Tuesday 25 December 2012

Ας φάμε όλοι μαζί...

Καλές διατροφικές συνήθειες
«διδάσκουν» τα οικογενειακά γεύματα
 

Τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ακόμη κι αν η οικογένεια μαζεύεται γύρω απ' το τραπέζι μια με δυο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσες οικογένειες τρώνε μαζί καταφέρνουν να πετύχουν τον στόχο των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. 
Στη μελέτη πήραν μέρος περίπου 2.400 παιδιά από 52 δημοτικά σχολεία του νότιου Λονδίνου. Οι γονείς και το προσωπικό του σχολείου συμπλήρωσαν διατροφικά ημερολόγια, για τις τροφές και τα ροφήματα που κάθε παιδί κατανάλωνε σε ένα 24ωρο. 
Οι γονείς ερωτήθηκαν επίσης για την δική τους συμπεριφορά απέναντι στα φρούτα και τα λαχανικά. Η επεξεργασία των δεδομένων έδειξε ότι 656 οικογένειες έτρωγαν πάντα μαζί, 768 μερικές φορές και 92 ποτέ. 
Τα παιδιά της πρώτης ομάδας έτρωγαν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, συγκριτικά με 4,6 της δεύτερης και 3,3 της τρίτης ομάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρώτη ομάδα έτρωγε 125 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ η δεύτερη ομάδα 95 γραμμάρια, συγκριτικά με την τρίτη ομάδα. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να τρώνε φρούτα και λαχανικά, προσπαθούν να ακολουθήσουν το ίδιο διατροφικό μονοπάτι.  
Η μελέτη πάντως δίνει μια εικόνα για τις διατροφικές συνήθειες μεμονωμένων ημερών, αλλά καταφέρνει να σχηματίσει το πρότυπο διατροφής μιας μεγάλης ανομοιογενής ομάδας πληθυσμού. 
Η Μέγκαν Κρίστιαν που έκανε την έρευνα στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της εξηγεί ότι «η σύγχρονη ζωή συχνά εμποδίζει την οικογένεια να βρεθεί και να απολαύσει ένα γεύμα. Αλλά η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και ένα κυριακάτικο δείπνο είναι αρκετό για να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες μικρών και μεγάλων». 
από pathfinder

Χριστός Γεννάται…

Βλέπω παράξενο και παράδοξο μυστήριο, ποιμένες, αντί να παίζουν με τις φλογέρες τους κάποιο μελωδικό σκοπό, ψάλλουν ουράνιο ύμνο και γεμίζουν με τους ήχους τους τα αυτιά μου. Ψάλλουν άγγελοι και ανυμνούν αρχάγγελοι, υμνούν τα Χερουβίμ και δοξολογούν τα Σεραφείμ. Όλοι πανηγυρίζουν γιατί βλέπουν το Θεό στη γη και τον άνθρωπο στους ουρανούς. Βλέπουν Εκείνον που είναι πάνω στον ουρανό, να βρίσκεται κάτω στη γη λόγω της οικονομίας του για τον άνθρωπο, και τον άνθρωπο που είναι στη γη, να βρίσκεται ψηλά στον ουρανό εξαιτίας της φιλανθρωπίας του Θεού.

Σήμερα η Βηθλεέμ έγινε όμοια με τον ουρανό, αφού εμφανίστηκαν σ’ αυτήν αντί για αστέρια άγγελοι που ανυμνούν το Θεό, και δέχτηκε με τρόπο θαυμαστό στο χώρο της όχι το φυσικό ήλιο, αλλά τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Και μη ζητάς να μάθεις πως έγινε αυτό. Γιατί εκεί όπου εκδηλώνεται η θέληση του Θεού, νικώνται οι φυσικοί νόμοι. Θέλησε λοιπόν ο Θεός, μπόρεσε, κατέβηκε από τους ουρανούς και έσωσε τον άνθρωπο, γιατί τα πάντα υπακούουν στο Θεό. Σήμερα γεννιέται ο αιώνιος και γίνεται εκείνο που δεν ήταν. Ενώ δηλαδή ήταν Θεός, γίνεται άνθρωπος, χωρίς να παύσει να είναι Θεός. Δεν έχασε δηλαδή τις θεϊκές του ιδιότητες για να γίνει άνθρωπος, ούτε πάλι άλλαξε κι από άνθρωπος έγινε Θεός. Αλλά ενώ ήταν Θεός Λόγος, χωρίς να πάθει τίποτε, προσέλαβε την ανθρώπινη σάρκα, και η θεία φύση παρέμεινε αμετάβλητη.

Και όταν γεννήθηκε, οι Ιουδαίοι δεν παραδεχόντουσαν την παράδοξη γέννησή του και οι μεν Φαρισαίοι παρερμήνευαν τις θείες Γραφές, οι δε Γραμματείς δίδασκαν τα αντίθετα του μωσαϊκού νόμου. Ο Ηρώδης γύρευε το νεογέννητο, όχι για να του προσφέρει τιμές, μα για να το σκοτώσει. Γιατί έβλεπαν ότι σήμερα τα πράγματα ήρθαν αντίθετα προς τις προσδοκίες τους. Γιατί όπως λέγει ο Ψαλμωδός: «δεν έγιναν αυτά κρυφά από τα παιδιά τους και θα γίνουν γνωστά και στις επερχόμενες γενεές».

Προσήλθαν λοιπόν βασιλείς να δουν με θαυμασμό το Βασιλιά των ουρανών και απορούσαν πως ήρθε στη γη χωρίς αγγέλους και αρχαγγέλους και θρόνους και κυριότητες και δυνάμεις και εξουσίες, και πέρασε από δρόμο παράξενο και απάτητο, δηλαδή από σπλάχνα παρθενικά, χωρίς να παύσει να επιστατεί τους αγγέλους Του και χωρίς να χάσει τις θεϊκές του ιδιότητες έγινε άνθρωπος και ήρθε κοντά μας. Βασιλείς λοιπόν ήρθαν να προσκυνήσουν τον ένδοξο Βασιλιά των ουρανών, στρατιώτες να υπηρετήσουν τον αρχιστράτηγο των ουρανίων δυνάμεων, γυναίκες να προσκυνήσουν Εκείνον που γεννήθηκε από γυναίκα, για να μετατρέψει σε χαρά τις λύπες της γυναίκας. Ήρθαν παρθένοι στον υιό της Παρθένου κι απορούσαν πως ο δημιουργός των μητρικών μαστών και του γάλακτος, Εκείνος που κάνει τους μαστούς να βγάζουν μόνοι τους άφθονο γάλα, πως έφαγε παιδική τροφή από μητέρα Παρθένο. Ήρθαν τα νήπια σ’ Εκείνον που έγινε νήπιο για να συντεθεί ύμνος στον Κύριο από νήπια που ακόμα θηλάζουν. Ήρθαν παιδιά προς το Παιδί που τα έκανε μάρτυρες Του εξαιτίας της θηριωδίας του Ηρώδη. Ήρθαν οι άνδρες σ’ Εκείνον που έγινε άνθρωπος και θεράπευσε τις ταλαιπωρίες των δούλων Του. Ήρθαν ποιμένες στον καλό Ποιμένα που θυσιάζεται για να σώσει τα πρόβατά Του. Ήρθαν ιερείς σ’ Εκείνον που έγινε Αρχιερέας κατά σειρά διαδοχής από τον Μελχισεδέκ.

Ήρθαμε οι δούλοι σ’ Εκείνον που έλαβε δούλου μορφή, για να μετατρέψει σε ελευθερία τη δουλεία μας. Ήρθαν οι ψαράδες σ’ Εκείνον που τους μετέτρεψε από απλούς ψαράδες σε ψαράδες ανθρώπων. Ήρθαν τελώνες σ’ Εκείνον που ανέδειξε έναν από τους τελώνες σε ευαγγελιστή. Ήρθαν οι πόρνες σ’ Εκείνον που άφησε τα πόδια Του να τα βρέξει με τα δάκρυά της η πόρνη. Και για να μιλήσω με συντομία, όλοι οι αμαρτωλοί ήρθαν να δουν τον Αμνό του Θεού που σήκωσε πάνω Του την αμαρτία όλου του κόσμου, οι ταπεινοί μάγοι, οι ποιμένες που τον τίμησαν, οι τελώνες που κήρυξαν το Ευαγγέλιο, οι πόρνες που του πρόσφεραν μύρα, η Σαμαρείτιδα που επιθυμούσε να γευθεί νερό από την πηγή της ζωής, η Χαναναία που είχε ακλόνητη πίστη.

Αφού λοιπόν όλοι πανηγυρίζουν χαρούμενοι, κι εγώ επιθυμώ να σκιρτήσω, και να χορέψω και να πανηγυρίσω. Χορεύω χωρίς να παίζω κιθάρα, χωρίς να κινώ κλάδους κισσού, χωρίς να κρατάω αυλό, χωρίς να κρατάω αναμμένες λαμπάδες, αλλά κρατώντας στα χέρια μου αντί για μουσικά όργανα, τα σπάργανα του Χριστού. Γιατί αυτά είναι η ελπίδα μου, αυτά είναι η ζωή, αυτά είναι η σωτηρία μου αυτά είναι για μένα αυλός και κιθάρα. Γι’ αυτό τα έχω μαζί μου, για να μου δώσουν με τη δική τους δύναμη την ικανότητα να πω μαζί με τους αγγέλους: «Δόξα στον ύψιστο Θεό», και μαζί με τους ποιμένες: «και ας επικρατήσει στη γη η ειρήνη και στους ανθρώπους η αγάπη».

Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Πηγη: www.enoriaka.gr
Το βρήκαμε στο nextdeal.gr

Χριστούγεννα 2012 - Χρόνια Πολλά!!

 Χρόνια Πολλά, χρόνια καλά 
και χρόνια ευλογημένα!

«Αχ! αχ!, Χριστουγεννιάτικο της φαμελιάς τραπέζι 
που ταίρι ταίρ’ η όρεξη με την αγάπη παίζει!
Τα ποτηράκια ηχούν γλυκά, λαμποκοπούν τα πιάτα,
Γύρω φαιδρά γεράματα και προκομμένα νιάτα!» 
Κωστής Παλαμάς

Ο ποιητής συνδυάζει τη μεγάλη αυτή γιορτή με τις παραδόσεις του λαού μας και τα έθιμα της χριστιανικής οικογένειας. 
Πόση οικογενειακή θαλπωρή δε σκορπίζουν σε μικρούς και μεγάλους οι παραπάνω στίχοι!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki