Monday 14 January 2013

«Παιδιά φαντάσματα»: Αδήλωτα δίδυμα βρέφη
επί 5 μήνες άλλαζαν χέρια!!

«Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μαιευτήρια. Φεύγουν παιδιά χωρίς να πάρουν χαρτιά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή γεννιούνται στα σπίτια. Άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα προστασίας παιδιών και το κυριότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι τελείως ευάλωτα» 
Βρήκαν καταφύγιο στους Γιατρούς του Κόσμου
Αθήνα: Συναγερμός έχει σημάνει στους Γιατρούς του Κόσμου από την ιστορία δύο δίδυμων κοριτσιών πέντε μηνών, τα οποία έφτασαν στα γραφεία της οργάνωσης εντελώς απροστάτευτα και τα οποία για το ελληνικό κράτος δεν υφίστανται καν, αφού δεν είναι δηλωμένα πουθενά.
Σοκαρισμένος από το γεγονός δηλώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος επισημαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που ισχυρίζομαι τόσο καιρό. Το ότι υπάρχουν παιδιά-φαντάσματα, παιδιά που δεν είναι δηλωμένα πουθενά και που βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο».

Όπως λέει ο κ. Κανάκης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει τα δύο μωρά, μάλλον αφγανικής καταγωγής, τα άφησε η μητέρα τους σε κάποιο συγγενικό της πρόσωπο, προκειμένου να φύγει από την Ελλάδα. «Δεν είχε χρήματα και σκόπευε να τα στείλει αργότερα με κάποιον συγγενή της. Συγκεκριμένα, τα άφησε σε μία θεία, η οποία και αυτή έφυγε και άφησε τα παιδιά σε μια σειρά από μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν και τα έδωσαν σε μία από τις δικές μας επωφελούμενες που έμενε σε μας, μια γλυκύτατη γυναίκα, η οποία τα κράτησε, αλλά έφτασε σε απόγνωση, καθώς δεν είχε τι να τα ταΐσει και έτσι τα έφερε σε μας».

Τα κοριτσάκια έφτασαν στην οργάνωση αρκετά περιποιημένα και σήμερα θα εξεταστούν από παιδιάτρους. «Φαίνονταν καλά στην υγεία τους. Η γυναίκα που τα φρόντιζε, πρόσφυγας και η ίδια είναι μια γλυκύτατη γυναίκα και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει».

Η οργάνωση έχει ήδη ενημερώσει τις Αρχές, την εισαγγελία ανηλίκων και θα ξεκινήσει η διαδικασία να φιλοξενηθούν τα μωρά σε κάποιο ίδρυμα. «Υπάρχει αμηχανία. Είναι κάτι πολύ καινούργιο και για μας και μας αποκαλύπτει ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είχαμε υποτιμήσει. Ότι παιδιά κυρίως μεταναστών είναι τελείως απροστάτευτα».

Όπως τονίζει συγκλονισμένος ο κ. Κανάκης το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν σε ελληνικό μαιευτήριο και στην πραγματικότητα για το ελληνικό κράτος είναι σαν να μην υπάρχουν. «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μαιευτήρια. Φεύγουν παιδιά χωρίς να πάρουν χαρτιά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή γεννιούνται στα σπίτια. Άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα προστασίας παιδιών και το κυριότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι τελείως ευάλωτα».

Πρόκειται για τα έκτα παιδιά που φτάνουν απροστάτευτα στα αζήτητα στους Γιατρούς του Κόσμου, όμως αυτά τα δίδυμα κοριτσάκια είναι τα πιο μικρά. «Είναι περιορισμένοι οι μηχανισμοί προστασίας των παιδιών και αυτό από μόνο του δημιουργεί πολύ μεγάλα θέματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα παιδάκια μπορεί ο καθένας να τα κάνει ό,τι θέλει. Στην πραγματικότητα αυτό συνέβαινε πριν πέντε μήνες».

«Είναι για μένα θέμα τιμής να ανοίξω το κεφάλαιο "παιδιά-φαντάσματα" και θα το κάνω ο κόσμος να έρθει ανάποδα. Γιατί πλέον δεν μπορώ να παριστάνω ότι δεν ξέρω, δεν είδα» λέει ο κ.Κανάκης.

«Θέλουμε να ανοίξει μία συζήτηση σοβαρή γιατί κανείς δεν μπορεί να πει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα παιδιά αυτά θα χρειαστούν υποστήριξη».

»Από αυτό το περιστατικό προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως π.χ. πως θα έφευγαν τα παιδιά από τη χώρα; Ανοίγει ένα παράθυρο σε κάτι που δεν ήθελα να πιστέψω ότι υπάρχει. Ότι είναι πολύ εύκολο να διακινηθούν παιδιά και αυτό από μόνο του είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν λέω ότι συμβαίνει κάτι άλλο, αλλά ότι μπορεί και να συμβεί».
από philenews

Πηγή της πηγής: news.in.gr

Πόσο γάλα χρειάζονται τα παιδιά;

Το αγελαδινό γάλα αποτελεί την κύρια πηγή βιταμίνης D για τα παιδιά αλλά η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ενδέχεται να παρεμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου.
Έως τώρα δεν ήταν γνωστό πόση ακριβώς ποσότητα γάλακτος πρέπει να πίνουν τα παιδιά ούτως ώστε να υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D και προστασίας των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Τον γρίφο επιλύει μία νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως για τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας δύο ποτήρια γάλα την ημέρα είναι ό,τι χρειάζονται.  
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Καναδά οι οποίοι επιστράτευσαν 1.311 παιδιά, ηλικίας 2 έως 5 ετών, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητά τους. Επιπλέον, τα υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και της φερριτίνης (είναι τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού).
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Pediatrics», αποκάλυψε πως δύο ποτήρια γάλα την ημέρα είναι αρκετά για να διαθέτει ένα παιδί επαρκή επίπεδα βιταμίνης D (πάνω από 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου αίματος), δίχως να επηρεασθούν αρνητικά τα επίπεδα της φερριτίνης.
«Κάθε ποτήρι γάλα πάνω από τα δύο προκαλούσε μικρή μείωση της φερριτίνης στο αίμα των περισσότερων παιδιών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόναθον Λ. Μαγκουάιρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και παιδίατρος στα Νοσοκομεία St. Michael’s και Παίδων της πόλης.
Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε πως κάθε ποτήρι γάλα πάνω από τα δύο προκαλούσε αύξηση της βιταμίνης D κατά 6,5% αλλά μείωση της φερριτίνης κατά 3,6%. «Οταν ένα παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει αναιμία επειδή διαθέτει ορισμένους παράγοντες κινδύνου, αυτή η μικρή μείωση είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο δρ Μαγκουάιρ.

Επιρροές

Ωστόσο, η ιδεώδης για κάθε παιδί ποσότητα γάλακτος φάνηκε να επηρεάζεται από τη χροιά του δέρματος, την εποχή του χρόνου και την πρόσληψη με το μπιμπερό.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά με το πιο σκούρο δέρμα δεν διέθεταν αρκετή βιταμίνη D τον χειμώνα, οπότε χρειάζονταν 3 έως 4 ποτήρια γάλα για να έχει ο οργανισμός τους επαρκή βιταμίνη D. Επιπλέον, η πρόσληψη γάλακτος με το μπιμπερό δεν αύξανε τα επίπεδα της D ενώ προκαλούσε μεγάλες μειώσεις στα επίπεδα της φερριτίνης.
Όσον αφορά την πρόσληψη γάλακτος με το μπιμπερό, ο δρ Μαγκουάιρ τόνισε ότι η χρήση του πρέπει να διακόπτεται μόλις το παιδί κλείσει τα δύο.
«Μπορεί να είναι πιο εύκολο για τους γονείς να δίνουν στο παιδί το γάλα με το μπιμπερό για να ησυχάζει, όμως, όταν μιλάμε για τα δύο συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία, το μπιμπερό όχι μόνον δεν παρέχει κανένα όφελος, αντιθέτως βλάπτει τον σίδηρο των παιδιών», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Διατροφική Πυραμίδα που δημοσιεύει σε τακτά διαστήματα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ορίζοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής, τα παιδιά ηλικίας 2-3 ετών πρέπει να πίνουν δύο ποτήρια γάλα την ημέρα, τα παιδιά 4-8 ετών δυόμισι και τα παιδιά και οι έφηβοι 9-18 ετών τρία.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα στα παιδιά διότι περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, Α, D και Ε.
Σε πολύ μεγάλες ποσότητες όμως το αγελαδινό γάλα φαίνεται να δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου από τα άλλα τρόφιμα, αν και δεν είναι εξακριβωμένο πού ακριβώς μπορεί να οφείλεται αυτό.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki