Friday 30 November 2012

Αφιέρωμα του «Μοnde» στη σύγχρονη Ελλάδα...
μέσα από την αρχαία

Μεγάλο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας για μια χώρα και μια κουλτούρα σε κρίση
.
Το αφιέρωμα της εφημερίδας «Le Monde»
Παρίσι, Γαλλία 

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου φιλοξενεί ο «Monde», φωτίζοντας με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις την καθημερινότητα μιας χώρας και μιας κουλτούρας σε κρίση.
Οι συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας, η Φανί Λεπάν και ο Γιανίκ Καντόρ, επισκέφθηκαν δέκα πόλεις και τοποθεσίες-κλειδιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου και συνομιλούν με Ελληνες του σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα και πώς βιώνουν την κρίση.

Στη σύντομη εισαγωγή τους θυμίζουν τα λόγια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: «Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης». Για τον Ντ’ Εστέν, συνεχίζουν, ήταν προφανές ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην ΕΕ.
 
Είμαστε όμως ο κακός μαθητής της Ευρώπης; «Σίγουρα παραποίησε τα δημοσιονομικά της στοιχεία και έβαλε την Ευρώπη σε σπιράλ θανάτου, αλλά η Ελλάδα είναι και ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Περικλής, ο Ευριπίδης ή ο Σοφοκλής», παρατηρούν και αναζητούν τι απέμεινε από τα περασμένα μεγαλεία.
Ανεργία, άνοδος των άκρων, κοινωνικές ανισότητες, φόβος του άλλου, πολιτισμός σε πτώση, «θα γνωρίσει η Ελλάδα μια νέα χρυσή εποχή;» αναρωτιούνται.

 
Οι δημοσιογράφοι του «Monde» επισκέπτονται την Ολυμπία για τον αθλητισμό, την Ελευσίνα για τη γεωργία, τη Σπάρτη για την τρίτη ηλικία εμπνεόμενοι από το γεροντοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας πόλης.
Σειρά έχει ο Μαραθώνας, για τους εχθρούς, όπου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, του «ακούραστου ανθρώπου-μύθου που στα 90 του δεν έχει καταθέσει τα όπλα».

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τον Πειραιά για την οικονομία και τους Δελφούς για την Εκκλησία.

Ακολουθεί η Επίδαυρος για την υγεία, μια επιλογή εκ πρώτη όψεως περίεργη, αλλά στην πραγματικότητα εύλογη καθώς ήταν το Ασκληπιείο, ένα αρχαίο ιερό-θεραπευτήριο.

 
Το αφιέρωμα κλείνει στην Αθήνα, με την Ακρόπολη για τον τουρισμό, την Αρχαία Αγορά για τη δημοκρατία και το Θέατρο του Διονύσου για τον πολιτισμό.
από tovima

Η απίστευτη ιστορία που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμο!

Η συγκινητική φωτογραφία και η απίστευτη ιστορία
που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμο! 

.
New York police officer buys boots for homeless man
in Times Square
αστυνομικός αγόρασε μπότες και του τις φόρεσε
​Μια κρύα νύχτα του Νοεμβρίου στην κεντρικότερη πλατεία της Νέας Υόρκης, την Times Square, ένας άστεγος ήταν ξαπλωμένος σε ένα πεζοδρόμιο ξυπόλητος... με τη θερμοκρασία φυσικά να είναι ιδιαίτερα χαμηλή... Ένας αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας είδε τον άστεγο ξαπλωμένο στο δρόμο και πήγε σε ένα κοντινό κατάστημα με παπούτσια για να του αγοράσει ένα ζευγάρι μπότες που θα τον ζεσταίνουν τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα! 

Ο αστυνομικός επέστρεψε στο σημείο και του φόρεσε τις μπότες. Την τρυφερή αυτή στιγμή απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή ένας τουρίστας από την Αριζόνα και την δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο facebook! Η φωτογραφία σάρωσε στο διαδίκτυο, αφού την είδαν 1,6 εκατομμύριο χρήστες, έκαναν 276.000 likes και 16.000 σχόλια. Μάλιστα, τον αστυνομικό τον χαρακτήρισαν σαν έναν μεταμεσονύκτιο ιντερνετικό ήρωα και η ιστορία του συγκίνησε εκατομμύρια κόσμο!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki