Sunday 16 December 2012

Δωρεάν Μαθήματα
από τους φοιτητικούς συλλόγους του ΕΜΠ

Ως σύλλογοι φοιτητών των σχολών του ΕΜΠ πήραμε την απόφαση να διεξάγουμε φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου με στόχο να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε από τη θέση μας, μαθητές που δεν αντέχουν οικονομικά πρόσθετη διδακτική υποστήριξη (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).

Πληροφορίες για τα μαθήματα (Πατήστε εδώ)
Η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία ήταν το αποτελειωτικό χτύπημα για όσες οικογένειες δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν φροντιστήρια.

Γνωρίζουμε καλά πως το εξοντωτικό και ανταγωνιστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, εκβιαστικά στέλνει όλο και περισσότερους μαθητές στην παραπαιδεία, δημιουργώντας μια παράλληλη αγορά μαθημάτων/σημειώσεων/καθηγητών.

Ένα σύστημα που καθιστά το ίδιο το σχολείο συμπληρωματικό και, όπως κάθε αγορά, συνθλίβει τους πιο αδύναμους.
Σαν φοιτητές, εδώ και χρόνια, αγωνιζόμαστε και υπερασπιζόμαστε ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Ότι η δυνατότητα κάποιου να σπουδάσει και να εργαστεί στον χώρο που τον ενδιαφέρει δεν πρέπει να εμποδίζεται από τους οικονομικούς φραγμούς των φροντιστηρίων (που εμφανίζονται ακόμα και στις τάξεις του δημοτικού!). Ζούμε σε μέρες που ο συνταγματικά κατοχυρωμένος δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης είναι υπό εξαφάνιση. Από τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια μέχρι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολλέγια.

Εδώ και ένα χρόνο αγωνιζόμαστε στους χώρους των πανεπιστημίων ενάντια στο νέο νόμο της Διαμαντοπούλου γιατί θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν, να μην πληρώνουμε τα βιβλία μας, να μην είναι η ζωή μας ένα εξεταστικό κάτεργο και να αποκτήσουμε πτυχία με αξία και επαγγελματική κατοχύρωση.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα γεννήθηκε και αυτή η πρωτοβουλία. Μέσα στο κίνημα των φοιτητικών και μαθητικών καταλήψεων αναζητήσαμε τρόπους έμπρακτης αλληλεγγύης στην κοινωνία γιατί πιστεύουμε ότι ο δίκαιος αγώνας μας είναι και αγώνας της κοινωνίας.

Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας.


Δεν έχει το χαρακτήρα της «βοήθειας του δυνατού προς τον αδύναμο». Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της παραπαιδείας, αντιθέτως θέλουμε να αναδειχθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί.

Πολύ περισσότερο όμως, αυτό που μας εμπνέει, είναι το νέο σύστημα αξιών που γεννιέται, σιγά σιγά, μέσα στην κοινωνία. Μακριά από το μοντέλο του μαθητή – πελάτη και καθηγητή – παροχέα υπηρεσιών γεννιέται η οικιοθελής συνεργασία/βοήθεια φοιτητή προς το μαθητή, όπως επίσης φοιτητή προς τον συμφοιτητή του αλλά και μελλοντικά εργαζόμενου προς το συνάδελφό του. Και είναι ενδεικτικό πως σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν και φοιτητές άλλων σχολών, ακόμα και καθηγητές σχολείων αλλά και του πολυτεχνείου.

Χαιρόμαστε που η πρωτοβουλία μας είναι μια μεταξύ πολλών που ξεφυτρώνουν αυτή τη στιγμή σε γειτονιές και άλλους χώρους. Εκείνοι που επιβάλλουν την πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, θέλουν να επιβάλλουν και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Δεν κατάλαβαν ότι αυτή τη στιγμή οικοδομούνται οι πιο βαθιοί δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ του κόσμου που καταπιέζεται. Από τις πλατείες, τις απεργίες και κάθε συλλογική έκφραση του λαού μέχρι και την πιο μικρή πρωτοβουλία σαν τη δική μας, παίρνουμε θάρρος ότι στο δύσκολο αυτό δρόμο δεν είναι κανένας μόνος του…

Πληροφορίες για τα μαθήματα (Πατήστε εδώ)

Η πρωτοβουλία μέχρι στιγμής μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μαθητών στις εξής τάξεις και μαθήματα:

Γυμνασίου: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Έκθεση

Λυκείου: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Έκθεση, Προγραμματισμό (ΑΕΠ), ΑΟΔΕ, ΑΟΘ

Τα μαθήματα γίνονται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

http://antallaktiki.gr via http://zoixorisxrimata.blogspot.gr
από kala-nea

Μακελειό με 20 παιδιά νεκρά σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ

20 children among 27 dead in school shooting
in Connecticut

* Πιθανόν μια ολόκληρη τάξη χάθηκε από τη μανία του δράστη... 
* Θρήνος για το μακελειό στο Κονέκτικατ με θύματα μικρά παιδιά 
* Από 6 έως 7 ετών όλα τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο μακελειό του Κονέκτικατ
Από τα 26 θύματα του μακελειού, τα 12 ήταν κορίτσια, τα 8 αγόρια και 6 ενήλικες γυναίκες

Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε Κρητική Πετιμεζόπιτα!!

Η πετιμεζόπιτα είναι ένα από τα νοστιμότερα Κρητικά εδέσματα! Αγνή, απλή και νηστίσιμη, ανταγωνίζεται τα διάφορα σοκολατένια κέικ.

Για το πετιμέζι και πως να το φτιάχνεται κάντε κλικ εδώ:.
Πετιμέζι: Ένα μέλι φτιαγμένο από μούστο

Dessert: Petimezopita
(Spiced Cake with Grape-Must Molasses)
Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτηράκι ρακί
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζάχαρη
Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις  

.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, 
διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, ώστε να φτιάξουμε ένα αραιό μείγμα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο σισάμι. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά έως ότου φουσκώσει αρκετά και πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα.

από madeincreta

Ο μικρός Ηλίας δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Ο μικρός Ηλίας, από το Βλαχιώτη Λακωνίας, δίνει καθημερινά τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Η περιπέτεια του ξεκίνησε όταν ο Ηλίας ήταν 6 μηνών με μία απλή παλινδρόμηση στομάχου. 
Η μητέρα του άρχισε να προβληματίζεται όταν ο Λιάκος, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά, δεν είχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε να έχει ένα παιδί στη δική του ηλικία. Άρχισε να επισκέπτεται γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων μέχρι που κατέληξε σε καρδιολόγους.
Εκεί βρέθηκε η άκρη του νήματος και η αρχή του Γολγοθά

Ο μικρός διαγνώστηκε με υποβαλβιδική στένωση κεντρικής αορτής.
Υποβλήθηκε σε χειρουργείο ανοικτής καρδιάς. Η περίπτωση του όμως ήταν τόσο ιδιαίτερη που τα προβλήματα συνεχίστηκαν.Η οικογένεια του έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον διεθνούς φήμης παιδοκαρδιοχειρουργό κ. Αυξέντιο Καλαγκό (
Αυξέντιος Καλαγκός: Ο Παιδοκαρδιοχειρουργός των φτωχών παιδιών) ο οποίος ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των καρδιακών βαλβίδων, με μία πρωτοποριακή μέθοδο η οποία μάλιστα έχει πάρει και το όνομα του «Kalangos Ring».

Kalangos Ring
Αυτό το ταξίδι καθυστερούσε όχι μόνο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει στην οικογένεια του, μετά από τα τόσα ιατρικά έξοδα τόσων χρόνων αλλά και λόγω μίας υπογραφής.
 

Η υπογραφή τελικά μπήκε για να επιτρέψει τη μεταφορά του μικρού ασθενούς στην Γενεύη, αφού οι γιατροί στην Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν ήδη κάνει..
τηλέφωνο επικοινίας: 6945683728
Λογ. Εθνικής 497/746323-57

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ ΛΙΑΚΟ!!!!!!!!!!

Η έκκληση επιβεβαιωμένη..
όποιος επιθυμεί ας βοηθήσει.

 

Δέκα δώρα που δεν κοστίζoυν

Με τον οικογενειακό προϋπολογισμό σημαντικά μειωμένο αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι προβληματίζονται για τα δώρα προς πελάτες ή φίλους.  Όμως υπάρχουν δώρα που δεν κοστίζουν ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις σχέσεις μας. Παρακάτω κάποια παραδείγματα.
. 
1. Πείτε «ευχαριστώ».  
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι κάνουν οι άλλοι για εμάς, τους βοηθάει να αισθανθούν την εκτίμηση μας και να επιβεβαιώσουν την σχέση μας μαζί τους. Έτσι είναι πιθανότερο να  κάνουν και άλλα πράγματα για εμάς στο μέλλον, και μπορούμε να συνεχίσουμε να υπολογίζουμε σε αυτούς.
(Το χαμομηλάκι λέει: Σε κάθε περίπτωση η ευγνωμοσύνη δεν πρέπει να εκφράζεται από υπολογισμό, δεν πρέπει να στοχεύει σε περαιτέρω ευεργετήματα)
2. Μοιράστε φιλοφρονήσεις. 
Όταν επαινούμε τους άλλους, βοηθάει να δεθούμε και να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική σχέση μαζί τους. Αλλά οι φιλοφρονήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα, παρά μόνο αν είναι αυθεντικές. 
Αν για παράδειγμα, στην πραγματικότητα αισθανόμαστε ζήλεια, τα κομπλιμέντα μας θα αποτύχουν. Οι άλλοι θα αντιληφθούν ότι δεν τα εννοούμε μέσω της μη-λεκτικής επικοινωνίας (όπως ένα ψεύτικο χαμόγελο ή της μη επαφής με τα μάτια). Καλό είναι να θυμόμαστε ότι “ανεβάζοντας” τους άλλους, δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε τον εαυτό μας.
3. Γιορτάστε τις επιτυχίες. Διαθέστε λίγο χρόνο για να μάθετε τα επιτεύγματα και τις ιδιαίτερες στιγμές των άλλων. Στη συνέχεια, δώστε τους εγκάρδια συγχαρητήρια. Όλοι θέλουν να αισθάνονται σημαντικοί.
4. Μοιραστείτε πληροφορίες. 
Δώστε στους άλλους πληροφορίες που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας τους, των οικονομικών τους, των σχέσεων τους, τoυ πνευματικού επιπέδου ή άλλων τομέων της ζωής τους. Θα έχετε την ικανοποίηση ότι προσφέρατε κάτι, και μπορεί κάποια μέρα να σας το ανταποδώσουν με κάποια σημαντική πληροφορία και για την δικιά σας ζωή.
5. Κάντε συστάσεις. 
Λέγοντας μια καλή κουβέντα για κάποιον μπορεί να τον βοηθήσετε στην προσωπική ή την επαγγελματική του ζωή. Να είστε πρόθυμοι να μιλήσετε θετικά για τους  άλλους, και κατά πάσα πιθανότητα θα λένε τα καλύτερα λόγια και για εσάς.
6. Δείξτε ότι πράγματι  νοιάζεστε. 
Δείξτε έμπρακτα στους άλλους το ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας. Κάποιες φορές μπορεί να μην έχετε την δυνατότητα ή τα μέσα  για να τους βοηθήσετε, όμως ακόμα και αν είστε ουσιαστικά δίπλα τους, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο δώρο από μόνο του.
7. Δείξτε σεβασμό. 
Δείχνοντας σεβασμό για τους άλλους είναι ένα μεγάλο δώρο. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους σέβονται, γίνονται πιο ανοιχτοί και δεκτικοί σε ό, τι έχουμε να πούμε, και δεν κρατούν αμυντική στάση. Το πιθανότερο είναι ότι ο σεβασμός θα είναι αμοιβαίος.
8. Χαμογελάστε. 
Η πρώτη λέξη που ακούμε όταν κάποιος πρόκειται να μας φωτογραφήσει, είναι «χαμόγελο». Ένα αυθεντικό χαμόγελο έχει εξαιρετικά ελκυστικές ιδιότητες και όλοι θέλουμε να αποθανατίσουμε αυτόν το θησαυρό. Όταν χαμογελάμε με ειλικρίνεια, μεταδίδουμε μια εικόνα που συνδέεται με την ευγένεια, την ζεστασιά, τη χαρά, την προσήνεια και την αξιοπιστία. Όταν συνοφρυωνόμαστε, μεταδίδουμε μια εικόνα που συνδέεται με την ψυχρότητα, τη θλίψη, το θυμό, τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια. Γι αυτό πρέπει όλοι να χαμογελούμε πιο συχνά.
9. Κάντε τους άλλους να γελούν. 
Το χιούμορ είναι ένα μεγάλο δώρο για πολλούς λόγους. Τραβάει την προσοχή. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει και φυσικά στρέφεται προς ό,τι τον ψυχαγωγεί. Το γέλιο προκαλεί  και την χαλάρωση και κάποιος που είναι πιο χαλαρός θα αισθάνεται πιο οικεία μαζί μας.
10. Δώστε προσοχή. 
Πολλοί από εμάς ακούμε υπομονετικά τους άλλους, περιμένοντας τη σειρά μας για να μας μιλήσουμε. Είναι ένα δώρο το να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις ανάγκες και τα ζητήματα του άλλου. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το απόλυτο παράδειγμα του να δίνεις χωρίς να περιμένεις τίποτα για αντάλλαγμα.

από antikleidi

Μελομακάρονα μουχλιασμένα
στα LIDL HELLAS της Αλεξανδρούπολης
Σπιτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα, 
να μην τα καταναλώσουν.

.
greekfoodblogs

 * Μμμμ... μαζί με τη μανούλα φτιάχνουμε Μελομακάρονα Ξανθιώτικα!!
* Αμυγδαλωτοί κουραμπιέδες - συνταγή από τη Μικρά Ασία
 

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για αγορά μελομακάρονων με επιφανειακή ευρωτίαση (μούχλα) από σούπερ μάρκετ της εταιρείας LIDL HELLAS στην Αλεξανδρούπολη, προέβη σε επιτόπιους ελέγχους και διαπίστωσε παρουσία ευρωτίασης (μούχλας) σε προϊόντα για τα οποία η εταιρεία LIDL είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης από την κατανάλωση, χωρίς ενημέρωση των καταναλωτών.

«Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να σέβονται τους καταναλωτές σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.»
Πρόκειται για μελομακάρονα με την εμπορική επωνυμία «ΓΛΥΚΑΝΘΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ», συσκευασμένα σε χάρτινες συσκευασίες του 1 κιλού, με ημερομηνία λήξης 31/1/2013, τα οποία παράγονται στην Ελλάδα για την εταιρεία LIDL ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των προϊόντων από την ελληνική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κύριος Γιάννης Μίχας, δήλωσε σχετικά : «Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να σέβονται τους καταναλωτές σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Είναι υποχρέωσή τους διότι διαφορετικά ο ΕΦΕΤ είναι υποχρεωμένος να εντείνει ακόμα περισσότερο την αυστηρότητά του ώστε να προστατεύονται οι πολίτες – καταναλωτές».

από foodnet

Δέντρο από... γάλα!!

Ένα δέντρο από γάλα στήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. 

Μία ενέργεια που διοργανώνεται από τους Γιατρούς του Κόσμου με την υποστήριξη των Thessalonistas και την συμμετοχή της ομάδας κρουστών του ψυχοθεραπευτικού προγράμματος πρώην τοξικομανών «ΑΡΓΩ».

«μια μικρή, αλλά σημαντική χειρονομία
αγάπης και αλληλεγγύης ».
Η ενέργεια έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από γάλα θα δημιουργηθεί για να έχουν αυτά τα Χριστούγεννα όλα τα παιδιά ένα ποτήρι ζεστό γάλα».

Η συγκεκριμένη κίνηση όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, είναι «μια μικρή, αλλά σημαντική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης για να κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει ανθρωπιστική κρίση και όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε κάτι μαζί».
 
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
από foodnet
Πηγή: thousandnews, zougla.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki