Thursday 7 March 2013

Αναμορφωτήριο του τρόμου σε περιοχή-προπύργιο
της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ)

Ανατριχιαστικά μυστικά φαίνεται να έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με αναμορφωτήριο που λειτουργούσε μέχρι το 2011 σε περιοχή που υπήρξε προπύργιο της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ), στην Φλόριντα των ΗΠΑ. 
Μαστίγωμα, σεξουαλική παρενόχληση και πιθανότατα φόνος ανάμεσα σ’ αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Independent. 
.

πληθαίνουν οι υποψίες για τον τρόπο θανάτου
των παιδιών που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο

Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ήταν γνωστό ότι οι συνθήκες στο Σχολείο Άρθουρ Τζ. Ντόζιερ, ένα αναμορφωτήριο που ιδρύθηκε το 1900, δεν ήταν οι καλύτερες. Παιδιά αλυσοδένονταν σε τοίχους, τα μαστιγώματα με δερμάτινο λουρί ήταν συχνά και ειδικά τις πρώτες δεκαετίες τα παιδιά εξαναγκάζονταν να δουλεύουν σκληρά. Όταν έκλεισε το σχολείο το 2011, είχε ήδη γίνει θέμα ομοσπονδιακών και πολιτειακών ερευνών.

Καθώς πληθαίνουν οι υποψίες για τον τρόπο θανάτου των παιδιών που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν οι περισσότεροι για πάρα πολλά χρόνια,  αυξάνονται και οι πιέσεις στην πολιτεία για να ρίξει φως στις σκοτεινότερες μέρες του αναμορφωτηρίου που βρίσκεται στη Μαριάννα, μία μικρή πόλη της Φλόριντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά το παρελθόν η ρατσιστική οργάνωση ΚΚΚ, γεγονός που δε φαίνεται να είναι τόσο άσχετο με τις απεχθείς πράξεις που διαπράχθηκαν στο εν λόγω σχολείο. 

Οι πιέσεις έρχονται, κατά κύριο λόγο, από τους επιζώντες του σχολείου, από συγγενείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους εκεί και τον Γερουσιαστή της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος καλεί την Πολιτεία να καθυστερήσει την πώληση της γης, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα μιας ομάδας ιατροδικαστών ανθρωπολόγων από το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα για την ανεύρεση περισσότερων τάφων, η οποία ξεκίνησε πέρσι. 

Ο γερουσιαστής επιθυμεί όσα πτώματα βρεθούν να αναγνωριστούν και να επιστραφούν στις οικογένειές τους.

περισσότερα εδώ

Στη Σοφία, που «έφυγε» άδικα στα δεκαεννιά της χρόνια

Πόρτες κλείσανε πίσω σου
και άλλες ανοίξανε πρόθυμα ...
«Μια στάλα ομορφιάς
μέσα σου ψάξε να βρεις.»
ναι, απαντούσες με αγέλαστα μάτια
και το ναι σου, μια άρνηση.
Πότε πρόλαβες, πότε
τη δύσκολη στράτα να πάρεις;
«Όλη η κρυμμένη ομορφιά
όχι γύρω σου, μέσα σου.
Μέσα σου η δύναμη όλη
Τα πόδια σου στύλωσε
Τη ζωή σου στα χέρια σου πάρε
Μην αφήνεις κανέναν, κανέναν, ποτέ
τα δικά σου να ορίζει.»
Ναι έλεγες, ναι…
Το φοβερό μυστικό σου
σε όλους γνωστό
τα κόκκινα μάτια,
το γαλανό σου το βλέμμα το άδειο
η απούσα χαρά απ’ τα δώδεκα χρόνια σου

Πότε πρόλαβες, πότε;;;
Σε όλους γνωστό το εφτασφράγιστο
και σαν πανωφόρι βαρύ
η σιωπή μας το σκέπαζε.
Πόρτες κλείσανε πίσω σου
και άλλες ανοίξανε πρόθυμα
Το τελευταίο εισιτήριο το ενέσιμο
άλλοι στο αγόρασαν,
ΟΛΟΙ μας,
κοινωνία αδιάφορη,
σύστημα αγάπης ανύπαρκτο,
δυνατά σπρώχνοντάς σε...
... μακριά του σε έδιωξε
κι άφησε
μια σταγόνα ομορφιάς γαλανής
για πάντα να φύγει.
Πότε πρόλαβες; Πότε;
Κι εμείς πώς, Θεέ μου, αυτό το επιτρέψαμε;
Πώς;;;
Δ.Β.
Πρώτη δημοσίευση: 15 Οκτωβρίου 2009

Η Ελληνική οικογένεια σε κρίση. Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

Για όλα χρειάζεται μέτρο και ισορροπία.
Να καταλάβει μια μητέρα ότι είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει αυτή τα παιδιά της και όχι μια νταντά, για την οποία δουλεύει για να καταφέρει να την πληρώσει. 
Να καταλάβει ένας πατέρας ότι είναι πιο σημαντικό να περνάει χρόνο με τα παιδιά του, από το να πίνει μπίρες με τους φίλους του. 
Η ελληνική οικογένεια έχει περάσει χειρότερα
και κατάφερε να ορθοποδήσει.
Αν πριν από τέσσερα χρόνια κάποιος μας έλεγε πως θα ζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα θα τον λέγαμε στην καλύτερη περίπτωση τρελό. Κανείς δεν περίμενε πως ο τρόπος ζωής μας τότε, θα άλλαζε ριζικά και τόσο απότομα. Δεν θα αναλύσω τις αιτίες και τους λόγους που συνέβη αυτό.  
Σήμερα θα καταπιαστώ με τα προβλήματα, αλλά και τα οφέλη που δημιούργησε η κρίση μέσα στην ελληνική οικογένεια.
Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Χωρίς δουλειά, με χρέη και χωρίς καμιά βοήθεια από κανέναν. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, πίσω τους υπάρχει μια οικογένεια που βιώνει καθημερινά την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητα. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα όταν σε αυτές τις οικογένειες υπάρχουν μικρά παιδιά. Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα. Η διαίσθησή τους είναι τρομερή.  Αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα κάθε αλλαγή στην διάθεσή μας και στη συμπεριφορά μας.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι μου είπε η κόρη μου όταν πριν μερικούς μήνες με είχε πιάσει και εμένα αυτό που λέμε, κακή διάθεση λόγω των επαγγελματικών δυσκολιών. Με πλησίασε και χαϊδεύοντας με στο κεφάλι, ρώτησε, «μπαμπά μου γιατί είσαι στεναχωρημένος; Χαμογέλα μου…» θυμάμαι πώς άλλαξε η διάθεση μου αμέσως.
Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ως γονείς αυτήν την εποχή είναι διπλή. Είναι όμως και μια πολύ καλή εποχή να διδάξουμε στα παιδιά μας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να τους μάθουμε να είναι συνετά και να μπορούν να ζουν καλά και με λίγα πράγματα. 
Η υπερβολή μας χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια.  Σε όλα. Πέρα από πολλά άλλα, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα. 
Η ελληνική οικογένεια έχει περάσει χειρότερα και κατάφερε να ορθοποδήσει. Το θέμα είναι ότι ξεχνάμε εύκολα. Δεν πρέπει να κρύψουμε από τα παιδιά μας τα λάθη που κάναμε.  Μόνο έτσι θα τα βοηθήσουμε να μην κάνουν τα ίδια σε μερικά χρόνια. Για αυτό όσο και αν είναι δύσκολο, ας επενδύσουμε σε ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή.  Στην ανατροφή των παιδιών μας. Γιατί όλα θα περάσουν πολύ γρήγορα.
Η κρίση είναι μια τεράστια ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να καταλάβει μια μητέρα ότι είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει αυτή τα παιδιά της και όχι μια νταντά, για την οποία δουλεύει για να καταφέρει να την πληρώσει. Να καταλάβει ένας πατέρας ότι είναι πιο σημαντικό να περνάει χρόνο με τα παιδιά του, από το να πίνει μπίρες με τους φίλους του.  Να καταλάβουμε ότι η πραγματική ευτυχία δεν είναι να καταναλώνεις αλλά να απολαμβάνεις. Για όλα χρειάζεται μέτρο και ισορροπία.
Υπήρξε μια εποχή που είχαμε χάσει κάθε αίσθηση μέτρου και σωστού. Αυτή πέρασε πια. Ελπίζω ανεπιστρεπτί. Να είστε όλοι καλά. Εύχομαι η άνοιξη που έρχεται να είναι και μεταφορική αλλά και κυριολεκτική.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

infokids

Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο στο Γκάζι
Πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υποδέχεται τους μικρούς του φίλους μέσα από ένα κυριακάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις οικογένειές τους, ένα μόλις μήνα μετά το άνοιγμά του.
.
Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν
τα μυστικά ενός εργοστασίου φωταερίου.
Με την παρότρυνση ενός μουσειοπαιδαγωγού  και τη συμμετοχή των γονιών τους, τα παιδιά κάνουν μια περιήγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μέσα από παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 
Ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και γνωρίζουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλαιού εργοστασίου.
Με βασικά εργαλεία τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη μνήμη και την παρατηρητικότητα, καλούνται να ανακαλύψουν τα μυστικά ενός εργοστασίου φωταερίου. 
Να αντιστοιχίσουν συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο με σύγχρονες οικιακές συσκευές. 
Να ανακαλύψουν τα παραπροϊόντα που προέκυπταν από τον καθαρισμό του αερίου και τις χρήσεις τους. 
Να γνωρίσουν τα επαγγέλματα του παλαιού εργοστάσιου φωταερίου της Αθήνας, παρατηρώντας αληθινά μηχανήματα και εργαλεία…
.
Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:
10, 17, 31 Μαρτίου 2013
7, 14, 21, 28 Απριλίου 2013
12, 19, 26 Μαΐου 2013
Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά ομάδα: 25 (μαζί με τους συνοδούς)
Κρατήσεις: Τομέας Βιομηχανικού Μουσείου, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
210 3475535, 2103475518
Ώρα προσέλευσης: 11.00 στο καφέ της Τεχνόπολης, Gaz à l’eau
Διάρκεια δραστηριότητας: 1 ώρα και 30 λεπτά Είσοδος: 6 ευρώ για παιδιά, 4 ευρώ για τους συνοδούς.
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3453548
press@athens-technopolis.gr,  www.technopolis-athens.com
Πρόσβαση:
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
.

Τσικνοπέμπτη σήμερα! Ξέρετε τι είναι;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα... μεγάλες ποσότητες κρέατος. 

Γιορτάζεται την Πέμπτη,
11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

.
Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα».  

Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς. 


Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας!

.
Πέρα από το παραδοσιακό «κάψιμο» του κρέατος, κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα δικά της έθιμα για την Τσικνοπέμπτη:
Κομοτηνή
Την Τσικνοπέμπτη τα ζευγάρια που είναι έτοιμα για γάμο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει στην σύντροφό του μια κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά.
Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης γίνονται τα «Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά». Οι γυναίκες της παλιάς πόλης, βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν μιλώντας την παραδοσιακή κερκυραϊκή διάλεκτο.
Πάτρα
Εδώ κάθε χρόνο αναβιώνει η «Κουλουρού». Σύμφωνα με το έθιμο η «Γιαννούλα η Κουλουρού» νομίζει ότι ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι ερωτευμένος μαζί της και θα της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να προϋπαντήσει τον καλό της, σκορπώντας το γέλιο στους Πατρινούς.
Σέρρες
Στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους και στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους. Αμέσως μετά ακολουθεί «το προξενιό» μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς. 

.
vatolakkiotis
madata.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki