Monday 18 February 2013

Τα 5 καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών

Άρθρο του περιοδικού wired 
με τα 5 καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.
 .
The 5 Best Toys of All Time
5. Τα κουτιά
Πλαστικό κουτί από το ΙΚΕΑ. Η γυναίκα μου τα αγόρασε για να έχει ταξινομημένα τα παιχνίδια της πρώτης ηλικίας. Μόλις άρχισαν να μπουσουλούν τα δίδυμα, τούμπα το κουτί κι έγινε μια πρώτης τάξεως περπατούρα. 
Πάει η ταξινόμηση και ήρθε το πρώτο οικογενειακό σοκ. Οι δύο έντονες προσωπικότητες ρυθμίζουν το σπίτι.  Αγώνες ταχύτητας στο διάδρομο για να κουραστούν και να πέσουν για ύπνο. Παράλληλα εγώ καμάρωνα ότι δεν περπατούν… Η μεγάλη περπάτησε στους 9 μήνες και 15 μέρες αργότερα ο μικρός… (Ο μικρός όμως σκαρφάλωνε σε οτιδήποτε.. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο βρήκε νέα θέση… στο μπαλκόνι!!! Α και ο μικρός είναι 5 λεπτά μικρότερος αλλά τόσο σημαντικό στην ιεραρχία της οικογένειας)
Τα κουτιά βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη και όταν εξαντληθεί η χρήση τους, με ένα μαρκαδόρο και μερικές κηρομπογιές αλλάζει όψη και ξεκινούν νέα παιχνίδια. Κουτιά από πλυντήρια, ψυγεία είναι το καλύτερο δώρο… Δυστυχώς η τεχνολογία κατέστρεψε  τα κουτιά από τηλεοράσεις που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ως σπηλιές, σπίτια, μαγαζιά κλπ
Μεγαλώνοντας τα παιδιά και τα κουτιά αποκτούν διαφορετικές χρήσεις…. Μην τολμήσετε να πετάξετε κουτιά χωρίς να ρωτήσετε τα παιδιά σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε κουτιά από μαγαζιά που πουλούν κουτιά για συσκευασίες ή μετακομίσεις αλλά και ο μανάβης ή ο μπακάλης της γειτονιάς σας έχει μεγάλο στοκ …
.
4. Το νερό
Μπανιέρα, νιπτήρας και νεροχύτης. Διάφορα δοχεία όπου μεταφέρουν το νερό από το ένα δοχείο στο άλλο. Πλένουν τα ζωάκια τους. Φτιάχνουν παραμύθια. Θα χρειαστείτε σκαμπό για να τους βοηθήσετε να φτάσουν…και μερικά επιπλέον ρούχα…
Καλοκαίρι και φυσικά η λύση είναι… πισίνα φουσκωτή. Γεμάτη παιχνίδια… Για να μην γλιστρούν καλό είναι να επενδύσετε σε μια μοκέτα τεχνητού γκαζόν.
Νεροπίστολα και η απόλυτη διασκέδαση στον κήπο, παραλία, πιλοτή. Κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια, μεγέθη και αποτελεσματικότητα. Το καλύτερο καλοκαιρινό δώρο…
Μεγαλώνοντας προστίθενται νέες διαστάσεις στο παλιό καλό παιχνίδι, τα μπουγέλα. Με νερομπούκαλα που στο καπάκι ανοίγεις μια τρύπα, σακούλες σούπερ μάρκετ, ποτήρια πλαστικά… οι επιλογές είναι δύο: προτιμάς μεγάλη ποσότητα αλλά στιγμιαία ή μεγάλη ποσότητα σε χρόνο… Παλιότερα κυκλοφορούσαν και οι μπουγελόφατσες, τελευταία κυκλοφορούν οι νερόμπομπες. Καταναλωτικά στοιχεία…
Φυσικά στις μικρότερες ηλικίες ενισχύουμε και τα περιβαλλοντικά θέματα ποτίζοντας τις γλάστρες όταν τελειώσει το παιχνίδι.
Παραλλαγή… Σαπουνόφουσκες… Νερό+υγρό σαπούνι πιάτων…
.
3. Το ξύλο, ή ραβδί, ή κλαδί…
Ένα λεπτό ίσο κομμάτι ξύλου μπορεί να πάρει άπειρες μορφές και χρήσεις. Πρώτα από όλα ανήκει στα παιχνίδια που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει σε αφθονία και με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε ένα εξαιρετικό κομμάτι. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι αν είναι πολύ λεπτό σπάει εύκολα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο που να πλησιάζει την ομορφιά του ή την χρήση του. Η μεγάλη ποικιλία στις ποιότητες εξασφαλίζει και μεγάλη γκάμα παιχνιδιών…
Πολλές φορές στο μακρινό παρελθόν έκοψα κανένα δυο κλαδιά και τα πιο σκληρά τα έκανα τόξα και τα πιο μικρά με λίγο σύρμα μπροστά, για βάρος, γίνονταν εξαιρετικά βέλη. Καρεκλοπόδαρα από σκαμπό γίνονταν έξοχα όπλα.
Μεγαλύτερα και πιο σκληρά ξύλα γίνονταν έξοχα δόρατα, μετά την Γ’ Δημοτικού φυσικά και με ιδιαίτερη έξαρση στη Δ΄…, όπως και αυτοσχέδια σπαθιά.
Με τη προσθήκη 2-3 μέτρων πετονιά, ένα αγκίστρι κι ένα μικρό βαρίδι πέρασα άπειρες ώρες στη Ζάκυνθο ψαρεύοντας κεφάλους, ακόμα το θυμάμαι, σπάρους και χάνους.
Μικρότερο αλλά στο ίδιο πάχος γίνονταν σκυτάλη ή μεγαλύτερο σε μήκος ακόντιο σε αυτοσχέδιους αγώνες.
Must… από κλαριά φτιάχναμε και σφεντόνες…  αλλά με αυτό το παιχνίδι είχαμε πολλά προβλήματα που όλα ξεκινούσαν από την έλλειψη κατανόησης μια και κάτι θα έπρεπε να βάλουμε κάτι για σημάδι… και λυπόμασταν τα πουλάκια…
.
2. Ο σπάγκος, το σκοινί, η πετονιά.
Πόσες φορές δεν έδεσα διάφορα αντικείμενα αυτοκινητάκια, σκυλάκια έτσι ώστε να μπορούν να τα σύρουν… να τρέχουν και να προκαλούν έναν θόρυβο… τα παιδιά αγαπούν το τρέξιμο και το θόρυβο. 
Άλλωστε πολλές φορές μπορείς να επισκευάσεις κάτι με το σκοινί ή το σπάγκο.
Πετάν το χαρταετό και μετά από 1 λεπτό και 30 δεύτερα περνάς την υπόλοιπη μέρα προσπαθώντας να το ξεμπλέξεις και όταν τελειώσεις προφανώς έχει πέσει ο αέρας… Οπότε το επόμενο μάθημα είναι πώς δεν μπερδεύουμε την καλούμπα… και πώς την ξεμπερδεύουμε.
Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι να παρακολουθείς ένα γατί να κυνηγά ένα ασημόχαρτο δεμένο σε ένα μακρύ σπάγκο αλλά για να διατηρήσεις έντονο το ενδιαφέρον του θα πρέπει να το αφήνεις να κερδίζει μερικές φορές. Αγαπημένο καλοκαιρινό παιχνίδι των παιδιών μου με τα μικρά γατάκια της αυλής.Η γιαγιά μου μου μάθαινε το αργαλειό. Δένεις ένα κομμάτι σπάγκου και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα σου και δημιουργείς ένα σχήμα. Πρέπει ένας συμμαθητής σου να το πάρει από τα χέρια σου και να δημιουργήσει ένα άλλο σχέδιο. 

Δεν φτάσαμε ποτέ πάνω από το 4…
Και για τελευταίο άφησα το σκοινάκι. Όταν κάποια μαθήτρια φέρει  ένα σκοινάκι στο σχολείο τότε πέφτει επιδημία στην αυλή. Χειρότερα κι απ’ τις ψείρες. Μεγάλες παρέες κοριτσιών, συνήθως, διασκεδάζουν ώρες ατέλειωτες.
.
1. Το χώμα.
“Κάθε παιδί πρέπει να φάει 1 κιλό χώμα”
Ο πεθερός μου.
Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως μιας πρώτης τάξης άσκηση για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών χωρίς τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων.
Μεγαλύτερη χαρά δεν υπάρχει από το να παίζουν τα παιδιά με το χώμα μέχρι μεγάλη ηλικία, αν δε δεχτούμε και την έννοια του παλιμπαιδισμού θα σημείωνα μέχρι πολύ μεγάλη ηλικία. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν το χώμα και πολλές φορές έχει και πολλές μορφές όπως άμμο, λάσπη, κοσκινισμένο χώμα. Σε πολλά σπίτια που έχουν μικρά παιδιά και κάποιο υποτυπώδη κήπο, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, υπάρχει κάποιο σημείο που τα παιδιά σκάβουν.
Μάλιστα κάποιοι διέκριναν επιχειρηματική ευκαιρία και έφτιαξαν παιχνίδι ανασκαφής όπου τα παιδιά αγοράζουν ένα τούβλο από πηλό, το σκαλίζουν κι “ανακαλύπτουν” ένα απολίθωμα. Ενδιαφέρον
Το μοναδικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί ότι το χώμα δεν πρέπει να μπει στο σπίτι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κυκλοφορεί ένα αξεσουάρ που λέγεται “ηλεκτρική σκούπα” ή ένα παλιότερο μοντέλο που λεγόταν “σκούπα και φαράσι”.

Οι φωτογραφίες είναι cc και ανήκουν stick:theirhistory, box: kiyoshi.be, string cat: Picture Zealot’s photostream, dirt: theloushe, water: discopalace

Πηγές:

Σκοπεύσατε...

Soldier's photo of boy in crosshairs sparks uproar

Ισραηλινός στρατιώτης ανεβάζει στο Instagram φωτογραφία ενός παιδιού από την Παλαιστίνη, μέσα από το «μάτι» του σκόπευτρου
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τη φωτογραφία. 

Το περιστατικό φαίνεται να λαμβάνει χώρα έξω από οικισμό της Δυτικής Όχθης
.

πηγή: thepressproject

Η εποχή μας, ο πολιτισμός μας, η κοινωνία μας,
στην "άνθησή" τους…

Αηδιάζω που είμαι άνθρωπος σαν εσάς....
Που είμαι άνθρωπος, αν είμαι άνθρωπος, εφόσον δεν κάνω τίποτε, για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, εφόσον δεν μάχομαι να σταματήσω, σε αυτόν τον πλανήτη το κλάμα και του τελευταίου δύστυχου παιδιού…

Η εποχή μας, ο πολιτισμός μας, η κοινωνία μας,
στην "άνθησή" τους…
Πόλεμος, αεροψεκασμοί, χάραγμα, ηλεκτρονικό φακέλωμα, ψηφιακή παρακολούθηση, τηλεοπτική χειραγώγηση, φαρμακευτική εξάρτηση, οικονομική εξαθλίωση, απληστία κυβερνώντων, παιδοφιλία, παιδική πορνογραφία, ανωμαλίες, κακομεταχείριση ηλικιωμένων, μετανάστευση, φτώχεια, πείνα, βιασμοί, κλοπές, κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών, βασανισμοί, απαγχονισμοί, ακρωτηριασμοί... τι άλλο πιο άσχημο μπορώ να σκεφτώ... όλα τα έχουμε κάνει οι άνθρωποι...
Αηδιάζω που είμαι άνθρωπος σαν εσάς...
περισσότερες φωτογραφίες στην πηγή:  
church-taxiarchon-kernitsas

Μια ζωή σαν... ζωγραφιά!!


Υπνοβάτες έφηβοι εξαρτημένοι από το κινητό τους

Ούτε στον ύπνο τους δεν αποχωρίζονται το κινητό τους οι σημερινοί έφηβοι. Νέα έρευνα έδειξε ότι πολλοί νεαροί παίρνουν το τηλέφωνό τους και στέλνουν SMS ενώ υπνοβατούν!
                                 Το νέο είδος υπνικής διαταραχής «φωτογραφίζει» ξεκάθαρα την
τάση των σύγχρονων εφήβων να απασχολούνται σε βαθμό εθισμού με τα ψηφιακά μέσα τεχνολογίας.  
Όχι τυχαία, η διαταραχή αυτή έχει χαρακτηριστεί «υπνοβασία υψηλής τεχνολογίας», αφού όσοι υποφέρουν από αυτήν σηκώνονται ενώ κοιμούνται, παίρνουν το κινητό τους, γράφουν και στέλνουν μηνύματα, και επιστρέφουν στο κρεβάτι τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το επόμενο πρωί φυσικά δεν θυμούνται τίποτα. Απόδειξη ότι έχουν στείλει γραπτά μηνύματα στις επαφές τους αποτελεί μονάχα ο φάκελος των απεσταλμένων!

Όσο για το τι γράφουν στα μηνύματα αυτά; 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Φιλαδέλφειας εντόπισαν στις περισσότερες περιπτώσεις δυσνόητες λέξεις (όπως συμβαίνει συνήθως στα μηνύματα της νεολαίας που είναι γραμμένα σε αργκό), όμως σημειώθηκαν και περιπτώσεις στις οποίες ανακάλυψαν απολύτως κατανοητές προτάσεις, με συνοχή και άρτια σύνταξη. Για παράδειγμα, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Ελίζαμπεθ Ντάουελ, υπήρχαν άτομα που είχαν στείλει μηνύματα του τύπου «μου λείπεις» στον σύντροφό τους.

Προκειμένου να καθησυχάσουν τους απανταχού γονείς και κηδεμόνες, οι ειδικοί επισήμαναν ότι το φαινόμενο παρατηρήθηκε κυρίως στους εφήβους που έχουν την τάση να περνάνε καθημερινά πολλές ώρες με το κινητό τους. Δεν έκρυψαν ωστόσο την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις της υπνικής αυτής διαταραχής επισημαίνοντας ότι μπορεί να βλάψει τους πάσχοντες σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Όπως εξήγησαν, καθ’ ότι το ασυνείδητο δρα ανεξέλεγκτα, μπορεί να τους οδηγήσει σε ομολογίες, αποκαλύψεις και εκμυστηρεύσεις που δεν θα τολμούσαν να κάνουν αν ήταν ξύπνιοι.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι ένα τέτοιο είδος υπνοβασίας μπορεί να διαρκέσει από ενενήντα λεπτά έως δύο ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου και να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ξεκούρασης επιφέροντας μακροπρόθεσμα διαταραχές όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία και -κυρίως στην περίπτωση των μαθητών- χαμηλές σχολικές επιδόσεις.  

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να επαγρυπνούν σε περίπτωση που οι έφηβοί τους υποφέρουν από υπνοβασία και την ίδια στιγμή είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους.

πηγή: inews

από Espressonews.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki