Wednesday 16 January 2013

Γραμμές βοήθειας για παιδιά:
Κάθε παιδί που χρειάζεται φροντίδα και προστασία
να έχει πρόσβαση σε μια γραμμή βοήθειας

«Ακούτε πάντα προσεκτικά  αυτά που  τα παιδιά θέλουν να σας πουν, οτιδήποτε κι αν είναι  αυτά. Εάν δεν ακούσετε τα μικρά θέματα όταν τα παιδιά είναι μικρά, δεν θα σας πουν τα μεγάλα θέματα όταν μεγαλώσουν, γιατί γι’ αυτούς ήταν πάντα μεγάλα.»

Συμμετέχων στο Φόρουμ Νεολαίας, Διεθνής Διαβούλευση 2012, Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής...
οι γραμμές βοήθειας για παιδιά βρίσκονται σε συνεχή διάλογο
με αυτή την ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας.
.Σήμερα 167 γραμμές βοήθειας για παιδιά λειτουργούν σε 136 χώρες. 
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια τα παιδιά και οι νέοι που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας έχουν κάνει πάνω από 140 εκατομμύρια επαφές με γραμμές βοήθειας για παιδιά.  
Οι Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας παρέχουν συμβουλευτική σε παιδιά και νέους, αλλά και παραπομπή στις κατάλληλες  εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρονται από τους οργανισμούς-εταίρους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου 2012, οι γραμμές βοήθειας για παιδιά σε όλο τον κόσμο καλούμε τις κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ και άλλους εταίρους να συμπεριλάβουν στους Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs) την ενδυνάμωση και την προστασία των παιδιών.

Τηλεφωνικές γραμμές για παιδιά από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο Durban της Νότιας Αφρικής, 17-19 Οκτωβρίου 2012, για την 6η Διεθνή Διαβούλευση του Διεθνούς Δικτύου των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (CHI).

Μετά από τρεις ημέρες από έντονες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την «Ενδυνάμωση των Συστημάτων Προστασίας του Παιδιού», οι γραμμές βοήθειας για παιδιά υιοθέτησαν ομόφωνα τα »ψηφίσματα Durban» καλώντας τις κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και τον ιδιωτικό τομέα να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί που χρειάζεται φροντίδα και προστασία θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε μια γραμμή βοήθειας.

«Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι καλούν τις γραμμές βοήθειας για παιδιά όταν έχουν ανάγκη από υποστήριξη. Το 2011 οι γραμμές βοήθειας λάβανε 14 εκατομμύρια επαφές. Κάθε λεπτό, 27 παιδιά ήρθαν σε επαφή με μία τηλεφωνική γραμμή. 
Έτσι, οι γραμμές βοήθειας για παιδιά βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με αυτή την ευάλωτη ομάδα της κοινωνίας. 
Οι φωνές των παιδιών αυτών πρέπει να ακουστούν κατά τον καθορισμό των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, διαφορετικά οι στόχοι αυτοί θα παραμείνουν ανέφικτοι», δήλωσε η Νenita La Rose, εκτελεστική διευθύντρια του διεθνούς Δικτύου των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά (CHI).

Τα ψηφίσματα του Ντέρμπαν παροτρύνουν τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις του ΟΗΕ και τον ιδιωτικό τομέα να αναγνωρίσουν τις γραμμές βοήθειας για παιδιά ως ένα μοναδικό μηχανισμό που μέσα από τις φωνές των παιδιών μπορεί να ενδυναμώσει τα συστήματα προστασίας τους. Όλοι οι παραπάνω φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γραμμές βοήθειας για παιδιά για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η προσβασιμότητά τους σε όλα τα παιδιά, χωρίς χρέωση. Το πιο σημαντικό όμως είναι να περιλαμβάνονται η προστασία και η ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και μετά το 2015.

Στη Διεθνή Διαβούλευση, οι γραμμές βοήθειας για παιδιά ψήφισαν για να εξασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι διαθέσιμες σε κάθε χώρα, και να συνηγορήσουν για τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους. Σημαντική κρίθηκε επίσης και η συνεργασία με τις επιχειρήσεις στον χώρο των τεχνολογιών και των επικοινωνιών για να εξασφαλίσουν ότι πληρούνται οι επικοινωνιακές ανάγκες των παιδιών.

Στην Ελλάδα η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), μέλος του CHI, του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για παιδιά,  λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του κυρίου Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια και περιλαμβάνει τις παρακάτω συμβουλευτικές γραμμές:

«Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων. Απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς για θέματα παιδιών και εφήβων. Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο με κόστος μια αστική μονάδα.

Η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών. Μπορούν να τηλεφωνήσουν δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 20.30 το βράδυ και Σάββατο από τις 9.30 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι.. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:
email: grammi1177@epsype.gr.
Τηλ: 210 6431488, φαξ: 2106431127 www.tilefonikigrammi.gr
Facebook group: Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία για παιδιά και εφήβους
infokids.gr  

grizosgatos.blogspot.gr
από paraplanitikos

Ωδή στην Alice Pyne

Πέθανε η καρκινοπαθής έφηβη που είχε φτιάξει 
τη «Λίστα των Ονείρων»

Η συγκινητική ιστορία της κοπέλας που ξέροντας ότι θα πεθάνει αποφάσισε να γίνει χρήσιμη σε όσους υποφέρουν

Η γενναία 17χρονη Βρετανή, Alice Pyne, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, το περασμένο Σάββατο, όπως δημοσίευσε η μητέρα της έφηβης μέσω του μπλογκ της. H Alice από τη βορειοδυτική κομητεία Cumbria της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε διάσημη στη χώρα για τη λίστα των ονείρων που έφτιαξε, προκαλώντας τη συγκίνηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. 
Το φιλανθρωπικό έργο της χαρακτηρίζεται από πολλούς ως αξιοθαύμαστο καθώς κατάφερε να αυξήσει τη λίστα των υποψήφιων δοτών στη χώρα. 
Η ίδια τιμήθηκε με μετάλλιο από τη Βρετανική Αυτοκρατορία για τον σκληρό αγώνα που έδωσε εις όφελος της φιλανθρωπίας, ενώ κατάφερε να συναντηθεί μέχρι και με τον πρωθυπουργό David Cameron.
Πηγή: lifo.gr


'Bucket list' teenager Alice Pyne dies
after battle with cancer

Seventeen-year-old became famous after writing blog with a wish list of things to do before she died

Δέκα υπέροχα πράγματα για να λέτε στο παιδί σας

1. «Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου». Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά.
Είναι ό.τι πιο υπέροχο μπορεί ν’ ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλιαγια να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.

10 Things You Should Never Say to Your Kids

2. «Είναι καλό να μιλάς»
Όταν ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, συνήθως δεν λέει …παραμύθια, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο να χειριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί, λοιπόν, να του Πείτε «σταμάτα να λες παραμύθια», δοκιμάστε το «έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε». Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και Θα του δώσει να καταλάβει ότι ενδιαφερόσαστε για το τι του συμβαίνει.

3. «Είμαι πολύ περήφανος/η για εσένα. Τα κατάφερες πολύ καλά»
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε - απλό η περισσότερο σύνθετο - του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν χρειάζεται να φοβόσαστε να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρές κατακτήσεις του.



4. «Είπα, όχι»
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια τη υπεύθυνης συμπεριφοράς. 

Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς, αισθάνονται ανασφαλή.
5. «Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος»
Η πιο κοινή απάντηση σ’ ένα παιδί που κλαίει, είναι: «Έλα, έλα τώρα μην κλαις». Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πως είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματά του. Αν το παιδί πονάει ή είναι στενοχωρημένο, δοκιμάστε να του πείτε: «Αν σε πονάει, κλάψε μέχρι να σου περάσει». Δίνοντάς του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί το ίδιο με τα συναισθήματά του και όχι με το πώς νομίζετε εσείς πως Θα πρέπει να νιώθει.
6. «Δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις οτιδήποτε»
Τα παιδιά σήμερα έχουν πολύ φορτωιιένο πρόγραμμα. Όλο και με κάτι ασχολούνται: μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, αθλητισμό. Αρκεί να το πουν οι γονείς και τα παιδιά είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα. Ξεχνάμε, όμως, πως ακριβώς όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρόνο χωρίς να κάνουν τίποτε, να ξεκουραστούν και να ονειροπολήσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιδιού, αλλά και το Παιχνίδι που χρειάζεται.
7. «Δεν πειράζει να κάνεις λάθη»
Ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις σας το να μείνετε ήρεμοι, όταν το παιδί σας αδειάσει τις κόκκινες νερομπογιές του πάνω στο αγαπημένο σας λευκό τραπεζομάντιλο. Δεν είναι, όμως. τόσο δύσκολο το να το βοηθήσετε να μάθει Πως όλοι κάνουν λάθη. Όλα τα παιδιά έχουν ατυχήματα, καθώς μεγαλώνουν. Το να τα κρατάτε σε απόσταση ή το να φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος, σε καμιά περίπτωση δεν τα βοηθά να νιώσουν αυτοπεποίθηση, να μεγαλώσουν νιώθοντας ικανά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
8. «Είσαι πολύ έξυπνος, που τα κατάφερες»
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φτιάχνει μόνο του κάτι ή να λύνει δύσκολα παιχνίδια, το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση. 

Αν πάλι αποτύχει, μπορείτε να πείτε: «Μπράβο σου, που προσπάθησες». Αν πάλι το κάνει με επιτυχία, έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να το επαινέσετε.
9. «Μου αρέσεις, γιατί είσαι εσύ»
Την άνευ όρων αγάπη την έχουμε ανάγκη όλοι. Ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο να ξέρει και να αισθάνεται πως είναι πολύ καλά όπως είναι εκείνη τη στιγμή. Λέγοντάς του κάτι τέτοιο, του λέτε ταυτόχρονα πως δεν χρειάζεται να σας αποδείξει τίποτα: αρκεί που βρίσκεται εκεί για σας.
10. «Σ’ αγαπώ»
Είναι οι πιο όμορφες λέξεις που Θα μπορούσε ν’ ακούσει ένα παιδί. Ως γονείς, οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.


από agioritikovima

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki