Friday 15 March 2013

Guardian: Το 83% των διδασκόντων βλέπει πεινασμένα παιδιά στις σχολικές τάξεις

Αγγλία: Ένας στους δύο δασκάλους 
ταΐζει πεινασμένους μαθητές

83% of teachers see evidence of hungry children in their class
 Στον 21ο αιώνα, οι χορτάτοι
τρώνε
τα παιδιά μας

Κάπως έτσι βλέπει το χαμομηλάκι
αυτή την κατάσταση

Μεγάλος αριθμός δασκάλων στη Βρετανία βλέπει τους μαθητές του να έρχονται πεινασμένοι και σχεδόν ένας στους δύο λένε ότι έφεραν φαγητό για τους μαθητές τους, σύμφωνα με έρευνα του Guardian για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εκατομμύρια Βρετανοί –και περισσότερο τα παιδιά– λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Η έρευνα του Guardian ανάμεσα σε δασκάλους δείχνει ότι το 83% βλέπει μαθητές που είναι πεινασμένοι τα πρωινά ενώ το 55% θεωρεί ότι μέχρι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν έχει πάρει ικανοποιητικό πρόγευμα πριν έλθει στο σχολείο. Ακόμη, το 2% των δασκάλων είπε ότι όλα τα παιδιά του σχολείου τους έρχονταν πεινασμένα.

Άκρως ανησυχητικό είναι αυτό που ανέφερε το 59% των ερωτηθέντων ότι μερικές φορές τα παιδιά έπρεπε να απομακρυνθούν από την τάξη για να τους δώσουν κάτι να φάνε· το 13% των δασκάλων είπε ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.

Η έλλειψη συγκέντρωσης, η κούραση, η συμπεριφορά των μαθητών και τα παράπονά τους ότι δεν αισθάνονται καλά κινητοποίησε τους δάσκαλους να ανακαλύψουν ότι οι μαθητές δεν έχουν φάει καλά (ή καθόλου), σύμφωνα με την έρευνα.
Ένας στους δύο εκπαιδευτικοί έφεραν τρόφιμα ή φρούτα στο σχολείο με δική τους πρωτοβουλία ενώ το 17% έδωσε στα παιδιά χρήματα για να πάρουν φαγητό.

Τα ποσοστά των μαθητών με ανεπαρκή σίτιση φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνονται την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους δασκάλους—για κάποιους η αύξηση στο σχολείο τους ήταν δραματική.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια, οι δάσκαλοι ενοχοποιούν κυρίως κοινωνικούς παράγοντες όπως την συμπεριφορά των γονέων, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα αλλά και τον περιορισμό των επιδομάτων και γενικότερα τις οικονομικές πιέσεις στην οικογένεια.
Δάσκαλοι –αλλά και γιατροί– δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα αποτελέσματα, εξηγούν ότι πρόκειται για πρόβλημα που γίνεται καθημερινό και διογκώνεται και ζητούν περισσότερα μέτρα.

«Το παιδί που έρχεται στο σχολείο πεινασμένο και κουρασμένο δεν μπορεί να μάθει», εξηγεί στο Guardian ο πρόεδρος της Ένωσης των Δασκάλων.
Η ανεπαρκής σίτιση προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης και αναιμίες στους μαθητές, λένε γιατροί, και σημειώνουν ότι είναι και παράγοντας που επιτείνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς μέσα στην σχολική τάξη. Μπορεί ακόμη να είναι λόγος να σπρώξει τα παιδιά σε ανθυγιεινά σνακ.

Μία λύση θα ήταν να δίνεται δωρεάν πέρα από γεύμα και πρόγευμα στο σχολείο σε μαθητές από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που το έχουν ανάγκη. Σήμερα, περίπου 1,3 εκατομμύρια μαθητές δικαιούνται αυτή την παροχή ενώ άλλα 700.000 μόλις που ξεπερνούν τα κριτήρια οπότε το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί σε αυτά.
Πρωτοβουλίες θα αναλάβει και ο επανεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που αποφάσισε την προσφορά δωρεάν προγευμάτων σε 50 σχολεία στις φτωχότερες συνοικίες του Λονδίνου.

Πάντως το βρετανικό υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να επεκτείνει τα προγράμματά του για δωρεάν γεύματα αλλά καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία σχολείου που μπορεί να βοηθήσει.

Πόσο σημαντική είναι η λογοτεχνία για τα παιδιά;

Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Τα καλά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας μπορούν να αποδειχθούν ένας θαυμάσιος τρόπος μελέτης και ανάλυσης των συναισθημάτων τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.  
.
Είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε τα βιβλία
στη ζωή των παιδιών σας.
Οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο, το όποιο θα χρησιμοποιήσουν όταν θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματα και να σκιαγραφήσουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το θυμό, το φόβο και τη λύπη τους.
.
Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων τα παιδιά βρίσκουν απαντήσεις σε πολλά θέματα που τα απασχολούν. Συνήθως, για τα θέματα αυτά οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να δώσουν εξηγήσεις, όπως για παράδειγμα «πως γεννιούνται τα παιδιά» ή «τι έγινε ο παππούς μετά το θάνατό του». 
.
Είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε τα βιβλία στη ζωή των παιδιών σας. Προτείνετε στα παιδιά σας να πάτε σ΄ ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και να διαλέξουν όποιο βιβλίο θέλουν. Μπορείτε να τους διαβάζετε εσείς κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν ή μεγαλώνοντας μπορούν να διαβάζουν εκείνα όποτε θέλουν για να χαλαρώσουν.
.
Η καλή παιδική λογοτεχνία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μεγάλους να έρθουν σε επαφή με το συναισθηματικό κόσμο των νέων ατόμων. Μέσα από τις ιστορίες, οι γονείς έρχονται σε επαφή με δικά τους βιώματα, τα όποια ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έντονη καθημερινότητα τα έχει επισκιάσει. Τους δίνεται λοιπόν, η ευκαιρία να θυμηθούν τη παιδική τους ηλικία, τη σχέση με τους συνομηλίκους τους και έτσι να καταλάβουν καλύτερα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των παιδιών τους. Η στιγμή της ανάγνωσής χαρίζει σε παιδιά και γονείς τη δυνατότητα να θέσουν τη σχέση τους σε γερές βάσεις και να έρθουν πιο κοντά. Ένα καλό βιβλίο δίνει πάντοτε το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση!

πηγή: jenny

«Λουκάνικο (με) Πέταλο»: Απόλυτα ειλικρινείς οι Ολλανδοί!

DNA αλόγου σε προϊόντα των εταιρειών 
«ΠΑΣΣΙΑΣ» και Μασούτης
 .
Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την ύπαρξη DNA αλόγου σε προϊόντα γνωστών εταιρειών της Θεσσαλονίκης.  
Άμεση απόσυρση των προϊόντων ζήτησε ο ΕΦΕΤ
.
Σε εννέα ακόμη προϊόντα ανιχθεύθηκε DNA αλόγου, κατά τη διάρκεια των νέων ελέγχων που πραγματοποίησαν οι  Περιφερειακές Διευθύνσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΦΕΤ καθώς και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Η αύξηση των προϊόντων που βρέθηκαν να περιέχουν DNA αλόγου είναι απόρροια και της συνέχειας των ελέγχων στις περιπτώσεις θετικών ευρημάτων.
.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:
- «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013,
- «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330γρ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,
- «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013
Τα παραπάνω παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
- «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300γρ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013,
- «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600γρ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013
Τα παραπάνω παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» (14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Βασιλικών) από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» (Π. Αθηναγόρα 7, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης).
- «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης
06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη).
- «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20- 07-2013, που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης) και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.» (Ισαύρων & Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης).
- «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ» (Αρσάκειο Σάπες, Ροδόπη).
- «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία 
« LeFruMarin - Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.» και δειγματίστηκε από το Mini Market στην οδό Σμύρνης 17, Θήβα Βοιωτίας.
.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.

Νηστικός μαθητής κατέρρευσε στον δρόμο
Είναι αλήθεια, κυρίες και κύριοι, δεν είναι παραμύθια

Είχε να φάει δυο ημέρες και στο στόμα του  
είχε βάλει μόνο λίγο γάλα
.
Εικόνες που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες εκτυλίσσονται πλέον καθημερινά και σε σχολεία της Πάτρα όπου το μόνο που… ευημερεί είναι η πείνα.
.
Η πιο πρόσφατη πράξη σε ένα έργο χωρίς τέλος και με πρωταγωνιστές κατά το πλείστον μικρούς μαθητές συνέβη το πρωί της περασμένης Τρίτης σε κεντρικό δρόμο της Οβρυάς όταν ένας μαθητής του δευτέρου δημοτικού πηγαίνοντας στο σχολείο κατέρρευσε μπροστά στα μάτια άλλων μαθητών αλλά και γονέων.
.
Κοντά του έσπευσαν συμμαθητές αλλά και συνοδοί τους οι οποίοι του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως το παιδί είχε να φάει δύο ημέρες καθώς οι γονείς του αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την διατροφή της οικογένειας.
.
Ο διάλογος μεταξύ των γονέων και του παιδιού είναι αποκαλυπτικός του δράματος που περνά η οικογένειά του, καθώς όταν ρωτήθηκε «εάν το πονάει κάτι και τι νιώθει» η απάντηση ήταν σοκαριστική, με τον μικρό να τους κάνει γνωστό «πως έχει να φάει δυο ημέρες και ότι στο στόμα του έχει βάλει μόνο λίγο γάλα».

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αποφάσισε να...  

.
περισσότερα εδώ

Και το ψωμί, ψωμάκι... - Ακούει κανείς;;

Δεν έχουν λεφτά ούτε για ψωμί 
.
Δύο στους δέκα καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Μ. Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Οι δύο βασικότεροι λόγοι μείωσης της κατανάλωσης ψωμιού είναι η μείωση των μελών της οικογένειας (37,1%) και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας (36,7%). Έπονται οι λόγοι οικονομίας 22,9%, αριθμός διπλάσιος εκείνων που δήλωναν ότι η τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς πριν από δύο χρόνια.
περισσότερα εδώ


Ζητούν να αγοράσουν φθηνό μπαγιάτικο ψωμί!
.
Θλιβερές σκηνές που θυμίζουν τη μεταπολεμική Ελλάδα εκτυλίσσονται καθημερινά σε διάφορες περιοχές της χώρας, με ανθρώπους να έχουν φτάσει σε σημεία πλήρους εξαθλίωσης.
Στην Ξάνθη, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζητεί από τους φούρνους να αγοράσει μπαγιάτικο ψωμί, προκειμένου να το πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερο από την αρχική τιμή του.
Είκοσι ή είκοσι πέντε λεπτά, αντί για πενήντα ή εξήντα, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν για να πάρουν μια φρατζόλα ψωμί μιας ή 
και δύο ημερών. 
.
περισσότερα εδώ

Εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη: «Χιλιάδες παιδιά περνούν
τις πόρτες των σχολείων πεινασμένα»

«Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας»,
.
από lesvosnews
επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί τονίζοντας πως τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα.
.
περισσότερα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki