Friday 18 January 2013

Μουσική για βρέφη: Λεκτική ανάπτυξη και άλλα οφέλη

Γράφει η Σαββίνα Σταυρινίδου (*)

Οι γονείς γνωρίζουν από ένστικτο ότι η μουσική βοηθάει τα μωράκια να αναπτύσσονται.
Συνήθως δείχνουν την αγάπη τους σιγοτραγουδώντας την ώρα του φαγητού, νανουρίζoντάς τα την ώρα του ύπνου, ψιθυρίζοντας γλυκές μελωδίες την ώρα του θηλασμού…
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται το μάθημα της βρεφικής μουσικής αγωγής για την εισαγωγή των παιδιών τους στον ευεργετικό κόσμο της μουσικής και της κίνησης.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως η μουσική βοηθάει στην αρμονικότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Ειδικότερα η μουσική αγωγή για βρέφη τα βοηθάει να αναπτύσσονται λεκτικά, μέσα από τραγουδάκια ή ιστοριούλες, ενώ πολλά μωράκια που ακόμα δε μιλούν, αναπτύσσουν εσωτερικό λόγο. Για παράδειγμα αναγνωρίζουν ποιο τραγούδι λέει η μητέρα ή η παιδαγωγός από τη μελωδία του και το αποδίδουν κινητικά.
Μέσα από τη γνωριμία τους με τα πρώτα μουσικά οργανάκια, μαθαίνουν το ρυθμό και αναπτύσσουν δεξιότητες (αμφιπλευρικότητα – λεπτό χειρισμό). Φυσικά ενθουσιάζονται με το κατόρθωμα να παράγουν ήχο με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων και ενθουσιάζουν με αυτή τους την ανακάλυψη και τους γονείς τους.
Μαθαίνουν να σέβονται τα μουσικά όργανα και να μη τα χαλούν, με αποτέλεσμα να μη χαλούν και τα αντικείμενα του σπιτιού ή τα παιχνίδια τους.

Η μουσική βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού, έτσι είναι πιο ήρεμα μωρά και, κατά συνέπεια, και πιο ήρεμοι και χαλαροί οι γονείς.
Τα βρεφάκια μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και να μοιράζονται, μέσα από την ομάδα, πράγμα πολύ δύσκολο στις τρυφερές ηλικίες,
Μαθαίνουν να περιμένουν, να έχουν υπομονή και να κινούνται στο χώρο χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των άλλων παιδιών.

Αναπτύσσουν τις πρώτες φιλίες τους, γι’ αυτό καλό είναι οι γονείς να είναι συνεπείς στην ομάδα τους, αφού τα μωράκια αναζητούν τη γνώριμη μορφή του γονιού.
Τα μαθήματα γίνονται συνήθως με κάποιο συνοδό, άλλωστε οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι στη ζωή του μωρού είναι οι γονείς.

Με τη βοήθεια της μουσικής και της κίνησης αναπτύσσεται μια διαφορετική σχέση με το μωρό σας, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών, αφού το μωράκι ανακαλύπτει πράγματα και μαζί του ανακαλύπτουν και οι γονείς.
Μη ξεχνάτε πως σημαντικότατο ρόλο στην επιτυχία αυτού του προγράμματος παίζει η παιδαγωγός, που έχει το ρόλο του “δυναμικού εμψυχωτή”. Επιλέξτε παιδαγωγό με γνώσεις, εμπειρία και μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο κι ετοιμαστείτε να ζήσετε με το μωράκι σας μοναδικές στιγμές!
_________
(*) Η Σαββίνα Σταυρινίδου είναι μουσικοπαιδαγωγός και διδάσκει στο Ελεύθερο Ωδείο βρεφονηπιακή μουσική αγωγή και μουσικοκινητική.

από blog.el-odeio

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

 Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια 
που γιορτάζουν σήμερα
(μικρά και μεγάλα)
Είναι κοινή διαπίστωση, μα και λυπηρά δυστυχώς, στις ημέρες μας αντιστραφήκανε οι όροι. Οι όροι της λογικής, της τάξεως και της ευπρέπειας. Τα κάτω, τα μικρά, τα ανάξια λόγου τα βάλαμε στα επάνω σκαλοπάτια της κλίμακος των αξιών και τα μεγάλα στα χαμηλά. 

Σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε και ηρωποιούμε τους μικρούς, τους ανάξιους, αντί τους μεγάλους και τους άξιους. Τους μεγάλους ευεργέτες της ανθρωπότητας, τους κορυφαίους της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων, τους ήρωες της πίστεως και της πατρίδας τους περιφρονούμε, δεν τους αναγνωρίζουμε.
Είμαι βέβαιος ότι, οι περισσότεροι, της νέας γενιάς, γνωρίζουν πιο πολλά για τους διάφορους ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές, ποδοσφαιριστές, παρά για τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, για τον Θεμιστοκλή και τον Αλκιβιάδη, για τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη και τους άλλους ήρωες της πατρίδας μας, που όμως ένεκα της θυσίας τους απολαμβάνουμε εμείς τώρα την ελευθερία μας.

Για τον άγιο Αθανάσιο που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές της πίστεώς μας, της Ορθοδόξου πίστεώς μας, πολύ λίγοι και λίγα γνωρίζουμε. Αλήθεια τι γνωρίζουμε για τη ζωή, τους αγώνες και τα βάσανα του; Και όμως, η ιστορία, τον θεωρεί, τον αναγνωρίζει ως τον ηρωικότερο των αγίων και των αγιώτερο των ηρώων.
για περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki