Saturday 19 January 2013

Ένα φορτίο παστεριωμένου γάλατος για μωρά...

Ένα φορτίο παστεριωμένου γάλακτος για μωρά, στις τέσσερις το πρωί, προσφέρει στον πολιτισμό μεγαλύτερη εξυπηρέτηση από ένα φορτίο χρυσού από το Θησαυροφυλάκιο στις τράπεζες, 
τέσσερις ώρες αργότερα
 

Φιλοκαλικά Άνθη στο Ψύχος

Ο νηπτικός άνθρωπος μπορεί να κρατήσει ζεστό και ανθηρό το εσωτερικό μέρος της καρδιάς του και να είναι πραγματικό φως για τους γύρω του.
Ο νηπτικός άνθρωπος, ακόμα και μέσα στο ψύχος της γύρω μας ιδιοτέλειας και ευτέλειας, ακόμα και μέσα στην πολυπραγμοσύνη μας και τον καθημερινό εξοντωτικό πολλές φορές αγώνα επιβίωσης, μπορεί να κρατήσει ζεστό και ανθηρό το εσωτερικό μέρος της καρδιάς του και να είναι πραγματικό φως για τους γύρω του. 
Γιατί όπως λέει πάλι ο Αββάς Ησύχιος: Όπως ο άνθρωπος που ατενίζει τον ήλιο έχει το πρόσωπο του λουσμένο στο φως, έτσι είναι αδύνατο να μην φωτισθή αυτός που σκύβει συνεχώς μέσα του...

"Η σχέση με το παιδί μας." Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, ώρα 11.00

"Η σχέση με το παιδί μας."

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, ώρα 11.0

Από τα πιο συχνά αιτήματα των γονέων είναι η οριοθέτηση μιας κακής ή ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του παιδιού, η υπακοή στους κανόνες, η συμμόρφωση. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε αυτά τα αιτήματα πρέπει να σταθούμε και να εξετάσουμε τον τρόπο που σχετίζεται το παιδί με το γονιό.
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μας και να ενισχύσουμε υγιείς μορφές αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας καθώς και το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργικές μορφές επικοινωνίας και συμπεριφοράς;

Παρακολουθήστε το LIVE Διαδικτυακό Σεμινάριο με στόχο να ενημερωθείτε αναλυτικά για:

  1. Τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της σχέσης γονέα-παιδιού.
  2. Τις επιμέρους παραμέτρους που δυσκολεύουν τους γονείς παιδιών που παρουσιάζουν κάποια δυσκολία (αναπτυξιακής, σχολικής-μαθησιακής, συμπεριφορικής ή συναισθηματικής φύσεως)
  3. Το πώς χτίζουμε μια υγιή σχέση με το παιδί.
  4. Το όφελος που έχουμε από μία τέτοια σχέση.

Δηλώστε Συμμετοχή
Φιλικά,
Άντα


   Άντα Μαρκάκη
   Ψυχολόγος
   ikid Καματερού-Χαιδαρίου

Ψυχικά προβλήματα από το ξύλο για τιμωρία

Η χρήση του ξύλου ως μέσου τιμωρίας των παιδιών αντενδείκνυται σθεναρά από τους ειδικούς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι γονείς δέρνουν τα παιδιά τους για να τα τιμωρήσουν. 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι γονείς και παιδίατροι πρέπει να ενημερωθούν για την ανήκεστο βλάβη που κάνει στις παιδικές ψυχούλες το ξύλο και να προσπαθήσουν μαζί να βρουν άλλους τρόπους νουθεσίας των παιδιών.
Τα παιδιά που τρώνε ξύλο από τους γονείς ή άλλους ενήλικες για να τιμωρηθούν για τα λάθη ή τις παραλείψεις τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Physical Punishment and Mental Disorders


Μεταξύ των ενηλίκων, ποσοστό 2% έως 7% των κρουσμάτων ψυχικών νόσων (συμπεριλαμβανομένης της μείζονος κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών και της παράνοιας) οφείλονται στην σωματική τιμωρία που συνέβη κατά την παιδική ηλικία, λένε οι ερευνητές.
Στη σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, στον Καναδά, αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 34.600 Αμερικανούς ηλικίας άνω των 20 ετών, από τους οποίους οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις την περίοδο 2004-2005.
Στην ανάλυση δεν συμπεριελήφθησαν εθελοντές οι οποίοι υφίσταντο σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση (συναισθηματική ή μη) ή άλλες μορφές κακοποίησης. 

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές τους έθεσαν το εξής ερώτημα: 
«Ως παιδί, πόσο συχνά σας έσπρωχναν, σας άρπαζαν, σας ταρακουνούσαν, σας χαστούκιζαν ή σας χτυπούσαν οι γονείς σας ή άλλοι ενήλικες που ζούσαν στο σπίτι σας;»
Το περίπου 6% είπαν ότι ως παιδιά βίωναν αυτού του είδους τις σωματικές τιμωρίες «μερικές φορές», «αρκετά συχνά» ή «πολύ συχνά», δίχως όμως να βιώνουν άλλες μορφές κακομεταχείρισης από τους οικείους τους.
Οι εθελοντές που είχαν υποστεί την σωματική τιμωρία είχαν κατά 59% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ, κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη και κατά 24% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή πανικού, σε σύγκριση με όσους δεν τιμωρούνταν σωματικά ως παιδιά.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Pediatrics», τα ευρήματά τους προστίθενται σε αυτά που υποδηλώνουν ότι η σωματική τιμωρία κατά την παιδική ηλικία μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική υγεία στο μέλλον, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, αυτοκτονικού ιδεασμού και κατάχρησης αλκοόλ.
Επιπλέον, τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας των παιδιών μπορεί να μειώσει την συχνότητα των νοσημάτων ψυχικής υγείας.
Η χρήση του ξύλου ως μέσου τιμωρίας των παιδιών αντενδείκνυται σθεναρά από τους ειδικούς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι γονείς δέρνουν τα παιδιά τους για να τα τιμωρήσουν.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι γονείς και παιδίατροι πρέπει να ενημερωθούν για την ανήκεστο βλάβη που κάνει στις παιδικές ψυχούλες το ξύλο και να προσπαθήσουν μαζί να βρουν άλλους τρόπους νουθεσίας των παιδιών.

Πηγή : Web Only

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki