Thursday 10 January 2013

Στα σκουπίδια καταλήγει το 50% των τροφίμων παγκοσμίως

Οι ειδικοί του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών (IME) υπολόγισαν ότι το 30-50% των τροφίμων - ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, δεν καταναλώνονται ποτέ.
Έως και τα μισά τρόφιμα που παράγονται ανά τον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια, υποστηρίζουν οι συντάκτες
νέας βρετανικής έκθεσης.

«Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού που όλο και αυξάνεται, καθώς και για αυτούς που πεινούν σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας και περιβάλλοντος της IME Δρ. Τιμ Φοξ.
«Η ποσότητα τροφίμων που πετιέται και χάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ιλιγγιώδης. Γίνεται επίσης κατασπατάληση της γης, του νερού και των ενεργειακών πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διανομή αυτών των τροφίμων» σημειώνει. 
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε χρόνο 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατασπαταλώνται σε καλλιέργειες που ποτέ δεν φθάνουν στον καταναλωτή. Η ζήτηση για νερό μόνο για την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε, σύμφωνα με την IME, να φθάσει τα 10 τρισεκατομμύρια έως 13 τρισ. κυβικά μέτρα το χρόνο έως το 2050.
Όπως επισημαίνεται, η κρεατοφαγία ασκεί επιπρόσθετη πίεση στα αποθέματα, καθώς για την παραγωγή 1 κιλού κρέατος απαιτείται 20-50 φορές περισσότερο νερό απ’ ό,τι για την παραγωγή 1 κιλού λαχανικών.
Η IME υποστηρίζει ότι, εάν περιοριστεί η κατασπατάληση, θα μπορούσαν να παράγονται 60-100% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με σήμερα. Καλεί τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να συνεργαστούν «για να αλλάξουν τη νοοτροπία του κόσμου και να αποθαρρύνουν τις πρακτικές κατασπατάλησης από τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και τους καταναλωτές».

Έδιωξαν το παιδί τους από το σπίτι ελέω κρίσης!

Η κρίση… μέχρι και οικογένειες χωρίζει και ο 18χρονος μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, που από το σπίτι της οικογένειάς του βρέθηκε στο δρόμο, αποτελεί το πιο τραγικό παράδειγμα.

Οι πολύτεκνοι γονείς του αδυνατούν να συντηρήσουν όλα τα παιδιά της οικογένειας με αποτέλεσμα να δείξουν την έξοδο στο 18χρονο, αφήνοντάς τον να αναζητήσει την τύχη του, στους δρόμους.
Την κατάσταση του νεαρού συνειδητοποίησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, όταν έπειτα από μία αιμορραγία οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Σε επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς του, οι γονείς απάντησαν πως δεν τους ενδιαφέρει και οι εκπαιδευτικοί «να κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν με το παιδί».
Το παιδί είχε διωχθεί από το σχολείο και πριν ενηλικιωθεί, ενώ τότε, με εισαγγελική παρέμβαση είχε επιστρέψει στο σπίτι της οικογένειας. Μόλις όμως ενηλικιώθηκε, ο 18χρονος Νίκος είδε ξανά την πόρτα της εξόδου.
Οι συμμαθητές του, στη σελίδα του σχολείου στο Facebook, ανήρτησαν έκκληση για βοήθεια προς τον 18χρονο.

news.princeoliver.com

Δεν έχετε δει παιδί να παίζει ξυλόφωνο έτσι!

Ο μπόμπιρας στο βίντεο είναι παθιασμένος με τη μουσική...

Ο μικρός Ιάπωνας δίνει... ρέστα στο ξυλόφωνο!


 newsbomb.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki