Monday 4 March 2013

Η ταμίας που άλλαξε λίγο τον κόσμο...

Πρίν ἀπό μέρες στά ΑΒ Ἁγίας Παρασκευῆς, στό ταμεῖο ἦταν ἕνα γηραιός ρακένδυτος κύριος μέ 3-4 κονσέρβες κι ἕνα γκαζάκι. Ἡ νεαρή ταμίας τόν κοιτάει καί τοῦ λέει: 

«Φύγετε κύριε, ἡ ἑταιρεία μᾶς δικαιολογεῖ κάποια δωρεάν καλάθια». 

Της δίνει 1000 εὐχές. Μόλις ἐκεῖνος ἀπομακρύνεται, ἀνοίγει την... τσάντα της καί βάζει τά χρήματα στό ταμεῖο ἀπό τό πορτοφόλι της.
 

Πεταγόμαστε 2-3 πού ἔχουμε μείνει κάγκελο καί τῆς λέμε νά τά πληρώσουμε ἐμεῖς. Μᾶς κοιτάζει αὐστηρά:
«Ἐγώ τό ἀποφάσισα, ἐγώ θά τά πληρώσω. Ἐλᾶτε, παρακαλῶ, μήν δημιουργεῖτε οὐρά».
 
Ἕνα κοριτσάκι τόσο δά. Πόσα νά παίρνει; 500 ευρώ; Πολλά λέω.

Να μη κατηγορούμε τη νεολαία. Υπάρχουν και διαμάντια!

Actionaid: Εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους

Actionaid: Εκπαιδευτικό υλικό
Actionaid Educational material for teachers

 

Το εκπαιδευτικό υλικό «Κόντρα στο Ρεύμα» αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια. 
Παρουσιάζει στους μαθητές το θέμα των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στη ζωή των κατοίκων των φτωχότερων χωρών του κόσμου. 
Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει ένα βιβλίο δραστηριοτήτων για τον εκπαιδευτικό καθώς και διάφορα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως χάρτης, φωτογραφίες, βίντεο κ.α. 

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ
ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΔΩ
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΔΩ
πηγή: το ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

«Μπαμπά ασχολήσου για να δεις ευτυχισμένο το παιδί σου»

Χαίρομαι που όλο και περισσότερο βλέπω μπαμπάδες να ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών τους. 
Στο σύγχρονο κόσμο ο ρόλος του πατέρα στο μεγάλωμα των παιδιών είναι πιο ενεργός από ό,τι παλιότερα.  
Παύει να είναι ένας απλός κουβαλητής και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες. Βέβαια στη χώρα μας έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να το καταλάβουν αυτό όλοι οι άνδρες.
Τον τελευταίο χρόνο με αφορμή τις παρουσιάσεις του βιβλίου μου έρχομαι σε επαφή με πολλούς γονείς. Κυρίως μαμάδες. Το μεγαλύτερο παράπονο αρκετών, είναι πως οι άνδρες τους ασχολούνται ή ελάχιστα ή και καθόλου με την ανατροφή των παιδιών. Οι λόγοι σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικοί. Η πιο αστεία δικαιολογία που ακούω, είναι πως ειδικά τα πρώτα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να πέφτει στη μητέρα. Αυτό θεωρούν κάποιοι άνδρες ως φυσιολογικό. Δηλαδή εξαιρούν τον εαυτό τους από την πιο σημαντική περίοδο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς σε όλες τις φάσεις του μεγαλώματός τους. Εξίσου και τους δύο. Μόνο τότε θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν έναν ισορροπημένο χαρακτήρα. Η αμοιβαία συμμετοχή και των δύο γονιών δεν βοηθάει μόνο τα παιδιά αλλά και την ίδια τη σχέση ενός ζευγαριού. Δηλαδή ουσιαστικά όλη την οικογένεια.

Η ισορροπημένη σχέση ενός γονιού με τα παιδιά του αντίθετου φύλου συμβάλλει στο να έχουν και τα ίδια ισορροπημένες σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Μεγαλώνουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχουν πολύ λιγότερες ανασφάλειες. Χαίρομαι που έχω φίλους μπαμπάδες που ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή των παιδιών τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τους βλέπω ευτυχισμένους. Και τους ίδιους και τα παιδιά τους. Από την άλλη λυπάμαι πολύ όταν βλέπω αρκετούς να μην συμμετέχουν καθόλου.

Δεν θα άλλαζα με τίποτα τα πρώτα χρόνια της συμμετοχής μου στην ανατροφή της κόρης μου. Μαθαίνουμε ο ένας τον άλλο κάθε μέρα. Ξέρω πως έχω κάνει και αρκετά λάθη όλο αυτό τον καιρό. Ξέρω όμως πως μέσα από αυτά τα λάθη χτίζω ακόμη καλύτερα τη σχέση μου μαζί της. Γιατί καταλαβαίνει ότι είμαι παρών. Και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά το εκτιμάνε όσο δεν φαντάζεστε. Ακόμη και αν τώρα είναι δύσκολο να το εκφράσουν το κουβαλάνε μέσα τους και θα σας το ανταποδώσουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Η συμβουλή μου λοιπόν προς όλους τους άνδρες είναι μία.
Μπαμπά ασχολήσου για να δεις ευτυχισμένο το παιδί σου.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 

infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki