Sunday 6 January 2013

"Ηλεκτρονική πρόληψη" για κακοποίηση παιδιών
The Peter Connelly Story

Μια νέα, εθνική βάση δεδομένων με την οποία στοχεύεται η αποφυγή περιστατικών παιδικής βίας ενεργοποιείται σημερα στη Βρετανία, ώστε να εκπέμπεται συναγερμός όταν ένα παιδί διακομίζεται συχνά στο νοσοκομείο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για το νεοσύσταστο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας ξοδεύτηκαν πάνω από 8,5 εκατ. λίρες, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι θα λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. 
Είτε το εκάστοτε συμβάν αφορά σε σωματικές βλάβες, είτε πρόκειται για σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, η Εθνική αυτή βάση δεδομένων ειδοποιεί αμέσως, σύμφωνα με τις Αρχές, προκειμένου να μπορεί να σωθεί έστω και μια παιδική ζωή. 
"Το σύστημα δημιουργήθηκε γιατί τα παιδιά είτε ντρέπονται να μιλήσουν, είτε ακόμα δεν μπορούν", λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Οργανισμού "Stopitnow" για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, 3 στα 4 παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά δε θα μιλήσουν σε κανένα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας για αυτήν. Επιπλέον, από αυτά που θα μιλήσουν, ελάχιστα θα φθάσουν να απασχολήσουν τις αστυνομικές Αρχές ή τις κοινωνικές υπηρεσίες.


Υπενθυμίζεται το ενδεικτικό συμβάν με τον μόλις 17 μηνών Πήτερ Κόννελι, τον οποίο κακοποιούσε επί μήνες ο φίλος της μητέρας του μέσα σε αυτό το σπίτι, μέχρι που βρήκε τελικά φρικτό θάνατο μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα. 
Το εν λόγω περιστατικό είχε συγκλονίσει τον Αύγουστο του 2007 την βρετανική κοινή γνώμη, όχι μόνο για τη βαναυσότητα της, αλλά και για το πόσες ευκαιρίες χάθηκαν προκειμένου να σωθεί το παιδί.
από megatv

Το παιδί και τα προβλήματά του

Πότε έχει το παιδί πρόβλημα;
Όλα τα παιδιά συναντούν καταστάσεις στη ζωή τους που τα απογοητεύουν και τα στεναχωρούν. Προβλήματα με τους φίλους τους, με τα αδέλφια τους, με τους γονείς τους, με τους δασκάλους ακόμα προβλήματα και με τον εαυτό τους. Συνήθως, τα προβλήματα αυτά είτε υποτιμούνται από τους γονείς είτε επιλύονται με μια πρόχειρη λύση σύμφωνα πάντα με τα πιστεύω των γονιών.

Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτό στην προσωπικότητα του παιδιού;
Τα παιδιά που βρίσκουν βοήθεια στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων διατηρούν την ψυχική τους υγεία και συνεχίζουν να αποκτούν περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που δεν βρίσκουν βοήθεια αναπτύσσουν συναισθηματικά προβλήματα που τα ακολουθούν στην ενήλικη ζωή τους.

Πως όμως ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βρει λύση στα προβλήματα του και συγχρόνως να νιώσει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία;
Αρχικά, ένα παιδί έχει πρόβλημα όταν παρεμποδίζεται να ικανοποιήσει μια ανάγκη του. Ο γονιός θα πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι δικό του πρόβλημα. Ένας απλός τρόπος να το αναγνωρίσει είναι να κάνει την ερώτηση στον εαυτό του «Έχω πρόβλημα;» προσπαθώντας να διακρίνει τα συναισθήματα του αν είναι αρνητικά ή όχι. Είναι πολύ δύσκολο για να έναν γονιό όταν βλέπει το παιδί του να βιώνει ένα προβλήματα να μην προσπαθήσει να το απαλλάξει από αυτό. Τι γίνεται όμως τότε; Ο γονιός στέλνει το εξής μήνυμα στο παιδί του: «είσαι μικρό να αντιμετωπίζεις προβλήματα, δεν θέλω να στεναχωριέσαι, θα σου βρω εγώ την λύση, και ξεπέρασε το αμέσως» Το παιδί με την σειρά του αποκωδικοποιεί το μήνυμα του γονιού του και νιώθει αδύναμο και εξαρτημένο από εκείνον.

Πως μπορεί να αλλάξει όλο αυτό;
Ο γονιός όταν το παιδί του βιώνει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να μπει στο ρόλο του συμβούλου:
•Να ακούσει πρώτα από όλα με κατανόηση και ενσυναίσθηση, μπαίνοντας δηλαδή στη θέση του παιδιού.
•Να είναι εκεί για να αποδεχτεί τα συναισθήματα του παιδιού του καθώς και το τι το απασχολεί.
•Αφού κατανοήσει τα συναισθήματα του παιδιού να του δώσει την πρωτοβουλία στην επίλυση του προβλήματος του, ενθαρρύνοντας το να βρει μόνο του τη λύση που του ταιριάζει καλύτερα.
Το παιδί μέσα από αυτή την διαδικασία θα νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση τόσο για το ότι μπορεί να εκφράσει το πρόβλημα του αλλά και να οδηγηθεί μόνο του στη λύση. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα συναισθήματα σας, να αποφύγετε την άσκηση της κριτικής και την χρήση χαρακτηρισμών και να είστε εκεί αποδέχοντας και κατανοώντας το παιδί σας.
jenny.gr

Τα καλά παιδιά είναι πιο δημοφιλή

Η παρακάτω έρευνα διαλύει το μύθο πως τα πιο ατίθασα παιδιά και τα «κακά» είναι πιο δημοφιλή ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά. 
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και στην οποία έλαβαν μέρος 400 παιδιά από 9 έως 11 ετών αποδείχθηκε πως οι καλές πράξεις συνδέονται άρρηκτα με την υψηλή δημοτικότητα.
Οι μαθητές κλήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες να κάνουν καλές πράξεις όχι απαραίτητα σε συμμαθητές τους είτε χειρονομίες που θεωρούνται καλές όπως για παράδειγμα μία αγκαλιά στη μητέρα τους.
Οι μαθητές που συμμετείχαν έπειτα από τη λήξη της έρευνας σημειώθηκε πως ήταν πιο κοινωνικοί, πιο φιλικοί ενώ υπήρχε πιο ομαδικό πνεύμα μέσα στην τάξη χωρίς εντάσεις και τσακωμούς.

neolaia.gr
Το βρήκαμε εδώ

Τα νερά αγιάστηκαν οι καλικάντζαροι έφυγαν!!

Οι καλικάντζαροι είναι μαυριδεροί, τριχωτοί, με ουρά και μακριά χέρια. Ζουν στα έγκατα της γης και με ένα μεγάλο πριόνι αγωνίζονται να κόψουν τον τεράστιο ξύλινο στύλο που κρατά στη θέση της τη γη. Ο στύλος όμως είναι πολύ χοντρός και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια. 
Η ονομασία Καλικάντζαρος προέρχεται
από το επίθετο «καλός» και από το «κάνθαρος»
Τις παραμονές των Χριστουγέννων τα έχουν σχεδόν καταφέρει και το στήριγμα της γης είναι έτοιμο να κοπεί και να πέσει. Χαρούμενοι που τα κατάφεραν επιτέλους, οι καλικάντζαροι βγαίνουν επάνω τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και για να μην σωριαστεί η γη στα κεφάλια τους. 

Οι καλικάντζαροι είναι χιλιάδες και ξετρυπώνουν στην επιφάνειά της από κάθε τρύπα. Φοβούνται πολύ το φως και γι' αυτό τη μέρα κρύβονται. Βγαίνουν όμως από τους κρυψώνες τους τη νύχτα και πειράζουν τους ανθρώπους. Μικρά και ευκίνητα, καθώς είναι, μπαίνουν στα σπίτια απ' όπου βρουν. Από τις καμινάδες, τις κλειδαρότρυπες, τις χαραμάδες των πορτών και των παραθυριών. 

περισσότερα εδώ

Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμός

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Τα Θεοφάνεια (ή Θεοφάνια) είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). 
Τα Θεοφάνεια ονομάζονται έτσι,
επειδή η φωνή του Θεού ακούστηκε στη γη
Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).  
Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή και Ουρανία. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα, υπό μορφή περιστεράς, στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούστηκε φωνή (από τον ουρανό) που έλεγε ότι: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς. Αυτή είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης στη γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος, υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας. Τα Θεοφάνεια ονομάζονται έτσι, επειδή η φωνή του Θεού ακούστηκε στη γη.

 
ΤΕΛΕΤΕΣ
Ως κύριες τελετές των Θεοφανείων θεωρούνται οι παρακάτω: 
  • Μέγας Αγιασμός (θρησκευτική τελετή που λαμβάνει χώρα εντός των εκκλησιών).
  • Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού (θρησκευτική τελετή που ακολουθεί του Μεγάλου Αγιασμού και γίνεται η κατάδυση του Σταυρού σε ακτή θάλασσας, εντός λιμένων, όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα.
  • Επίσημη κατάδυση του Σταυρού: πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική (αρχιερατική) γιορτή της επίσημης κατάδυσης του Σταυρού, όπου παρίστανται οι αρχές της χώρας. Από τις αρχές του 1900 επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται στον Πειραιά, έναντι της παλαιάς βασιλικής αποβάθρας ή του παλιού Δημαρχείου, σήμερα μπροστά από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.
  • Από προπολεμικά απαγορεύτηκε στον Πειραιά η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, μετά από θανάσιμη συμπλοκή κολυμβητών, σήμερα αυτή γίνεται με κορδέλα που φέρει ο Σταυρός.
ΕΘΙΜΑ
Ως κύρια έθιμα (ελληνικά) των Θεοφανείων θεωρούνται τα:
  • Κάλαντα Φώτων, που λένε τα παιδιά την παραμονή της γιορτής. Από τα κάλαντα αυτά μόνο το «κάλαντο» που λέγεται στην Πάτμο θεωρείται εξ ολοκλήρου θεολογικό, απαλλαγμένο από κάθε άλλη επιρροή. Αυτό αρχίζει με τη δημιουργία του κόσμου και φθάνοντας την ημέρα που ο Θεός όρισε τα ύδατα, συνεχίζει με το προπατορικό αμάρτημα της Εύας και αμέσως μετά αναγγέλλει τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, με μόνιμη επωδό των στίχων το «Καλή σου μέρα Αφέντη με την Κυρά».
  • H ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους Βουτηχτάδες. Αυτός που πιάνει το Σταυρό, αφού πρώτα τον φιλήσει, τον περιφέρει στις... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki