Saturday 16 March 2013

Γιατί στα μωρά αρέσει να κρύβονται;

Από: Ελένη Χαδιαράκου
.
Το κρυφτό είναι ένα παιχνίδι μαγικό, που όχι μόνο διασκεδάζει το μωρό, αλλά το βοηθάει να «παίξει» με τη φαντασία και να δοκιμάσει τις δεξιότητές του, ιδανικό για ένα πλάσμα που ανακαλύπτει τον κόσμο!

.
Από τον 5ο-6ο μήνα της ζωής του -όταν το μωρό έχει αποκτήσει πια μια στοιχειώδη αντίληψη του περιβάλλοντος και η όρασή του έχει βελτιωθεί,  αρχίζει να κατανοεί πλήρως την έννοια του κρυφτού, αλλά και να διασκεδάζει πολύ με αυτό. 
Δεν είναι τυχαίο που το «κούκου» είναι μια μαγική λέξη που κάνει κάθε μωρό να χαμογελά! 
Ο γνωστός θεωρητικός της Γνωστικής Ανάπτυξης Ζαν Πιαζέ, που ασχολήθηκε εκτενώς με την επίδραση που έχει το κρύψιμο αντικειμένων στα νήπια, μας λέει πως το συγκεκριμένο παιχνίδι τα βοηθά να αντιληφθούν τη μονιμότητα των αντικειμένων, ακόμη κι αν δεν τα βλέπουν. Σύμφωνα, μάλιστα, με το γνωστό παιδαγωγό, το κρυφτό ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη, καθώς διδάσκει την κατά πρόσωπο επικοινωνία. Από την ηλικία των 6 περίπου μηνών, όταν το μωρό έχει τη δυνατότητα να συντονίζει τις κινήσεις του, αρχίστε να παίζετε μαζί του κρυφτό. Όσες φορές κι αν το κάνετε, δεν θα το βαρεθεί ποτέ!
.
Κρυφτό, μια άσκηση φαντασίας
Τα μωρά ζουν σε ένα σύμπαν συναρπαστικό. Για αυτά, ακόμη και το πιο αναμενόμενο συμβάν αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός. Για παράδειγμα, το μωρό παίζει με το αρκουδάκι του και ξαφνικά το αρκουδάκι πέφτει κάτω… χάνεται… Η μαμά του το μαζεύει και του το δίνει. «Κάτι μαγικό συμβαίνει με το αρκουδάκι αυτό, που εμφανίζεται και εξαφανίζεται», σκέφτεται. Ή μήπως η μαμά του έχει κάποιες μαγικές ιδιότητες; Για το μωρό, το κρυφτούλι με αντικείμενα και πρόσωπα αποτελεί μια αληθινή άσκηση της φαντασίας, αλλά και μια αφορμή να αναδείξει τις δεξιότητές του. 
.
Με το κρυφτό ανακαλύπτει
Η πιπίλα πέφτει από το στόμα του στο χαλί. Το χαλί είναι μια μαλακή και φουσκωτή επιφάνεια, μια απόλυτα καινούργια αίσθηση. Και τι βρίσκεται κάτω από το χαλί; Μια άλλη επιφάνεια (το μάρμαρο), πολύ πιο σκληρή και κρύα από την προηγούμενη. Ένα βρέφος μπορεί να ανακαλύψει πολλά, με ένα κρυμμένο αντικείμενο. Στην ηλικία που αρχίζει να ξεκινά τα παιχνίδια με τους συνομηλίκους, το κρυφτό εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση για αυτό. Κρύβεται σε χώρους άγνωστους μέχρι χθες (μέσα σε μια ντουλάπα, κάτω από μια σκάλα), και στους «απαγορευμένους» αυτούς χώρους δοκιμάζει τα όριά του και τους φόβους του πάντα ψάχνοντας και εξερευνώντας.

.
Η «φωλίτσα» μου
Πολύ συχνά, τα βρέφη -αλλά κυρίως τα νήπια- φτιάχνουν μια πρόχειρη «φωλίτσα» με τα σκεπάσματά τους ή απολαμβάνουν να χαλαρώνουν μέσα στα πλαστικά σπιτάκια ή κάτω από ένα έπιπλο. Τι κρύβει αυτή η τάση των παιδιών να φτιάχνουν τις δικές τους κρυψώνες και να απομονώνονται; Η ανάγκη της ιδιωτικότητας είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους, και ο πιο εύκολος τρόπος έκφρασής της είναι με την απομόνωση. Ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί μπορεί εύκολα να απομονωθεί με τη βοήθεια του παιχνιδιού και να μεταφερθεί με τη φαντασία του σε ένα δικό του χώρο. Ο παιδοψυχίατρος D. Winnicott ονομάζει το χώρο αυτό «μεταβατικό», επειδή βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο. Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη ευκολία να μπαινοβγαίνουν στο χώρο αυτό, χωρίς να ενοχλούνται από τους γύρω. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και στιγμές που τα παιδιά θέλουν έναν ολοδικό τους χώρο που να οριοθετείται. Αυτό τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά και είναι ένας τρόπος για να δείξουν πως μεγαλώνουν.

 .
Χάνω-βρίσκω
Για εμάς τους ενηλίκους, ο χρόνος έχει μια εντελώς διαφορετική έννοια από ό,τι για τα παιδιά. Τα βρέφη και τα νήπια περνούν γρήγορα από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, χωρίς να το...

Josh Duhamel: «Μιλάω συνέχεια με το αγέννητο παιδί μου»

«Εύχομαι και ελπίζω να είμαι καλός μπαμπάς».
«Όταν είδαμε τον υπέρηχο, αυτό το μικρό πλασματάκι ήταν τόσο κινητικό. Τότε ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι ο νέος μας ρόλος θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός!»
«με ενδιαφέρει πραγματικά να μεγαλώσω έναν καλό άνθρωπο» 

Josh Duhamel Has ‘Full Conversations’ with His Unborn Child

Ο γνωστός ηθοποιός και σύζυγος της διάσημης τραγουδίστριας Φέργκι περιμένει με ανυπομονησία το τρίτο μέλος της οικογένειας και δηλώνει πανευτυχής γι΄αυτό.
Ο μέλλων μπαμπάς είναι τόσο ενθουσιασμένος με τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού, που άρχισε να «δένεται» μαζί του ήδη από την κοιλιά της μαμάς του.
«Έχω πλήρη επικοινωνία με το μωρό μας», λέει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο 40χρονος ηθοποιός. «Προσπαθώ με κάθε τρόπο να συζητώ μαζί του. Δεν ξέρω αν μπορεί να με ακούσει, αλλά του μιλάω πολύ», δηλώνει συγκινημένος.
Όσο για την αγαπημένη του Φέργκι, με την οποία είναι παντρεμένος από τον Ιανουάριο του 2009, λέει: «Δείχνει τόσο υπέροχη. Τώρα πια δεν τη βλέπω απλά ως την όμορφη σύζυγό μου, αλλά και ως τη γυναίκα που κυοφορεί το παιδί μας». «Η σχέση μας πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο», δηλώνει με περηφάνια.
Πώς του φαίνονται, όμως, τα βράδια αϋπνίας, οι αλλαγές πάνας και όλα όσα πρόκειται να… έρθουν μαζί με το μωρό;
Όπως ισχυρίζεται, είναι έτοιμος για όλες αυτές τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν: «Στην πραγματικότητα, περιμένω με ανυπομονησία να ζήσω όλα αυτά για τα οποία με έχουν προειδοποιήσει. Δεν με απασχολεί να ξυπνάω μέσα στη νύχτα… το κάνω ούτως ή άλλως. Οπότε, είμαι έτοιμος. Ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη ζωή μου».
Ένα πράγμα τον προβληματίζει περισσότερο από καθετί: «Εύχομαι και ελπίζω να είμαι καλός μπαμπάς».
«Τώρα έχω πιο πολλές εμπειρίες από ό,τι στα 24 μου. Νιώθω ότι πλέον είμαι αρκετά υπομονετικός και ώριμος», εξηγεί. «Σίγουρα τα λόγια είναι πιο εύκολα από τις πράξεις, αλλά με ενδιαφέρει πραγματικά να μεγαλώσω έναν καλό άνθρωπο», συνεχίζει.
Και προσθέτει: «Όταν είδαμε τον υπέρηχο, αυτό το μικρό πλασματάκι ήταν τόσο κινητικό. Τότε ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι ο νέος μας ρόλος θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός!».

imommy

Νιώθω ΠΟΛΥ ένοχος

Χτες διάβασα την είδηση  για τον νηστικό μαθητή που κατέρρευσε στον δρόμο.
Μετά το πρώτο σοκ στεναχωρήθηκα. Και προβληματίστηκα...
. 
Νιώθω ένοχος! Πολύ ένοχος! Πέρα απ' τις ευθύνες τις πολιτικές (που θα σπεύσουν οι πιο πολλοί να απονείμουν -δε θέλω να υπεισέλθω σε τέτοια χωράφια μ' αυτή την ανάρτηση) έχω κι εγώ ευθύνη. Και μάλιστα πολύ μεγάλη. Ίσως όχι για τον συγκεκριμένο φτωχό μαθητή, μα για όσους συνανθρώπους μου συναντώ καθημερινά στο δρόμο.

Γιατί; Γιατί έχουμε γίνει τόσο σκληρόκαρδοι; Ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας δε κοιμόταν -λέει- αν ήξερε ότι κάπου στην πόλη του κάποιος άνθρωπος πεινούσε ή κρύωνε τη νύχτα. Πήγαινε και του προσέφερε βοήθεια.

Γιατί; Γιατί δε δραστηριοποιούμαι θετικά; Τι περιμένω; Γιατί κρύβομαι στη δική μου (προσωρινή) επάρκεια; Κάποτε θα 'ρθει κι η δική μου η σειρά... Πόσο όμορφα τα 'λεγε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ...

Ξεκίνα, Σεβάχ, να κάνεις έργα και σταμάτα τα λόγια. Με τις θεωρείες κανείς δε χορταίνει. Θυμάμαι κάποτε ένας άξιος δεσπότης που τώρα κάνει ιεραποστολή στην Αφρική είχε πει: «Ίσως στην άλλη ζωή ο Κύριος δε θα μας ρωτήσει πόσες νηστείες ή πόσες μετάνοιες κάναμε. Ίσως απλά μας ρωτήσει πόσες φορές δώσαμε λίγο νερό ή λίγο φαγητό στον διψασμένο ή στον πεινασμένο αδερφό μας. Ή πόσες φορές επισκεφτήκαμε τον άρρωστο ή τον φυλακισμένο...»

Η πίστη μας είναι θετική πράξη. Είναι έργα και όχι μόνο λόγια. Γι' αυτό τώρα ντρέπομαι. Γι' αυτό και νιώθω ένοχος για το παιδάκι που λιποθύμησε. Κάνε το καλό, Σεβάχ, και μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου. Και μην ξεχνάς, Σεβάχ: μπορεί να 'κανες μια φορά το καλό μα αυτό δε σε απαλλάσσει. Η πίστη μας, άλλωστε, δεν είναι εμπορική συναλλαγή. Είναι ύψιστη έκφραση αγάπης.

Απόκριες γαρ... Αγαθωνας Ιακωβιδης - Πίνω και Μεθώ

Πίνω και Μεθώ και ποτέ δεν οδηγώ


Στίχοι: Σπύρος Περιστέρης
Μουσική: Σπύρος Περιστέρης

.
Πίνω και μεθώ
οφ αμάν μέρα νύχτα τραγουδώ
και το ντέρτι μου
οφ αμάν στο μπουζούκι μου ξεσπώ

Γένηκα μπεκρής
οφ αμάν χασικλής και μερακλής
γιατί όλο λες
οφ αμάν κούκλα μου πως δε με θες

Τα ματάκια σου
οφ αμάν και τα κορδελάκια σου
με τουμπάρανε
οφ αμάν και με κογιονάρανε

Πώς μου τα ‘φερες
οφ αμάν και μου τη κατάφερες
και μου το ‘σκασες
οφ αμάν με το μάγκα το ‘στριψες

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki