους. 
Η ανάπτυξη τρόπων καλής συμπεριφοράς στα παιδιά προϋποθέτει ευγενικούς και προνοητικούς γονείς. 
Οι τρόποι συμπεριφοράς δεν είναι δυνατό να διδαχθούν με τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία και η γεωγραφία, αλλά είναι κάτι που χτίζεται σε βάθος χρόνου μέσα από μικρές εκπαιδευτικές "δόσεις". 
Καθώς το παιδί μεγαλώνει σωματικά, μεγαλώνουν μαζί η δυνατότητα του να κατανοεί και να ταυτίζεται συναισθηματικά με τα άτομα του περιβάλλοντος του. Ωστόσο, στον ίδιο χρόνο, αρχίζει να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στον ενθουσιασμό, την υπερβολή και την αγένεια.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους, τους οποίους, στην πρώιμη παιδική τους ηλικία, τους θεωρούν πρότυπα. Όταν ενεργούμε με τον τρόπο που περιμένουμε από τα παιδιά μας να συμπεριφέρονται, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο εύκολα. Η ευγένεια στη συμπεριφορά τους πρέπει να έρχεται με φυσικό τρόπο και κάτι τέτοιο γίνεται όταν οι γονείς φέρονται στα ίδια και στους άλλους με ανάλογο τρόπο.
  • Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους. Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε από το παιδί σας να συμπεριφέρεται με ευγενικό τρόπο σε κάποιον, απλά επειδή είναι μεγαλύτερος του σε ηλικία, ενώ εσείς δεν συμπεριφέρεστε ανάλογα στα μικρότερα άτομα.


  • Επαινέστε την καλή συμπεριφορά, αλλά ποτέ μην καταδικάζετε την κακή. Αφήστε το παιδί να καταλάβει μόνο του ότι δεν έχει φερθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς ξεκινούν από το σπίτι. Για παράδειγμα, όταν απαντάει το παιδί στο τηλέφωνο πρέπει να έχει διδαχθεί να μιλάει αργά και ευγενικά, να καταλαβαίνει τι ακριβώς του λένε και να το μεταφέρει σωστά. Όταν πάλι τρώτε με παρέα, το παιδί πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί πολλές ώρες ενασχόλησης μαζί του για να προετοιμάσετε σωστά το έδαφος. Η ενσυναίσθηση, η καλοσύνη και το ενδιαφέρον πρέπει να διδάσκονται από μικρή ηλικία.
  • εικόνα από http://1.bp.blogspot.com
    Αποφύγετε να κριτικάρετε, να υποβιβάζετε ή να γελάτε εις βάρος άλλων ατόμων όταν είναι παρόν το παιδί σας. Προτιμήστε να γελάτε μπροστά του με πράγματα που είναι πραγματικά αστεία. 
    Με αυτό τον τρόπο, το αποτρέπετε να κοροϊδεύει τα άλλα παιδιά, ακόμη κι αν το ίδιο αυτοσαρκάζεται. Αυτό είναι συχνά δύσκολο, αλλά με λίγη υπομονή μπορείτε να περάσετε το μήνυμα.

    Ο έλεγχος του θυμού είναι επίσης πολύ σημαντικός. Τα παιδιά συχνά, όταν θυμώνουν, έχουν την τάση να φωνάζουν, να χτυπούν και να έχουν εκρήξεις οργής . Τέτοιες καταστάσεις απαιτούν εξαιρετική υπομονή από το γονέα. Μην τιμωρείτε το παιδί, αλλά μάθαιτέ το να διαχειρίζεται το θυμό του. Μπορεί να μετράει ως το δέκα ή να κοιτάζει στον καθρέφτη όταν είναι θυμωμένο και μετά όταν χαμογελάει.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν πρέπει να εκφράζει τα συναισθήματα του και να μην ξεθυμαίνει. Απλώς αυτό πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο.

    Διδάξτε το ότι δεν είναι κακό να λέει ότι θέλει ή ότι δεν θέλει να κάνει κάτι, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι φράσεις που θα χρησιμοποιήσει.

    Ενισχύστε του έτσι την ειλικρίνεια η οποία ξεκινάει από μικρά πράγματα, όπως με το να επιστρέψετε τα επιπλέον ρέστα που τυχόν σας έδωσαν στα ψώνια σας. Θα εκπλαγείτε από τον τρόπο που θα αναπτυχθεί ένα τόσο ισχυρό αίσθημα ειλικρίνειας που το παιδί σας δεν θα σας λέει ψέματα, ακόμη κι αν το θέλει.

    Ποτέ μην κριτικάρετε το παιδί σας σε δημόσιο χώρο μπροστά σε άλλους γιατί τίποτα δεν μπορεί να το υποτιμήσει περισσότερο.

    Μάθετέ το να μοιράζεται τα πράγματα του και με αυτόν τον τρόπο να χτίζει την προσωπικότητα του χωρίς εγωισμό.

    Πρέπει να δείτε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού. Είναι καλό, ως γονείς, να μάθετε να αποδέχεστε τα λάθη σας και να τα διορθώνετε όσο πιο διακριτικά γίνεται.

    Η διδασκαλία καλών τρόπων συμπεριφοράς δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά τόσο από τη μεριά του παιδιού που συχνά ξεχνάει τους κανόνες όσο και από τη μεριά του γονέα που πρέπει να ενισχύει συνεχώς τους κανόνες με τέτοιο τρόπο που να τους καθιστούν συνήθεια. 
    Τέλος, λάβετε υπόψη σας ότι το να αναγνωρίζει το παιδί σας τις κακές επιδράσεις είναι το ίδιο σημαντικό με το να συμπεριφέρεται με το σωστό τρόπο. Σε ένα κόσμο όπου εκτίθεται στο καλό και το κακό, δεν μπορείτε να το προστατεύετε από τα πάντα. Βοηθήστε το να αναγνωρίζει το καλό από το κακό και επιτρέψτε του να χρησιμοποιεί την κριτική του ικανότητα. Θα εκπλαγείτε από τη δύναμη του χαρακτήρα που θα επιδείξει.

    πηγές: http://www.indianchild.com και http://www.cyh.com
    Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, μοιραστείτε το :)
    Αγγελική
     
    Αναρτήθηκε από μουσειο πειραματων

Πως να προστατεύσετε το παιδί σας από το κρύωμα ;


Δείτε 9 φυσικούς τρόπους


Στο ερώτημα «να δίνω στο παιδί μου φάρμακα
Πως να προστατεύσετε το παιδί σας από το κρύωμα ; όταν αρρωσταίνει» υπάρχουν δύο στρατόπεδα παιδιάτρων, με διαφορετικές απαντήσεις: Κάποιοι παιδίατροι δίνουν χωρίς αναστολές παυσίπονα και αντιπυρετικά όταν ένα παιδί εμφανίσει... σημάδια ίωσης ή κρυολογήματος, ενώ άλλοι προτιμούν να είναι πιο συντηρητικοί με την χορήγηση φαρμάκων και να στρέφονται σε πιο φυσικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης μιας ίωσης.

Την τελική απόφαση για το πώς να αντιμετωπιστεί ένα παιδικό κρυολόγημα ή μία ίωση θα πρέπει να την πάρει ο παιδίατρος. Ωστόσο, δεν χάνουμε κάτι να δοκιμάσουμε και μερικές φυσικές και ασφαλείς μεθόδους για την αντιμετώπιση ενός παιδικού κρυολογήματος, όπως τις μάθαμε από τις γιαγιάδες μας:

-Πολλά υγρά: Όλες οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν πως η κατανάλωση πολλών υγρών κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος αποτρέπει το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης, καθώς βοηθά τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Πέρα από νερό, βοηθούν πολύ τα ζεστά ροφήματα από βότανα (ευκάλυπτος, μέντα, εχινάκια) και ο φρέσκοι χυμοί, ειδικά όσοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.

-Κοτόσουπα: Για πολλούς λαούς μία ζεστή κοτόσουπα αποτελεί το κατεξοχήν τρόφιμο ενάντια στο κρυολόγημα. Ο ζωμός της όχι μόνο κρατά τον οργανισμό ενυδατωμένο και βοηθά στη μείωση του οιδήματος των ρινικών κοιλοτήτων χάρη στους ατμούς, αλλά είναι και εξαιρετικά θρεπτικός, χωρίς να «βαραίνει».

-Υδρατμοί: Από τα πιο κοινά σπιτικά γιατρικά για το κρυολόγημα είναι οι υδρατμοί, από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αυτοί μπορούν εύκολα να διευκολύνουν τη ρινική συμφόρηση του παιδιού, καθώς και να «σκοτώσουν» ιούς που δεν αντέχουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

-Χλιαρά μπάνια: Πολλοί είναι οι παιδίατροι που συμβουλεύουν τους γονείς να κάνουν το παιδί ένα χλιαρό μπάνιο αν έχει υψηλό πυρετό. Ζητήστε τη συμβουλή του δικού σας παιδιάτρου.

-Γαργάρες με αλατόνερο: Όσο κομπογιαννίτικη συμβουλή κι αν ακούγεται, στην πράξη μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

-Ιονιστές: Πολλοί χρησιμοποιούν ιονιστές στο σπίτι για να κάνουν πιο υγρό τον αέρα, προκειμένου να αποφεύγεται το μπούκωμα στις ρινικές κοιλότητες. Ωστόσο, οι ιονιστές που βράζουν νερό θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μικρά παιδιά, ενώ όλες οι σχετικές συσκευές θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να μην μεταφέρουν μούχλα στον αέρα.

-Βιταμίνες: και φυτικά σκευάσματα: Ρωτήστε τον παιδίατρο αν κατά την διάρκεια της περιόδου των ιώσεων θα ωφελούσε το παιδί σας να λαμβάνει βιταμίνες σε μορφή συμπληρωμάτων ή άλλα φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και στην ομοιοπαθητική.

-Καλός εξαερισμός χώρων: Φροντίστε να αερίζετε καλά τους χώρους στους οποίους συχνάζει το παιδί σας, να μην καπνίζετε σε αυτούς και να είναι καθαροί από ακάρεα σκόνης που μπορούν να επιδεινώσουν ένα κρυολόγημα.

- Ξεκούραση: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι ο καλός ύπνος και γενικότερα η ξεκούραση.

πηγή:tseouratoi

Πάτρα: Η κρίση αυξάνει την παιδική κακοποίηση
Πέντε περιστατικά το μήνα στο Καραμανδάνειο

Οι παιδοψυχολόγοι εκτιμούν πως αν συνεχιστεί η κρίση, θα αυξηθούν και τα εγκαταλελειμμένα και παρατημένα παιδιά.
.
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ
ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Πέντε περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών φτάνουν κάθε μήνα στην παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου 
.
Η κρίση αυξάνει την παιδική κακοποίηση
Πέντε περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών της περιφέρειας αντιμετωπίζονται κάθε μήνα στην παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων.
Λόγω της κρίσης, καταγράφεται και αλλαγή των μορφών κακοποίησης οι οποίες είναι περισσότερο βίαιες και ακαταλόγιστες. 

Θα πρέπει επίσης να προστεθεί και η απόγνωση ορισμένων γονιών που φθάνουν στο σημείο να δηλώνουν πως... δεν μπορούν να ζήσουν το παιδί τους, ενώ σημαντική είναι και η κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζουν κάποιοι. 

Κάποιος που μένει άνεργος, νιώθει ανεπιθύμητος και πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα αυτά που υποσχέθηκε στη γυναίκα ή τα παιδιά του. Και σε αυτή την περίπτωση θύμα γίνεται το παιδί.
Οι παιδοψυχολόγοι εκτιμούν πως αν συνεχιστεί η κρίση, θα αυξηθούν και τα εγκαταλελειμμένα και παρατημένα παιδιά.
Ήδη αρκετοί γονείς φθάνουν στο Καραμανδάνειο και δηλώνουν πως θα εγκαταλείψουν το παιδί τους αφού δεν μπορούν να το ζήσουν. 

από patrastimes

Μαμά, πότε θα πεθάνουμε;

«Οι εκρήξεις ακούγονταν λες κι ήταν μέσα στο σπίτι μου.
Έκατσα απλά και περίμενα να πεθάνω»
  

.
Η απορία ενός 6χρονου Παλαιστίνιου
Ο Μοχάμεντ είναι ένα αγόρι έξι ετών. Είναι Παλαιστίνιος. Είναι φοβισμένος και τρομοκρατημένος. Ακολουθεί συνεχώς τη μητέρα του. Και κάθε 10 λεπτά τη ρωτάει: μαμά, πότε θα πεθάνουμε;
.
Μαμά, πότε θα πεθάνουμε;
Παλαιστίνη — Είναι μόνο μια από τις χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, σπαρακτικές ιστορίες από τη Γάζα. Ένα τόσο δα κομμάτι γης που βομβαρδίζεται νυχθημερόν. 
Στα Παλαιστινιακά εδάφη δεν υπάρχουν καταφύγια. 
Στο Ισραήλ είναι βαμμένα με φωτεινά χρώματα. Έχουν στρώματα, φως, ακόμα και τηλεόραση.
Αλλά οι Παλαιστίνιοι, φαίνεται πως, είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Και δεν έχουν καταφύγια. 
Γι' αυτό και ο καθένας πρέπει να βρει μια γωνιά στο σπίτι για να κρυφτεί όταν τα ισραηλινά μαχητικά θα αρχίσουν να «ξερνάνε» βόμβες.
Η οικογένεια του Μοχάμεντ αποφάσισε να φύγει από την πόλη της Γάζας και να μετακομίσει πιο νότια, στη Χαν Γιουνίς, όπου μένουν συγγενείς της μητέρας του. Αλλά κι εκεί δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Έχουν απλά ελάχιστες πιθανότητες παραπάνω να μη χτυπηθούν.
Ο Μοχάμεντ εξακολουθεί να τρέμει. «Αρνείται να φάει. Με ακολουθεί όπου πάω γιατί φοβάται και κάθε 10 λεπτά με ρωτάει πότε θα πεθάνουμε. Λέει ότι δε θα πάει ξανά στο σχολείο γιατί φοβάται μήπως γίνει μάρτυρας ή ότι θα γυρίσει και εγώ ή τα αδέρφια του θα έχουμε σκοτωθεί», λέει στο Γαλλικό πρακτορείο η 37χρονη μητέρα του, Ουμ Τζιχάντ.
Τη Γάζα εγκατέλειψαν την τελευταία εβδομάδα χιλιάδες κάτοικοί της. Η 43χρονη Σούλαιλα Νούρι αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της μετά από μια δύσκολη νύχτα. «Οι εκρήξεις ακούγονταν λες κι ήταν μέσα στο σπίτι μου. Έκατσα απλά και περίμενα να πεθάνω», εξομολογείται στο Γαλλικό πρακτορείο.


NewsIt.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki