Friday 25 January 2013

Περί Φιλανθρωπίας: Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σήμερα, 25 Ιανουαρίου, είναι η ημέρα που τιμούμε τον Τον Γρηγόριο, τον Θεολόγο, τον Άγιο, τον Δάσκαλο, τον Έλληνα φοιτητή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Και διάβαζα στο blog του κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ αυτά που λέει ο μέγας Πατέρας:

  • «... Βοήθησε, όσο μπορείς, τη φύση, τίμησε την πρότερη ελευθερία, δείξε σεβασμό στον εαυτό σου,  παραστάσου στην αρρώστια, σύντρεξε στην ανάγκη.  
  • Παρηγόρησε ο γερός τον άρρωστο, ο πλούσιος τον φτωχό, ο όρθιος τον πεσμένο, ο χαρούμενος τον λυπημένο, ο ευτυχισμένος τον δυστυχισμένο.
  • Πλούτισε όχι μόνο σε περιουσία, μα και σε ευσέβεια, όχι μόνο σε χρυσάφι, μα και σε αρετή, ή καλύτερα μόνο σε αρετή.
  • Γίνε πιο τίμιος από τον πλησίον με την επίδειξη περισσότερης καλοσύνης. Γίνε θεός για τον δυστυχισμένο...  
  • Δώσε κάτι, έστω και ελάχιστο, σ’ εκείνον που έχει ανάγκη. Γιατί και το ελάχιστο δεν είναι ασήμαντο για τον άνθρωπο που όλα τα στερείται, μα ούτε και για το Θεό, εφόσον είναι ανάλογο με τις δυνατότητές σου. Αντί για μεγάλη προσφορά, δώσε την προθυμία σου. Κι αν δεν έχεις τίποτα, δάκρυσε. Η ολόψυχη συμπάθεια είναι μεγάλο φάρμακο γι’ αυτόν που δυστυχεί. Η αληθινή συμπόνια ανακουφίζει πολύ από τη συμφορά.

Η φιλανθρωπία είναι το μόνο πράγμα που δεν παίρνει αναβολή. «Μοίραζε το ψωμί σου  σ’ εκείνους που δεν έχουν στέγη» (Ησ. 58:7). 
Και αυτά να τα κάνεις με προθυμία. «Όποιος ελεεί», λέει ο απόστολος, «ας το κάνει με ευχαρίστηση και γλυκύτητα» (Ρωμ. 12:8)....»

Αυτά λέει ο Άγιος και αυτά να κάνουμε. 
Γίναμε από κράτος πρόνοιας, χώρα φιλανθρωπίας, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να μη βοηθάμε. Άλλοι φταίνε γι' αυτό. 
Εμείς έχουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. 
Και η φιλανθρωπία δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική. Κάνει καλό στη ψυχή μας. Ξεκουμπώστε την ψυχή σας για να ανοίξει η τσέπη σας. Και η Χαρά που θα πάρουμε θα είναι τεράστια. 
Βοηθήσαμε έναν άνθρωπο. Βοηθήσαμε ένα Παιδί. 

Κι αν δεν μπορείς να βοηθήσεις, Δάκρυσε γι' αυτόν που υποφέρει ...

Το χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki