Monday 10 December 2012

Οι πιο συχνές παιδικές ασθένειες του χειμώνα

Μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων κάθε παιδί δικαιολογείται να αρρωσταίνει μέχρι και δέκα φορές το χρόνο από απλές ή σοβαρότερες αρρώστιες. Το παιδί ωστόσο που πηγαίνει στο βρεφονηπιακό σταθμό μπορεί να αρρωσταίνει μέχρι και 4 φορές περισσότερο από τα άλλα.

Winter Sneezes and Diseases

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες για το παιδί τώρα που χειμωνιάζει;
Ο παιδίατρος, κ. Σπύρος Μαζάνης απαντά:
 
Κοινό κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συνηθισμένη αρρώστια μεταξύ των παιδιών που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, επειδή μεταδίδεται από παιδί σε παιδί, ειδικότερα στους κλειστούς χώρους. Όμως και στα σπίτια, σε πάρτι και γιορτές το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο με τους ιούς του κρυολογήματος, οι οποίοι κυκλοφορούν με το βήχα, την εκπνοή, το φτέρνισμα και το σάλιο.

Τα συμπτώματα είναι μπουκωμένη μύτη, συνάχι και μάτια που δακρύζουν. Αν χειροτερέψουν τα πράγματα το παιδί μπορεί να παρουσιάσει φτέρνισμα και τσίμπλες στα μάτια και αργότερα πονόλαιμο και πυρετό. Επίσης, δεν αποκλείεται να εμφανίσει πόνο στα κόκαλα και αίσθημα κόπωσης.
Το κρυολόγημα διαρκεί λίγες ημέρες και κανονικά δεν απαιτείται αντιβίωση. Αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, ελαφριά διατροφή, άφθονα υγρά και χυμούς φρούτων. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μια πιθανότητα επιπλοκής. Αν η άμυνα του παιδιού “πέσει” πολύ, μπορεί να προστεθεί κι άλλο μικρόβιο, που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κλινική εικόνα του ασθενή ενώ θα χρειαστεί και φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Ωτίτιδα
Κάθε ξαφνικός πόνος στο αυτί μπορεί να υποδηλώνει την εμφάνιση ωτίτιδας. Ο παιδίατρος πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό το αυτί του παιδιού με το ειδικό εργαλείο που λέγεται ωτοσκόπιο. Έτσι, θα διαπιστωθεί αν πρόκειται για εξωτερική ή μέση ωτίτιδα, οξεία, ιογενή, πυώδη ή εκκριτική και θα αποφασίσει για τη σωστή θεραπεία. Η ωτίτιδα συνήθως εμφανίζεται στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής, επειδή η ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης είναι ακόμη αρκετά στενή.

Κάθε μικρόβιο που βρίσκεται στη μύτη, στο στόμα ή τους βρόγχους μπορεί να περάσει στο αυτί και να προκαλέσει ωτίτιδα. Επίσης τα μωρά που πίνουν το γάλα τους ξαπλωμένα κινδυνεύουν να πάθουν ωτίτιδα, επειδή το γάλα κυλάει από το στόμα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και στο αυτί. Εκτός από τον ισχυρό πόνο στο αυτί μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. Σε περίπτωση που το τύμπανο σπάσει, θα τρέξει πύον στο εξωτερικό αυτί.

Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση για 8 έως 10 μέρες. Κάθε ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα 15-30%, η οποία τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμη. Μερικές φορές η ωτίτιδα γίνεται χρόνια ή επαναλαμβάνεται συχνά, οπότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.

Για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά που παθαίνουν συχνά ωτίτιδα πρέπει να φουσκώνουν μπαλόνια και να μασούν τσίχλα.

Αμυγδαλίτιδα
Το παιδί έχει υψηλό πυρετό και πονόλαιμο. Ο φάρυγγας είναι κόκκινος και οι αμυγδαλές πρησμένες και γεμάτες πύον. Η αιτία είναι ένας από τους εκατοντάδες ιούς ή το μικρόβιο στρεπτόκοκκος. Μπορεί παράλληλα να εμφανιστεί και ρινίτιδα με συνάχι και βήχα. Μερικά παιδιά παρουσιάζουν και πόνο στην κοιλιά ή εμετούς.

Ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση. Στην περίπτωση που κάποιο παιδί κάνει πάνω από 5 αμυγδαλίτιδες το χρόνο και έχει και μικροβιολογικές εξετάσεις παθολογικές (γενική αίματος, ASTO κ.α) τότε θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης και αφαίρεσης. Η χειρουργική επέμβαση αποφασίζεται όταν υπάρχουν φόβοι για χρόνια βλάβη των νεφρών με σπειραματονεφρίτιδα, αιματουρία και υπέρταση.
 
Λαρυγγίτιδα
Πρόκειται για μια λοίμωξη του λάρυγγα που παρόλο που οφείλεται σε ιούς τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αναπνευστικών οδών και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του παιδιού.

Συνήθως εμφανίζεται τη νύχτα (από τις 00.00-04.00) με χαρακτηριστικό βήχα που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου. Η φωνή βραχνιάζει και μπορεί να κλείσει τελείως. Το παιδί αισθάνεται ότι του λείπει οξυγόνο για να αναπνεύσει και το πρόσωπο του έχει έκφραση πάσχουσα και πανικού.

Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση. Χρειάζονται οξυγόνο, υδρατμοί καθώς και φαρμακευτική αγωγή που σκοπό έχουν να βελτιώσουν το λαρυγγόσπασμο. Μέχρι το παιδί να οδηγηθεί στο νοσοκομείο καλό είναι να βγει στο μπαλκόνι για να διευκολυνθεί η αναπνοή του.

Άσθμα και βρογχιολίτιδα

Οι δύο ασθένειες έχουν κοινά συμπτώματα αλλά εμφανίζονται σε διαφορετικές ηλικίες. Η βρογχιολίτιδα προσβάλλει μωρά λίγων μηνών έως και δύο το πολύ ετών, ενώ το βρογχικό άσθμα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών

Το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή, η εκπνοή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό και ακούγεται ένα “βράσιμο”. Όταν τα πράγματα είναι σοβαρότερα, ακούγεται ένα “σφύριγμα”. Παράλληλα εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό βαθούλωμα στο κάτω μέρος του στέρνου και βήχας.

Αποτέλεσμα της αναπνευστικής δυσχέρειας είναι το παιδί να δυσκολεύεται στο φαγητό και να αισθάνεται έντονη κόπωση.

Αν τα συμπτώματα είναι ελαφρά το παιδί παραμένει στο σπίτι και λαμβάνει βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και πιθανόν κορτικοστεροειδή. Στα βαρύτερα περιστατικά απαιτείται η άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

από tlife

«Μακάρι, δάσκαλε, μακάρι!»

«Aν δεν μάθεις γράμματα, θα γίνεις σκουπιδιάρης». Αυτή ήταν η ύστατη (και κάθε άλλο παρά πολιτικά ή παιδαγωγικά σωστή) προειδοποίηση ή απειλή στην οποία κατέφευγαν κάποτε οι δάσκαλοι για να συνετίσουν τους νωθρούς μαθητές τους. Αυτό το εφιαλτικό μέλλον ήταν χειρότερο από την προοπτική της μετανάστευσης στη Γερμανία. 


Στη φτωχή μεταπολεμική Ελλάδα η μαύρη μοίρα για ένα παιδί που «δεν έπαιρνε τα γράμματα» δεν ήταν το χωράφι, η οικοδομή ή το εργοστάσιο, αλλά το να γίνει υπάλληλος καθαριότητας ή οδοκαθαριστής, σύμφωνα με την πιο κομψή διατύπωση.
......................................
Στη δεκαετία του ’90, σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι είχε προβληθεί ένα ρεπορτάζ για έναν μεσόκοπο Αλβανό, πρώην πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Εμβέρ Χότζα. 
Ο Κύριος-Περασμένα-Μεγαλεία, που είχε μεταναστεύσει στην Αθήνα, τώρα βρισκόταν σε δεινή θέση και είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για επιβίωση στον τότε δήμαρχο της Αθήνας, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο παρακαλούσε για μια άδεια υπαίθριου κουλουρτζή. 
Ποιος ξέρει, σκεφτόμαστε τότε, ο άνθρωπος από τον οποίο αγοράζουμε το κουλούρι μας, μπορεί να είναι πρώην στρατάρχης ή υπουργός Άμυνας ή καθηγητής πανεπιστημίου της βασανισμένης γειτονικής χώρας.

Σήμερα χιλιάδες Έλληνες  που «έπαιρναν τα γράμματα» και θα μπορούσαν να γίνουν στρατάρχες, υπουργοί, καθηγητές γυρεύουν κάτι ακόμα πιο λίγο από μια άδεια κουλουροπώλη, ζητούν να γίνουν οδοκαθαριστές.  
Όχι γιατί ορέγονται σταδιοδρομία ή μονιμότητα, αλλά για να πάρουν μια ανάσα, για να ξεφύγουν, έστω προσωρινά, από την ασφυξία της ανεργίας.

Να εργαστούμε σκληρά και ποιοτικά, να σοβαρευτούμε, να επιμορφωθούμε, να τολμήσουμε την καινοτομία, να δράσουμε σε βάθος χρόνου, να αποκτήσει ο λογισμός μας ευρωπαϊκό ορίζοντα. Εύκολα και κατανοητά όλα αυτά τα «πρέπει», όμως το «εδώ και τώρα» είναι αμείλικτο.

Εκατομμύρια αγρότες, όπως και ταπεινοί υπάλληλοι και αφανείς χειρώνακτες, ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι, ίδρωσαν, κινδύνευσαν σε σκαλωσιές, γυάλισαν στρέμματα υαλοπινάκων, γέρασαν πρόωρα για να σπουδάσει το παιδί, για να μην έχει τη δική τους μοίρα. Τώρα αυτοί που γνώρισαν τα ευεργετήματα της θυσίας της προηγούμενης γενιάς βλέπουν τα δικά τους παιδιά να γυρεύουν μια οκτάμηνη οδοκαθαριστική ανάσα.
Το αλβανικό χθες έγινε ελληνικό παρόν. 
Κανείς πια δεν ξαφνιάζεται αν δει μια απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών να σφουγγαρίζει κοινόχρηστες σκάλες ή έναν πυρηνικό φυσικό να οδηγεί ταξί. Και ίσως κανείς γονιός να μην προσβληθεί αν ο δάσκαλος προβλέψει ότι το μέλλον του γιου του είναι να γίνει σκουπιδιάρης. «Μακάρι, δάσκαλε, μακάρι. Από το στόμα σου και στου δημάρχου το αυτί!»

Tης Mαριαννας Tζιαντζη , news.kathimerini.gr
by Αντικλείδι antikleidi

Στην ΕE το Νόμπελ Ειρήνης 2012!!!

η απόφαση αυτή είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα,
ώστε θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι πρόκειται για αστείο.
περισσότερα εδώ
Η Ευρώπη της ανεργίας
Η Ευρώπη της φτώχειας
Η Ευρώπη των αστέγων, των συσσιτίων, της παιδικής πορνογραφίας, της απάνθρωπης λιτότητας, της εξαθλίωσης, της παιδικής εργασίας, των βρεφοδόχων, των ανεμβολίαστων παιδιών, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ....
τιμάται σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!!!

Φαντάσου και να είχαν κάνει και κάτι σωστό και καλό!! 

άντε και εις ... κατώτερα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki