Tuesday 11 December 2012

11 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού «και άλλα ηχηρά παρόμοια...»

Στις 20 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Στις 11 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτου χρώματος τιμούνται. 


Τόσες μέρες, αφιερωμένες στα παιδιά, αλλά ουσία μηδέν.
Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; 
Την ψυχαναγκαστική παιδική εργασία; 
Την παιδική πορνεία; 
Την παιδική βία που βιώνουν παιδιά ακόμα και μέσα στην κούνια τους; 
Την έλλειψη εκπαίδευσης; 
Την έλλειψη βασικών καθημερινών αναγκών(νερό, φαγητό, ένδυση);
Την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Τί;

Ανεπίδοτη επιστολή για την πείνα

Ήδη, ο μικρός μου, με ρωτάει μεταξύ σοβαρού κι αστείου: “δηλαδή μπαμπά, αν δεν είχατε εμένα θα πληρώνατε λιγότερα;”


Είμαι μισθωτός, δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής. Η σύζυγος δασκάλα. Έχουμε τρία παιδιά 10,13 και 15 ετών. Αποφασίσαμε το 2008 να κάνουμε την κίνηση και να αγοράσουμε ένα σπίτι. 

An immigrant pushes an empty shopping trolley past graffiti in a poor Athens neighborhood. Poverty has visibly increased on the streets of the Greek capital with a population of four million people. (Reuters)

Πήραμε δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων, με σταθερό επιτόκιο κι ας ήταν πιο ακριβό τότε, για να έχουμε μια σχετική σιγουριά, να μπορούμε να οργανώσουμε με σύνεση την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν έχουμε άλλους πόρους πέρα από τους μισθούς μας, δεν κάνουμε ιδιαίτερα, δεν παίρνουμε «μαύρα» από πουθενά, προσπαθούμε να διδάξουμε την αξιοπρέπεια ως στάση ζωής τόσο στα παιδιά μας, όσο και μέσα στις τάξεις. 
Ένα αυτοκίνητο έχουμε, κι αυτό το αγοράσαμε μεταχειρισμένο κι ακόμη το ξεπληρώνουμε. Διασκέδαση δεν υπάρχει στον προγραμματισμό μας, πέρα από τις σχολικές διακοπές, που έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε στο σπίτι γονιών και πεθερικών (εκτός Αττικής), 40 m2 το ένα σε παραλιακό μέρος και 27m2 το άλλο σε ορεινό.
Λίγο δύσκολο να βολεύονται επτά άτομα σε τόσο μικρούς χώρους, αλλά τα βολεύουμε και δεν παραπονιόμαστε.

Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που έχουμε έστω και μια τέτοια επιλογή, ενώ άλλοι δεν έχουν τίποτα. Η δόση του σπιτιού είναι 1000€ και καταφέραμε για 2 χρόνια να πληρώνουμε μόνο τόκους, οπότε για έναν χρόνο ακόμη θα είμαστε “ευεργετημένοι”.

Βέβαια, θα το πληρώσουμε πανάκριβα μετά, αλλά τώρα είναι τα ζόρια, τώρα δεν βγαίνουμε, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να καταφύγουμε σε αυτή τη λύση.

Ως τρίτεκνοι, λόγω του διαφορετικού τρόπου φορολόγησης, είχαμε την τύχη να έχουμε επιστροφή φόρου, ένα ποσό περίπου 3000€ που ήταν απίστευτα μεγάλη βοήθεια για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες του σπιτιού και της οικογενείας. Βγάζαμε σχετικά άνετα περίπου τέσσερις με πέντε μήνες με αυτά τα χρήματα, αν και τα πράγματα ζόριζαν γιατί όλο κάτι έκτακτο εμφανιζόταν, μια κάποια βλάβη στο αυτοκίνητο λόγω παλαιότητας, μια κάτι ξαφνικά φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, χαράτσια, κάτι ιατρικά θέματα και πάει λέγοντας.

Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν. Όχι μόνο δεν πήραμε επιστροφή, μας βγήκε και να πληρώσουμε επιπλέον 2100€.

Οι μισθοί μας έχουν φάει τέτοιο ψαλίδισμα που πραγματικά δεν θέλω να ξέρω πόσα παίρνω «καθαρά». Εδώ και ένα χρόνο περίπου, δεν περνάει μήνας που να μην συνδράμουν οι γονείς μου από τις συντάξεις ΙΚΑ που παίρνουν.

Και είναι τα μόνα που έχουν κι αυτοί ως εισόδημα, 1100€ για να περάσουν δύο άτομα και να τσοντάρουν και σε εμάς.

Με το νέο φορολογικό σας, πρόκειται απ΄ ότι μαθαίνω, να καταργήσετε εντελώς το αφορολόγητο των παιδιών, πράγμα που για εμάς θα σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αφού θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερο φόρο, μάλλον επειδή θεωρείτε πως επειδή αποφασίσουμε να κάνουμε τρία παιδιά, είμαστε και πλούσιοι.

Πραγματικά φτάνω στο σημείο να μην μπορώ καν να σκεφτώ τι θα κάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Ήδη, ο μικρός μου, με ρωτάει μεταξύ σοβαρού κι αστείου: “δηλαδή μπαμπά, αν δεν είχατε εμένα θα πληρώνατε λιγότερα;”

Προσπαθώ να του απαντάω με χιούμορ και να αλλάζω κουβέντα και να μην πανικοβληθώ για την πιθανότητα του να δημιουργηθούν τίποτα ανατριχιαστικοί συνειρμοί στο μυαλό του.

Για να μην αναφερθώ σε περιπτώσεις οικογενειών με ... 

περισσότερα εδώ: pallinipress

Ένα παιδί στο πόλεμο

Η δραματική φωτογραφία του Άρη Μεσσήνη από την Συρία

Η καταπληκτική φωτογραφία του Έλληνα φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη  επιλέχθηκε και από το φωτογραφικό τμήμα του περιοδικού ΤΙΜΕ ως μία από τις πιο δραματικές φωτογραφίες του πολέμου στη Συρία.  Ένας μαχητής του Συριακού απελευθερωτικού στρατού  προσπαθεί να ηρεμήσει ένα πληγωμένο παιδί που το σπίτι του, μόλις εκατό μέτρα από το νοσοκομείο, καταστράφηκε ολοσχερώς από ρουκέτα ενός ελικοπτέρου.  
.

Syria’s Agony: The Photographs That Moved Them Most

Το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τους γείτονες ενώ σε διπλανούς θαλάμους -όπως λέει ο Άρης Μεσσήνης- η εικόνα ήταν απολύτως δραματική, με δεκάδες θύματα  από αεροπορικές επιδρομές. Το μικρό παιδί στεκόταν μόνο του, έτσι ο στρατιώτης προσπάθησε να το ηρεμήσει μέχρι να έρθει η οικογένεια του να το πάρει.
Η φωτογραφία του Άρη Μεσσήνη τραβήχτηκε στις 24 Αυγούστου του 2012 για λογαριασμό του AFP/Getty Images
από theinsider

Aris Messinis

"An FSA fighter tries to calm down a wounded child after his house, which was about 100 meters from the hospital, was hit by a helicopter's rocket. The boy was carried to the hospital by neighbors and, after the first treatment, was moved to the reception area. With dozens of civilian casualties that afternoon by air strikes, many of them children in worse conditions, the hospital was running out of space. The boy was standing there alone, so the fighter stayed with the boy until other members of his family arrived at the hospital to pick him up.

Covering the impact of war on nonfighting civilians — receiving the consequences of it without even participating — is of a much greater importance than the proper war-news coverage. When there are people experiencing these situations, the least you can do is inform the world about these changes on their lives and present realities — changes that could be unimaginable to others."
 
lightbox

Συναυλία αλληλεγγύης για τα παιδιά στο ΟΑΚΑ


Συναυλία με πληθώρα γνωστών καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Τρίτη) στο ΟΑΚΑ με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για τα ανασφάλιστα παιδιά και τα παιδιά με αναπηρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.
.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 20 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης Βαρθακούρης, Γλυκερία, Μιχάλης Δημητριάδης, Στέλιος Διονυσίου, Γιάννης Ζουγανέλης, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Κόκοτας, Κώστας Μακεδόνας, Ευαγγελία Μουμούρη, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σάκης Μπουλάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Θάλεια Προκοπίου, Μαρία Σουλτάτου, Μπάμπης Τσέρτος και Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Τους καλλιτέχνες θα συνοδεύσουν μουσικά η χορωδία Σπύρου Λάμπρου, το νεανικό χορωδιακό σύνολο «Έμπνευσις» και η λαϊκή ορχήστρα ελληνικής μουσικής «Έμμετρον». Στον ρόλο του παρουσιαστή θα βρίσκεται ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.
Στο πλαίσιο της συναυλίας θα βραβευθούν εκπρόσωποι 30 δήμων της Αττικής, έξι ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Λεοντείου Σχολής, χάρη στους οποίους συγκεντρώθηκε και διατέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ιδρύθηκε το Φεβρουάριο 2012, με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα οικονομικά αδύναμα άτομα. Στο πλαίσιο της οικονομικής του υποστήριξης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» συνδιοργανώνουν την εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.
Ώρα εισόδου: 8 μμ
Τιμή εισιτηρίου: 5e
Πληροφορίες: 15321

από attikipress

2012: Μαθήματα ανθρωπιάς έδωσαν μαθητές με το χαρτζιλίκι τους

Μια χούφτα μαθητές από ένα γυμνάσιο της Σαρωνίδας αποφάσισαν να διδάξουν στους μεγάλους τι θα πει αλληλεγγύη. 

Έδωσαν όλες τις οικονομίες τους και αποφάσισαν να βοηθήσουν πραγματικά οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στο Πέραμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, τα παιδιά μάζεψαν τα χρήματα από το χαρτζιλίκι τους, μάζεψαν όλα τα ρούχα που δεν τους έκαναν και μόλις τελείωσαν το μάθημα, έβαλαν τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους πάνε στο Πέραμα για να συναντήσουν μητέρες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

από newsbeast

Χριστουγεννιάτικο bazaar στο Μετρό Συντάγματος
για τα παιδιά με αναπηρία

Ένα διήμερο χριστουγεννιάτικο bazaar διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, στο Μετρό του Συντάγματος η ΕΛΕΠΑΠ.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του δύσκολου και καθημερινού αγώνα της οργάνωσης για το παιδί με αναπηρία.
Στο bazaar θα πωλούνται χριστουγεννιάτικα δώρα, στολίδια, πορσελάνες χειροποίητες, διακοσμητικά είδη, ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα, τραπεζομάντηλα, αξεσουάρ, μαρμελάδες και γλυκά, κρασιά, βιβλία, μικροί ζωγραφικοί πίνακες από τα χέρια των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ, χριστουγεννιάτικες κάρτες και το γούρι της ΕΛΕΠΑΠ για το 2013.

Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν διάφορα χάπενινγκς και εκπλήξεις.
Η ΕΛΕΠΑΠ φέτος γιορτάζει, φροντίζοντας παράλληλα τη στήριξη των οικογενειών,75 χρόνια λειτουργίας και υπηρεσίας στα παιδιά με κινητικές αναπηρίες,ειών τους.
Το χριστουγεννιάτικο bazaar θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

από econews

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki