Thursday 21 February 2013

Τα κορίτσια και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο
από την παγκόσμια ύφεση

Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Τομπέα

Σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των παιδικών δικαιωμάτων και αναπτυξιακών μελετών, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πληγεί περισσότερο από την παγκόσμια ύφεση. Έκθεση της Plan International και του Ινστιτούτου Overseas Development αναφέρει χαρακτηριστικά:  ο κόσμος έχει αποτύχει να στηρίξει το γυναικείο φύλο.

Girls and women 'hit the hardest' by global recession

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα πως η συρρίκνωση της οικονομίας ανέβασε στα ύψη την βρεφική θνησιμότητα των κοριτσιών καθώς και ότι περισσότερες γυναίκες πέφτουν πλέον θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας και απόλυτης αποστέρησης ακόμη και τροφής.

Αυτό το γεγονός «διαβρώνει» ουσιαστικά τα κέρδη των τελευταίων ετών αναφορικά με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, σύμφωνα με τους ερευνητές της έκθεσης. «Οι βελτιώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών είναι πολύ εύθραυστες», δήλωσε ο Nigel Chapman διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης για τα δικαιώματα του παιδιού  Plan International στο BBC. «Είναι συγκλονιστικό, γιατί δεν νομίζω ότι κάποιος το έχει παρατηρήσει ουσιαστικά».
«Τα κορίτσια είναι η περισσότερο περιθωριοποιημένη ομάδα στον κόσμο», τόνισε ο Chapman. «Το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας των κοριτσιών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης αυξήθηκε πέντε φορές γρηγορότερα από ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια.  
Ως εκ τούτου, το ποσοστό πτώσης 1% της οικονομικής παραγωγής αυξάνει την παιδική θνησιμότητα κατά 7,4 θανάτους ανά 1.000 κορίτσια έναντι 1,5 για τα αγόρια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της  Plan International, επικαλούμενος έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμιας Τράπεζα σε 59 χώρες του κόσμου σε προηγούμενη φάση της οικονομικής κρίσης. «Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της επιδείνωσης της φτώχειας».
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα πηγών, όπως ακαδημαϊκές μελέτες ή εργασίες που δημοσιεύθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνει ότι υπάρχει μια έλλειψη στοιχείων που συγκεντρώθηκαν ειδικά για τη μέτρηση των επιπτώσεων με βάση το φύλο. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σαφές ότι τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας και άγχους.
Όπως αναφέρει η έκθεση, η εξάπλωση της φτώχειας που προκάλεσε η ύφεση, οδήγησε ολοένα και περισσότερα κορίτσια να εγκαταλείψουν το σχολείο. Η ολοκληρωμένη φοίτηση σε δημοτικά σχολεία μειώθηκε κατά 29% για τα κορίτσια ενώ για τα αγόρια το ποσοστό έφτασε το  22%. Πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βοηθούν στο σπίτι, επειδή οι μητέρες τους έπρεπε να εργάζονται περισσότερες ώρες και για μικρότερες αμοιβές.
Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των γάμων παιδιών. «Η φτώχεια «χτύπησε» οικογένειες που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη σίτιση όλων των μελών τους και έτσι πάντρεψαν νωρίς τα παιδιά τους», είπε ο Chapman. Άλλα κορίτσια σταμάτησαν το σχολείο και εστάλησαν για να εργαστούν ως παιδιά εργάτες – μερικές φορές ακόμη και ως εκδιδόμενες – σκλάβες στις απάνθρωπες βιομηχανίες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου σώματος (έμφαση δική μας).
Στο σπίτι, τα κορίτσια και γυναίκες συχνά τρώνε λιγότερο απο εκείνον που εξασφαλίζει τα προς το ζην της οικογένειας, έτσι τα φαινόμενο έλλειψης τροφίμων και υποσιτισμού είναι συχνότερα μεταξύ των κοριτσιών, με τις γυναίκες συχνά να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για τα παιδιά τους (ενδοοικογενειακή φτώχεια).
«Γίνονται όλο και πιο αδύναμες και λιγότερο υγιείς, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο» είπε ο Chapman. » Παράλληλα, τα κορίτσια και γυναίκες υποφέρουν περισσότερο απο κακομεταχείρηση και παραμέληση από όσο υπέφεραν πριν από την οικονομική ύφεση. Ακόμα και όταν είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, λαμβάνουν λιγότερη βοήθεια από ό, τι προηγουμένως, με αποτέλεσμα κορίτσια μεταξύ 14 και 19 ετών να βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα υψηλό δείκτη κινδύνου θνησιμότητας».
Οι γυναίκες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με την μειωμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και σε δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας.  «Τα γυναικεία θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται όλο και περισσότερο,» δήλωσε μία εκ των συντακτριών της έκθεσης,η  Nicola Jones, ερευνήτρια στο Ινστιτούτου Overseas Development. «Μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στην παγιωμένη ανισότητα των φύλων», σύμφωνα με τον κ. Chapman.
Για τη λύση του προβλήματος, πρέπει να σχεδιασθούν διεθνή προγράμματα που να εξασφαλίζουν στις νέες γυναίκες κοινωνική προστασία, να εξασφαλίζουν ότι τρέφονται σωστά και εκπαιδεύονται ισάξια με τους άντρες και τα αγόρια. «Πρέπει να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ κοριτσιών και γυναικών από την μία πλευρά και αγοριών και ανδρών από την άλλη» δήλωσε ο Nigel Chapman.

Πηγή socialpolicy

Ρίζες και Φτερά...

“The greatest gifts you can give your children are the roots of responsibility and the wings of independence.”


Δύο πράγματα οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας: 
ΡΙΖΕΣ, για να γνωρίζουν από πού ξεκινούν και ΦΤΕΡΑ, για να μπορέσουν να πετάξουν με σιγουριά στο μέλλον. 

Mια υπέροχη συλλογή από τον φωτογράφο Steve mccurry,
εδώ

Η «γένεσις» του επίγειου παράδεισου και οι διαχειριστές του

ΓΕΝΕΣΙΣ 1
27 καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς.
28 καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς καὶ ἄρχετε τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ πάντων τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ τῆς γῆς.
30 καὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τῆς γῆς καὶ πᾶσι τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ καὶ παντὶ ἑρπετῷ ἕρποντι ἐπὶ τῆς γῆς, ὃ ἔχει ἐν ἑαυτῷ ψυχὴν ζωῆς, καὶ πάντα χόρτον χλωρὸν εἰς βρῶσιν. καὶ ἐγένετο οὕτως.
31 καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν. καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωΐ, ἡμέρα ἕκτη.

ΓΕΝΕΣΙΣ 2
 2 Κατὰ τὴν ἕκτην ἡμέραν ἐτελείωσεν ὁ Θεὸς τὰ ἔργα αὐτοῦ, ὅσα ἔκαμε, καὶ ἀνεπαύθη κατὰ τὴν ἑβδόμην ἡμέραν ἀπὸ ὅλα τὰ ἔργα αὐτοῦ, τὰ ὁποῖα ἐδημιούργησεν ἐκ τοῦ μηδενὸς καὶ ἐμορφοποίησεν.
  3 καὶ εὐλόγησεν ὁ Θεὸς τὴν ἡμέραν τὴν ἑβδόμην καὶ ἡγίασεν αὐτήν· ὅτι ἐν αὐτῇ κατέπαυσεν ἀπὸ πάντων τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὧν ἤρξατο ὁ Θεὸς ποιῆσαι.

Και ο Θεός αναπαύτηκε την έβδομη μέρα...
Και έβαλε τον άνθρωπο διαχειριστή 
στον παράδεισο-Γη
Έβαλε την εικόνα Του διαφεντευτή και κυρίαρχο
Και αυξήθηκε
Και πληθύνθηκε
Και γέμισε τη γη παιδιά
Παιδιά και έργα, 
τα έργα του ανθρώπου.

Αλλά η εικόνα Του αμαυρώθηκε
και έχασε την Αιδώ και τη Δίκη
και έπεσε στην ύβρη από απληστία,
και έγινε ο άνθρωπος η χειρότερη απειλή
για το σπίτι του, τον παράδεισο-Γη,
έγινε θεριό για τα παιδιά του, έγινε λύκος
λύκος αχόρταγος 
για δύναμη, εξουσία, ηδονές άνομες....

Ευτυχώς όμως, υπάρχει ελπίδα...
υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γνοιάζονται,
που τρέχουν, που δίνουν και τη ζωή τους
για να διορθώσουν, να αποκαταστήσουν το άδικο...
υπάρχουν ακόμα οι φωνές και η δράση
των εθελοντών της ΑΓΑΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ Παράδεισο - ΓΗ  
και τα παιδιά, 
τα Χαμομηλάκια του.

Αφήστε το... δεν πειράζει!!

Αφήστε το να μάθει!!
 Αν με κάποιο παιχνίδι το αγγελούδι σας λερωθεί, κάνει φασαρία, σκορπίζει στον χώρο πράγματα... δεν πειράζει! 
Αφήστε το να μάθει!! 
Γιατί το παιχνίδι είναι αυτό που συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη ενός παιδιού!!

ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki